icon

Ako dať najavo na pohovore, že neplánujem mať deti?

16. feb 2025

Ahojte ako zena v produktivnom veku mam pocit že som na ponukach pracovnych pozicii odmietana skrz toho ze radsej uprednostnia chlapa. Chcela by som dať najavo že nemám ani priateľa nie to ešte v plane deti viem že tato tema ani na košer pohovor nepatri ale chcem to dať najavo že sa nemusia bať že zduchnem na matersku. Je v poriadku to takto narovinu povedať ?

Strana
z2
oceanahory
16. feb 2025

@akvi 🤢 hnus...

ahhola
16. feb 2025

Myslis, ze ta to az o tolko zvyhodni, to by znamenalo, ze maju zamestnavatelia zaujem, aby u nich zamestnanci skysli desatrocia a to si myslim, ze tu uz bolo a teda novy clovek donesie cerstvy vzduch a novu dynamiku do firmy a ked natrafis na pohovire na rodinne zalozeneho cloveka, mozes si naopak ked nie rovno uskodit, tak o jejaky bod sa ukratit. 🤔

svetlonos
16. feb 2025

Určite! Normalne by som povedala, ze ako doplnok dodavam, deti mat nechcem, nie som matersky typ. Viem, že sa to zamestnavatel pýtať nema, preto hovorím otvorené ja. Mam urcite karierne ambície, deti rada prenecham tým, ktorí ich uprimnebchcu mať.
Niečo podobné. Zamestnávateľ nech sa už zariadi.

really8
16. feb 2025

@svetlonos no, uz hlbsie vliest do zadku sa neda😂

refly
16. feb 2025

Niekedy mi príde že pri tomto neexistuje správna odpoveď.... Polka tu píše že ženu, čo vykrikuje že nechce deti by ani nezobrali, lebo je zakomplexovaná... keď som ja chodila po pohovoroch, tak sa ma viac krát opýtali buď na rovinu, alebo nejakým "humorným" spôsobom spomenuli že koľko žien im takto zdrhlo. Jeden chlap sa smial že každá žena, čo sedela na tej stoličke bola do roku tehotná... to nikdy nezabudnem. Ja som deti nechcela, nechcem, ani chcieť nebudem (mám dobre po 30) a nikdy mi nikto neveril. Keď na to došla reč, tak buď iba pochybne chvíľu pozerali, pomysleli si svoje a nič nepovedali, alebo ma na rovinu vysmiali. Blízkej rodine až teraz pomaličky pomaly dochádza že asi fakt nič nebude... úprimne... ešte stále sa stretávam ako budem o rok kočíkovať ani nebudem vedieť ako. Už po tých rokoch mám chuť si vytrhnúť maternicu a hodiť im ju do tváre. Neviem... je asi údel ženy počúvať už od škôlkarského veku ako bude maminkou a smiať sa jej, ak povie ináč....
Ak máte pocit že ste kvôli tomu v nevýhode a fakt tie deti nechcete, tak by som si asi naštudovala nejaký bežnejší dôvod neplodnosti a trochu oprášila herecké schopnosti, aby to bolo uveriteľné. Alebo prípadne že nechcete deti, lebo v rodine máte diagnózu (kamarát nechce deti, lebo celá ich família má crohnovu chorobu). Lebo teda mne osobne sa ešte nestalo že by ma niekto bral vážne. Asi si musím počkať do prechodu...

svetlonos
16. feb 2025

@really8
fakt?? To by si takto pochopila? Ja práve lezenie do zámkov hocikomu nenávidím a radšej dám výpoveď 😏 Raz mi šéf povedal aby som sefke pomohla, ze ona to ma tak rada! Ja som mala obednu prestávku a povedala som práve, že je na zlej adrese. Ja sa nikomu do zadku nechám ani nebudem!
Práve že by som tuto tému seriozne otvorila, keby sa ma to týkalo. Bez zaliecania a falosnost.
A to ti píšem ako matka. Ja by som zase nehovorila pri pohovore ako deti mat nechcem. Ale keby som nechcela/nemohla spomenula by som to. Bez náznaku vritolezectva.

really8
16. feb 2025

@svetlonos mne to tak pride, nahnat si bodiky. Nikto sa na to nepyta, taky zufaly pokus si splhnut

findomatej
16. feb 2025

Ja som sa na pohovor ani nedostala, keď mi prišla odpoveď od majiteľa firmy, kde som reagovala na inzerát na Profesii: ,, máte deti?,,
(Tak ako som tu napísala.) Najprv som prehľadala celý mail, že čo mi prišlo prázdne ?!?! Až potom som si všimla tieto dve slová s otáznikom. Normálne som onemela.
Asi ti to nepomohlo, ale moja skúsenosť 🤷🏼‍♀️

svetlonos
16. feb 2025

@really8
Ja to tak neberiem, aspom za mna teda nie. A mňa sa veru pýtali nepriamo. Ale zas ja som bola úprimná a povedala, ze dieta plánujeme ale nemienim sefiet di vtedy doma bez práce. Ešte mi šéf povedal, nech to odložím 🙈 a to som mala už 35 vtedy.

ahhola
17. feb 2025

@refly urobila si vsetko ore to, aby deti neboli. Autirka to tak vyhranene nema, ale v tejto etaoe usiluje o pracu, nie hadzat maternicu do potenciakneho zamestnavatela🛩️

lienka.7
18. feb 2025

@autorka nijako. Môžu ti veriť, ale nemusia. A nakoľko ženy na pohovoroch neskutočne klamu, toto je výsledok. Pokial ta vsak chcú, ani dieta nie je prekážka. Ja som menila prácu pri 2 malých deťoch. Tiez poznám aj ine prípady.

bluka2
18. feb 2025

Nehovorila by som nič. Pre takého zamestnávateľa, ktorý diskriminuje by som ani pracovať nechcela

1aduliatko1
18. feb 2025

Mna sa na deti pytali na kazdom pohovore 🙈 aj ked sa to nema 😅😂

anduska22
18. feb 2025

Ja som bola presne v tejto situacii co pise autorka ked som mala 29. Uchadzala som sa o miesto baby co sa chystala na matersku. Do finale som sa dostala ja a o dva roky starsi muz. Hadajte kto dostal to miesto? Kedze som mala vo firme znamu tak mi potom s odstupom casu ked vedela priamo od sefa, povedala preco ma navzal (co som ale aj tusila). Hovorte si co chcete ze to tak nie je, ale zial stale v nasej spolocnosti prevlada trend, ze muzi maju vacsiu sancu dostat dobre miesto ako zena ak je ich kvalifikacia rovnaka alebo porovnatelna.

joannita
18. feb 2025

@denkabemommy mala si šťastie na zamestnávateľa, aj tvoja kamoška. Realita je ale taká, že žena s deťmi je je väčšine prípadov red flag pre nich. Časté ocr choroby deti atď. Takých žien sa následne zamestnávatelia radi zbavujú.
Zaujímave jey že muža sa nikto nepýta či má deti a ani ich nenapadne že aj on môže ísť na očr ...

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
naniki
18. feb 2025

žena je znevýhodnená VŽDY ! a pri vrodených genderových stereotypoch tomu aj tak bude - lebo je to práve žena, ktorá sa obetuje pre rodinu, pre deti....poznám z okolia mladé manželstvá, kde si vopred vykomunikovali, kto a akú dlhú dobu bude na materskej/RP a následne čerpať očr. Lebo áno - dá sa to, dokonca aj keď matka kojí....nikde vo svete nie je taká dlhá MD/RP. Treba zapojiť aktívne do materstva aj mužov - čo u nás ide veľmi ťažko, lebo prevažuje názor, že veď ON by a starať nevedel a pod. A položme si otázku, prvorodička odkiaľ vie, ako sa starať ? Veď to nikdy nerobila....Preto my ženy preberáme dobrovoľne celé bremeno materstva a robíme slúžky dospelým mužom. Výsledkom je potom frustrovaná upachtená žena v domácnosti,kt.je v zamestnaní diskriminovaná, často má menší zárobok, následne nižší dôchodok ( neplatí paušálne ).A muž sa realizuje, zarába, často si nájde milenku a míňa spoločné peniaze, ako uzná za vhodné. Žena sa dostane do područia nositeľa peňazí, nemá čas na seba, upadá, klesá jej sebavedomie...všetko nenápadne a postupne.....všetko v zmysle vyššieho cieľa - lebo hypotéka, lebo muž viacej zarába, lebo úrokové sadzby, lebo.....a čas ide .Ja nevidím najmenší dôvod, aby napr. muž nemohol ísť na MD/RP/očr, resp. striedať to s manželkou. Vedome a dobrovoľne sme ich od týchto povinností odstavili - lebo takýto vzorec sme prebrali od svojich rodičov/starých rodičov - a výsledkom sú rozvody, milenky a diktátorské správanie mužov. Takže NIE zamestnávateľ je nekorektný, ak nechce mladú ženu, kde je predpoklad že vypadne na MD, ale my ženy sme si samé na vine, že sme dobrovoľne prijali rolu materstva v takomto algoritme - muž zarába, potrebuje sa vyspať ,s dieťaťom to nevie, napína ho pri prebaľovaní...a ty žena sa staraj - o seba, o dieťa,o muža a o domácnosť...lebo tak to v prevažnej väčšine je....a zmeniť to môžme len my ženy a to tým, že si vopred pred vstupom do manželstva vykomunikujeme vzájomné pozície a to : kto - a za akých podmienok preberie starostlivosť o dieťa všeobecne, či už na MD,alebo v škôlke/škole - teda celkovo ako budeme fungovať - logistiku povinností.

denkabemommy
18. feb 2025

@joannita to nie je len o šťastí ohľadom zamestnávateľa, skôr o ženách. Popravde, nemali by to riešiť zamestnávatelia ale keď otázkou mierili práve na materstvo a OČR, tak som hneď odpovedala, že moje deti majú aj otca 🙂.. a áno, sú aj zakomplexovaní kreténi o tom niet pochýb ale tak pre takého človeka asi nechceš ani pracovať.. samozrejme, ak je dieťa čo týždeň choré, je to problém zamestnať sa, respektíve udržať si zamestnanie, no to treba chápať aj z druhej strany.

jamidea
18. feb 2025

@oceanahory toto ani ja neuverim. Bla bla. Musi to povedat jasne

oceanahory
18. feb 2025

@jamidea Ak by mne potencionalny zamestnanec napr. na otazku: "Kde sa vidi o 2-3 roky" odpovedal v zmysle, ako som pisala ja, tak by mi to uplne stacilo a brala by som to ako adekvatnu odpoved. No ak by mi niekto povedal, ze "Nechcem mat nikdy deti a nemam ani frajera!", tak by mi to prislo fest cudne...resp. neviem si predstavit v ktorej casi slusne prebiehajuceho pohovoru, by takato veta z ust potencionalneho zamestnanca neznela, ako zufaly pokus vyhoviet.
Normalny zamestnavatel sa nikdy zeny nespyta priamo na taketo otazky a tomu, kto sa spytat...tak ano, tomu moze povedat na rovinu, ale ja osobne by som nemala zaujem pracovat u zamestnavatela, ktory sa pyta na nevhodne otazky, ktore by vobec nemali byt sucastou ziadneho pohovoru, takze u mna by sa odpovede nedockal 🤷.

naniki
18. feb 2025

istú analógiu vidím aj v prenájmoch - žiaľ, nie každý prenajme rodine s dieťaťom, resp. matke s dieťaťom/deťmi svoju nehnuteľnosť - keďže spadajú do kategórie chránených osôb.....lebo ako je chránený prenajímateľ, keď prestanú platiť.Chráni sa. AJ v súkromnej firme,napr. účtovníčka - musí sa zaučiť, naučiť ovládať softwear, všetko sa posiela elektronicky, termíny sú záväzné....keď vypadne na MD, alebo z dôvodu častých očr - kto zaskočí??? Ešte je tu možnosť HO - ale nie každý druh práce sa dá takto vykonávať...alebo napr.zdravotná sestra,inštrumentárka.....je ich málo,kto bude neprítomnosť matky suplovať? Preto sa treba pozrieť aj z druhej strany, prečo tá " diskriminácia "....a podobne je to i s inklúziou na školách - má zástancov a má odporcov - podľa toho, z akého uhlu pohľadu sa posudzuje....takže diskriminácia žien,alebo občanov ťzp tu bola ,je a bude...žiaľ....

andreatytler
18. feb 2025

Toto moze byt dvojsecna zbran.
Moze to posobit zufalo a zacnu pochybovat o tvojich schopnostiach.
Mozu sa na teba pozerat ze si prilis karieristka a pri najblizsej prilezitosti zdrhnes do lepsej prace.
Oni ti aj tak neuveria a prave naopak, tym ze na to upozornis, tak to zoberu tak ze urcite klames.
Ale na druhej strane chapem situaciu. Ked citam diskusie o detskej chorobnosti, tak vela matiek vravi ako dieta chodi 1 tyzden do skolky a 2 tyzdne doma. Cize ako ma zamestnavatel fungovat s takou pracovnickou?
Kolko dni moze matka zostat doma na OCR na Slovensku? Je na to nejaky zakon? Plati zamestnavatel OCR v plnej vyske vyplaty alebo je to neplatene?

denkabemommy
18. feb 2025

@andreatytler na Slovensku máš max 2 týždne OČR -dá sa aj dlhšie, ak to zdravotný stav vyžaduje, platí to sociálna poisťovňa, nie zamestnávateľ ale aj človek, ktorý je dlho/často OČR je nežiadúci pre zamestnávateľa

opica_skorica
18. feb 2025

@kremlicka250 👍👍👍👍👍

andreatytler
19. feb 2025

@denkabemommy Takze financnee to zamestnavatela nestoji, ale vyraba mu to problem koli chybajucej sile.

denkabemommy
19. feb 2025

@andreatytler áno, častokrát potom musí niekto iný zastúpiť chýbajúceho, čo je zas nepríjemné pre ostatných zamestnancov.

Strana
z2