Ako nájsť prácu po rodičovskej dovolenke?
Ahojte, už dlhšie sa zamýšľam nad tým, kde si mám ako matka nájsť prácu, som účtovníčka, pred materskou som 4,5 roka pracovala ako účtovníčka, bohužiaľ z tej firmy má prepustili kvôli znižovaniu stavov. Dcéra má 1,5 roka, muž má plánovanú operáciu (samozrejme máme na toto obdobie vytvorenú rezervu) ale každé euro je dobre takže sme sa dohodli že dcéra pôjde do jaslí a ja do práce (inak mne už doma tiež nebolo dobré, som rada medzi ľuďmi). Dcéra je od augusta v jasliach (chcela som prvé mesiaca byť doma keby to nahodiť nezvláda atď.) a ja si nemôžem nájsť žiadnu prácu, nikde ma nechcú lebo mám dieťa...dajú prednosť študentke bez skúseností. To je fakt dieťa taký problém? Všade hneď padne otázka, čo tá medzera v životopise? A hneď na to kto bude s dieťaťom keď bude choré? No to že bude s babkou im vešať na nos nemusím ale vždy sa pýtajú aké stráženie mám atď. Som totálne demotivovaná, lebo za 3 mesiace som si nenašla nič, všade im vadí dieťa. Normálne sa bojím čo bude keď skončí rodičak, či sa ešte zamestnam v tejto sfére. Koľko vám trvalo nájsť prácu po materskej?
@belllinka serióznu firmu nemá čo zaujímať a ani nema pokladať také otázky ci ma deti, koľko má deti, či je tehotná, či plánuje deti, kto sa jej postará o deti...
@belllinka je to myslené tak že nemusím vysvetľovať s kým bude, vždy na otázku či mám niekoho s kým dieťa bude odpoviem áno mám ale vždy sa pýtajú a koho? No to si myslím že už ich trápiť nemusí
@valikasikulova ja viem, čo sa má a čo sa nemá, ale keby som hľadala človeka do firmy, tak tiež by ma to zaujímalo 🙂
isteže im odpovedať nemusíš, ale zas pochop aj zamestnávateľa, potrebuje človeka na full-time...a to, že ti dieťa bude strážiť babka, nie je snáď zas až také štátne tajomstvo, či?
Je to normálne že sa na to zamestnávateľ pýta. Ty keby si chcela niekoho zamestnať koho by si uprednostnila?
Mamičku ktorá ti neodpovie s kým bude dieťa keď bude choré alebo mamičku ktorá má vyriešené s kým bude dieťa keď bude choré a normálne ti to zodpovie?
Vieš, zamestnávateľ ti neplatí len mzdu, ale platí aj odvody - čo sú pre neho náklady. A mať zamestnanca čo je dookola doma, a máš za neho platiť odvody, to nikto nechce.
Takže buď im normálne odpovedz kto bude dieťa strážiť alebo sa hnevaj na situáciu ďalej..
@danica2711
@lenkakravcova to akože vážne? Nestačí odpoveď že áno mám stráženie? Či ked poviem že babka, dedko, otec tak to niečo zmení? Prestala som to hovoriť po reakciách "a staršia osoba to bude zvládať?" "Nebude to na ňu veľa?" Atď.
V starej firme som bola súčasťou pár pohovorov a veru nikto tam do detailov neriešil s kým dieťa bude. Myslím že odpoveď áno mám stráženie vyriešené im musí stačiť.
Či teda keď im oznámim že bude s babkou tak zrazu zmenia názor? Nemám s týmto pozitívnu skúsenosť
A účtovníčka nemôže pracovať z domu? Veď je to už snáď v normálnych firmách zaužívané, dávajú si to do benefitov. Účtovníkov budú firmy potrebovať vždy, nevidím problém. Možno len treba nájsť správnu firmu.
To je neuveriteľné. Inak, dieťa má každý. Okej, mladí po škole nie, ale nemajú zas skúsenosti. A fakt nechápem tieto otázky…Stráženie môžeš mať dohodnuté, ale akurát keď to bude potrebné, tak môže vypadnúť. Predsa sme len ľudia. Môžeš povedať, že ak zlyhá babka dedko, máš dohodnutú opatrovateľku. Čo bude v reálnom čase, sa uvidí potom.
Sama som ako manager bola pri viacerých pohovoroch. Nikdy som sa nepýtala, či kandidát(ka) má alebo nemá deti, ale z CV alebo z reakcií kandidáta to casto bolo v podstate jasné, alebo to kandidát sám spomenul. Vlastne polovica môjho tímu boli nakoniec maminy, ktoré k nám nastúpili po rodičaku na nejakú/aspoň skrátenú/ formu úväzku.
No popravde, odkedy som sama tehotná a aktívne čítam MK, a vidím ako sa tu (sorry ale pomaly denne) odrbava pri OČRkach a ”paragrafoch”, vôbec sa iným zamestnávateľom nečudujem, že ich zaujíma aj to, čo zo zákona ani nemajú nárok zisťovať.
Autorka, máš pravdu, že nemusíš vysvetľovať s kým bude tvoje dieťa napríklad počas choroby. Ale tak isto potenciálny zamestnávateľ nemusí vysvetľovať tebe, či ťa nevzal kvôli deťom, alebo kvôli schopnostiam a väčšinou to nejak zaobali. Odporúčam ti zmeniť trochu nastavenie a nehrať sa na dotknutú, nie si jediná pracujúca účtovníčka s dieťaťom. Keď už fakt príde na otázku čo počas choroby (neveríííím že sa to každý pýta), stručne ale jasne by som povedala, že o dieťa sa počas mojej pracovnej doby stará manžel (Ak nechceš spomínať babku).
@mirkam3 ja sa nehrám na dotknutú, ide mi o to ako to potom rozoberajú ďalej, a bude vládať? A keď nebude môcť? A toto a hento ja chápem že pre nich je dôležité vedieť či zamestnanec je schopný chodiť do práce ale naozaj si myslím že na pohovore netreba rozoberať 100 situácii a čo keď...
A áno zatiaľ na každom pohovore sa má pýtali kam dám dieťa, nemám problém odpovedať, problém je to rozoberanie okolo....
Nemajú právo sa ťa na pohovore pýtať na osobné veci. Je to neprofesionálne. Robila som x pohovorov a nikdy som sa na rodinnú situáciu nepýtala. Pracovali u nás mamičky aj externé studentky a len 2x sa stalo, že niekto v krátkom čase musel ísť. Bola to jedna študentka, ktorá zistila, že vôbec jej to nesedí so školou a druhá paradoxne mladá baba bez záväzkov, ktorá chodila do práce ako na tržnicu. Mňa sa na pohovore raz opýtali, či plánujem mať najbližšich 5 rokov deti. Tým pre mňa pohovor skončil. Odmietala som pracovať pre takého zamestnávateľa.
@mirkam3 👍👍👍
Ahoj, aj mňa sa to pýtali na všetkých pohovoroch.na rovinu povedali ,že OČRky netolerujú..už som bola pekne nasratá, zúfalá..čo bude ,ako bude .vybrali vždy vhodnejšieho kandidáta.
Nakoniec mám prácu samozrejme po znamosti,inak by som doteraz hľadala.
Ale!netolerujú OČRky a tak si pri chorobách musím čerpať dovolenky..musim ako musím..je to nepísaná dohoda.suhlasila som s tým,tak šucham nohami.
Ale hlavne!moje deti sú našťastie choré 2x do roka.
Nemám babky tak poruke, aby boli nonstop s deťmi chorými.
Keby som ale mala deti stále choré, isto sa so mnou rozlúčia.ani dovolenka by mi na tie všetky choroby nestačila..takže taká je realita.
No a na druhej strane chápem zamestnávateľov..no kto chce zamestnanca, čo je ob týždeň doma..
Moju prácu milujem , som rada ,že ju mám.
Preto som nikdy nikam neposielala zivotopis s dlhou fugou medzi zamestnaniami :D :D heh
@dancingqueen321 co si tam ma napisat za tych1,5 roka? Manazerka primarnej starostlivosti, Doma, s.r.o.?
@majka99999 nie, ved nejaku pracu. Ked robila 4,5 roka uctovnictvo, tak si tam da, ze to robi siesty rok alebo nejaku inu poziciu.

A prečo im nemôžeš povedať, že počas choroby bude dieťa s babkou? Veď jasné, že ich zaujíma, či budeš pracovať alebo budeš iba doma na OČR-ke každý mesiac.