icon

Ako ovplyvňujú inflácie ceny doučovania a kvalitu?

ksenia16
19. apr 2025

Musím to napísať... Všetko okolo nás zdraželo – potraviny, bývanie, služby. Ceny stúpli za posledné roky takmer dvojnásobne, no od doučovateľov sa akoby stále očakávalo, že budú pracovať za rovnaké sumy ako pred piatimi rokmi.

Medzitým študentky doučujú načierno, bez daní, bez zodpovednosti, a rodičia to akceptujú, lebo je to lacnejšie. Ako niekto, kto má vysokoškolské vzdelanie a odvádza poctivo dane ako živnostník, mám pocit, že kvalita a odbornosť sú čoraz menej oceňované.

Naozaj sme si zvykli na to, že pedagóg robí „za babku“? Kedy sa konečne začne aj naša práca brať vážne?

Ako to vnímate vy?

ksenia16
autor
19. apr 2025

@sovica ok, ďakujem, zaujímavé informácie

ksenia16
autor
19. apr 2025

@biba_18 V tvojej vete je niekoľko drobných chýb, ktoré súvisia najmä s pravopisom a interpunkciou:

1. **"ty sa chystas z toho prijmu platit odvody?"** – správne by malo byť „**Ty sa chystáš z toho príjmu platiť odvody?**”
- **Chystáš** – správne je s mäkčeňom na „š“.
- **Príjmu** – správne je s dlhým „í“.
- **Platiť** – správne je s dlhým „í“.

2. **"A mimochodom, vies, ze studenti, ak zarobia menej ako 200e odvody neplatia?"** – správne by malo byť: „**A mimochodom, vieš, že študenti, ak zarobia menej ako 200 €, odvody neplatia?**”
- **Vieš** – správne je s mäkčeňom na „š“.
- **Že** – správne je s mäkčeňom na „ž“.
- **Študenti** – správne je s „š“, nie „s“.
- **200 €** – číslo a znak eur je oddelené medzerou.

3. **"Pochybujem, ze doucovanim si bezny student tolko mesacne zarobi, takze nechapem o co ti ide."** – správne by malo byť: „**Pochybujem, že doučovaním si bežný študent toľko mesačne zarobí, takže nechápem, o čo ti ide.**”
- **Doučovaním** – správne je s „č“, nie „c“.
- **Bežný** – správne je s mäkčeňom na „ž“.
- **Toľko** – správne je s dĺžňom na „o“.
- **Mesačne** – správne je s „e“, nie „é“.
- **Nechápem** – správne je s dĺžňom na „á“.
- **O čo ti ide** – pred „o“ je potrebné pridať čiarku.

**Pravidlá:**
- Mäkčeň a dĺžňové písmená na „š“, „ž“, „č“ a „á“ sa používajú v týchto slovách.
- Správna interpunkcia je dôležitá pri oddelení vedľajších viet (napríklad: „takže nechápem, o čo ti ide“).
- Pri používaní čísel a meny je potrebné medzi nimi pridať medzeru (200 €).

ksenia16
autor
19. apr 2025

@biba_18 V tvojej vete je niekoľko drobných chýb, ktoré súvisia najmä s pravopisom a interpunkciou:

1. **"ty sa chystas z toho prijmu platit odvody?"** – správne by malo byť „**Ty sa chystáš z toho príjmu platiť odvody?**”
- **Chystáš** – správne je s mäkčeňom na „š“.
- **Príjmu** – správne je s dlhým „í“.
- **Platiť** – správne je s dlhým „í“.

2. **"A mimochodom, vies, ze studenti, ak zarobia menej ako 200e odvody neplatia?"** – správne by malo byť: „**A mimochodom, vieš, že študenti, ak zarobia menej ako 200 €, odvody neplatia?**”
- **Vieš** – správne je s mäkčeňom na „š“.
- **Že** – správne je s mäkčeňom na „ž“.
- **Študenti** – správne je s „š“, nie „s“.
- **200 €** – číslo a znak eur je oddelené medzerou.

3. **"Pochybujem, ze doucovanim si bezny student tolko mesacne zarobi, takze nechapem o co ti ide."** – správne by malo byť: „**Pochybujem, že doučovaním si bežný študent toľko mesačne zarobí, takže nechápem, o čo ti ide.**”
- **Doučovaním** – správne je s „č“, nie „c“.
- **Bežný** – správne je s mäkčeňom na „ž“.
- **Toľko** – správne je s dĺžňom na „o“.
- **Mesačne** – správne je s „e“, nie „é“.
- **Nechápem** – správne je s dĺžňom na „á“.
- **O čo ti ide** – pred „o“ je potrebné pridať čiarku.

**Pravidlá:**
- Mäkčeň a dĺžňové písmená na „š“, „ž“, „č“ a „á“ sa používajú v týchto slovách.
- Správna interpunkcia je dôležitá pri oddelení vedľajších viet (napríklad: „takže nechápem, o čo ti ide“).
- Pri používaní čísel a meny je potrebné medzi nimi pridať medzeru (200 €).
Skontrolujte či všetko je správne?

smajliica
19. apr 2025

@tramtada31 10€ /hodina som sa doučovanie matematiky brala 8 rokov dozadu ako študentka v Brne 🙈 na BA v dnešnej dobe mi to úprimne príde veľmi málo, obzvlášť ak je to vysokoškolská matematika. Ale každopádne ti držím palce nech niekoho nájdeš.

sovica
19. apr 2025

@tramtada31 Ešte presne toto som chcela dodať. Dcéra je, okrem iného, výborná matikárka. Tento rok ale dostala učiteľa, ktorý im učivo buď vôbec nevysvetlí alebo ho vysvetliť nevie. Dcéra sa učí sama z Youtube a z písomky má vždy 1. Je ale dosť naštvaná, lebo to, čo by sa mala naučiť v škole na hodine, si musí naštudovať sama doma a prichádza tým o drahocenný čas.
@ksenia16, veľmi sa mýliš, učivo sa dá naučiť aj z Youtube, ak ho vysvetľuje profík, ktorý to učivo vie advekvátne podať.
Jazyky sú pre dcéru tiež veľmi ľahké. Angličtinu má v 15-tich pomaly už ako native speaker (sme v DE a tam jazyky naozaj učiť vedia). Od 13 pozerá filmy len v AJ a tak isto číta aj knihy len v AJ, aby sa ešte viac v tom jazyku zdokonalila. Okrem AJ plynule ovláda NJ, SJ a učí sa FJ a ŠJ.

januska12323
19. apr 2025

@ksenia16 len sa tu zhovaďuješ, dúfam, že aspoň ten jazyk ovládaš tak ako sa ohodnocuješ.

hopatko
19. apr 2025

@ksenia16 dzizes krajst, dalsi "pedagog" co sa povysenecky odbavuje na inych

tetapetra
19. apr 2025

@ksenia16 Ježiš ty si jasná 🤣🤣.

guudy
19. apr 2025

@zooeynka v pohode, nam to fungovalo… chodil k nam domov….to este davno pred covidom. A za native speakera je cena proste vyssia. 🙂

sisa_s
19. apr 2025

Musis pouzivat umelu inteligenciu na mudrovanie?

aaadkaaa
19. apr 2025

@ksenia16 píšeš ako Tatár, ani čiarky nevieš používať a ideš tu poučovať? Nerob hanbu pedagógom, prosím Ťa.

zuzanka.zuzu
19. apr 2025

@ksenia16 "študent je lenivý, nezodpovedný, neusilovny a nemotivovany" wow 😳 u mňa by si týmto postojom v momente skončila 👎

maximiliana
19. apr 2025

@ksenia16 s tým nickom predpokladám, že si z Ukrajiny... nech sa páči, zdvihni kotvy a cupitaj domov... nie pedagógov, ale ani bežnych ľudí, ktorí sú tak arogantní, povýšeneckí a hlúpi naša krajina nepotrebuje

betulinka1
19. apr 2025

@ksenia16 ono si treba aj pozriet konkurenciu. U nas v meste milion anglictinarov. Ale matiku a SJL sme hladali na doučovanie na prijímačky a teda SJl sme ani nenasli. Matiku po znamosti nas zobrala. A kludne SJL by sme boli ochotní dat aj za 20€ na 45 min..

janagem
19. apr 2025

@ksenia16 ak doucujes tak ako používaš chatgpt tak 10 eur na hodinu je privysoká investícia.

nelca84
19. apr 2025

@ksenia16 je beznou praxou na internete, ze sa pri pisani nepouziva diakritika 🙈 to ides vsetkym doplnat dlzne a makcene, ci len mne?

bosorkabb
19. apr 2025

@zuzanka.zuzu u mňa tiež. S takýmto postojom nie som ochotná minút na danú osobu ani euro.

maminkadeticiek
19. apr 2025

Ja si myslim,ze je normalne na trhu,ze ked je privelka ponuka tak klesa cena.Ludia si mozu vyberat.Tiez si vyberiem na doucko radsej perfektne speakujuceho studenta, ktory si privyraba popri skole a dava nizsie ceny ako drahsiemu profesionalovi.Ked nebude dostatocna ponuka,tak ludia zaplatia aj viac,aby dostali to co potrebuju.Ale prave doucovanie je oblast,ktorej sa to netyka.

guudy
19. apr 2025
biba_18
19. apr 2025

@ksenia16 to čo pišeš o tých makčeňoch je hlúposť - pretože ak NASCHVÁL z nejakého dôvodu nepoužíva diakritiku, neznamená to že robí chyby - možno má virtuálnu klávesnicu a nepoužíva diakritiku lebo sa jej nechce prepínať, alebo žije v zahraničí a nemá v compre klávesnicu ktorá slovenskú diakritiku podporuje alebo proste je zvyknutá písať rýchlo v angličtine napr. a pokračuje bez diakritiky aj na MK…

viestta
19. apr 2025

@ksenia16 mame trhovy machanizms. Ta mozes stanovit cenu aku uznas za vhodne, ide len o to ci s tou cenou najdes aj zakaznika. Zakaznik zas moze mat svoju predstavu o cene, ale je otazka ci za tu cenu najde aj dodavatela. Nemozes nikomu vytykat, ze "predava" lacnejsie a ani zakaznikovi vytykat, ze "kupi" tu lacnejsiu moznost.
Moja svagrina v Cechach doucuje uz roky matiku, od ZS az po vysokoskolsku a kedze je zjavne dobra a u nej je "poradovnik" tak si moze aj cenu diktovat.

simca06022011
21. apr 2025

😂 ja platím za kvalitu a ak sa mi dcéra zlepší pri studentke za 10eur rovnako ako pri zivnostnicke za 17-20eur, tak nie je o com 😂 popravde mala som doucovani3 pre dceru pri odborníkovi a nrzlepsovala sa vôbec, až som si teda raz dala námahu a posadila sa za dvere..A prišla na to ze takmer jnic za tu hodinu neurobia, dcéra zo seba sem tam dostala pár slov a va silou úplne od veci rozprával vyučujúci... ako pokecat si môže aj s kamoškami. Doučovanie som ukončila od ďalšej hodiny. Výhodné peniaze od vyucujuc3ho učiteľa ktorý učiť nevedel a bolo mi figu platné že to robí oficiálne na zivnost 😂

Keby som videla ze dcéra sa rýchlo zlepšuje a rozpráva v jazyku zaplatím aj 2x toľko za kratšiu dobu doucka ako rok sa naťahovať q platiť za nič. Jazyky viac doučovania neriešim, dcéru prihlásim do jazykovej školy a je to za zlomok ceny, zvyšok sa doučím sama.
Matiku aj matykar vysvetli super a na deťoch už je len aby rátali dostatok príkladov a trénovali to.

asocial
21. apr 2025

@ksenia16 radšej nikomu nič neopravuj. Najmä vtedy, ak sama jazyk neovládaš. Vo svojich príspevkoch máš veľmi veľa chýb, dosť hrubých. A kopírovať z chatugpt text, ktorý ti opravil príspevok jednej prisievateľky, je prízemné. Toto nie je poradňa JULS. K téme: ja sa nečudujem, že ľudia nechcú tvoje služby, ak aj v reálnom živote pôsobíš tak arogantne ako tu.

nikaeli
21. apr 2025

@tramtada31 10€ za hodinu matematiky som platila 4-5 rokov dozadu v Prešove ako prípravu na monitor a prijímačky na SŠ..

sono2
21. apr 2025

O čo v tejto téme vlastne ide? Všetko je drahé. Ak mám na to, zaplatím. Ak nemám, hľadám lacnejšiu variantu. Ja osobne vediem deti k tomu, aby dávali na vyučovaní pozor, lebo nie som ochotná platiť doučovanie.

mima595
21. apr 2025

**Platiť** – správne je s dlhým „í“....tu aj AI spravila chybu.....platiť je s správne s krátkym i

...to len tak, keď niekto niekoho opravuje nesprávne...
.

ksenia16
autor
28. apr 2025
@asocial

@ksenia16 radšej nikomu nič neopravuj. Najmä vtedy, ak sama jazyk neovládaš. Vo svojich príspevkoch máš veľmi veľa chýb, dosť hrubých. A kopírovať z chatugpt text, ktorý ti opravil príspevok jednej prisievateľky, je prízemné. Toto nie je poradňa JULS. K téme: ja sa nečudujem, že ľudia nechcú tvoje služby, ak aj v reálnom živote pôsobíš tak arogantne ako tu.

@asocial aj ty máš chyby. Tú, tí, napríklad, na to ani slovník nepotrebujem. A teraz ukáž mi na moje "hrubé chyby".

janagem
28. apr 2025
@ksenia16

@asocial aj ty máš chyby. Tú, tí, napríklad, na to ani slovník nepotrebujem. A teraz ukáž mi na moje "hrubé chyby".

@ksenia16 prepáčte, týkať budete priateľkám. Od človeka ktorý píše z takými chýbami rádu neprosím

Toto si daj do chat gpt

ksenia16
autor
29. apr 2025
@janagem

@ksenia16 prepáčte, týkať budete priateľkám. Od človeka ktorý píše z takými chýbami rádu neprosím

Toto si daj do chat gpt

@janagem interpunkcia kde je?

sticker
janagem
29. apr 2025
@ksenia16

@janagem interpunkcia kde je?

@ksenia16 a kde??? Ja som kopírovala tvoju správu, ty génius.