icon

Ako na úspešnú kariéru po narodení dieťaťa?

19. feb 2024

Ahojte, je tu niekto, komu sa podarilo vybudovať zaujímavú kariéru, nájsť dobrú prácu po narodení dieťaťa - ak ste predtým nikde nepracovali, len študovali.

Strana
z2
snowflakenel
20. feb 2024

@larinka552 ze? Vsade same ako vacsina vsetko stiha, pracu, karieru, deti, zdrave jedlo kazdy den, najlepsie domace a medzitym si ist zabehat a stihnit kadernika,,kozmetiku. ...

sticker
larinka552
20. feb 2024

@snowflakenel hej aj tu koment vyssie 🤭
Nikto jej nepomaha, stiha 3 prace, aj naplno sa o dieta starat 👏 Len nevieme, ci chodi aj do fitka, ku kadernicke a na kozmetiku a pravidelne doma varit a upratovat. Az potom to bude na zlatu 🏅☺️
takze potom nevidim kde je problem vybudovat si karieru po jednom dietati, to uz mala davno mat vsetko 😃👍

letmebe8
20. feb 2024

@larinka552 vídíš to a niektoré ženy to dajú.... to je o tom aké má človek podmienky a nastavenie a či musí..... ona napr musí.... inak závisť nie je pekná vlastnosť. Ja som len písala že áno dá sa to, nakoľko niekomu to ide.

larinka552
20. feb 2024

@letmebe8 Ano dava to, lebo musi a nema na vyber. To je dost podstatny detail. A nie je na tom co zavidiet 😃
Podla mna je to skor smutne, ze na Slovensku sa zeny nahanaju za vsetkym naraz. Praca, kariera, rodina, osobny zivot. Vsetko musia stihnut a zvladnut. Aj ked su na to same.
Ja viem, ze niekedy clovek v zivote nema na vyber a jednoducho musi. Ale je to skor smutny obraz doby a zivota.
Je to uhol pohladu. Ale co je vtipne, prevlada asi nazor, ze to je uplne normalne, tak to ma byt, ze je super ked je toho na zenu nalozene viac ako na tazneho kona. A ked to musi zvladat (lebo vlastne aj tak nema na vyber) moze byt na seba hrda.
Urcite toto nie je zivot, po akom kazdy tuzi a matkam samozivitelkam vobec neni co zavidiet.

letmebe8
20. feb 2024

@larinka552 tiež si nemyslím, že je to normálne.

larinka552
20. feb 2024

@letmebe8 tak ok. Ved predsa sme na Slovensku 😄🙉

mogaa
20. feb 2024

Budovať kariéru sa isto dá aj pri malom dieťati....otázkou ale ostávajú priority mamičky a jej očakávania od strany zamestnávateľa.....Lebo budovanie kariéry neznamená práca od 7:00-16:00 a padla.....rovnako to neznamená že zamestnávateľ bude v pohode s tvojou OČR v prípade chorého dieťaťa....Budovanie kariéry znamená makať v práci, byť flexibilná , nezriedka práca nadčas, samoštúdium, porady mimo pracovného času, školenia, pracovné cesty....takže ak je to čo chceš, treba za tým ísť, ale treba rátať s tým že to bude na úkor času s dieťaťom , rovnako práca bude stresovejšia, takže naozaj záleží priorít.....

denkabemommy
20. feb 2024

@snowflakenel
@larinka552 dievčatá, ono sa to ale naozaj dá stíhať 😂😅. Zdravé, každý deň čerstvé jedlo majú deti v škôlke, do fitka chodím cez víkend, keď je doma muž, v teplejšie mesiace uspím deti a idem behať. keď potrebujem kaderníčky/kozmetičku, vezmem si homeoffice a tie dve hodiny, čo sedím u nich si odrobím večer 🤷🏼‍♀️ no a áno, každé poobedie sa deťom plne venujem. To, že to vy nezvládate, neznamená, že niekto iný nemôže mať výborný time management 🤷🏼‍♀️😅. Ale je super, že sa viete škodoradostne vysmievať. ✌️ veľa lásky prajem ❤️

heidy222
20. feb 2024

@denkabemommy jasne že sa to dá aj stíhať, no závisí to od veľa premenných. Nie u každého je taká konštelácia ako u teba. Už aj škôlka je rozdiel ak je do 16 alebo do 17. Ja som v Nemecku, viac krát sa nám stalo že školkr z jedného na druhý deň skrátili otváracie hodiny, takéto niečo dosť zamáva rodičmi, ktorí nemajú Home Office 😅

denkabemommy
20. feb 2024

@heidy222 myslela som to výhradne na tie dve ženy, ktoré to berú ako alternatívny vesmír, a píšu so zosmiešňujúcim podtónom. Samozrejme, tiež sa mi nedá vždy ale väčšinu dní takto fungujem.

U nás je skolka do 16:30 ale deti vyzdvihujem 15:30. Mám 7h pracovný čas a deti v škôlke mám tam, kde môj šéf, takže vždy vie, kedy budem doma, v prípade nečakaných situáciu zo strany škôlky a je s tým našťastie ok.

milanemila
20. feb 2024

Jasne ze sa da, len podla mna je nestastna volba ist rovno zo skoly na matersku a ostat na nej 3 roky. Akoze uprimne ja by som si ako zamestnavatel prioritne taku zenu nevybrala 🤷🏼‍♀️

katka700
20. feb 2024

@milanemila To že má dieťa nikomu na nos vešať nemusí. Ak je šikovná, bystrá a ochotná sa rýchlo zaucit prácu nájde. Len nevieme čo presne autorka myslí pod slovom kariéra.

autor
20. feb 2024

@milanemila Smiem sa opýtať, že prečo by si ako zamestnávateľ takú osobu nezamestnala? Ak ide o ženu, ktorá ukončila úspešne vysokú školu, počas štúdia nebola šedou myškou, ale venovala sa rôznym mimoškolským činnostiam a aktivitám, má okolo 25-26 rokov, čo je biologicky jednoznačne najideálnejší vek a dlhodobého partnera (manžela), ktorý je finančne nadštandardne zabezpečený, s ktorým si chce založiť rodinu práve v tomto veku, lebo jej to príde ako vhodný vek na materstvo.. Nemusí ani zostať na materskej 3 roky, ale rok a pol, dva.. aby nečakala príliš dlho.. tak mi prosím naozaj niekto vysvetlite, prečo je to taký obrovský problém.. Práve preto som zakladala túto tému, lebo vnímam aj z okolia, aj to tu čítam, aké hrozné je pre zamestnávateľa riešiť takúto ženu..

sheila121
Odpoveď bola odstránená
fairyy
20. feb 2024

pre zamestnavatela je to narocne len z toho dovodu, lebo je bezne, ze matka bude casto na ocr, takze ak na pohovor pride aj zaujemca bez dietata vyberu si jeho/ju...toto plati vsak prevazne v malych firmach, kde zastupovanie nie je jednoduche, v korporatoch som sa nestretla s tym, ze by to riesili

snowflakenel
20. feb 2024

@denkabemommy vies, Nie kazda.to dokaze. Z,vlastnej skusenosti.... Ja som sa tiez uhanala, chcela.som vsetko stihat, seba, druhu VS, pracu, rodinu,denne varit. Nie kazdy ma moznost home office, ked pracuje napriklad na smeny, s muzom,sa obchadza, ked ma smenu inak., fofry zo skoly,na kruzky, clovek ked taha 12-tky je to o hubu.........Ja som si,akurat tak uhnala tetaniu. Ano, aj,ja som behala rano dokonca aj vecer, no len,preto,,ze sme boli 2 roky bez auta a odkazani na spoje...chvilu sa tak v nasom,pripade dalo fungovat, no bohuzial nie dlhodobo... vymenis sa? Ja by som teda menila .
Pekny vecer

milanemila
20. feb 2024

@katka700 no a ak sa jej spytaju na pracovne skusenosti pocas/po vysokej skole, tak co povie, ze kde bola a co robila tie 3 roky 🤷🏼‍♀️ akoze da sa to uplne zamlcat, ale ak uz nejake zamestnanie bolo, kedze v zivotopise nie si povinna uviest matersku.

milanemila
20. feb 2024

Pozri ja som koncila vysku ako 24 rocna, 3 roky som po skole pracovala (aj part time pocas studia) a ako 27 rocna som isla na matersku. Pocas materskej som dostala ponuku na veducu poziciu (tam ma odorucil moj predchadzajuci nadriadeny, kt tam zacal pracpvat), tak som po 1,5 roku nastupila do novej prace a teraz v 30ke som mala druhe (posledne dieta). Ja som za toho 1,5 roka bola 2x na OCRke tyzden a z toho 1x sme mali cela rodina covid, PNka ziadna, ale myslim si, ze v tomto som vynimka, lebo mam muza kt toez bol s chorym dietatom a aj babku pobliz. Inak zamestnavatelovi pri matke automaticky blika kontrolka, ze vela nebude v praci. Neriesim ci je to spravne/nespravne, objektivne/neobjektivne, ale je to proste tak.
Tak teraz k tym dovodom, to ze si mala mimoskolske aktivity ok, su to nejake skusenosti v obore? Brigadovala si pocas skoly? Lebo to ze si ako pises uspesne ukoncila VS (neuspesne sa ani ukoncit neda hejze?) nerobi z teba automaticky osobu atraktivnu pre pracovny trh (ak si neskoncila nejaky technicky odbor alebo IT). Druhe riziko je pre zamestnavatela zial male dieta 🤷🏼‍♀️ nehovorim, ze si robotu nenajdes, lebo samozrejme ked si sikovna, tak ano, ale bude to juniorska pozicia, kde budes zacinat skoro v 30ke s cerstvymi absolventami a este aj tak mozno uprednostnia nejakeho absolventa radsej ako zenu s malym dietatom bez pracovnych skusenosti. To kto je, co je a kolko zaraba tvoj muz sa ta nikto nebude na pohovore pytat a nikoho to ani nezaujima 🙈
Nemusis sa rozculovat, kazdy ma moznost vyberu a ja ti za mna hovorim, ze by som rovno zo skoly na matersku nesla, ty ale kludne chod. Posledna vec je materska, jasne ze by nas muz uzivil aj keby som otehotnela na vyske, ale mat 1800e matersku bolo vyse pol roka a potom 3 roky vyssi rodicak pre mna urcite prijemnejsie ako nemat nic alebo minimum.

domiklik
20. feb 2024

Autorka, neviem síce co si vyštudovala, ale nebuď v strese... Pracujem v nadnárodnej spoločnosti, chodím aj na pohovory. Už dávno to nie je tak, ze pri bráne čaká 10 záujemcov na jedno pracovné miesto. Dôležité je urobiť dobrý dojem. Samozrejme kurzy v oblasti, ktorej sa chceš po materskej zamestnať sú plus. Určite sa lepšie pozerá na ženu po materskej, co chce a maká na sebe, ako na absolventa, ktorý sa nevie ani pozdraviť, nieto ešte obliecť na pohovor. Kto chce, skôr či neskôr si prácu nájde. Možno tvoj plat nebude hneď taky ako si si predstavovala ale niekde začať musíš, casom získaš skúsenosti a aj sebavedomie.

larinka552
20. feb 2024

@denkabemommy sice neviem preco si to beries osobne, kedze nikto na teba neutocil a ani ta nespominal... a kde tam vidis vysmievanie ake vysmievanie?? A tiez netusim ako z par komentov presne vies co zvladame alebo nezvladame 😃😎
Ale ok, sikovna si velmi moja, potlapkaj sa po pleci a len tak dalej 😉 👏

mircalla
20. feb 2024

Samozrejme sa to da. Neries hlupe komentare niekorych zien, ktorych jedinym poslanim bolo aj bude byt doma doma s detmi bez ohladu na ich vek, pretoze si ani nevedia predstavit sklbit pracu a materstvo.

malasandrika
20. feb 2024

Autorka, ja som porodila ako 25 ročná, 4 roky som bola doma s dieťaťom, lebo bolo nonstop choré (za prvý rok v škôlke dalo dokopy 7 dní) a za 4 roky som sa bez praxe, bez známosti vypracovala sama. Bez debaty viem sama potiahnuť život v BA s dieťaťom a nemusím sa ani obmedzovať. Nepočúvaj názory žien, ktoré len doma sedia a nič neobetujú - ja som v čase krízy neobetovala čas s dieťaťom, ale svoj spánok a oddych.
A áno milé komentujúce, existujú ženy, ktoré za deň stihnú aj prácu, aj dieťa, aj variť, upratať, aj cvičiť a keď sa podarí aj tú kozmetiku. Ale tie ženy na to makali a nie sa tľapkali po pleci na Modrom koníkovi 😉

tramtada31
20. feb 2024

No rizikova si preto, lebo budeš mat v ich očiach ďalšie dieťa v kratkej dobe, keďže máš len jedno, čo môže byt jedno veľkým zamestnavatelom. A čo sa týka kariéry, väčšinou karieru urobia ti, čo robia viac ako ostatni, aspoň mne sa s tým spájajú nadčasy a teda robia niečo navyse, nielen prácu od 8 do 16:30. A Ano, karieru mozes robit, ale tým pádom bude musieť manzel priložiť ruku k dielu. U nás to znamená, že do skolky chodi po deti manzel, vozi ich po krúžkoch, brava ich na ihrisko, zohreje/uvarí im večeru, casto ich uspava, lebo nie som doma (častokrát ich dôjdem len na hodinu - dve pozriet). Ja sa tiež povazujem za karieristku, počas rodicaku som si spravila MBA (dve vysoke skoly som stihla pred detmi), teraz mám toho v praci veľa (posledne dva večery som prišla domov napriklad až po polnoci), ale môj manzel sa v rodičovstve nasiel, naplna ho byt s detmi a ešte pred svadbou hovoril, že ja budem robit karieru kvôli vzdelaniu a on sa bude starat o deti, takze sme s tým obaja ok a deti sú úplne zvyknute, že nebyvam casto doma, nevyplakávaju a berú to úplne normálne.

brisilda
28. feb 2024

Ver v osud .Všetko je možné . Ja som bola doma s deťmi 20 rokov ! Manzel budoval kariéru bez stresu čo a ako s deťmi . Prišiel čas , kedy som dospela do štádia,že deti sú samostatné a je čas aby som si aj ja išla plniť sny ......čo čert nechcel náhodne sa mi naskytla príležitosť pracovať v kancelárii 🙏🙏🙏 bez praxe , bez VŠ .. plán bol ísť na živnosť a ani neviem ako som bola prihlásená na kurze účtovníctva 🤣 😉.....osud to zariadil inak 🙏🙏🙏 stres chaos zrazu pracovný pohovor a bum .....mám prácu o ktorej som len snívala ale nikdy si nepripustila,že aj ja môžem po takom čase byť tam kde som . Teraz urobím všetko preto aby som im dokázala,že som dobrá .... Rodinu mám vždy na 1 mieste a ak bude treba budem im kedykoľvek k dispozícii ale je čas myslieť konečne aj na seba a kariéru . No môjho pôvodného zámeru a plánu A sa nevzdám .....je to moje hobby a prácu beriem ako relax

brisilda
28. feb 2024

@tramtada31 u nás to bolo opačne a plne súhlasím .....kto chce kariéru musí počítať s nadčasom 😉 robiť viac ako robil včera 😉 . No vtedy sa musí jeden z rodičov obetovať . U nás takto makal 20 rokov manžel a teraz to bol on ,kto mi otvoril dvere 🥰

Strana
z2