Ako by ste využili 45 dní dovolenky?
Chceli by ste mat 45 dni dovolenky ako napriklad ucitelky? Ako by ste ju vyuzili?
@breeenda tak asi zalezi od skoly, velkosti atd. moja teta ucila na dedine a P-cko bol velky problem. tak isto ocr, dieta vzdy nechavala babke. zije v dome po rodicoch a nema na ucte statisice, ze by usetrila na neplateni hypoteky. praveze ani na tie dovolenky velmi nevydavalo. max. k moru do chorvatska.
@chillibubble Moja teta (62r) celý život učila na dedine (roč. 1-4). Vždy bolo na dovolenky, vždy bolo na všetko, doma bola prvá, deti celé prázdniny v pohode vykryté. Očr, Pn úplne bez problémov, suplovanie fungovalo. Momentálne poberá starobný dôchodok a popritom pracuje. Čiže dva príjmy. Uviedla, že teda do dôchodku sa ani náhodou nechystá, že jej je takto veľmi dobre.
@chillibubble ale ved som predsa nepovedala, ze sa nedohodnem s kolegynami. My sa vzdy dohodneme vopred, nemozeme si zobrat dovolenku dve sucasne. A v tomto sme pomaly najvzornejsie oddelenie, lebo sa vzdy dohodneme bez najmensich problemov. Mne ide o tu otazku, ze ci cloveka nezaujima, co sa deje v praci, ako keby mal mal clovek výčitky za to, ze si vezme dovolenku, na ktoru ma pravo. My si napriklad musime vybrat skoro celu dovolenku, preniest sa moze jeden den. To ju mam akoze nechat prepadnut, lebo bezo mna bude vela roboty? Kam by sme s takymto pristupom prisli?
@drahomirrra a zila sama, bez manzela?
@chillibubble S manželom, robotníkom vo výrobe. Dve deti. Klasická rodina. Rodičia zomretí. Z oboch strán.
Predstav si, ze nemam jednoduchsiu pracu, makam ako fretka a robim aj vikendy, sviatky, nemam problem tahat, ked treba. Kedysi som bola taka, ze este aj počas dovolenky som otvarala maily a trapila sa nad tym, ci kolegyne bezo mna stihaju. Vekom som dospela k tomu, ze moje zdravie a psychicka pohoda ma prednost pred akoukokvek robotou. Dovolenku cerpat musime, inak nam prepadne, akoze mam sa citit za to previnilo, ze co sa deje v robote, kym tam nie som?
@chillibubble veľa ľudí , ktorí majú školákov tiež nechodí na dovolenku mimo prázdnin, pretože nemajú ako zabezpečiť zvyšné dni prázdnin. Takže väčšinou chodia aj takí na dovolenku cez sezonu. A kde majú celozávodné dovolenky 2 týždne v lete a 2 v zime, teiž nemôže ísť hocikedy. Takže nebudem ľutovať učiteľov, aj iné profesie sú na tom tak, že si dovolenku nemôže vyčerpať hocikedy. U nás je to teiž tak, ja som na dovolenke, kolegyne ťahajú za mňa a opačne.
Mimochodom, mám dosť kamarátiek učiteliek ale ani jedna sa nesťažuje. Keď mali deti malé, nemali problém kam s nimi počas letných, zimných a jarných prázdnin. Teraz si leto užívajú. Kto môže robí na záhrade, cestuje, ide na dovolenku. Ja osobne by som sa venovala svojim záujmom, cestovala a relaxovala.
@eleanor2510 ano, to suhlasim, ze clovek uz ked ma dovolenku dohodnutu nemoze riesit co sa tam deje, lebo potom dovolenka nema vyznam. mne len ta prva otazka vyznela inak. u nas je kazda dovolenka konsolidovana s ostatnymi v time a urcite by sa to tazsie riesilo, keby ma kazdy navyse 3 tyzdne dovolenky.
@chillibubble my mame klasicky 25 dni, takze s tym problem nie je, a este sme aj take ustretove voci sebe navzajom, ze si neberieme ani 2 tyzdne v kuse, hoci zo zakona je na ne narok, aby sme sa v lete vsetky vystriedali a ziadna nebola ukratena. Akoze ja dokazem pochopit, ze ma niekto velmi dolezitu pracu a nevie od nej vypnut, aj ja som si to kedysi myslela, ale casom sa moje priority zmenili a podstatne su ine veci. Bez poriadneho vypnutia sa neda ani praca robit na 100 percent, inak je to jasna cesta k vyhoreniu
@breeenda Nie všade to funguje tak, ako si to popísala ty.

@chillibubble pracovala som v školstve, viem veľmi dobre ako to učitelia majú s dovolenkami a není problem si čerpať dovolenku aj mimo prázdnin... Rovnako ako aj zamestnanci v iných odvetviach... Suplovačky fungujú aj počas školského roka 😀 nechápem celkom tento postoj, že musia čerpať dovolenku iba cez prázdniny a kedy im to určia... Veď toto funguje v každom zamestnaní, všade kde sú celozávodne dovolenky 🤷