Ako dať najavo na pohovore, že neplánujem mať deti?
Ahojte ako zena v produktivnom veku mam pocit že som na ponukach pracovnych pozicii odmietana skrz toho ze radsej uprednostnia chlapa. Chcela by som dať najavo že nemám ani priateľa nie to ešte v plane deti viem že tato tema ani na košer pohovor nepatri ale chcem to dať najavo že sa nemusia bať že zduchnem na matersku. Je v poriadku to takto narovinu povedať ?
podľa mna áno
Neviem, no ja by som to skor povedala nejako v zmysle, "Som velmi ambiciozna a kariera bude pre mna dlhodobo aktualne dolezitejsia, ako budovanie rodinneho zazemia." Toto by malo byt jednoznacne...
Ako vies, ze chlapa uprednostia len kvoli tomu? 🤔 Ked chces staci povedat, ze si neplodna a problem vyrieseny aj tak po case uz si nikto nebude nato pamatat 🤣 ale keby vsade uprednostnovali chlapov pred zenami v plodnom veku tak ziadna by nemala pracu, to je podla mna dost velke klise ked ukazes, ze si sikovna a mas na to ako najlepsi kandidat tak pracu ziskas
Myslím, že aj tak ti potenciálny zamestnávateľ neuverí. Skôr by som sa sústredila na prípravu na pohovor, aby si bola takým kandidátom, ktorého vezmú bez ohľadu na plány do budúcnosti.
Nevravim ze je to tak moze to by kopec inych veci ale nechcem byt “znevyhodnena” len preto ze si to mozu mysliet. Predstavte si ze ste zamestnavatel a mate na vyber dvoch rovnako kvalifikovanych zamestnancov muza a zenu potencialnu matku koho by ste si vybrali pre dlhodobu spolupracu, v idealnom svete by sa na to nepozeralo takouto optikou ale vieme ze ten svet idealny nie je.
koľko máš rokov? Napríklad vo veku 35 plus si môže zamestnávateľ myslieť, že deti už máš a radšej by som to už neotvárala túto tému, lebo práve naopak, ak by si myslel, že deti už máš zobral by ťa, že deti nemáš a nebudeš chcieť ti neuverí. Ak máš 20, tak tam napríklad pri otázke ako sa vidíš o 3 roky by som kľudne povedala, že by si rada napredovala v kariére, nakoľko deti ťa teraz nelákajú a nemáš ani partnera s ktorým by si deti mala, nech vedia, že nie si už tehotná a nepôjdeš o pár mesiacov na materskú...
@marsmykkok mam 28
Pri dvoch rovnako kvalifikovanych ludoch opacneho pohlavia by som si vybrala osobu, ktora mi ludsky sadne viacej. 🤷 Ja som si aspon teda takto vyberala ludi...
? Ved poviem a hotovo , uplne normalne
Ja som povedala raz ze deti uz nechcem ani keby co
Tak ja ako zamestnavatel pri zene ktora by mi sama od seba zadrela ze neplanuje deti tak by sa mi v ociach vykreslila ako zena s komplexami a prave na zaklade toho keby som mala moznost bud si vyberiem inu zenu alebo toho muza. Na pohovore musis zamestnavatela presvedcit, ze si pre neho najlepsia z najlepsich. Lebo takto o par rokov tu zalozis diskusiu "zamestnavatelia si myslia, ze uz mam deti a preto uprednostnuju muzov ako im dat najavo, ze deti nemam?" Ine je ked zamestnavatel sa ta opyta ako a kde sa vidis o par rokov tam vyzdvihni, ze si karierne zalozena ale do toho sama od seba naozaj nechod.
Keby som bola zamestnavatel, co z tohto dovodu uprednostnuje chlapa, aj tak ti to neuverim. Za rok-dva mozes stretnut priatela, vydas sa a deti mozu prist hocikedy.
@nynia mna sa na jednom pohove priamo opytali, ci planujem deti. Ze ak ano, tak nech ani nad tou pracou nerozmyslam. A to sa ma pytala zena...takze niekde to stale tak funguje, len to nepovedia nahlas. Na dalsom sa ma pytali na rodinu preto, lebo ponukali extra benefety pre rodiny, takze veru zalezi od spolocnosti 🙂
1.Kebyže uprednostní chlapa jeden zamestnávateľ,tak ok.Ale všetci?To asi nebude tým.Nie je kvalifikovaný človek ako kvalifikovaný človek.
2.28 ročna žena,keď vyhlási,že nechce deti,to je také.Vies na pousmiatie.
Pretože život,osud a láska menia veci.Si veľmi mladá a bezdetná na takéto finálne vyhlasenia
Tak 28 to je ten najhorší vek, v tomto ti to čo tvrdíš ani ja neverím, lebo veľa žien nechce a okolo 30tky tie bio hodiny začnú tikať alebo proste aj ak nie, majú z rozumu, lebo zrazu zistia, že veľa času už nemajú skúsiť mať dieťa. Ber to tak, že ak je proste niekto voči ženám vyhradený, lebo bezdetné budú mať deti, 30 ročné majú malé deti a musia sa o ne starať a sú s nimi veľa doma a majú menej energie na kariéru a žena po 50 je stará, neurobíš s tým nič. Ak niekto nie je vyhradený, rieši skôr či zapadneš do kolektívu, do filozofie firmy a nie tvoj súkromný život.
A ty si myslis ze ti budu verit hej?
Pre mňa by si sa diskvalifikovala práve takýmto vyhlásením. Nezaujíma ma, či má uchádzač rodinu, deti a čo plánuje. Ja mu ponúkam prácu a nie ruku. A naopak. Keď som si hľadala prácu, nikdy som sa nebavila o deťoch a rodine. Presne dvakrát v živote sa ma pýtali na deti. Tak som sa pýtala spat, kde to bude pri mojom práci relevantné. V jednom prípade to bol idiot šéf, ktorý sa pýtal, v druhom zamestnanecké bonusy. Pri prvom som sa zdvihla a povedala, že týmto je náš pohovor ukončený, druhu prácu som vzala (teda aj oni mňa 😇)
@kremlicka250 vsak ked sa ta oni opytaju treba vyzvihnut ak nechces deti, ze napr "Nakolko som velmi karierne zalozena, nemyslim si, ze rodinny zivot je ten pravy pre mna. Nedokazala by som ako matka karieristka dat detom tolko kolko by potrebovali a mohlo by to mat aj dopad na moju psychiku, ze nedokazem dat zo seba tolko praci ako bez deti. Takze stat sa matkou je u mna uplne vylucene." alebo ked nechces nato odpovedat tak zmenit temu napr "Viete, co este na stranke vasej spolocnosti alebo v inzerate ma zaujalo to a to... a aj v tej oblasti by som vam dokazala pomoct alebo byt uzitocna." a tym nepriamo naznacis, ze kariera je pre teba prednejsia a je to nieco o com sa chces bavit. Pohovor je o tom ako dokazes sa predat a komunikovat. Pohovor urcite nie je vysouch otazka-odpoved. Ale musis ukazat, ze sa o tu poziciu zaujimas a v neposlednom rade vies niec aj firme kde sa hlasis.
@vroni Presne, ja mam podobnu skusenost. Raz sa ma na prvom kole na pohovore pytali na to, ci chcem mat deti (este ked som bola bezdetna), odmietla som odpovedat. Druheho kola som sa uz odmietla zucastnit a ako dovod som im uviedla, ze ich otazka ohladom toho, ci chcem mat rodinu bola uplne nemiestna. 🙄
Tak hovorit mozes co chces, ale predpokladam ze s Tebou vedie rozhovor clovek co je 40-50-60+ a ten dobre vie, ze ak mu 28 rocna povie ze nema frajera a deti urcite neplanuje, i tak do roka a do dna moze byt situacia ina. Bez urazky. A to bez ohladu na to, ako velmi zaryto teraz tvrdis, ze nechces.
Otazne je, ci odmietanie Tvojej osoby na ich poziciu je naozaj len z tohto (Tvojho pomysleneho) dovodu.
Nemyslím si, že by tvoje vyjadrenie akokoľvek pozitívne ovplyvnilo tvoje šance. Ak je niekto rozhodnutý zamestnať radšej chlapa, tak to proste spraví. A je úplne jedno, čo povieš. Ak niekomu sadnes, tak ťa vezme bez ohľadu na deti. Mne sa na jednom pohovore stalo, že som si tak sadla so šéfkou, že aj keď som hneď na pohovore prácu odmietla, pretože po upresneni pracovnej doby to nebolo pre mňa reálne, pracovať tam, tak mi ešte týždeň potom volala priamo tá šéfka, že či som si to nerozmyslela. A prácu som odmietla presne kvôli dieťaťu, nestíhala by som ho vyberať zo škôlky. Takže ona vedela, že budem určite aj často ocr a pod. A zažila som aj pohovor, kde sa ma chlap rovno opýtal, že aké veľké mám dieťa a či plánujem druhé. Hneď som vedela, že tam pracovať nechcem, aspoň sa hneď vyfarbil.
Normalne im to povedz, ze neplanujes mas deti, ze sa chces zamerat na pracu a svoj rozvoj. Ano ked mas 28 rokov, tak sa predpokladá, ze budes chciet mat dieta a Ano je to tazke pre zamestnavatela, ze prijme zenu, zauci a potom mu odide na 3 roky a potom dalsie 3 roky. Preto si radsej vyberu muza. Som v praci s mužmi a su tam presne preto, lebo nepôjdu na materskú.
@nynia ja mam svoj pracovny zivot uz davno vyrieseny. Len pre mna firma, ktora sa ma opyta, ci planujem deti skoncila. V tom zmysle, ako to podala pani na pohovore. Pre taku firmu by som v zivote pracovat nechcela aj keby som neplodna, deti nikdy neplanujem...
Samozrejme, pohovor je o tom "sa predat" ,ale na druhej strane,kolko otazok o rodine dostali muzi na pohovoroch?
Takze treba poznat aj svoje hodnoty a nebit sa o poziciu, kde si ta nevazia uz na pohovore...
@kremlicka250 Tak ale na jednej strane to chapem je X zien, ktore najma po VS idu sa zamestnat len aby im vysla MD a potom praci zakyvaju v tom lepsom pripade na 3 roky. Ale stale sa da rozumne z toho vyjst aby si sa vyhla priamej odpovedi ano/nie. A nic to na tom nemeni, ze povedat sama od seba, ze neplanujem deti bez toho aby zamestnavatel zacal tu temu je blbost.
@nynia ano , ved ja rozumiem aj zamestnavatelovu stranu...ale uprimne, kto na pohovore odpovie, viete co jasne ,planujem 3 a najlepsie rok potom,ako ma zoberiete.
Za mna tato otazka na pohovor nepatri, lebo aj tak sa zamestnavatel rozhodne podla toho, co si mysli, nie co odpoviete...
A ano, urcite by som tuto temu sama nezacinala, to suhlasim. Treba uz na pohovore spomenut svoje ambicie, chut napredovat a karierne stupat.
@oceanahory Ja som čerstvo po škole ako 22 ročná mala taký pohovor že dovi dopo. Už ani neviem či ho viedla žena alebo muž, ale vôbec neriešili moju kvalifikáciu, ale či mám priateľa (nemala som vtedy) či chcem mať dieťa v blízkej dobe (nemala som v pláne vtedy) a podobne. Tam proste ak je niekto takto zameraný proti žene, nepomôže nič. Chápem, že možno zamestnávateľ chce vedieť ako jeho zamestnanec to bude mať v budúcnosti, ale ak je niekto proti žene zameraný nepomôžeš si. A zase môže mať žena priateľa, môžu plánovať a napríklad 10 rokov sa im nemusí dariť a ani dieťa mať nebudú a môže byť žena bez priateľa, neplánovať a nájde do mesiaca priateľa s ktorým si bude vedieť predstaviť mať rodinu a do roka otehotnie. Proste to je život a nedá sa všetko ovplyvniť. Ak má niekto predsudky voči ženám nech ich nevolá na pohovor vôbec.
@marsmykkok Niektori zamestnavatelia su proste TOP-ka 🥴. Mna sa raz na jednom pohovore pytali na politicku orientaciu🤷, ja som iba vyvalila oci a mala som sa sto chuti postavit a odist...samozrejme som im neodpovedala, paradoxom je, ze sa to dotycnemu ani nepacilo a este sa aj tvaril dotknuto. Ja len nechapem, kto im odpoveda na taketo otazky a z akeho dovodu si myslia, ze je uplne v poriadku sa pytat na taketo veci 🤦.
@oceanahory tak mne sa tiež stala úžasná situácia, dnes by som ju nenechala len tak, vtedy som bola mladá - jeden pohovor skončil tak, že panko mi vraví, že od 7 rána pre mňa prácu nemá, ale vo večerných hodinách by sme sa určite dohodli. Ja som v tej chvíli onemela a jediné, čoho som bola schopná bolo postaviť sa a bez slova odísť. Ešte ani dnes po 20 rokoch mi to hlava neberie.
Väčšina zamestnávateľov nerieši deti, môj aktuálny je dokonca rád za to, že mám deti, lebo je tam match, čo sa týka voľnejšieho leta 😅. Kamarátka dostala prácu, kam si ani nepodala žiadosť napriek tomu, že povedala, že plánuje byť tehotná - skrz jej odbornosť ju tam proste chceli. Takže nie je to pohlavím, nie je to deťmi - ani tými budúcimi, je to o tom ako si so zamestnávateľom sadneš, či je tam medzi vami podobné zmýšľanie 🙃

Áno, povedz to priamo.