Ako hodnotíte svoj výber VŠ a terajšiu prácu?
Mám dcéru,ktorá bude teraz maturovať na gymnáziu a nevie sa rozhodnúť kam na akú VŠ.Možno by chcela robiť niečo so španielčinou a geografiou,ale ani to nevie naisto.Rada vy som jej poradila,ale mám málo informácií,malo by to byť niečo,čo by ju aj uživilo,aby nemala veľký problém nájsť si prácu....vylúčila medicínu,farmáciu,právo.....triedny jej radí niečo s matematikou,v tom je dobrá,ale nemá ju až tak rada,aby to bola jej práca...no fakt neviem....akú školu ste študovali a ako ten výber hodnotíte teraz,ste spokojné so svojou prácou,uživí vás? ďakujem za info a rady... 😉
Suhlasim s nazorom triedneho: ak je slecna dcera dobra v matematike a bavi ju, mohla by sa vybrat smerom prirodnych vied. Moznosti je vela, treba trochu pokukat po internete a pozriet sa,ake programy ponukaju VS na SVK, CZ pripadne inde v Europe. na Slovensku chybaju absolventi technickych smerov a IT,urcite by mala velku sancu na uplatnenie.
Ak si spominam, niekedy zaciatkom oktobra byval veltrh vzdelavania v Brne.
Inak by som jej vrelo doporucila, aby si vybrala nieco,co ju bude naozaj bavit a nesla studovat nieco kvoli buducim zarobkom, zelaniam pribuznych alebo kamaratom. Bude mat vacsiu sancu,ze ju samotne studium bude bavit,bude v nom dobra a neskor si najde zaujimavu prax a dobru pracu..
Ja som studovala medicinu, s vyberom som spokojna, mam zaujimavu pracu,co ma bavi a navyse je dobre ohodnotena( pracujem v zap. Europe)
súhlasím, nech študuje čo ju baví.........ale maj na zreteli jednu vec.....veľa VŠ končí po škole niekde v centre Londýna ako umývač nádob.........alebo úrad práce.........v prvom rade by som sa sústredil na to, čo ju baví a po čom je dopyt na pracovnom trhu.........ale nie som mág a neviem, čo bude o 6.rokov. Naše školstvo je o teórii a toto zahraničný investor nepotrebuje........zo skúsenosti poviem......dekan VŠ učí o podnikaní a skrachovala mu vlastná firma.......dekan v KE učí lietať pilotov a sám nesedel v lietadle........a životná skúsenosť s IT........vidím, že ste namakaný v oblasti IT, mohol by ste ma niečo nové naučiť, ale nemáte VŠ......tak nepotrebujem VŠ a podnikám v tom aj bez VŠ.....kradnem mu zákazky a zisk
Každá škola má školskú psychologičku. Dcéra má nárok na bezplatné absolvovanie osobnostných testov. Psychologička zistí, čo by tak bolo vhodné pre ňu podľa jej schopností a dcéra si z toho môže vybrať, čo ju aj baví a s čím by sa mohla aj uživiť. Nám to pomohlo pri rozhodovaní.
Ja som VŠ skončila v roku 2003 tak môžem povedať z praxe, ak by som sa mala ešte raz rozhodnúť, tak budúcnosť pre najbližších minimálne 10 rokov majú stavebná fakulta, fakulta architektúry a medicína. Absolventov je málo a dopyt veľký. Najviac síce zarábajú IT-áci, ale už je ich veľa, tak ako kedysi si všetci mysleli, že byť právnikom znamená automaticky stať sa z večera do rána milionárom. Takže, ak by som si mala školu vybrať ja tak jednoznačne by to bolo architektúra, sú tam síce talentovky, ale dá sa to zvládnuť, radšej by som si rok počkala a dôkladne sa pripravila na prijímačky. Je to vždy lepšie, ako si vybrať nejakú zlú školu, napr. verejnú správu, sociálnu prácu alebo ekonómiu.
nech robi hlavne to, co ju bavi....
Ja kedy mam este raz studovat tak si vyberiem Farmaciu, medicinu alebo uz spominanu architekturu a stavebne inzinierstvo. V ziadnom pripade nie neake prirodne vedy a spol. kedze to sice znie pekne ale uplatnenie nulove. Ja som studovala Hyg a Epidemiologiu, uplatnenie je sice dobre ale zarobok minimalny, 90% z nas skoncilo v inych odboroch vratane mna. Ale okrem samotnej VS treba mat aj ine kvality, len samotna skola nestaci. Treba byt dobry v cud. reciach, samotna andlictina uz nestaci, dost je dnes ziadana nemcina. Dobra praca s pocitacmi je sampzrejmostou a vela s aprihliada aj na to co clovek celkovo robi a ako sa zvdelava aj mimo samotnej VS.
to co sme my studovali a ci nas to uzivi vobec nesuvisi s tym, ci po tom bude dopyt aj o 5 ci 6 rokov, ked to dostuduje tvoja dcera.... tym by som sa neriadila. Ved my co tu prispievame sme neskoncili VS tento rok, cize medzi nasou promociou a promociou tvojej dcery moze byt rozdiel aj 10 rokov a viac. A za taky cas sa trh vyvyinie ani nevieme ako...
Suhlasim s nazorom nech si vybera podla toho v com je dobra (cize nieco s matematikou), ale zaroven taky odbor, aky by ju bavil. Nemusi to byt cista matematika. Ale ta je zakladom pre mnohe zaujimave odbory - popozerajte vsetko z ekonomickych, prirodovedeckych ci technickych fakult. V popisoch jednotlivych studijnych programov maju napisane, o com je studium a co sa s nim da po skole robit, ake profesie. Bol by v tom cert, aby tam nenasla nieco, co ju zaujme 🙂
Ak ju baví matematika, tak nech skúsi tú architektúru. Mladí architekti už po škole zarábajú veľmi slušne. Aj stavebná fakulta je fajn, ale je tam pretlak chlapov, žena sa v praxi ťažšie uplatní. No a medicína bude mať uplatnenie vždy, aj o 10 aj o 20 rokov! Len ešte dodám, že štúdium na týchto fakultách je veľmi náročné, aj časovo aj finančne. Nechcem podceňovať žiadnu školu, ale to, čo majú medici na jednu skúšku sa učia na sociálnej práci rok. Myslím ako kvantum učiva, nie vecne. Takže asi tak. Nie je to pre každého.
Dcera si musi sama vybrat co ju bude bavit a co bude robit, toto je problem ale vseobecne vacsiny terajsich deti... chodia do skoly a nevedia preco, naco za co, co ich zaujima uz vobec nie... Vzdy najlepsie dopadnu taky, co vedia co chcu robit a idu si za tym...
Skuste poradnu, neviem ako sa to presne vola, nejaka pedagogicko neviem aka (ja som o tom vedela zo skoly... ) nam tam robili take dlhe testy, vypisovali sme to.. za tyzden nam to vyhodnotila pracovnicka a povedala co je plus a minus, co urcite neodporuca, co odporuca... neboli tam len predmety, ale aj to ako clovek zvlada jednotlive situacie, ci bude vediet vychadzat s ludmi/zakaznikmi/podriadenymi/nadriadenymi... ci mu bude chybat "socialne vyzitie" ak bude robit napr. programatora alebo ci v ziadnom pripade nemoze robit predavaca 🙂)) a tak.. a potom si vybrat, ekonomiu neodporucam studovat hocikde.. ak nechce priamo robit nieco "ekonomicke", na EU BA je kopec dobrych odborov. Je to vseobecna skola da sa tam vsetko mozne najst, ale ekonomicke odbory chrlia kopec studentov za rok a vacsina nic nevie, teda je im ta skola iba na titul.... bohuzial... o prave tiez.. to bolo dakedy "lukrativne" a teraz pravo vystuduje hocikto... moze ist napr. na nejaku VS technicku, enviromentalistika mozno pojde o par rokov 🙂Ak ju nic z toho nebavi, tak nech nejde do skoly, ale radsej si najde pracu co ju bude bavit, na VS sa moze prihlasit aj za rok - dva, ked uz bude vediet co chce.. nic jej neujde. Ja som napr. uctovnik, studovala som na Fakulte FInancii v BB, mne skola iba doplnila prax... priatel robi v IT, zo skoly po 3 rokoch odisiel, pretoze ucitelia vedeli menej ako ziaci a v tej skole sa neda naucit to co v praxi.
Predpokladam, ze ty ako mamina chces hlavne aby mala VS... to ci ju pouzije ta mozno ani netrapi.. Ked tam moze ist na ucitelstvo geografia a spanielcina. TO pojde vzdy, alebo nejake medzinarodne vztahy na prave v kombinacii s tlmocnictvom. Alebo iba jazykovku nech si urobi so statnicami z jazykov 🙂 Jazyky pojdu vzdy a ak si prida nejaky exoticky /nie AJ a NJ/ tak este bude mat +. MOzno si aj tak za par rokov otvori vlastnu firmu a toto sa jej zide viac 🙂
studovala som marketing a pracujem v nom. uplatnit sa ale nie je az take lahke..ja som sice mala stastie no na trhu je fakt vela volnej prac. sily s tymto zameranim a to pracujem v zahranici! na svk si viem predstavit ze pracu v marketingu musi byt este tazsie zohnat. Inak praca je to zaujimava, aj ked clovek musi relativne vela cestovat, prezentovat a pod. Preto je dobre zamysliet sa aj, ci je tvoja dcera introvert al. extrovert a mozno aj podla toho zvolit jej buduce povolanie. Ak je totiz max. introvert tak by nebolo spatne premyslat mozno nad nejakym controllingom. Keby som sa ja mohla este raz rozhodnut, isla by som viac do technickejsich smerov. Geografia ci spanielcina mi viac pride ako zaluba, uplatnenie v studiu tychto odborov velmi nevidim.
neviem prečo tak odporúčate architektúru. Poznám minimálne tri baby, čo ju vlani skončili a doteraz si nemôžu nájsť prácu v tomto odbore. Tých miest nie je až tak veľa a ľudia sa tam zvyknú držať dlhé roky...
@natalienka12 vyštudovala som architekturu, ale to príliš nie je robota pre babu ak chce mať rodinu, bezdetné spolužiačky ktoré sa uchytili robia prakticky od rána do noci nepretržite, aby tu človek prerazil vobec nestačí talent, treba skutočne silné lakte a ohromnú vytrvalosť a silu, architektov vobec nie je málo ...koketovala som aj s matematikou kedže som vyhrávala olympiády a spatne myslím, že by to bolo lepšie rozhodnutie, mám dosť kamošov a kamošiek vyštudovavších matfyz a vačšinou robia v IT a pri porovnaní so spolužiakmi architektami vedú v globale jednoznačne príjemnejší a pohodlnejší život s menšou mierou stresu ... no ale ako to bude do buducnosti je otazne...
keby som sa mala rozhodovat dnes, isla by som studovat pravo, medicinu, jazyky alebo ekonomiu. kto toto ovlada, podla mna najde pracu vzdy. v dnesnej neistej dobe by som sa vykaslala na vedatorske odbory, veda je a bude u nas financne podhodnotena.
co sa mna tyka, studovala som zbytocne tazku skolu, zamestnala som sa potom v inom odbore.
a inak na otazku v nadpise, architekture sa príliš nevenujem, hoci si urobím radosť ešte kde - tu nejakým návrhom interiéru či článkom do časopisu, robím pre banku s nehnuteľnosťami a som veľmi vdačná za tú prácu- pravda je že bez tej školy by som ju asi nedostala
a ze si ma vybrat co ju bude bavit! no neviem teda!! trosku ju v tom usmernit treba! moja najlepsia kamaratka studovala socialnu pracu, lebo ju to hrozne bavilo!! a kde je teraz??? bucha si hlavu o stol ze preco nesla na iny odbor! v zivote nepracovala ako socialny pracovnik! zacala ako asistentka nejakemu debilovi a momentalne robi v logistike, po velmi krizovej a tazkej ceste!! pokial by malo dieta vlohy na nejake remesla, ci talent jasne treba v tom podporit! ale pokial sa ma rozhodnut ist studovat geografiu lebo ju to bavi, v tom by som ju ja osobne velmi rychlo odhovorila!! Cestovaniu ci spanielcine sa moze venovat ako zalube, ale ako ju ma tento odbor uzivit??
@janinah mna bavila matika tak som sla na matfyz studovat matiku a uz som to milionkrat olutovala. Ak nie je do matiky fakt zazrata, tak uplatnenie je tazke,plat priemer a pocas studia neskutocna drina.
Ak by som si mohla vybrat,tak idem studovat nieco praktickejsie, ako tu radili architekturu,stavbarinu alebo nieco taketo technickejsie. Ak jej idu aj jazyk,tak aj prekladatelstvo by nebolo zle.
moj nazor je taky, ze nech vystuduje to, co ju bavi a v com je dobra. Kazda praca, ktora je kvalitne a odborne robena je i dobre zaplatena. Je jedno, ci ste kadernik, upratovacka alebo vedecky pracovnik. Ked ste v danom odbore dobri, vzdy mate pracu a je slusne zaplatena.
Napriklad moja mama je na dochodku, privyraba si upratovanim: casom nadobudla taku reputaciu, ze dostava ponuky ona ako spolahlivy pracovnik, ktorej furt netreba nic pripominat, ukazovat. Zarobi viac ako moj sused s VS, ktori sedi doma a nikde ho nechcu, pretoze jednoducho diplomom to nekonci iba zacina a ked nepreukazete, ze to naozaj viete, mozte sediet doma a pozerat von z okna.
Studujte to, co vas bavi, nie to, co je teraz v kurze. Ak sa vam nepolubuje plat na Slovensku, treba vycestovat. Je to drina, ale lepsia cesta ako cely zivot robit nieco v com nie ste dobri a co vas nebavi!
Moj kamarat ma vystudovanu geografiu a nejake nabozenstva ci co. Vystudoval a teraz jazdi po svete - misie spojene s vyskumom. Je v tom dobry a ziadany.
@janinah
ja mam skoncenu cestnu dopravu v ziline, od malicka som sa tocila okolo aut, tak to bola moja vysnivana skola. po skonceni som si zalozila dopravnu firmu, teraz som ju predala a venujem sa len malej a uplne inemu odboru. Mozno po materskej sa k doprave vratim, uvidime ....
Ja som chodila na gymnazium, matematika ma bavila, uvazovala som o matfyze ale netrufala som si. Predsa len ta stredoskolska matika parkrat do tyzdna je o niecom inom ako sa tomu sustavne venovat. Tak ma nahovorili na VS Ekonomicku. Na gympli sme sice ekonomiku nemali ale ved.. vyskusam. Tak som sla na prijimacky. Neprijali ma. A teraz dakujem bohu ze ma tam nezobrali. Kedze som sa po skole stale nevedela rozhodnut, tak som si spravila 2-rocnu nadstavbu a dalsiu maturitu. Tam sme mali aj ekonomiu a zistila som, ze ma to nebavi. Cisla ano ale ekonomia-brrr. Som rada ze ma vtedy na Ekonomicku neprijali. A kedze som stale nevedela co chcem robit, tak som sla robit. Ved na VS je vzdy cas. Nahodne som nasla pracu v doprave a tam som sa nasla. Prihlasila som sa do Ziliny na dopravnu, prijali ma a studovala som externe popri zamestnani. Zila som v BA a cestovat hore-dole do ZA bolo sice narocne ale nelutujem to. Ved som studovala to, co ma bavi... V doprave robim stale a som rada ze som neisla na VS hned po strednej. Ktovie kde by som skoncila...
mna otec nahovoril na pravo. doteraz to lutujem. bola som dobra v jazykoch ale tvrdil mi ze s tym sa neuzivym. este ked som sla na strednu, tiez ma nahovoril na gympel, pricom ja som chcela na zdravotnu. vedel ako na mna a dostat ma tam kam on chce. bola som fakt naivna a verila mu ze chce pre mna len to najlepsie. lenze ked som to vystudovala-s cistymi jednotkami podotykam-v praxi som sa neuplatnila. ani po tom netuzim, lebo uz viem ze na to nemam vlohy. advokacia, sudy-to mi je vsetko cudzie, som uplne ina povaha...je to divne ale zavidim aj sestrickam v nemocniciach-to by som ovela radsej robila. vymenila by som s nimi diplom. kazdy jeden den lutujem ze som ho pocuvla. som z toho nestastna a teraz ako mi konci materska, neviem kde sa zamestnam. moje sny a realita je niekde uplne inde. keby sa da cas vratit...ponaucenie do zivota- nikdy nebudem kafrat svojim detom do toho, co ich bavi. nech si idu za svojim snom. ak nieco naozaj velmi budu chciet, tak verim tomu, ze aj v praxi sa uplatnia.
urcite je dobre, ked clovek studuje to, čo ho bavi..avšak nie je to vzdy dobrý vyber...ja som studovala ucitelstvo a v tomto smere sa vobec neviem zamestnat, aj ked by ma tato praca bavila..podla mna je najlepsi smer medicina, prip. niečo v tomto smere...doktori su dnes ziadaní,.... suhlasím s babami,kt. tvrdia, ze architektov je plno...
Ťažko radiť výber školy. ja som študovala na materialovotechnologickej a nakoniec robím uplne niečo iné. e síce pravda že som si prácu ani nehladala, zamestnala som sa v rodinnej malej firmičke, hlavne kvôli deťom. Takže vela bude záležať, či bude dcera v budúcnosti po ukončení školy ochotná vycestovať za prácou a ako dokáže sklbiť rodinný a pracovný život. určite by som nevolila sociálnu prácu .... takých je už dosť 🙂
Mne rodičia neodporúčali dokonca ani strednú školu, vraj sa tam nedostanem, ja som sa zaťala, vzbúrila a dostala sa na vysnívanú školu... 😉 Po strednej mi zas neodporúčali vysokú, že na to nemám, znova som ich obišla a dostala som sa na vysnívaný odbor, vyštudovala som popri zamestnaní a aj v tom odbore pracujem, práca ma baví, aj keď nie je nejak extra ohodnotená a dosť vyčerpávajúca... Aj tak by som nemenila svoje rozhodnutie... 😎 Môj manžel tiež študoval popri práci - školu, ktorá ho neskutočne bavila, aj keď vedel, že nemá bohvieaké uplatnenie. V práci sa venoval zas PC, čo ho tiež napĺňalo, ale vtedajší zamestnávateľ mu neuznal vzdelanie, tak bol platený ako stredoškolák. Nakoniec prešiel do súkromnej firmy, kde robí v podstate rovnakú prácu s PC, majiteľa nezaujímalo, z čoho má titul, ale že ho vôbec má, a vie, čo robí a čiastka na výplatnej páske sa radikálne zmenila... 😵 U mňa platilo, že som si sama vybrala čo chcem a aj to robím, u manžela zas, že študoval, čo ho bavilo, ale titul mu dopomohol k tomu, aby nás uživil... 😀
dievcata,prispevok som zalozila pred 2rokmi,dcera studuhe AJ a SpanJ ucitelstvo a je spokojna 🙂 uz pomaly riesime druhu dceru a bude to tiez nieco s francuzJ a AJ pisem jak tatar som v greckej cafe interne a figu tu vidim n aklavesnici

studovala som ekonomiu z cisto praktickych dovodov, nemala som ziadne vyhranene zaujmy, bola som dobra v matematike, resp cisla sa mi nebridili 🙂 a nakoniec sa casom ukazalo toto riesenie ako najrozumnejsie, nakolko ekonoma mozes robit kdekolvek.