Ako otestovať novú pracovnú ponuku bez rizika?
Ahojte, idem si k vám po radu. Dlhé roky mám stabilnú prácu v špecifickej oblasti, v okolí nie je veľa podobných ponúk. Teraz sa mi naskytla príležitosť na rovnakú pozíciu v inej firme. A ja váham, čo robiť. V podstate by som si chcela overiť, či mi pozícia v novej firme bude vyhovovať. Dá sa nejako dosiahnuť, že by som si otestovala novú pozíciu bez toho, aby som musela odísť z terajšieho zamestnania? Bojím sa, že spravím krok vedľa pri rozhodnutí. Chcem, aby bolo všetko korektné k mojej pôvodnej aj prípadnej novej firme. Ja neviem, napr.vyskúšať si novú pozíciu na dohodu. Nemám žiadne skúsenosti so zmenou práce, tak neviem, ako korektne otestovať a rozhodnúť sa správne. Aby som sa zachovala správne k obom firmám, ale aj sa uistila, že rozhodnutie, ktoré spravím, nebudem neskôr lutovať. A možno ma sfúknete a poviete, že sa to proste nedá otestovať a mám sa jednoducho rozhodnúť. Za všetky rady ďakujem.
chceš byť zamestnaný vo firme č. 1 a vo firme číslo 2 si chceš len vyskúšať novú prácu či ti bude vyhovovať? takto si to myslel?
nie, takto sa to nedá.
@deti95060810 ale dá, ak jej to pracovný čas a aktuálna
Pracovná zmluva povoľuje 🙂. Koľko ľudí má 2 zamestnania.
jasne ze da. pokial neporusis dake know how prvej firmy, kedze pojdes do rovnakeho. Ak to teda nevadi, skus si vypytat dovolenku vo firme 1 a nastupit dofirmy2 v case dovolenky. Alebo neplatene volno. Ale ci ta pusti firma 1 ak budes chciet dat vypoved.
a prečo vlastne rozmýšľaš o tej druhej firme? Je lepšia? Ty budes lepšie ohodnotená? Alebo … Od toho sa odraz, či Ti to “riziko” stojí zato aby si menila. Niekedy v živote proste potrebujeme urobiť takýto krok a aj keď nevyjde je to proste skúsenosť. V budúcnosti sa môžeš napr. vrátiť. Ja osobne by som nevymýšľala nejakým “skúsaním si” ale to som ja .. len ked sa v prvej firme dozvedia že chodíš “skúšať” do druhej a v druhej zistíš že Ti to nevyhovuje, môžeš skončiť aj nezamestnaná ..
Ja to chcem skúsiť predtým, ako by som dala výpoveď, nakoľko tuším, že s výpoveďou bude problém. Uistiť sa a potom dať výpoveď. Problém je aj ten, že pracovná doba sa prekrýva, neviem, ako vymyslieť, že by som bola nejaký čas v novej firme, aj za cenu čerpania dovolenky v starej firme. Ale nezdá sa mi, že by mi v novej firme dovolili len tak prístup aj do systémov, veď na to predsa treba nejakú zmluvu, nie? Možno sa pýtam neoprávnene, ale nemám skúsenosti so zmenou zamestnania. Inak, know-how a konflikt záujmov nie je problém.
a prečo vlastne rozmýšľaš o tej druhej firme? Je lepšia? Ty budes lepšie ohodnotená? Alebo … Od toho sa odraz, či Ti to “riziko” stojí zato aby si menila. Niekedy v živote proste potrebujeme urobiť takýto krok a aj keď nevyjde je to proste skúsenosť. V budúcnosti sa môžeš napr. vrátiť. Ja osobne by som nevymýšľala nejakým “skúsaním si” ale to som ja .. len ked sa v prvej firme dozvedia že chodíš “skúšať” do druhej a v druhej zistíš že Ti to nevyhovuje, môžeš skončiť aj nezamestnaná ..
@hellionka mne nejde o peniaze, ale o work-life balance. Terajšej firme som dala more času. A už mám dosť. Novú firmu chcem otestovať, či nepôjdem z blata do kaluže. A keď raz odídem, nebudem sa môcť vrátiť, počas výpovednej lehoty budem musieť niekoho namiesto seba zaučiť, takže po čase tam už tým pádom moje miesto bude obsadené.
Môžeš si vybavit dovolenku či neplatene voľno a skúsiť sa nejako dohodnúť a vyskúšať prácu v novej firme, inak neviem ako by to išlo.
Najdi na Linkedin niekoho, kto v tej firme cislo 2 už pracuje a ma podobny profil ako ty. Napis mu, že u vás vo firme bude zrejme coskoro nové pracovne miesto, že jeho profil uplne sedi na tu poziciu. Že či by mal záujem o viac info. Nemusíš mu vraviet, že je to tvoja pozicia. Ak odpise, že nemá zujem, ze je super spokojný vo svojej praci, tak máš aku-taku predstavu, ze je to tam asi ozaj fajn. Tak tam posli zivotopis aj ty. Ak by nemal work-life balance, tak sa zrejme hneď ozve, že radšej pôjde k vám. A v tom prípade povedz, že pozistujes, kedy sa miesto uvolni a das vedieť. A rychlo hladaj ešte firmu c. 3 a keď das u vás vypoved, ozvi sa tomu z firmy c. 2., ze sa moze prihlasit na tvoje miesto. A vo vašej firme c. 1 nebudu nastvani, lebo hneď budeš mat nahradu.
Najdi na Linkedin niekoho, kto v tej firme cislo 2 už pracuje a ma podobny profil ako ty. Napis mu, že u vás vo firme bude zrejme coskoro nové pracovne miesto, že jeho profil uplne sedi na tu poziciu. Že či by mal záujem o viac info. Nemusíš mu vraviet, že je to tvoja pozicia. Ak odpise, že nemá zujem, ze je super spokojný vo svojej praci, tak máš aku-taku predstavu, ze je to tam asi ozaj fajn. Tak tam posli zivotopis aj ty. Ak by nemal work-life balance, tak sa zrejme hneď ozve, že radšej pôjde k vám. A v tom prípade povedz, že pozistujes, kedy sa miesto uvolni a das vedieť. A rychlo hladaj ešte firmu c. 3 a keď das u vás vypoved, ozvi sa tomu z firmy c. 2., ze sa moze prihlasit na tvoje miesto. A vo vašej firme c. 1 nebudu nastvani, lebo hneď budeš mat nahradu.
@elzena2 ty vole, rovno do netflixu scenáre začni písať 👍ide ti to
Neviem, nepride mi to vobec korektne. Jednak z tvojej strany, kedze sama pises, ze s vypovedou bude problem. Ak by si sa predsa rozhodla, ze ides do novej prace, ale v aktualnej budes musiet zostat pocas celej vypovednej lehoty, lebo sa nedohodnete so sefom.. a zaroven to v tej novej nebudu akceptovat, ze maju na noveho zamestnanca cakat 2-3 mesiace? Alebo si jediny zaujemca o tu poziciu?
Zaroven sa (pre mna: zial) uz uplne bezne deje, ze firmy si chcu otestovat potencialneho zamestnanca predtym nez oficialne nastupi, takze ho zavolajú na 3-4 dni na zaucenie zadarmo. Je to neseriozne cakat, ze clovek stravi niekde 4 dni a nakonci mu povedia - sorry, neberieme ta. Ja by som do toho nikdy nesla, tebe by to v tejto situacii asi bodlo.
U mna plati - zo starej prace odchadzam az vtedy, ked uz to tam neviem vystáť a zaroven som si ista, ze sa mi ulavi, ked odidem. Inak sa moze lahko stat, ze spravim rozhodnutie, ktore budem lutovat.
Minule leto, ked sme mali v sucasnej praci velmi narocne obdobie, vela nadcasov a extremny psychicky napor som pod vplyvom emocii polozila sefovi na stol vypoved. Mala som uz aj ponuku do super firmy s lepsim zazemim. Vzali ma. Odmietla som a zostala v povodnej praci. Nic lepsie som nemohla urobit. Dnes mi je tam velmi dobre a kazdy den si to pripomínam.
Neviem, nepride mi to vobec korektne. Jednak z tvojej strany, kedze sama pises, ze s vypovedou bude problem. Ak by si sa predsa rozhodla, ze ides do novej prace, ale v aktualnej budes musiet zostat pocas celej vypovednej lehoty, lebo sa nedohodnete so sefom.. a zaroven to v tej novej nebudu akceptovat, ze maju na noveho zamestnanca cakat 2-3 mesiace? Alebo si jediny zaujemca o tu poziciu?
Zaroven sa (pre mna: zial) uz uplne bezne deje, ze firmy si chcu otestovat potencialneho zamestnanca predtym nez oficialne nastupi, takze ho zavolajú na 3-4 dni na zaucenie zadarmo. Je to neseriozne cakat, ze clovek stravi niekde 4 dni a nakonci mu povedia - sorry, neberieme ta. Ja by som do toho nikdy nesla, tebe by to v tejto situacii asi bodlo.
U mna plati - zo starej prace odchadzam az vtedy, ked uz to tam neviem vystáť a zaroven som si ista, ze sa mi ulavi, ked odidem. Inak sa moze lahko stat, ze spravim rozhodnutie, ktore budem lutovat.
Minule leto, ked sme mali v sucasnej praci velmi narocne obdobie, vela nadcasov a extremny psychicky napor som pod vplyvom emocii polozila sefovi na stol vypoved. Mala som uz aj ponuku do super firmy s lepsim zazemim. Vzali ma. Odmietla som a zostala v povodnej praci. Nic lepsie som nemohla urobit. Dnes mi je tam velmi dobre a kazdy den si to pripomínam.
@hankab v novej práci by ma počkali počas výpovednej lehoty v starej práci, s tým počítajú. Ohľadom odchodu z prace, len keď sa už nedá v nej vydržať - čo k tomu povedať? Dlhodobo je tam obrovský tlak na výkon, teraz je pár mesiacov kľudnejšie obdobie, ale zasa prídu náročné mesiace. Ja neviem, či sa kvôli tomu odchádza z práce, ale ja v živote už konečne potrebujem pokoj. Preto chcem otestovať, či by bolo v novej firme pokojnejšie tempo, len ako to spraviť? Nechcem meniť a potom zistiť, že v novej firme je to podobné. Plat je podobný v oboch firmách, podla toho vôbec nerozhodujem.
Tie dôvody, ktoré si uviedla ako dôvod odchodu z aktuálne práce, áno, to sú dôvody, kvôli ktorým sa odchádza. Úprimne, neprijala by som ťa, ak by som vedela, že takto premýšľaš, ísť niekam na skúšku a testovať dve práce a ak by som bola súčasný zamestnávateľ, tak ťa pošlem preč. Píšeš, že ide o špecifickú prácu, v ktorej nie je veľa ponúk. Budeš ok, ak nebude ani starý job ani nový? A ako si predstavuješ, že novú otestuješ týždeň a potom im povieš, že počkajte 2 mesiace, idem teda dať výpoveď? Ale hlavne, ak ide o pozíciu, ktorej je málo, prečo by na teba niekto čakal, kým si budeš niečo testovať na dohodu, ak budú mať kandidáta, ktorý rovno nastúpi.
A za ďalšie, ak firma A aj firma B sú konkurencia, majú rovnaký predmet podnikania, na vzťah s novou potrebuješ súhlas prvej. Máš dôvod odísť z aktuálnej práce, tak odíď. Máš možnosť novej, tak ju zober. Nešpekuluj, pretože ostaneš bez práce a vôbec sa tomu nebudem čudovať. Ak chceš, aby sa k tebe správali seriózne, správaj sa tak aj ty. Toto, čo chceš skúšať, je vrchol neserióznosti.
@hankab je bežné, že zamestnávatelia niekoho berú na skúšku na 3-4 dni zadarmo? To je asi tak 1 zamestnávateľ z 5000 a aj to pri nízko kvalifikovaných pozíciách. Ani náhodou to nie je bežné.
@deti95060810 ale dá, ak jej to pracovný čas a aktuálna
Pracovná zmluva povoľuje 🙂. Koľko ľudí má 2 zamestnania.
@denkabemommy bez ohľadu na to, čo má v zmluve, zákon priamo hovorí, že ak by zamestnávateľ A a zamestnávateľ B mali rovnaký predmet podnikania, tak na vzťah s B potrebuje písomný súhlas B. To, čo sa v zmluvách dohaduje, je tzv. konkurenčná doložka, tá sa týka niečoho iného. Toto v zmluve nemusí byť, pretože to určuje zákon.
Tie dôvody, ktoré si uviedla ako dôvod odchodu z aktuálne práce, áno, to sú dôvody, kvôli ktorým sa odchádza. Úprimne, neprijala by som ťa, ak by som vedela, že takto premýšľaš, ísť niekam na skúšku a testovať dve práce a ak by som bola súčasný zamestnávateľ, tak ťa pošlem preč. Píšeš, že ide o špecifickú prácu, v ktorej nie je veľa ponúk. Budeš ok, ak nebude ani starý job ani nový? A ako si predstavuješ, že novú otestuješ týždeň a potom im povieš, že počkajte 2 mesiace, idem teda dať výpoveď? Ale hlavne, ak ide o pozíciu, ktorej je málo, prečo by na teba niekto čakal, kým si budeš niečo testovať na dohodu, ak budú mať kandidáta, ktorý rovno nastúpi.
A za ďalšie, ak firma A aj firma B sú konkurencia, majú rovnaký predmet podnikania, na vzťah s novou potrebuješ súhlas prvej. Máš dôvod odísť z aktuálnej práce, tak odíď. Máš možnosť novej, tak ju zober. Nešpekuluj, pretože ostaneš bez práce a vôbec sa tomu nebudem čudovať. Ak chceš, aby sa k tebe správali seriózne, správaj sa tak aj ty. Toto, čo chceš skúšať, je vrchol neserióznosti.
@melanta predstav si, že v novej firme chcú práve mňa a sú ochotní čakať. V starej firme som dlho drela a vybudovala si pozíciu, ktorá sa len tak ľahko neopúšťa. A práve preto nechcem riskovať. Neseriózne? Neviem, nakoľko nikto nie je úplne úprimný a ľahko sa môže stať, že v novej firme nie je všetko tak ako prezentujú. Každý kalkuluje. Preto sa pýtam, či sa to dá spraviť nejako korektne, ale asi nie, ako čítam. Nemám totiž skúsenosti so zmenou práce.
A na nástup do novej firmy nepotrebujem súhlas starej, takže tam legálny problém vôbec nie je.
Nie, korektne sa to nedá. Buď tú zmenu chceš a zariskuješ, alebo ju až tak nechceš. Pretože úspech v práci je takmer vždy postavený aj na riziku.
A čítaj s porozumením. Nepíšem, že potrebuješ súhlas starej firmy na nástup do novej. Píšem, že ak chceš skúsiť dohodu v novej a v starej zatiaľ ostaneš, tak potrebuješ súhlas prvej, ak obe firmy majú rovnaký predmet podnikania. Tak hovorí zákon.
@hankab je bežné, že zamestnávatelia niekoho berú na skúšku na 3-4 dni zadarmo? To je asi tak 1 zamestnávateľ z 5000 a aj to pri nízko kvalifikovaných pozíciách. Ani náhodou to nie je bežné.
@melanta tak sorry no, uz som sa s tym parkrat stretla. Samozrejme to robia nacierno a nikdy by som sa na taku hlupost nenechala nahovorit. A stretla som sa s tym prave pri kancelarskych, odbornejsich poziciach v mensich firmach.
@melanta presne jednej známej ani dohodu ani peniaze nechceli dať skúšali,ale zle pochodili riešilo sa to potom inak,to je asi po novom 2025 otestovať a nezaplatiť!
Nie, korektne sa to nedá. Buď tú zmenu chceš a zariskuješ, alebo ju až tak nechceš. Pretože úspech v práci je takmer vždy postavený aj na riziku.
A čítaj s porozumením. Nepíšem, že potrebuješ súhlas starej firmy na nástup do novej. Píšem, že ak chceš skúsiť dohodu v novej a v starej zatiaľ ostaneš, tak potrebuješ súhlas prvej, ak obe firmy majú rovnaký predmet podnikania. Tak hovorí zákon.
@melanta vieš prosím, ako to riešiť cez dohodu? To im akože navrhnúť? Lebo nejako sa v tom neviem pohybovať. Ďakujem (Predmet podnikania nie je rovnaký, je úplne iný)
@hankab ja by som to vyskúšanie brala kľudne aj zadarmo, aj keby som tam odrobila nejaké dni zadarmo, pre mňa je to pozitívne. Len teda neviem, ako by sa to zmluvne a legálne riešilo.

chceš byť zamestnaný vo firme č. 1 a vo firme číslo 2 si chceš len vyskúšať novú prácu či ti bude vyhovovať? takto si to myslel?
nie, takto sa to nedá.