Ako oznámiť šéfovi rizikovú PN a čo ak nesúhlasí?
S partnerom sa už dlhšie snažíme o bábätko a zatiaľ to vyzerá dosť nádejne. Chcem sa spýtať ako oznámiť zamestnávateľovi,že po potvrdení lekárom už sa nevrátim do práce ale pôjdem na rizikovú pn? Mám prácu kde sa často nedodržiavajú postupy pri ochrane zamestnancov a bojím sa keďže to bude moje prvé tehotenstvo a mám aj vyšší vek a som v kontakte s ľuďmi a majú rôzne choroby aj bývajú často agresívny, nechcem nič riskovať. A čo v prípade,že zamestnávateľ mi to nepovolí ale bude ma nútiť zostať v práci?
Nič neoznamuj...načo...veď ak otehotnieš...lekár ti vystaví PN a tú nahlásiš a hotovo...
A lekár o tom vie, že planuješ ísť na PN?
Však ešte nie si tehotná….ked otehotnies, pošleš PN a vybavené
Zamestnávateľ pri PN nemá čo dovoľovať či nedovoľovat
O tom ci ides na rizikove a na PN rozhoduje Tvoj gynekolog. Ani Ty, ani zamestnavatel.
A nic zatial neoznamuj.
Zamestnavatelovi oznamis pisomne tehotenstvo, u nas je potrebne prefotit aj stranu z tehotenskej knizky a to pridat k oznameniu. Pokial lekar uzna ze je nutna PN, tak Ta na nu vypise. Nie kazdy lekar vypisuje PNky ako na beziacom pase lebo "ja mam hnusneho zamestnavatela" alebo "mne sa tam nechce chodit, lebo sa bojim ze ochoriem". Tehotentstvo nie je choroba a pokial tvoj stav nebude vazny, na PN Ta ziadny lekar nevypise, lebo ty chces. Pokial tu pracu vykonavat nemozes, musi Ta zamestnavatel preradit na ine miesto a ak take nema, tak mas narok ostat doma a poberat plat /prekazka v praci zo strany zamestnavatela/.
Ked to vyzera nadejne tak pockaj.
Zamestnavatel ta moze prelozit na inu poziciu.
tehotná žena je chránená zákonom, je to zakotvené aj v ZP - zamestnávateľ to musí rešpektovať , len treba byť najskôr tehotná a priniesť doklad o tom 🙂
Všetko budeš riešiť až keď budeš tehotná. Ak ťa lekár vypíše na PN zamestnávateľa sa nič nepýtaš len oznámiš PN. Ak pracuješ na pozícii nevhodnej pre tehotné zamestnávateľ ťa musí preradiť inde.
Nic mu neoznamuj,posles mu len PN. Ak mas PN nepytas si dovolenie,len oznamis,ze si PN
Naco mu chces nieco dopredu oznamovat? To nie je dovolenka? Ja som bola PN od cca 8tyzdna a do prace som sa uz nevratila. Len som oznamila,ze som PN.
Tak tak , ako tu píšu baby …alebo to už máš vybavené ? Ja to nemyslím v zlom , ja som mala tiež stresujúcu neskutočne psychicky náročnú prácu aj dosť fyzicky , ale to môjho gynekológa absolútne nezaujímalo . Na pnku ma nakoniec vypísala moja obvodná lekárka ale neskôr , z medicínskych relevantných dôvodov , ležala som aj v nemocnici viackrát . Takže tak ale samozrejme držím palce aby to dopadlo všetko ako ty chceš
Mne doktorka hneď povedala,že vzhľadom že robím s krvou a exkrementami a iným bio materiálom a u nás sa nedbá moc na bezpečnosť keďže máme klientov s rôznymi vážnymi ochoreniami ktoré sú vysoko nákazlivé , tak ma dá hneď na rizikovú ak sa nedohodneme so zamestnávateľom. A on určite urobí všetko pre to aby som na tú PN nešla a určite má nepreradi a s inšpektorátom si nepomôžem lebo s nimi je za jedno. Po materskej sa tam už aj tak neplánujem vrátiť.
A ako to je s rizikovou PN? To je asi tiež iba tých 55% z príjmu,že?
A čo podľa Teba urobí, aby si na PN nešla? On o Tom nerozhoduje. Pôjdeš na kontrolu k dr a keď je dôvod, vypíše elektronickú PN. Ty iba zamestnávateľovi oznámia,že si PN. Následne, keď budeš mať vystavenú tehotenskú knižku, písomne mu oznámiš tehotenstvo, prikladá sa kópia prvej strany knižky a zároveň v oznámení uvedieš predpokladaný termín nástupu na MD a viac s ním nemusíš komunikovať. Termíny kontrol bude vidieť v systéme elektronických služieb, ty mu len doručiš potom žiadosť o materské. On ani neuvidí, ktorý lekár PN vystavil, takže jediné čo on môže, že ti bude posielať kontroly
A co urobi aby si nesla na PN?
Jedine ta moze preradit na inu pracu.
materskú nevypláca zamestnávateľ. dievča ty si už ujasni pojmy. chystáš sa byť matkou a základné veci nevieš.
Ty si nepytas od nikoho dovolenie ani na PN ani na Ziadost o materske. To su veci, s cim zamestnavatel nemoze manipulovat. Cize ziadne ci to dovoli. Nema co dovolovat. Tieto veci OZNAMUJES.
Ty neziadas o matersku.
No. Skôr ako sa vám to dieťa podarí, mala by si si naštudovať základné veci okolo toho a tvoje práva a povinnosti voči zamestnávateľovi.
Mimochodom, materskú ti on neplatí...

PN je PN, to dá lekár či s tým zamestnávateľ súhlasí alebo nie