Ako efektívne plánovať dovolenku v zamestnaní?
Ahojte, blíži sa nám pomaly koniec roka a o chvíľu každej z nás nabehnú nové nároky na dovolenku. Keďže som sa tento rok prvýkrát zamestnala (som čerstvý absolvent), tento rok som dovolenku ešte nemala, šetríme si ju na Vianoce. A tak ma zaujíma, tie čo máte pod 33 a nemáte deti, ako si vystačíte s dovolenkou na rok? Lebo ako počítam , tých 20 dní je na celý rok také ltt a to nechodím na žiadne dlhé a časté dovolenky. Jeden predĺžený víkend, jedna normálna dovolenka v lete, Vianoce a zrazu dovolenka žiadna 😅. Ešte aj tie sviatky nám porušili 😏.
Prosím, tie ktoré máte deti, nevyjadrujte sa, viem, že ľudia ktorí majú takú možnosť, využijú aj ocr a idú na dovolenku v lete.
Človek by aj niečo chcel vidieť kým žiadne deti nie sú, aj peniaze by boli, len ten čas 😅.
Prepáčte za výlev, trochu som sa v tento deň opustila 🙈
To som tu jediná, ktorá aktuálne ešte míňa dovolenku z minulého roka, aby mi to neprepadlo? 🤣🤣
@anonym_autor Ahoj autorka, teraz uz mam dovolenky dost, ale ked som zacinala v prvej praci ako ty, tak som makala ako srob. Prevazne sluzobne starsi si dovolenky naplanovali a nas novych davali na vykrytie - napr. dni okolo Vianoc a Silvestra. V lete sme si mohli dat tak, aby bola zastupitelnost a okrem tychto terminov som si mohla cerpat, kedy som chcela. 20dni mi postacilo v tom zaciatocnickom case uplne v pohode a ano isla som aj na letnu dovolenku k moru-to sme sa vedeli v ramci zastupenia dohodnut. Na dalsi rok uz to bolo tak, ze nam to dali na striedacku, cize vianoce a silvester, resp.tie dni okolo dali uz aj nam novacikom a par sluz.starsim. Moj nazor je taky, ano kazdy ma narok na dovolenku, len teda si uplne nova, resp.len si vystudovala a uz ti je malo dni dovolenky🤔 Nenapisala si, aku mate zastupitelnost, alebo ci to mate benevolentne, kedy si dovcu date, teda okrem nariadenych dni co si musite cerpat (napr.toho 29.12), tak sa aj tazsie radi🤷♀️ Kazdopadne, nic v zlom, ale na absolvetku v prvej praci mi pride tvoj prispevok taky nejaky zvlastny,ze ti je malo, na to ze si len zacala pracovat po skole🤔bez urazky.
neviem sak to mas jednu riadnu dvojtyzdnovu dovolenku (10 dni) a dve tyzdnove alebo styri take predlzene vikendy
to je malo? ja ked som zacianala tak so prenasala min 10 dni kazdy rok, na zaciatku mas makat na sebe aby si sa posuvala
@anonym_8b79a5 a prečo by sa mala posúvať a robiť do strhania?Lebo si povedala?
Aj mne bolo tých dní malo a preto som zmenila prácu a pracujem ako SZČO.Vela ľudí si berie volno par dní pred sviatkami a má dlhšie voľno.
@anonym_8b79a5 a prečo by sa mala posúvať a robiť do strhania?Lebo si povedala?
Aj mne bolo tých dní malo a preto som zmenila prácu a pracujem ako SZČO.Vela ľudí si berie volno par dní pred sviatkami a má dlhšie voľno.
@anonym_1b0510 nemusi robit do roztrhania ale je absolventka a bez deti ma idealnu prilezitost na sebe pracovat a posunut sa vyssie
a ma narok na cely mesiac platenej dovolenky z roka to nie je tak malo zasa
@anonym_autor teraz mám síce 2 deti a 30 dní dovolenky, ale OČR som pri nich nikdy nevyužila na cestovanie. OČR jedine, keď boli choré. Ale tú dovolenku čerpám práve kvôli deťom (napr. Vianoce - aby som pokryla s nimi celé prázdniny). Kým som deti nemala, nárok na 20 dní dovolenky, ale občas som mala problém ju aj vyčerpať. Na Vianoce som nepotrebovala 2 týždne voľna. Vtedy sa dokonca aj celkom dobre robilo, lebo bolo voľnejšie, sviatočnejšie, taká platená pohoda. Dovolenku sme si plánovali tak, aby pokryla 2 víkendy, to je hneď 9 dní, ale 5 dni z dovolenky. Výlety? Plánovali sme ich s odchodom v piatok hneď po práci a v nedeľu večer/v noci domov (chodili sme autom). Tiež sme výlety plánovali k sviatkom, stále je ich dosť (ak nepadnú na víkend). 🤷♀️
@anonym_autor to ešte len pri deťoch uvidíš, čo je málo dovolenky, leto vykriť 8 týždňov, plus pomedzi to choroby, hospitalizácie, chceš rodinnú letnu dovolenku, prázdniny počas celého roka a riaditeľské voľná.
To je len sranda
Hahha ja len, že dieťa síce mám takže by som sa nemala vyjadrovať, ale ja napr. mám ešte teraz cca 13 dni dovolenky keď nerátam tu vianočnú… a to sme bol aj na predĺžených víkendoch, aj na dovolenke, aj som si brala dovcu len tak keď som išla na hríby pár krát 😆 a teda ešte ma napadlo, neplatené voľno ti nerieši situáciu?
@anonym_autor nerozumiem celkom otazke, tie co mame deti mame viac dovolenky ako ty bezdetna? Ci ako to myslis.
Ci ty si myslis, ze ked je dieta chore, zoberiem si OCR a ideme cela rodina ma dovolenku? Cooo?
Ved si teda zober paragrafy na seba. Alebo si zober OCR na clena rodiny, ak si myslis, ze takto sa to robi...
@anonym_autor nerozumiem celkom otazke, tie co mame deti mame viac dovolenky ako ty bezdetna? Ci ako to myslis.
Ci ty si myslis, ze ked je dieta chore, zoberiem si OCR a ideme cela rodina ma dovolenku? Cooo?
Ved si teda zober paragrafy na seba. Alebo si zober OCR na clena rodiny, ak si myslis, ze takto sa to robi...
@micicka no áno, ak mame dieťa do 6r mame 5 dni bonusovej dovolenky. Rovnako, ako ľudia 33r.+
Neplatene volno ak vycerpas 20cni
Tak nemôže byť každý učiteľ / teta na úrade 😀 (nie v zlom). Len je to podľa mňa kus nefér, keď mám pod 30, nemám deti, ale vystačiť si musím s tými 20 dňami. Ešte keď aj kopa sviatkov bola zrušená (či už 17.11 alebo napr 8.5.) , takže ani tá šanca na predĺžený víkend nie je veľmi. Ja som inak s prácou veľmi spokojná čo sa týka pomeru plat/náplň práce, aj ma to baví, ale napríklad v mojom prípade sa jedná o výrobnú firmu, ktorá jednoducho keď plánované odstaví na Vianoce výrobu, tak sa môžeme aj poskladať, 29.12 jednoducho musím čerpať aj keby napríklad nechcem .
@anonym_autor ja som z tých 20 dní musela ešte pokryť skúšky na vš. Z môjho pohľadu nemáš čo nariekať😁
Co ja ti viem.. ja som po nastupe na to pozerala trosku inak - to naozaj mozem 4 tyzdne nic nerobit a dostavat plat? 🙂 a to si nemyslim, ze je medzi nami generacny rozdiel.. asi len iny uhol pohladu 😀
Btw kolko by ti bolo akurat? 🤷♀️😀
@anonym_autor jednoducho, keď sme boli bezdetní, sadli sme si na začiatku roka s kalendárom, pozreli sviatky a naplánovali si predĺžené víkendy do konca roka (v januári som už mala plán, že od 18.5.-20.5. ideme do Piešťan, že v júni idem do Zvolena a Lednice, v auguste do Tatier a Kremnice atď). Vo štvrtok večer sme cestovali a pi-ne popozerali krásne miesta na Slovensku - to máš 20 víkendov. Od apríla do októbra sme takto chodili zhruba každý druhý víkend. Alebo si ich naplánuješ len 15 a 5 dní vezmeš v lete - od soboty do ďalšej nedele budeš pri mori. 2 týždne sme na Vianoce nesedeli doma nikdy. Nechápem čo je toto za módu, veď sa treba prestriedať, jeden kolega si vezme okolo Štedrého večera, druhý okolo Nového roka. Nedávno tu jedna plakala, lebo musí ísť do roboty medzi sviatkami. Nechápem, to ľudia nonstop obehávajú rodinu či čo? Mimochodom, mám 2 malé deti, na očr som nebola ani raz, ani by som si nedovolila počas očr ísť na dovolenku.
@anonym_autor no ja mam skôr opačný problém co toľkými dňami dovolenky 😀
Tento rok som mal spolu s prenesenou dovolenkou z minulého roka 43 dní nevycerpanej dovolenky, horko ťažko som sa dostal na zostatok 17 dní.
Nemám žiadne deti a firma mi dáva ešte 5 dní dovolenky navyše (25dni/rok). Mame plnú rit sviatkov a ja nemám kedy a ani na čo ju minat😀
A to ju čerpám na skúšky na VŠ a niekedy si dávam dovolenku namiesto lekára.
Hahha ja len, že dieťa síce mám takže by som sa nemala vyjadrovať, ale ja napr. mám ešte teraz cca 13 dni dovolenky keď nerátam tu vianočnú… a to sme bol aj na predĺžených víkendoch, aj na dovolenke, aj som si brala dovcu len tak keď som išla na hríby pár krát 😆 a teda ešte ma napadlo, neplatené voľno ti nerieši situáciu?
@hsara99 ja mám 25,5 z tohoto roka a v januari mi pribudne dalsich 30. A kedže december budem doma max 2 dni takže bieda..
ja mám opačný problém - dovolenku minúť 😂 K dnešnému dňu mám minuloročnej 7 dní a novú mám celú (25 dní)
Ale nie som reprezentatívna vzorka, mám deti 😂
@anonym_autor ja pracujem v školstve a mám 45dni dovolenky, čo je tiež malo na všetky prazdniny v roku🙈 nadčasy, nadčasy, nadčasy….
@anonym_autor ja ked som bol bezdetny stale som prenasal min 10 dovoleniek na druhy rok. Ako aj teraz. Do leta max vybereim co my ostalo z minuleho raka. Treba setrit. Na predlzeny vekend vyuzit P-cko alebo nahradne volno

@letfenixa no tak ja si spominam na casy na strednej skole a veru moja triedna ucitelka chodila kazdy rok v januari na 1-2tyzdne lyzovat do rakuska, cele 4 roky.
Plus samozrejme aj iní ucitelia mali sem tam dovolenku mimo prazdnin.
Cize tiez uplne nerozumiem tomu lutovaniu sa zo strany ucitelov, ako keby to v inych zamestnaniach bolo inak.... Moja velmi dobra kamoska je ucitelka na ZŠ, kazdy rok narieka ako si moze zobrat volno len ked su prazdniny plus par dni ked treba v priebehu roka... Moja odpoved je vzdy rovnaká, ani ja si nemozem dovolenku vybrat kedy ja chcem, ale ked mi to dovoli zamestnavatel, bapriklad v lete mame iba 1 týždeň celozavodnu plus si mozem vziat par dni v priebehu leta, cez vianoce miniem max 5 dní.. Potom sa dovolenka zbiera a prenasa a ked nastane situácia ze je menej roboty, tak vtedy si ju musim vycerpat, bez ohladu na to ci chcem alebo nie
@anonym_71d36d ja by som kludne celu dovolenku vymenila za volno na cele leto 😂 o vianocnych prazdninach ani nehovorim, decka su doma dalsie tri tyzdne