Ako nájsť prácu bez známostí v malom meste?
Dobrý deň. Uz 5 mesiacov som evidovana na urade prace. Pracu si neviem najst,ziadne ponuky nie su u nas. Krajske mesto mam 35km a to nestiham rano deti zaviest plus nie som taka soferka ist denne do krajskeho mesta. Pani na urade u ktorej som evidovana mi povedala ze na urade sa uvolni jedno miesto onedlho,ze jedna pani ide ma MD. Len ze vsetky miesta sa obsadzuji len po znamosti,cez jedneho vyssie postaveneho poslanca. Ona tam robi 15 rokov a povedala ze vsetky su tam po znamosti cez neho. Je to mensie okresne mesto. Zistila som ze moj svokor sa s nim pozna. Su takmer susedia. Tak mu volal. Ten poslanec mi volal naspat ze dal na mna kontakt riaditelke uradu,ze o mne vie a mam jej zavolat. Volala som jej,povedala ze sa mi ozve. No zatial nic. Myslite ze jej treba nieco dat? Ze zato nieco cakaju? Ze je sanca ze ma vezmu? Som uz uplne zufala. Denne chodim aj 5x na Profesiu, Karieru,Worki. Poposielala som zivotopisy do vsetkych firiem v meste aj kde nehladaju. Nikto sa jeozval. Skolu mam normalnu,zuadnu sukromnu. Mam aj prax. Citim sa uz uplne zbytocna. Mam z toho depresiu. Rano sa mi nechce ani vstat,nemam chut nic robit. Vyhybam sa uz navstevam aj ludom lebo kazdy sa vypytuje ci uz mam pracu. Hanbim sa ze nemam Muzova rodina uz rype do mna naco mi je vysoka skola ked si neviem pracu najst. Po anglicky neviem. Keby mam peniaze davno chodim na kurz pocas rodicovskej. Na urade som sa bola pytat no jazykove kurzy nepreplacaju. A aj tak nemozem byt teraz predsa dva roky nezamestnana kym sa naucim anglictinu. Ja uz neviem co robit. Kazdy den dufam ze mi zavola ta riaditelka uradu,vzdy ked zazvoni mobil dufam ze vola ona. Kamosky a zname robia po znamostiach v administrative,bez VS aj bez praxe niektore. Mne je do plaču uz. Naco som aj 5 rokov zabila v skole ked skoncim pribpokladni v Kauflande. Robila som v administrative,vzdy som sa bez problemov zaucila. Dokonca moje rozpocty davali za vzor v inych firmach. V poslednej praci ked kolegyna nieco nevedela tak ju sef posielal za mnou nech jej poradim,pritom tam robila o 4 roky dlhsie. Preco mi nikde nedaju sancu? ☹️
@11bodka11 vsak je tu vela ludi, mozno niekto o niecom vie.
A len tak zo zvedavosti som kukla upsvar v bb a aktualne obsadzuju 3 volne miesta, prihlasenych 0 uchadzacov... to len na margo tej bitky o miesta na upsvaroch. A to je tu dookola.
Mimochodom, vies, ze statna sprava ma vlastny portal s vyberovymi konaniami, vsak?
@nelca84 no tak mam asi smolu ze nebyvam v BB. U nas sa tu idu za tym pozabijat. A je to maly urad, nie ako v BB. A kto by mi tu nieco poradil? Kazdy tu cloveka len zhodi, nadava, vysmieva sa. Citim sa uz ako najvacsia a najneschopnejsia chudera co moze ist len zachody umyvat.
@11bodka11 Vidíš, to je presne ten problém. Ak človek skutočne chce pracovať, vezme skutočne skoro čokoľvek na začiatok. Lepšie než sedieť doma a ľutovať sa, že ťa nikde nechcú.
Ja som sa po materskej nechcela vrátiť do školstva. Bola som ochotná ísť robiť i upratovačku, lebo som sa chcela venovať dcére. Skúšala som i korporát, tam mi na prvom pohovor povedali, že mám smerovať inde. Pani zdvihla telefón a hneď mi dohodla pohovor u známeho.
Nikdy nevieš, kde sa ti aké dvere otvoria.
Bohužiaľ, nemáš top školu a top skúsenosti, aby si sa mohla oháňať diplomom a pohŕdať inou prácou.
Ty potrebuješ kvôli deťom iste výhody. Tak musíš urobiť nejaké ústupky. Aspoň na začiatok.
@abbey1 ja nepotrebujem kvoli detom ziadne vyhody. Ake vyhody? Zacat v praci o 7,30 je nejaka specialna vyhoda? A na pracu fakturantky, administrativnej pracovnicky,referentky v podatelni treba nejaku top skolu? Ved ja nechcem robit manazerku,a staci mi aj minimalna mzda.
Myslis ze tie zeny ma uradoch a v administrative maju nejake top skoly? Keby si videla maily od pracovnicky uradu ku ktorej chodim tak by si sa tej gramatike nestacila cudovat. Mi a my vzdy pise opacne, predlozky s a z ani nehovorim. Ale tu zo mna robia hlupanu ze by som nezvladla robit na urade.
@abbey1 a cudujes sa? Ved tu zo mna spravili uplnu chuderu akoby som bola z osobitnej skoly.
A ano som nestastna ked vidim ako kazdu chvilu pocuvam kto kde robi po znamosti a nemal nato ani skolu ani prax ale rodina vybavila. A mna maju za chuderu co si nevie pracu najst. Svokrovci uz maju pripomienky naco mi je ta skola. A ved nejaka praca musi byt,a kde si to hladam...
@11bodka11 chápem,ja len keď si spomenula Kaufland... myslím, že v dnešnej dobe a v tvojej situácii moc nenavyberaš a v Lidli sú fakt ustretoví...
@miskakyska v akej mojej situacii?
@11bodka11 máš SPU , fakultu ekonomiky a menežmentu . Prvé dva ročníky sú aj poľnohospodárske predmety a od tretieho ( vrátane ) čistá ekonomika, kvalitne sa tu vyučujú aj jednotlivé účtovníctva.
Máš dom bývaš na dedine , veď máš všetky predpoklady na to byť sama sebe paňou . Kúp si knihu od Cenigovej , opráš účto , zopakuj zákon o účtovníctve, postupy účtovania, otvor živnosť. Ak máš väčší pozemok , chovaj zajace v biokvalite, vajíčka od sliepok a môžeš aj ostatné zvery. Urob si webstránku na predaj bioproduktov , toľko možností čo máš . Ber to ako životné lekciu, výzvu , niečo čo ta niekam posunie.
@11bodka11 ja som končila v roku 1998 , je to jedna z mojich VŠ ktoré mám . Končila som FEM a tam to bolo takto, viem že účto sa tam vyučovalo veľmi kvalitne. Teraz som sa dívala je tam 6 fakúlt ,m ak nemáš teda FEM tak potom jedine Fakultu europskych štúdii a regionálneho rozvoja . Ak si mala účto , tak ako čo riešiš , vezmi knihu a do mesiaca to máš zopakované . Začni podnikať ako ja a nebude ta zaujímať kedy je ráno otvorená škôlka .
@11bodka11 áno myslím to úplne vážne . Zober knihu od Cenigovej , prihlás sa na kurz za 250 eur ( môj syn teraz absolvuje ) , otvor si živnosť a začni úplne jednoduchými firmami . Veď nikto nechce aby si účtovala kryptomeny , akcie , podiely vo firme . Ak si to účto teda na VS mala .
Chápem ťa že si frustrovaná.. len prosím skús túto frustráciu nedať najavo na pohovoroch, mohlo by to veľmi zle zapôsobiť na zamestnávateľa. Držím palce 🙂
Ty nehladas moznosti, ale vyhovorky. V prvom rade sa musis inak nastavit. Toto nie je cesta.
Si po rodicaku, sice s VS, ale nic moc z toho nevies. Prax mas, ale bud k sebe uprimna, tiez nic moc. Predpokladam, ze si si vybavila tu vysoku podporu. Z toho financuj rekvalifikaciu. A zapojit sa do procesu musi aj muz, ak chce, aby si sa niekde posunula.
@11bodka11 no neviem. Ja sama nemám na kurz účtovníctva 900 eur a keďže som ešte na rodičovskej, tak ani úrad práce mi ho nepreplatí. Ale vieš čo? Naobjednavala som si knihy od študentov VŠ z rôznych fakúlt. A učím sa to postupne. A dáva mi to zmysel. Za nejaký čas sa prihlásim aj ja na víkendový kurz za 250€, aby som si tie vedomosti upevnila... (Tiež mam VS ekonomického zamerania, ale v živote som neuctovala) Uvedomujem si, že mi iba ten kurz nestačí. A ze potrebujem prax. Ale tak nebudem teraz čakať a vyplakavat. A jazyk? Pozri si napr. Jazykový mentoring. Existuje veľa tipov na učenie jazyka ZADARMO. Už je iná doba ako pred 15 rokmi, kedy boli obmedzené možnosti. Predplatit Netflix, počúvať podcasty, rozprávať sa s ChatGPT atď. Máš obrovskú výhodu, že máš takú bohatú prax. Už len sa premôž a začni na sebe pracovať.

@miskakyska nie dakujem,hladam iny typ prace,nie v Lidli a pod Vyssie som pisala vzdelanie a pracovne skusenosti.