icon

Ako nájsť motiváciu pre dlhodobo nezamestnaných?

miroslavaasdf
27. jan 2025

Ahoj. Potrebovala by som radu pre známu. Bohužiaľ stalo sa jej, že je už tri roky bez práce. A pri tom si celý čas hľadala prácu. Keď sa jej nedarilo v pôvodnom odbore, urobila si teda rekvalifikačný kurz opatrovateľka. Žijeme na strednom slovensku. Už tri mesiace si posiela žiadosti do rôznych zariadení zariadení, ale buď sa jej neozvu, alebo ak ju ak pozvu na pohovor, tak sa pre nu nerozhodnu. Alebo ešte tretia možnosť. Nemá vlastné auto a autobusom na zmenu jednoducho nedostane alebo z nej. Bohužiaľ presťahovať sa za pracou mimo stredného slovenka nemôže, nemá na to prostriedky. Bojím sa o nu. Začína to vzdávať. Dnes som ju pozvala na kávu a medzi rečou mi povedala niečo čo ma videsilo. Som odpísaná, to mi povedala. Ǩeď som sa pokušala povzbudiť ju už to ani nevnímala. Napadlo mi skúsiť na internete pohľadať príbehy ľudí, ktorí si ako dlhodobo nezamestnaní našli prácu, môžno by ju to povzbudilo, ale kupodivu nič som nenašla, ani slovensky ani anglicky, len samé všeobecne nič nehovoriace taraniny. Nepozná niekto napríklad niekoho takého, kto si ako dlhodobo nezamestnaný našiel prácu? Možno by ju to povzbudilo. Alebo to mám chápať tak, že dlhodobonezamestnaný človek, je už vlastne odpísaní?

Strana
z5
enmery
27. jan 2025

Prečo neskúsi obchod?V takom lidli, kaufland, fresh stále hľadajú. A medzitým môže hľadať tú svoju vysnívanú prácu.

miroslavaasdf
autor
27. jan 2025

@enmery Skusila, Lidl, Kaufland, Tesco a všetky čo tu sú. Lidl ju zamietol, Tesco sa ani neobťažovalo ozvať, v KauFlande bola na pohovore pred sviatkami, všetko bolo v poriadku kým sa jej nespýtali prečo nemá v životopise tri roky. Keď povedala, že je na urade práce a odrába si aktivačnu činnosť, tak ju nie veľmi slušne vypoklonkovali. A poznámka na okraj. Obávam sa, že ona už žiadnu vysnívanu prácu nemá.

enmery
27. jan 2025

A aký odbor robila predtým?Tam sa vrátiť nechce?

madeincssr
27. jan 2025

@miroslavaasdf este by mozno bola moznost velke fabriky (typu automobilka), ktore si ludi na zmeny zvazaju svojimi busmi aj zo sirsieho okolia. Ale jasne, nie je to vhodne pre kazdeho (napr. celkom netechnicke typy a pod.)

miroslavaasdf
autor
27. jan 2025

@enmery Bohužiaľ ma len maturitu. Predtým pracovala v lese, predtým tri roky opatrovala mamu, predtým pracovala v miestnom obchode s potravinami na dohodu. Takže sa bohužiaľ nie je veľmi k čomu vrátiť. Neviem ako je to inde, ale tu sa už v lese zriedka pracuje na zmluvy, keď tak na dohodu, a to jej urad práce nedovolí, skúšala to. Vraj zákon umožnuje aby na dohodu pracovala len 43 dni v roku.

enmery
27. jan 2025

@miroslavaasdf Hej, to sedí. Nejaká strojárska firma, automobilka? Tam v blízkosti nie je?Ako operátor výroby. Keby vedeli nemecky, do rakúska by ju hneď vzali opatrovať. Aspoň nejaké peniažky na začiatok.

marsmykkok
27. jan 2025

Ja som tiež z toho kraja a hľadám si druhú prácu na polovičný úväzok. Ja som v novembri aj absolvovala nejaké pohovory, ale december a zatiaľ január bieda, ani nie sú ponuky a reagujem tak na 1-2 ponuky mesačne a na pohovor som sa nedostala nikde. Teda je teraz útlm s ponukami a možno bude aj marec kým sa to riadne rozbehne. Teda nie je v tom sama čo sa jej nedarí, je teraz útlm a ja si neviem prácu nájsť ani keď som nebola na úrade práce. Možno táto moja skúsenosť ju uteší že nie je v tom sama.

zuzana76
27. jan 2025

@miroslavaasdf a opatrovat deti doma u seba? nezvladala by? nema priestor? vezme 2-3 deti pracujucim matkam, na mesiac suma napr 180-200 eur - to by jej vyslo aspon 600 eur mesacne, alebo najskor jedno dieta, kym sa zabehne

miroslavaasdf
autor
27. jan 2025

@zuzana76 Ale zvládla, aj priestorovo by to šlo. Bohužiaľ ma nefunčné kurenie, a z tých dvesto eur čo ma za aktivačnu činnosť si ledva môže dovoliť drevo do pece aj s tým jej vypomáhame, nie to ešte opraviť kurenie. Toľko k tomu, čo vraj ľudia bez práce dostávaju z uradu práce. Ktorá matka pošle dieťa do domu, kde sa poriadne nekurí?

marsmykkok
27. jan 2025

@zuzana76 Ja ked čítam tieto bujaré nápady... Ty by si dala dieťa cudzej osobe opatrovať? Okrem toho v tomto kraji ženy robia za minimálnu mzdu a určite pôjde žena do práce skôr ako v troch rokoch a zarobí 700 eur, 200 dá opatrovateľke, 100 precestuje a podobne, pre deti nad 3 roky miestá v škôlke sú. O tom že by to robila načierno a teda nelegálne ani nehovorím...

nelca84
27. jan 2025

@miroslavaasdf opatrovatelov je predsa vsade nedostatok, ako je mozne, ze si nevie najst pracu? V akom okruhu hlada? Lebo ak len v rodnej dedine... tak to bude hladat este dlho

miroslavaasdf
autor
27. jan 2025

@nelca84 Kiežby v rodnej dedine hľadala. Zrovna dnes bola na pohovore v zariadení do ktorého by musela hodinu a pol autobusom dochádzať na zmenu. Ďalej sa od nás dochádzať nedá autobusom. Jednoducho by sa už nemala ako vrátiť domov. Poviem priamo žijeme na dedine pri Brezne. Z Brezna by pokojne zašla na zmenu aj do Bystrice, ale skuste potom ísť domov. Do brezna sa dostanete, to bez problémov, ale posledný autobus k nám ide 22 30 a jej by sa podobedna v Bystrici končila 22. A nikto z tadeto už autom neskoršie nechodí z roboty. A k tomu, že opatrovateliek je nedostatok, obávam sa, že naopak prebytok. Aspoň tu. Ta organizácia kde chodila na kurz vychrlí každý mesiac 10 až 20 absolventiek. Aj za predpokladu, že polovica odíde do zahraničia stále je to prebytok. Bohužiaľ presťahovať sa za prácou nemôže nemá na to prostriedky.

alickapusinka
27. jan 2025

vek ma aký

abbey1
27. jan 2025

@miroslavaasdf 3 roky bez práce je skutočne už dlhá doma. To sa prepadá hlbšie a hlbšie finančne i psychicky.
Skúsiť prácu s ubytovaním niekde nechcela?
Ľudia chodia i do Čiech. Ona musí zobrať už čokoľvek, aby sa trosku postavila na nohy

tuippo
27. jan 2025

@miroslavaasdf úrad práce poskytuje príspevok na presťahovanie sa za prácou

miroslavaasdf
autor
27. jan 2025

@alickapusinka 36 rokov

nelca84
27. jan 2025

@miroslavaasdf co na to povedat, k nam ide posledny autobus o 18.45 a vsetci sa podla toho zariadili. Ked clovek byva na kraji sveta, musi byt mobilny, alebo sa prestahovat inde, bohuzial. Inak to asi nepojde.

nelca84
27. jan 2025

@miroslavaasdf 36 rokov??? To je mlady clovek s xy moznostami. Ja ze sa bavime o pani minimalne 50+, ked pises ako sa nic neda...

zara1357
27. jan 2025

@miroslavaasdf pozri jej životopis - či je z 21storočia. Pozri sa na fotku v životopise ( nikto nečaká Miss World, ale dosť aj táto vec rozhoduje) a posledná rada- malé mesto- znamená naozaj iba cez známosť si nájsť prácu a naozaj to nie je o skúsenostiach ani vyštudovanom odbore.
Ja by som napr. v jej prípade aj osobne chodila hladať si prácu, nie len rozposielať životopis. Spravila by som si sama prieskum, aké povolania sú aktuálne obsadzované a skúsila si ďalší kurz cez úrad spraviť.
Skús ty cez svoje kontakty " rozhodiť" informáciu o tom že ked niekto z tvojich známych/kolegov bude vedieť o hoc- akej práci nech sa ti ozvú.

zuzana76
27. jan 2025

@marsmykkok tak mna mamina ako babatko pod jeden rok nosila zene, kde nas bolo asi 5 deti, mama totiz musela za socializmu ist do prace, ked som mala 9 mesiacov. Ja by som dala v pripade, ze ide o zodpovednu osobu a mne sa oplati ist do prace, alebo take strazenie deti na par hodin, ale to by sa oplatilo v meste, alebo vyberanie deti zo skolky, skoly a pockat na rodicov.

miroslavaasdf
autor
27. jan 2025

@nelca84 Nič v zlom, ale uveďte mi prosím konkretne, aké ma možnosti. Lebo na to myslím už mesiace. Ja som jej poradila, ten opatrovateľský kurz, myslela som ako vy, že opatrovateliek je nedostatok. Bohužiaľ vybuchlo nám to do tváre. Prezerali sme aj rakuske inzeráty, všade žiadali prax. Urad práce už další kurz nezafinancuje. Aj presťahovať sa za prácou. Najprv by nejaký prísľub práce musela mať. V lete bola na pohovore v Brne. Ja som jej zaplatila cestu, ale nič z toho nebolo. Ked zamestnavatelia vidia, že ma dieru v životopise, už ich nič nezaujíma. Povedzme že sa nejako presťahuje, neviem sice ako bez penazí, ale dobre. Nenájde si ani tam prácu pak čo, pôjde pod most, lebo nebude mať ani na cestu domov. Začínam mať pocit, že asi mala pravdu. Je odpísaná.

zuzana76
27. jan 2025

@miroslavaasdf ton je mlada zena, urcite nech ide aj do Ciech, kedze nemcinu neovlada, ze by robila opatrovatelku tam

zuzana76
27. jan 2025

@miroslavaasdf ani na upratovanie do hotela ju nevezmu? ani umyvanie riadov?

lentilka78
27. jan 2025

@miroslavaasdf preboha 36 ročná žena?? Véd to je cca v mojom veku. Myslela som si ze píšeš o pani tak 50-55+.
No nič, šla by som na nu asi tvrdšie, milá moja, do dôchodku ďaleko, z niečoho žiť musíš, a sedieť doma a ľutovať sa a neustupit zo svojich zasad nie je cesta.
Treba si uvedomiť, že čím dlhšie bude doma, tým ťažšie sa jej bude začínať.
Neverím, že do žiadneho veľkého reťazca, čo určite aj v Brezne mate, myslím lidl, kaufland atď, by ju nezobrali, veď všade na také pozície hľadajú minimálne brigádnikov. Už keby mala aj robiť za minimálnu na zaciatok, tak lepšie ako nič.
Moji rodicia majú takúto susedu, baba ma 37 rokov, vždy keď príde o prácu tak nie je schopná si ďalšiu sama nájsť, vždy je doma cca rok a žije zo zásob u rodičov, ale problém je u nej ten, že na každej robote nájde hneď xy problémov, ešte pred nástupom.
Ona sama si musí uvedomiť, že pracovať potrebuje.

zuzana76
27. jan 2025

mc donald vo Zvolene hlada brigadnikov
@miroslavaasdf

lentilka78
27. jan 2025

A ďalšia vec, čo ma napadla, to v posledných 3 rokoch sa akože vo vašom /jej okolí nik nedokázal zamestnať nikde?
Treba zdvihnúť zadok a ísť osobne, pobehať školy, obchody, pošty v okolitých dedinách, popýtať sa ci aspoň na upratovanie, umývanie riadov by ju nezobrali, možnosti je veľa, hlavne v jej veku preboha.
Mne to skôr príde, že ona čaká ze jej z neba spadne dobra robota, s dobrou pracovnou dobou a všetko bude tip top, ale to je utopia, to už by v jej veku mohla vediet

zuzana76
27. jan 2025
Strana
z5