icon

Ako dosiahnuť, aby mi dali výpoveď?

17. apr 2023

Prosim o pomoc. Zažívam v praci dlhodobý bossing. Atmosféra vo firme je hrozná, viacero kolegov teraz dostalo výpoveď, resp. sa s nimi dohodli na skončení pracovneho pomeru. Všetci dostali odstupne. Teraz šéf urobil personálne zmeny o ktorých vie, že su pre mna neakceptovateľné. Proste no go. Tvrdí, že ak mi to nevyhovuje tak si mam dat vypoved a odísť sama. Ja som však tej firme obetovala veľa, vysledky som mala a aj mám vždy excelentné. No za tychto podmienok tam ostat nemozem. Mrzí ma však, že by som mala prist o to odstupné, je to dosť peňazí. Ako dosiahnuť aby mi dali rovnaku dohodu ako kolegom - s odstupným? Poraďte.

autor
17. apr 2023

@melanta haló, ja som to riešila. Na HR ma odbili a policajt krčil plecami, že kym ma neznásilnil tak mu nevie nič dokázať. Potom to odstúpili ako priestupok proti spolunažívaniu a on na okresnom urade tvrdil, že som si vsetko vymyslela. Chytal ma viac x za prsia, v rozkroku za koleno. Keď bol opitý na firemnej akcii tak sa na mna vrhol na izbe, ledva som ušla. No a teraz mám s ním sedieť v jednej kancelárii 😢

simca06022011
17. apr 2023

nerozumiem preco sa s inymi dohodli a tebou nie. Az sa mi nechce verit. Co sa tyka vypovede s odstupnym:

Odstupné sa týka ukončenia pracovnej zmluvy, nie zmlúv mimo pracovného pomeru, tzv. dohôd. Nárok na odstupné zo Zákonníka práce vzniká v týchto prípadoch:

Zamestnávateľ sa zrušuje bez nástupcu a firma končí svoju činnosť
Zamestnávateľ sa premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou miesta výkonu práce
Zamestnávateľ uskutočnil organizačné zmeny a zamestnanec sa stal nadbytočným
Ak zamestnanec stratí dlhodobú spôsobilosť vykonávať prácu pre nepriaznivý zdravotný stav potvrdený zdravotným posudkom
Ak zamestnanec nemôže vykonávať prácu kvôli pracovnému úrazu alebo choroby z povolania.

Cize teoreticky by si vedela aj zo zdravotnych dovodov ukoncit PP 🙂 ale neviem ako by si si to zariadila. Mozno psychicke problemy z prace? :D
Ine moznosti nie su, len proste dat vypoved, alebo sa pokusit o ukoncenie PP dohodou. Alebo medializovat ututlavanie sexualneho obtazovania :D pripadne sa s tym povyhrazat :D ale teda to uz je ina kava... ja sa divim, ze si tam vtedy ostala.. keby mna takto zhodili, a mam takehoto kolegu, som uz davno prec, riesilo by as to inym cirkusom..
Plnenie pracovnych povinnosti = no.. ono toma dost dlhu postupnost, ale tiez by to slo, ale moze to dlho trvat kym ti daju vypoved. Za nejaku nestihnutu pracu okamzitu vypoved nedostanes... to idu tie upozornenia atd, a vypoved po neviem pol roku?? ak sa to bude opakovat? Je to presne popisane aj v zakone ako sa postupuje. Medzi zavazne dovody patri iba naozaj par veci.

zooeynka
17. apr 2023

...len tak ma okraj...co 2 mesacna vypovedna? Ak aj das vypoved tak budes s uchylom sediet este 2 mesiace v kancli? Sup na dlhodobu pn ak sa ti da....

autor
17. apr 2023

@zooeynka ano, dva mesiace by som s nim musela sedieť v kancli. A dlhodobá PN? Nie som velmi za zneužívanie PNky a keby aj - čo poviem lekárovi? Ved on tiez musi zdôvodniť posudkovemu lekárovi, že prečo som PN..

trgypadl
17. apr 2023

Ziadne odstupne by mi zato nestalo ak by som mala niekde trpiet, ani len myslienka nan. Vaz si samu seba

maxalla
17. apr 2023

Pre vypoved z dovodu zavazneho porusenia pracovnej discipliny ani neprinalezi odstupne.

maxalla
17. apr 2023

Este ma napada, nebola si prijata na dotaciu z UPSVaR? Lebo v takom pripade ti nemoze dat vypoved pre nadbytocnost.

autor
17. apr 2023

@trgypadl ide o viac než 10 tis. €

autor
17. apr 2023

@maxalla nie

trgypadl
17. apr 2023

Aaaa? Su Ti prednejšie ako psychicka pohoda a zdravie? Nik Ti nezaruci, ze dostanes rovnake odstupne

autor
17. apr 2023

@trgypadl na také odstupné mám nárok podla ZP

trgypadl
17. apr 2023

Pozri z Tvojich odpovedí je jasne, ze bez 10ky neodides... Takze nie je o com diskutovat...

ckocka
17. apr 2023

Na také odstupné by si mala nárok ak by ti dali výpoveď. Lenže ti ju nedali. Vytváraš predstavu že si o niečo ukrátená, ale to nie je pravda, tebe nárok na odstupné nevznikol.

lejla77
17. apr 2023

Obrat sa na vedenie firmy

autor
17. apr 2023

@trgypadl
@ckocka čiže velmi pekne ďakujem za podporu. Robim tam viac než 10 rokov, vždy som podávala nadpriemerné vÿkony. Potom ma ešte sexuálne obťažoval, vedenie s tym nič nerobilo. Teraz sa zbavujú ľudí a tak si povedali, že mňa sa najlacnejšie zbavia tak, že ma prinútia odísť samu. 🙏

katica06
17. apr 2023

Čo by si povedala? Pravdu! Že ako si na tom zle psychicky.

jonnie
17. apr 2023

Máte nejaké vyššie vedenie, zahraničné?

fantaghiro21
17. apr 2023

Caste pn,ocr,lekari,priepusty,...

autor
17. apr 2023

@jonnie nie, len slovenské.

lejla77
17. apr 2023

A povedala si vedeniu ake problemy mas s tym kolegom?

simca06022011
17. apr 2023

lekarovi povies, ze psychicky nezvladas pracu, si vyhorena.. precitaj si tu diskusie, niekde som to citala, ze sa to tak proste robi. myslim, ze aj keby ta poslali za psychologom, potvrdi ti, ze to veru nie je pre teba...

ckocka
17. apr 2023

Mne je tvoja situácia ukradnutá, takže ti naozaj podporu neposkytujem, len popisujem skutočný stav.

doriiis
17. apr 2023

@autor....neteš sa.Aj keď by ti dali odstupné 10 000...odstupné podlieha zdaneniu.A z takejto sumy platíš už ,,milionársku daň" takže 25%....takže dostaneš možno,Max.8000
A strašnú blbosť si povedala....Podľa ZP máš právo na mesačné odstupné.Jedine,ako by si mohla mať nárok na vyššie odstupné ako určuje ZP je,že vaša firma má kolektívnu zmluvu,kde je určené vyššie odstupné.Ak kolektívnu zmluvu nemáte,Holt smola

autor
17. apr 2023

@doriiis ak pracovný pomer trval najmenej 10 rokov, ale menej ako 20 rokov, vzniká nárok na odstupné vo výške trojnásobku priemerného mesačného zárobku zamestnanca,
https://www.podnikajte.sk/pracovne-pravo-bozp/v...

domka222
17. apr 2023

Autorka, čo ti majú akože ešte viac poradiť? Od teba ide len dupanie a chcem €,chcem,chcem. Tak teda trp,maj strach každé ráno, čo to bude zase za deň. Viem, je to slušná suma,ale ak si to celé opísala skutočne tak ako je,už by ma tam nebolo.

autor
17. apr 2023

@domka222 ja som nepovedala, že chcem za každú cenu. Myslím si však, že je to taká suma, že minimalne stojí za to spýtať sa. Keď sa nebude dať inak tak odídem.

doriiis
17. apr 2023

@autor....takze zarábas vyše 3000 mesačne.Zaujimave

trgypadl
17. apr 2023

Mile rada by som Ti ju poskytla tu podporu, nerada kopem do ludi, ale ak je miesto, kde by som niekde trpela, tak odidem a žiadne peniaze mi za to nestoja, a este k tomu ak tam bolo sexualne obťažovanie... Narok na odstupne by si mala ak Ti daju oni vypoved, ale pride mi scestne uvazovazt o tom ako dostat vypoved a este cakat aj odstupne.... Hodnotit Tvoj vykon moze nadriadený... Ja si v praci nikdy nedovolim tvrdiť, ze podávam nadpriemerny vykon, dokazem povedat iba to, ze verim, ze podav 100 % vykon ale na hodnotenie je vedenie a ludia s ktorymi robim, oni mozu mat opacny nazor

autor
17. apr 2023

@doriiis áno. Robím kvalifikovanú prácu, mám zodpovednosť.
@trgypadl ja svoj výkon hodnotím na základe plnenia KPI - to je objektívne

modrykonik33
17. apr 2023

Tak keď máš 3000e mesačne tak tých 8000 je pre teba nič a keď si tak veľmi kvalifikovaná, nájsť si inú prácu by nemal byť problém