Ako nájsť prácu?
Ahojte zienky.chcela by som poradit.kukam inzeraty asi vsade a ziadna normalna praca len sami poistovaci a pod ☹ Hladam si pracu na jednu smenu kedze mam dcerku skolkarku ale bohuzial nedari sa.je to tazke.neviete poradit nejake zamestnanie okr.Martin.
all:
treba si uvedomit jednu podstatnu vec a vacsina ludi by si ju uvedomila, az keby ju riesila. Zamestnavatel hlada ludi na pracu 😉 chce prijat cloveka, ktory mu bude prinasat zisk, ktory pre neho pre neho plusom, ktorym mu bude prinosom pre firmu, nie zbytocnym nakladom. V strucnosti, ak naklady na celkovu cenu prace pre neho budu pre cloveka 1400 eur, ten clovek musi priniest do firmy viac ako 1400 eur.
Taktiez zamestnavatel ocakava od cloveka, ze mu ten clovek bude pracovat. Preto ho aj zamestnal 🙂 Firma nie je socialny ustav travenia casu "ked sa da, som tam". Taktiez kazdyn normalny zamestnavatel zvazuje aj pocet ludi vo firme (vobec nie je sranda platit mzdy, odvody,..), nikto nechce a predovsetkym NEMOZE si dovolit mat prezamestnanost vo firme, v spolocnosti, aby boli aj nejaki "zalozni ludia", ked nietko bude pravidelne vypadavat... Vzdy ked nietko vypadne (napr. na zaklade opravnenej dovolenky), zamestnavatel musi zabezpecovat zastupitelnost... neraz je bezne, ze jeho kolegovci travia +2-3 hodiny denne v praci naviac, kde si rozlozia pracu toho cloveka a potiahnu, čo je myslim prirodzene. Ale pokial by mal zamestnavatel pravidelne riesit absenciu cloveka v praci, tak takeho nepotrebuje a prirodzene uprednostni cloveka, tkory v tej praci bude fungovat.
Neraz ludia robia na projektoch a sustavne vypadavanie cloveka v projekte.. je skor zataz aj pre ostatnych clenov projektu, preto prirodzene sef timu hlada ludi, na ktorych sa bude moct spolahnut.
Je fajn si predstavit tahat firmu...a riadit v nej procesy... a na 99 % verim tomu, ze aj vy baby by ste skor uprednostnili cloveka, ktory by vam v nej pracoval a nie takeho, ktory by vam pravidelne mesacne vypadaval ... a vy by ste museli zaneho robit a chodit z prace o deviatej vecer 😉
Každa pre svoju rodinu chceme len to najlepšie . Zbytočne su reči... kto ma deti... kto nema deti pravda je v tom že to je začarovany kruch. Všetci si len chceme vyliať srdce a necitiť sa tak nanič človeka to pusunie ,že vtom neni sam i ,ked jeho nazor je odlišny. 😉. Budme radi že sme dosiahli veci ,ktore su pre nas štastim a znašho pohladu sme spravili spravne rozhodnutie. 😅 Každy ma v sebe ťažku chvilku a pride niečo do cesty a môže sa na danu vec pozerať inymi očami. 😵
@misinka26
v tom pripade, ked tvoj muz neparticipuje na starostlivosti o dieta su len tri riesenia:
1. v pripade choroby najat si opatrovatelku (kedze tvoj manzel robi od nevidim do nevidim na dolezitej pozicii, urcite ma aj slusny plat) a pracovat na svojej kariere, mat fajn job zodpovedajuci tvojmu vzdelaniu
2. V pripade, ze odmietas opatrovatelku v pripade choroby, najst si jednoduchsiu pracu, kde nebude prekazat castejsia absencia v nej, napr. niekde na statnom urade nejake adminsitrativne prace.
3. Ostat doma a venovat sa naplno dietatku a pockat na vlastnu sebarealizaciu az ked dieta bude mat cca nad 10 rokov.
Drzim palce, aby si sa rozhodla tak, aby si bola spokojna! 🙂
@jasha77 pokial mas nejaku kamaratku alebo znamu, co by vam mohla obcas vypomoct za par euro, tak by sa to hadam mohlo dat. Nebude to vzdy, len niekedy, ked ani ty, ani manzel nebudete moct s malou byt. Pripadne si najst nejaku starsiu pani zo susedstva, co by bola ochotna vam s malou pomoct alebo ju bravat k sebe.
@mima4 ak sa nenahnevas odpoviem ti aj ja na tieto tri otazky
1) hladat opatrovatelku ked je uz dieta chore je dost neskoro, teda musis mat uz dopredu vyhliadnuteho cloveka, ktory v pripade potreby bude ochotny prist. V reale musis mat takychto ludi minimalne dvoch, pretoze jeden nie vzdy bude moct, moze byt mimo mesto, mat vlastny program, pracu a podobne. Pokial zijes niekde uz niekolko rokov alebo si vo svojom rodnom meste je dost velky predpoklad, ze mas takych ludi po ruke aj viac...ak zijes v cudzom meste, zahranici alebo ste sa prestahovali len nedavno mozes narazit na dost velky problem. Navyse medzi opatrovalkou a tebou musi byt urcity vztah zalozeny na dovere a musis ju trosku poznat, aby si bola v pohode s tym, ze u nej nechavas dieta a dalsia vec, musi fungovat chemia medzi nou/nim a dietatom...nie je to tak, ze si otvoris zlate stranky, najdes opatrovatelky a niekde dieta jednoducho pichnes.
2) V kazdej praci OCR-ky vadia, jedine ako sa to da obist je mat bud znameho lekara alebo nejaku diagnozu vdaka ktorej sa mozes dat vypisat na marodku aj ty. V tomto je super Irsko, kde prve dva dni mozes zavolat sick a nikto od teba nic nechce, ani papier od lekara, k tomu sa chodi az na treti den, ked je jasne, ze samoliecenie nestaci. Nevyhoda je fakt, ze tie dva dni ti nikto nezaplati ani nepreplati.
3) Myslim, ze toto nie je moznost pre ziadnu zenu, jedine ze by mala za muza isteho Kollara 🙂 ktory by ju a dieta zivil a pokial sa legislativa nezmeni k horsiemu ako v Irsku a UK, kde nemozes nechat doma dieta mladsie ako 16 rokov same, ak nechces mat problem so socialkou.
@mima4 Mimi skvele komenty, ale ty mas take vždy. 😉
ocividne si snazis zbytočne , lebo na ďalších komentároch pod tebou začneš húfne čítať ako sa to proste neda. Preto uz len citam temu ale nevzrušujem sa nad nou, lebo tu vždy vsetko skvele matky otočia proti tebe
...
@alexandramaria
na druhej strane chapem aj tieto mamicky a myslim si, ze je neporovnatelne uvazovat bez deti a s detmi, ale ja osobne za najvacsi problem pokladam prave nerovnost starostlivosti o dieta a vsetky veci s tym spojene medzi rodicmi (nenapisem matkou a otcom, ale rodicmi 😉 ).
A taktiez, asi este predtym ako clvoek sa rozhodne ist na VS, je dobre zvazit, ake ma predstavy o zivote, o kariere, o svojom uplatneni... a moj nazor je, ze VS je zbytocnost pre cloveka, ktory karieru a svoje profesne uplatnenie nepovazuje za dolezite.
@mima4 ty pracujes Miri? 🙂
@alexandramaria no jasne 🙂 Zatial dieta dietatko nemam, ale mam manzela, s ktorym mame uplne rovnake rozmyslanie v tomto ... a ktoremu musim vysvetlovat, prečo muzi v tom tradicnom zmyslani neostavaju na ocierke... on tomu tiez nechape.
@mima4 ja mam doma presne takeho istého 🙂 a tiez zarába toľko ze ja ny s mohla byť s dietatok doma aj do šiestich rokov 😉 ale rešpektuje aj mna ako človeka s právom na sebarealizaciu a tiez akceptuje ze ja starostpivosti o dieťa sa maju podieľať obaja rodičia 🙂 vdaka panu Bohu ze je aky je 🙂
@mima4 len tak pre zaujimavost, kolko mas rokov ak sa mozem spytat? trosku ma zarazila ta veta, ze VS je zbytocnost pre cloveka, ktory svoju karieru a svoje profesne uplatnenie nepovazuje za dolezite...v 20tke je kariera dolezita pre kazdeho, ale v 30tke uz zena zacne uvazovat o dietati az pride k bodu, ze bud teraz alebo mozno aj nikdy, Pripadne ostatne stat ovela skor pred otazkou ako @misinka26 bud teraz alebo nikdy
@mima4 Všetky tieto možnosti sme zvážili, malý ako som tu už písala začal chodiť do jasličiek, aj sa mu tam pačí, bohužiaľ jeho imunitný systém nezvláda kolektív a je často chorý a nie sú to len choroby typu ,, soplíky ,, ale zakaždým dvoj týždňové lečenie ☹ ☹
Opatrovateľku už hľadám, ale vieš nie je jednoduché zveriť niekomu svoje dieťa ...
A prácu tiež hľadám takú aby ,, aj vlk bol sýty aj ovca celá,, , teda aj v mojom obore ale na druhej strane časovo nenáročnú ... a tu je práve problém, taká práca sa ťažko hľadá ... ale ja verím, že niečo nájdem aj keď to bude asi len štátna sféra lebo v súkromnej to nepôjde, tam sa na matku s dieťaťom pozerajú ako na nesvojprávnu, bohužiaľ ... a nech mi nikto nehovorí, že nie lebo na začiatku som aj ja skúšala právnické firmy a všade bola len alibistická odpoveď, veď my by sme vás aj vzali ale ako nám zaručíte, že nebudete viac doma ako v práci, že nebude malý chorý, že neotehotniete atď ... preto som sa zapojila do diskusie ... a ja som ešte z tých šťastnejších a finančná situácia ma nenúti robiť čokoľvek len aby som sa uživila, ale čo tie maminky, ktoré na výber nemajú a musia pracovať aby bolo čo jesť ...
@cobhan viem ako to asi mima myslela. Sú ľudia, ktorí nepotrebujú dosahovať v práci lepšie a lepšie pozície, predierať sa hierarchiou pracovného kolektívu. Stačí im ich bežné miesto, na ktoré úplne postačuje sš vzdelanie a sú s týmto miestom spokojní. Prácu berú ako miesto na zarobenie si peňazí ale realizujú sa niekde inde. A nie je pravda že v 20-ke je kariéra dôležitá pre každého, poznám kopu ľudí, ktorí zmýšľajú inak
a prácu potrebujú aby mali len a len financie, budovať kariéru a motať sa v pracovných zväzkoch, vzťahoch a intrigách sa im vôbec nechce alebo ich to jednoducho nebaví.
@jasha77 ja pracujem v skolstve a je to teda vyhoda, aspon preto, ze v pohode stiham rano zaviest krpca do skolky a poobede ho vybrat ... ale OCR je dost problem, vykryvam svokrou ... nemozem si dovolit ostat dlhsie s nim doma ... dovolenku si zobrat je tiez problem, kedze v skolstve mame väcsinu dovolenky "nutenu", ked su prazdniny ... ale manzel by mal este väcsi problem nez ja si vybrat volno
Nájsť prácu na slovensku alebo aj v zahraničí je v dnešnej dobe tazke, preto je nevyhnutné neustále vzdelávanie, učiť sa jazyky, kurzy, proste spraviť zo seba človeka, ktorý bude pre firmy prinosom. Lenže na slovensku bohužiaľ je mentalita aká je, ženám je umožnené byť na rodičovskom do 3 rokov dieťaťa, toto nemá ani jeden zo západných štátov, treba sa zamyslieť prečo asi. Slovenská realita je taká, že vystudujem školu, z ktorej nemám uplatnenie, ale veď brali bez prijímačiek a čo na tom, že všetci vravia ako sa vyhýbať humanitnym odborom. Počas školy nerobím nič, lebo veď študujem, pi škole som prekvapená že na mňa nečaká 100 firiem, tak teda idem na materskú, samozrejme do 3 rokov a ešte lepšie 6 rokov. Odsunula som si týmto svoj problém s nezamestanostou, a po 6 rokoch som opäť prekvapená, že ženu s 2 malými deťmi nikto nechce zamestnať. J
a byť v pozícii zamestnávateľa, tak tiež radšej zamestnal človeka, ktorý mi nebude vypadat vkusne na ocr, v dnešnom svete to majú ťažké aj firmy, a to si treba uvedomit. Platiť mzdy, odvody, a samozrejme mať aspoň nejaký zisk nie je sranda. To ze sa žena rozhodne mať dieťa je jej rozhodnutie a ona sa potom musí prispôsobovať a zariadiť si veci.
Súhlasím s príspevkami vyššie, treba zapojiť manžela, starých rodičov, keď nie opatrovateľka, jasle, aktívne sa vzdelávať a možno aj skúsiť región kde nie je polovičná nezamestnanosť, sťahovanie za prácou je bežná vec aj pre rodiny s deťmi.
Radšej nájsť 1 spôsob ako sa to dá, ako 100 dôvodov ako sa to nedá.
@0silvia0 ano toto chapem, ale na VS idu ludia, ktori si potom planuju karieru a prislo mi to trosku ze ma na mysli tie, co maju VS a deti..akoze si mali rozmysliet, co vlastne chcu, naco im bola VS ked planovali hned alebo v blizkej buducnosti rodinu.
Najstastnejsi clovek je ten, pre ktoreho je praca zaroven aj jeho najvacsim hobby, ale len malokomu sa podari si taku pracu najst.
@cobhan
s VS sa predpoklada, ze clovek bude ambioznejsi, bude sa snazit presadit v praci, profesne rast (nie ako pise o beznom mieste @0silvia0 ), bude sa snazit hladat kreativne joby, kde sa profesne "vyzuri" 😀.
Jasne ze na VS ide kooopec ludi, ktorí tomuto nezodpovedaju a preto potom zas zaplnaju miesta stredoskolakom.
@tahomi mozem sa spytat, ci mas deti?
@mima4 uz som sa pozrela 🙂 ta predstava sa s narodenim dietata zmeni, co ti asi potvrdia vsetky dievcata. Rovnako ako ideal rozdelenia povinnosti 50:50...pokial nemas doma zamaskovaneho supermana tak sa k tomu dopracujete len casom, resp. cim bude dieta starsie, tym sa budete viac priblizovat k idealu 50:50 🙂
dievcata, co sa toho VŠ tyka, maloktory mlady tu na svk ide na VŠ preto, lebo si planuje karieru, ale preto, ze si chce este uzit studentsky zivot. na pohovoroch mam az privelmi casto absolventov nic nehovoriach odborov ( typu medzinarodne vztahy, manazment vsetkeho druhu atd...to by ste mali pocut odpovede, preco tento odbor prave, ale to je uz ina tema..🙂 bez akejkolvek praxe, bez akejkolvek znalosti jazyka s absolutne nereálnymi ocakavaniami. ja ked pocuvam ako mladi placu, ze nemaju robotu a my mame problem najst motivovaných, sikovnych a lojalnych mladych, tak mam zmiesane pocity. naozaj taka 35 rocna zena je viac motivovana, uz len preto, ze musi platit ucty...-)
@cobhan
no ja som toho nazoru, ze rodicia su dvaja, nevidim jediny dovod, prečo by si nemohli rovnocene delit povinnosti okolo dietata a domacnosti (pokial obaja pracuju).
Jediny rozdiel je v porode a kojeni, inak vsetko ostatne dokazu rodicia robit a zastupit sa.
Si vezmi, dvaja VS vzdelani rodicia, sikovni, mudri. Muz na OCR "nemoze" ist, lebo ho vysmeju v praci a prepustia, tak nejde... Zena si hlada pracu, kde to budu tolerovat alebo ostava nezamestnana. Tak naco teda studovala, investovala do toho financie, cas.. ked zastupuje aj ulohu druheo rodica v rodine?

@baklik opatrovatelka.