Ako dosiahnuť ticho na hodinách s deťmi?
Ahojte, ucim uz nejaky ten rocik, ale s touto generaciou mam problem. Ako dosiahnut respekt? Ticho na hodinach? Uz ma to zacina unavovat. Najhorsie je, ze nemame pochopenie ani od rodicov, ktori si stoja za drzymi, hlucnymi detmi, ktore nerespektuju ziadne pravidla. Milujem svoju pracu, rada by som ich aj nieco naucila, ale v posled.dobe skor vychovavam ako ucim. Mozno mi date nejaku radu, ako dosiahnut ticho na hodinach a moct ucit..
Pracujem ako pedagogický asistent v šp. škole a uprimne Vás, učiteľky v bežnej škole, ľutujeme, ak v šp. ZŠ ostanú len najtažsie stavy.
Je dobre začať tým, že o tom začneš premyslat trochu inak. Nie, čo potrebuješ ty a aké ťažké je to dosiahnuť a komplikuje ti to prácu. No skúsiš sa zamyslieť a vidieť situáciu z jeho uhla pohľadu. Skúsiš odhadnúť, prečo vyrušuje, čo asi potrebuje, chyba mu, chcel by robiť. Následne môžeš navrhnúť spôsob, aktivitu, ako si tuto potrebu môže naplnit a pri tom zostat potichu. Napadajú ti nejaké dôvody, spravania toho dieťaťa?
@tiika chce uputat, presvadza sa, mozno sa mu pacim. Maju prisnu triednu, u mna ventiluju? Maju ma radi, chceli by ma za triednu, ale "skacu mi po hlave". 1z nich uz je mega drzy, mamina na poznamky abs nereaguje, este ho po poznamke vezme aj na zmrzku a kupi mu 100eurove tenisky(sa pochvalil). Som respektujuca, srandujem, robime rozne aktivity, vela s interakt.tabulou.. ale aj tak je v kazdej triede ziak, ktory mi nici hodinu-musi vkuse rozpravat, uputavat, provokovat, musi mat posledne slovo(a to su iba 4taci 😕)
Ja by som sa zbláznila a cítila sa zbytočná, ak by v mojej triede bolo ticho. Veď keď deti pracujú, potrebujú hovoriť, pýtať sa, spolupracovať… to bez zvuku nepojde
@palicka tak ja sa zbytocna necitim, ked im chcem vysvetlit ucivo a niekto mi tam permanentne skace drzo do reci.. prerusuje ma.. uputava.. provokuje..
Pracujem ako pedagogický asistent v šp. škole a uprimne Vás, učiteľky v bežnej škole, ľutujeme, ak v šp. ZŠ ostanú len najtažsie stavy.
@ankare ja sa uz aj teraz lutujem. Mame ziakov s diagnozami. Nezvladatelne deti. Konciace v liec.vych.sanatoriu..
Ale veď ho zamestnaj, nebude stíhať vyrušovať. Interaktívna tabuľa už dávno nie je pre deti zaujímavá. To bola tak 10 rokov dozadu…. Je to úplne obyčajná súčasť hodiny. Skús mu dat úlohu navyše, niečo, s čím sa odprezentuje. Začni jo chváliť! Zistíš, ako reaguje na pochvalu. Pokiaľ je neustále karhany, je voči tomu imúnny.
Ale veď ho zamestnaj, nebude stíhať vyrušovať. Interaktívna tabuľa už dávno nie je pre deti zaujímavá. To bola tak 10 rokov dozadu…. Je to úplne obyčajná súčasť hodiny. Skús mu dat úlohu navyše, niečo, s čím sa odprezentuje. Začni jo chváliť! Zistíš, ako reaguje na pochvalu. Pokiaľ je neustále karhany, je voči tomu imúnny.
@palicka Akú úlohu navyše, keď ešte nevie nič? "To je nuda. Toto ja robiť nebudem. To ma nebaví. To si vygooglim, keď budem chcieť vedieť. "
Lutujem ta. Musi to byt tazke. U nas v triede maju 7 integrovaných deti, do toho 4 chalanov co vyrušujú, medzi nimi moj ale nastastie ten najväčší provokatér odchadza na inu skolu. A to je ich v triede 18 🙈🙈. Co som si vsimla ako rodic, tak našim vela diktujú do zositov. Podla mna preto aby ich na hodinach zamestnali. Plus ako tresty dostavaju domace ulohy. Ze niekto nieco povedal, deti sa smiali a sup dostanu 10 úloh na DU z matiky. 😉 mne ako rodicovi to nevadi. Ja mu este s radostou aj pridam. Ja sa snazim doma vysvetlovat, ze ma byt ticho a za poznamku ma trest. Strasne vela pisomiek maju. Podla mna mnoho ako reakcia ucitelky na nejake vymyslanie. Skus ich viac zapájať a Skus aj take male 5 minútovky, ak je uz neonosne spravanie. Triedna na rodičku povedala, ktore ucitelky s detmi problem nemaju ( to su presne tie, co vela diktujú, davaju písomky) a take co im deti skáču po hlave a vecne sa stazuju.
Super, začala si sa na to fakt inak pozerať. Takze túžia po pozornosti, byt videný a pocity, nejako sa realizovať, zároveň odreagovať a uvoľniť stres, byt viac v kontakte s tebou a užiť si to. Niečo z toho je možno naliehavejšie, niečo môže trochu počkať. Skús tak koncipovať hodinu, ide i o správne načasovanie aktivít, výkladu. Plus zaved nejaké jednoduché pravidla, hranice, najlepšie aspoň z časti spolu s deťmi, vysvetlite si ich význam, maj potom trpezlivosť, ak to pôjde postupne a budú si zvykať. Napr. priestor na otázky bude, avšak vtedy a vtedy, teraz nie, skús si to zapamätať, napísať.
@benit niekedy to bez výkladu nejde. Aj výklad môže byť zaujímavý.
@letfenixa to môže, určite. Ja by som ho rozclenila radšej do menších blokov, napr. výklad (7-12 min záleží od schopnosti sústredenia), aktivita, zdielanie-zhrnutie, mini-prestavka, opäť další blok…prisposobila téme, veku deti
Lutujem ta. Musi to byt tazke. U nas v triede maju 7 integrovaných deti, do toho 4 chalanov co vyrušujú, medzi nimi moj ale nastastie ten najväčší provokatér odchadza na inu skolu. A to je ich v triede 18 🙈🙈. Co som si vsimla ako rodic, tak našim vela diktujú do zositov. Podla mna preto aby ich na hodinach zamestnali. Plus ako tresty dostavaju domace ulohy. Ze niekto nieco povedal, deti sa smiali a sup dostanu 10 úloh na DU z matiky. 😉 mne ako rodicovi to nevadi. Ja mu este s radostou aj pridam. Ja sa snazim doma vysvetlovat, ze ma byt ticho a za poznamku ma trest. Strasne vela pisomiek maju. Podla mna mnoho ako reakcia ucitelky na nejake vymyslanie. Skus ich viac zapájať a Skus aj take male 5 minútovky, ak je uz neonosne spravanie. Triedna na rodičku povedala, ktore ucitelky s detmi problem nemaju ( to su presne tie, co vela diktujú, davaju písomky) a take co im deti skáču po hlave a vecne sa stazuju.
@betulinka1 nepise, co kazem. Nedokoncil projekt. Dostal 5. Netrapi ho to. Je geroj. Je mu vsetko jedno. Pritom je sikovny, mudry. Mozno puberta? Stvrtak. Uputava.
Nvm no ja som chodila do skoly v rokoch 2000 - 2009 a vzdy sa nasli taki co rozpravali, ano aj ja som niekedy klebetila so spoluziackami len ja si nepamatam zeby take sa riesilo. Na skoro kazdej hodine bol nejaky suchot okrem obcianskej nauky tam sme sedeli ticho ze aj muchu bolo pocut taky respekt ucitel mal 🫣
Asi ma tu zabijete, ale ja za tym vidim videa, tablety, youtube, nonstop pustenu TV. Tie decka sa nedokazu sustredit! Moja dcera je prváčka a co ma v triede spoluziakov, dnes sa tak pekne strucne povie ADHD - tak tam je nadmerna konzumacia medii. Doma. Pani ucitelka malo zmoze. Ich rodicia sa ich tak mozno snazia doma utlmit. Moja dcerka je tiez aktivna, ziva, ale u nas je TV a mobil neznamy pojem a miesto toho chodievame von a hraju sa, behaju po dome. Ale to musi rodic. Ucitelka taha za kratky koniec.
Asi ma tu zabijete, ale ja za tym vidim videa, tablety, youtube, nonstop pustenu TV. Tie decka sa nedokazu sustredit! Moja dcera je prváčka a co ma v triede spoluziakov, dnes sa tak pekne strucne povie ADHD - tak tam je nadmerna konzumacia medii. Doma. Pani ucitelka malo zmoze. Ich rodicia sa ich tak mozno snazia doma utlmit. Moja dcerka je tiez aktivna, ziva, ale u nas je TV a mobil neznamy pojem a miesto toho chodievame von a hraju sa, behaju po dome. Ale to musi rodic. Ucitelka taha za kratky koniec.
@janulik2008 ale tito debatuju nahlas v malej ucebni. Vykrikuju, kricia, hadaju, provokuju,.. nezaberaju 5ky(ktore nerada davam) a ani poznamky, ktore rodicia ignoruju..
@basska_b dakujem. Spolupraca rodiny nie je ziadna. Nula. Este nas pred detmi ponizuju. Pocuvam to v autobuse. Mama okydava ucitelku. Nie dieta, ucitelka je zla.
Skusim ich zavalit pisanim. To neznasaju. A budem davat ulohy. Tie davam vynimocne. Milujem deti, pracu s nimi, ale zacina to byt v skolstve neunosne.😔
Tak potom je to problem rodicov a spamätajú sa, ked budes davat znamky na konci roka. Skus sa spytat ostaných ucitelov, ci s nim maju problem. Alebo si zavolaj rodicov a upozorni ich, ze proste takto to nepojde a nech ho daju vysetrit u psychologa. Ze skoda aby prepadol. Len take bububu. Mozno to by zabralo aby rodicia zacali spolupracovať. Ty nemas ine moznosti, ak rodic nespolupracuje. Moj patri medzi tych hlučných ale znamky ma super a ked mi da niektory ucitel echo, ze zase vystrkuje rožky, tak mame dohodu, ze dostava ulohy naviac a doma ich musi spravit, na co zade prihliadnem ja, ze musi. Potom sa zase ukludni na 2-3 tyzdne a takto do okola. Ale proste inak to asi nejde. Staci v triede jeden a konec sveta . U nas nastastie, ten jeden najväčší grazelko odchadza zo skoly, myslim si, ze sa to v triede potom ukludni.
Mila autorka zahltit ich pisanim lebo to neznasaju je najhorsie co mozes urovit. Ty nemilujes svoju pracu ako pises.
Skus absolvivat vzdelavanie na aktivizujuce metody vyucovania, inovativne vyucovanie. Ide reforma, pravdepodobne ucis na 2.stupni, ale ta pride aj po vas.
Takymto pristupom, radsej hladaj inu pracu.
Mila autorka zahltit ich pisanim lebo to neznasaju je najhorsie co mozes urovit. Ty nemilujes svoju pracu ako pises.
Skus absolvivat vzdelavanie na aktivizujuce metody vyucovania, inovativne vyucovanie. Ide reforma, pravdepodobne ucis na 2.stupni, ale ta pride aj po vas.
Takymto pristupom, radsej hladaj inu pracu.
@benit píše že učí 4takov
Poznám to, cez moje deti. Každá z nich má v triede jedného takého žiaka a je to boj. Deti sa aj chcú učiť, lebo dávno pochopili, že keď dávajú na hodinách pozor, majú o to menej roboty doma. Lenže, ako píšeš, stačí 1 žiak a všetko je v keli. Nepomáha nič, prosenie, hrozenie, riaditeľňa, predvolanie rodičov, zaujímavé hodiny, dokonca už samotní spolužiaci dohovárajú. Dotyční sú drzí, veľakrát dostane trest celá trieda, čo je úplný nonsens, na písomkách robia hluk až iní sa nemôžu sústrediť. Inklúzia. Trpí celá trieda, právomoci učiteľov a riaditeľa v podstate nulové. A rodičia? Nevedia si rady... A ani nechcú. Našťastie, u staršej ten žiak odišiel po prvom polroku, a je kľud. U mladšej celá trieda oslavuje, keď dotyčný nie je v škole. Podľa mňa nie je normálne a ani v ľudských silách, aby sa učiteľ individuálne prispôsoboval cca 20 žiakom v triede. Deti musia vedieť odkiaľ pokiaľ. Musia mať nejaké hranice. Hodiny sa dajú pripraviť zaujímavo, ale nie všetky sú len o "hre" . Vždy je aj výklad aj skúšanie a veci, ktoré sa naučiť a precvičiť jednoducho musia. Áno aj zábavnou formou. Ale aj sústredenosť prácou...
Ono je to pekné, hlavne ak sa vám ujde trieda, ktorá fičí. Ale naozaj sú žiaci, kde sa môže učiteľ aj rozkrájať a nepomôže nič. Pretože áno, v školách máme aj deti, kde nemotivuje ani trest, ani odmena, ani pochvala, proste nič. Nehovoriac o deťoch, ktoré by skutočne potrebovali asistenta a nemajú, lebo nie je, lebo nie je papier, lebo rodič odmieta, lebo... a trpí celá trieda intaktných detí vrátane učiteľa....
@benit píše že učí 4takov
@zuzka1117 tak potom sa bsvime o akom vyklade? Ucim prvy stupen a fakt by ma hanba fackovala toto napisat.
Autorka, co ucis stvrtakov? Pises, ze by ta chceli za triednu, tak asi len nejaky predmet. Nevediet si rady s malymi, tak velky by ta zozrali. A to fakt mi netreba kricat ani vzbudzovat respdkt. Dolezite je ich zaujat, dat aktivitu co ich bavi.
@zuzka1117 tak potom sa bsvime o akom vyklade? Ucim prvy stupen a fakt by ma hanba fackovala toto napisat.
Autorka, co ucis stvrtakov? Pises, ze by ta chceli za triednu, tak asi len nejaky predmet. Nevediet si rady s malymi, tak velky by ta zozrali. A to fakt mi netreba kricat ani vzbudzovat respdkt. Dolezite je ich zaujat, dat aktivitu co ich bavi.
@benit asi súhlasím s twbou.
Autorka, som v školstve takmer 30 rokov. Ešte sa nestalo, aby nebolo niečo, čo zaberie na žiaka, akéhokoľvek. Cez ruky mi prešli deti od MŠ až po deviatakov. Každé z deti si so sebou nesie svoj príbeh, trápenie, radosti, talent…ak máš pocit, že keď deti zavalis písaním, bude lepšie a sama píšeš, že ho neznášajú…. Iste sa staneš obľúbenou…vieš, za tie roky mám pocit, že sa zbytočne vyhováram na deti, aké sú zlé, nevychované….no často nepochopené… pre ma je tragédia dnešného školstva nie platy, nie pomôcky, …. Všetko sa dá zabezpečiť…tragédia je často tá persóna, ktorá žiaľ, nezvláda svoju pozíciu. Áno, kľudne ma tu teraz vyplieskajte… ale keď vnímam, čo nám vychádza z fakúlt, čo z niektorých učiteľov vychádza von… tiež rozmýšľam, či sa verejne priznávať k povolaniu….
Autorka, som v školstve takmer 30 rokov. Ešte sa nestalo, aby nebolo niečo, čo zaberie na žiaka, akéhokoľvek. Cez ruky mi prešli deti od MŠ až po deviatakov. Každé z deti si so sebou nesie svoj príbeh, trápenie, radosti, talent…ak máš pocit, že keď deti zavalis písaním, bude lepšie a sama píšeš, že ho neznášajú…. Iste sa staneš obľúbenou…vieš, za tie roky mám pocit, že sa zbytočne vyhováram na deti, aké sú zlé, nevychované….no často nepochopené… pre ma je tragédia dnešného školstva nie platy, nie pomôcky, …. Všetko sa dá zabezpečiť…tragédia je často tá persóna, ktorá žiaľ, nezvláda svoju pozíciu. Áno, kľudne ma tu teraz vyplieskajte… ale keď vnímam, čo nám vychádza z fakúlt, čo z niektorých učiteľov vychádza von… tiež rozmýšľam, či sa verejne priznávať k povolaniu….
@palicka veľmi si vystihla to, ako to vnímam ja a množstvo rodičov 🫶 som si vedomá toho, že učiť je náročné a že ta výchova v rodinách sa mení a je ina. Preto je potrebné zmeniť i nastavenie a prístup. Čo vzíde z toho porovnávania s minulosťou? To nepomôže k žiadnemu riešeniu.
@benit lenze niektore deti nebavi nic. A to je pripad daneho ziaka. Ako sa sam priznal, skolu si odtrpi a bezi domov za plejko, mobil,... a zneprijemnuje zivot ucitelom, spoluziakom, ... ja som nikdy taketo problemy nemala, ale na niektorych asi fakt treba tvrdo. Dam mu sancu dorobit projekt doma, aby nedostal 3, nedorobi ho. Je mu to jedno. Hrame hry, sutazime a on otraveny, tak mi nevkladaj pocit viny. A ano, je 4tak.. nie je to moja trieda..
@palicka som jedna z najoblub.uciteliek. som respektujuca, priatelska, zabavna.. nie, necitim sa, ze by bola chyba vo mne..

Ja by som sa zbláznila a cítila sa zbytočná, ak by v mojej triede bolo ticho. Veď keď deti pracujú, potrebujú hovoriť, pýtať sa, spolupracovať… to bez zvuku nepojde