icon

Ako postupovať pri ukončení práce v skúšobnej dobe?

26. aug 2025

Ahojte, idem sa sem trochu vyrozprávať, zostala som mierne vykoľajená a neviem ako postupovať. Som absolventkou VŠ, v lete som ešte pracovala na dohodu, s tým, že som si hľadala tpp. Bola som na dvoch pohovoroch, rovnaká pozícia. Vo firme A ma vzali (ale výrazne nižší plat, žiadne nepeňažné benefity, dochádzanie cca 30 km s trochu horšou dostupnosťou v zime). Lenže ako to v lete býva, výberový proces sa natiahol a z firmy B (vyšší plat, v mieste bydliska, kopa benefitov, práca na dobu neurčitú hneď po skončení skúšobnej doby) mi dnes volali, že majú o mňa záujem, pričom nástup do firmy A mám v pondelok 1.9.. Zajtra idem do druhej firmy na ešte jeden pohovor a tu sa naskytuje otázka - čo by ste robili na mojom mieste, ak by ma vzali ? Je veľmi hnusné z mojej strany, keby nastúpim do prvej firmy s tým, že v druhej sa dohodnem na nástup napríklad v polovici septembra s tým, že by som skončila v skúšobnej dobe po pár dňoch?
Nie som rozhodnutá pre žiadnu možnosť a sama neviem čo robiť. Nechcem sa zachovať zle k prvej firme, ale v tejto druhej by to bolo o dosť lepšie, aj čo sa týka platu a dochadzania.
Ďakujem

lienka.7
26. aug 2025

@anonym_autor je to uplne normalne. Ako môžeš v skúšobnej dobe odísť ty, prepustiť ta môžu aj oni.

autor
26. aug 2025
@lienka.7

@anonym_autor je to uplne normalne. Ako môžeš v skúšobnej dobe odísť ty, prepustiť ta môžu aj oni.

@lienka.7 ja viem, nikto nie je nenahraditeľný. Len sa vo mne bijú dva pocity, nechcem byť zlá ,že niekde nastúpim s vedomím, že tam zotrvam možno dva týždne, no zároveň si nechcem nechať ujsť lepšiu príležitosť. Nikdy som nič podobné neriešila , neviem ako to vnímajú firmy 🙈

anonym_62c4fd
26. aug 2025

@anonym_autor nie nieje to vôbec hnusné. Myslíš v prvom rade na seba, nie na nejakú firmu. Ja teraz tiež končím v jednej po 4 mesiacoch práce.

lenuska9999
26. aug 2025

@anonym_autor tak hlavne do firmy A by som vôbec nenastupovala. Načo tam nastúpiš na 2 týždne ? Zbytocne ich budeš ťahať za nos. Normálne povedz, že nenastúpiš, lebo sa ti naskytla lepšia pracovná príležitosť. Bodka. Či sa budú “hnevať” ti môže byt jedno. Jednoducho tak to je. Veď nebudes niekde pracovať za horších podmienok, len aby sa niekto nehneval 😀

autor
26. aug 2025
@lenuska9999

@anonym_autor tak hlavne do firmy A by som vôbec nenastupovala. Načo tam nastúpiš na 2 týždne ? Zbytocne ich budeš ťahať za nos. Normálne povedz, že nenastúpiš, lebo sa ti naskytla lepšia pracovná príležitosť. Bodka. Či sa budú “hnevať” ti môže byt jedno. Jednoducho tak to je. Veď nebudes niekde pracovať za horších podmienok, len aby sa niekto nehneval 😀

@lenuska9999 ja sama neviem čo je horšie, či nastúpiť na pár dní, alebo vôbec (a to som dnes už vybavila aj lekársku prehliadku 🙈😅). Lenže zajtra idem na taký menší pohovor ešte do B, kde by mi presne predostreli aj nástup, to neviem kedy by bolo. No, asi len budem musieť počkať do zajtra , že čo a ako.

natalia328
26. aug 2025

Ved normálne nenastupiš do A a vybavene. Aký ma zmysel 2mes zabíjať aj svoj aj ich čas? Môžu si už zajtra hladať niekoho nového a ty by si im blokovala prac miesto, ked aj tak vieš že odideš..

autor
26. aug 2025
@natalia328

Ved normálne nenastupiš do A a vybavene. Aký ma zmysel 2mes zabíjať aj svoj aj ich čas? Môžu si už zajtra hladať niekoho nového a ty by si im blokovala prac miesto, ked aj tak vieš že odideš..

@natalia328 lenže nástup je v pondelok, takže mám dva pracovné dni a ako poznám korporáty, neviem či mi do štvrtka dajú finálne vyjadrenie. Asi len vydržať do zajtra , budem múdrejšia po pohovore

anonym_2a4769
26. aug 2025

@anonym_autor Ale do firmy B ideš ešte na jeden pohovor. Máš istotu, že ťa tu určite zoberú? Možno si len kandidát do užšieho výberu a v závere si môžu vybrať niekoho iného. Najprv absolvuj ten pohovor vo firme B, to stíhaš a uvidíš čo ti povedia.

autor
26. aug 2025
@anonym_2a4769

@anonym_autor Ale do firmy B ideš ešte na jeden pohovor. Máš istotu, že ťa tu určite zoberú? Možno si len kandidát do užšieho výberu a v závere si môžu vybrať niekoho iného. Najprv absolvuj ten pohovor vo firme B, to stíhaš a uvidíš čo ti povedia.

@anonym_2a4769 veď práve, že istotu nemám. A keďže tento týždeň je skrátený, neviem či budem mať do konca týždňa finálne vyjadrenie. Ja neviem čo mám robiť ak nastúpim na pôvodné miesto a ozvú sa mi napríklad v pondelok, že ma berú.

anonym_2a4769
26. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_2a4769 veď práve, že istotu nemám. A keďže tento týždeň je skrátený, neviem či budem mať do konca týždňa finálne vyjadrenie. Ja neviem čo mám robiť ak nastúpim na pôvodné miesto a ozvú sa mi napríklad v pondelok, že ma berú.

@anonym_autor Tak nebudeš prvá ani posledná, ktorá si to v rámci skúšobnej doby rozmyslela. Ver tomu, že niektorí odchádzajú aj po 1 dni.

binarypete
26. aug 2025

Ved nato prave skusobna doba je, to nieje o to odskusat zamestnanca z pohladu zamestnavatela ale aj opacne. Je uplne normalne sa postavit a odsist ak sa ti v skusobnej dobe nieco nepaci alebo si si to rozmyslela.

olimuc
26. aug 2025

Nastup do firmy A. Ak ta zoberu do firmy B, oznamis, ze odchadzas. Slusnost je to oznamit 3 dni vopred, ale mozes oznamit aj v den, ked ta prijmu do firmy B, ze na druhy den neprides. Ak ta nezoberu mas pracu a stale mozes höadat dalej. Takze si pockaj ako to pojde zajtra.

lienka.7
26. aug 2025
@anonym_autor

@lienka.7 ja viem, nikto nie je nenahraditeľný. Len sa vo mne bijú dva pocity, nechcem byť zlá ,že niekde nastúpim s vedomím, že tam zotrvam možno dva týždne, no zároveň si nechcem nechať ujsť lepšiu príležitosť. Nikdy som nič podobné neriešila , neviem ako to vnímajú firmy 🙈

@anonym_autor vôbec som to nemyslela v zlom... práveže v dobrom. 👍 mysli na seba v prvom rade, a akonáhle budeš mat potvrdene, ze ta berú, tak pisomne oznam, že vtedy a vtedy končíš. Aby sa aj oni pripravili na to. Drz sa

iwesska
26. aug 2025

Absolutne nechapem,naco chces vobec zacinat vo firme A, ked ti viac vyhovuje B. To sa bezne deje,ze ludia zavolaju,ze nastupuju inde. A kludne aj zo dna na den.

autor
26. aug 2025
@iwesska

Absolutne nechapem,naco chces vobec zacinat vo firme A, ked ti viac vyhovuje B. To sa bezne deje,ze ludia zavolaju,ze nastupuju inde. A kludne aj zo dna na den.

@iwesska áno, lenže ja nemám istotu , že ma B berie, a ako som spomínala vyššie, neviem či budem mať do konca tohto týždňa finálne vyjadrenie keďže je sviatok a nástup mám v pondelok.

autor
26. aug 2025
@lienka.7

@anonym_autor vôbec som to nemyslela v zlom... práveže v dobrom. 👍 mysli na seba v prvom rade, a akonáhle budeš mat potvrdene, ze ta berú, tak pisomne oznam, že vtedy a vtedy končíš. Aby sa aj oni pripravili na to. Drz sa

@lienka.7 ďakujem za radu podporu, uvidím teda čo zajtra a budem to riešiť za pochodu. 🙂

bomba36
26. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor každý pozerá na seba a na to, čo je pre neho lepšie. Aj v skúšobnej dobe sa dá odísť korektne, pokiaľ nájdeš niečo lepšie, choď za tým. Firma by na 100% urobila to isté ako, len s tým rozdielom že by voči tebe nemali žiadny pocit viny.

autor
26. aug 2025
@bomba36

@anonym_autor každý pozerá na seba a na to, čo je pre neho lepšie. Aj v skúšobnej dobe sa dá odísť korektne, pokiaľ nájdeš niečo lepšie, choď za tým. Firma by na 100% urobila to isté ako, len s tým rozdielom že by voči tebe nemali žiadny pocit viny.

@bomba36 ďakujem, presne toto som potrebovala počuť 😅 tým že nemám žiadne skúsenosti s prácou okrem brigád, je mi to stále blbé niečo zrušiť, keď som už predtým na niečo kývla

bomba36
26. aug 2025
@anonym_autor

@bomba36 ďakujem, presne toto som potrebovala počuť 😅 tým že nemám žiadne skúsenosti s prácou okrem brigád, je mi to stále blbé niečo zrušiť, keď som už predtým na niečo kývla

@anonym_autor ja to chápem, hlavne keď od mala počúvaš tie postsolialistické reči typu " s robotou je ťažko,buď rada že máš robotu, a čo by ste ešte všetci nehceli, myslíš si že inde ti bude lepšie atd." Jasné že s takým prístupom ďaleko nezájdeš, už nemáme časy že musíš pred zamestnávateľom chodiť v predklone za to že ti dovolí u neho robiť.

autor
26. aug 2025
@bomba36

@anonym_autor ja to chápem, hlavne keď od mala počúvaš tie postsolialistické reči typu " s robotou je ťažko,buď rada že máš robotu, a čo by ste ešte všetci nehceli, myslíš si že inde ti bude lepšie atd." Jasné že s takým prístupom ďaleko nezájdeš, už nemáme časy že musíš pred zamestnávateľom chodiť v predklone za to že ti dovolí u neho robiť.

@bomba36 no presne 🙈

anonym_89f222
26. aug 2025

Ja som odišla v skúšobnej po mesiaci, lebo som našla lepšiu prácu kde ma aj zobrali. Neviem aký si typ človeka, ale ja by som v práci A na chvíľu nezačínala, pre mňa bolo veľmi nepríjemné tam chodiť s pocitom, že už sa mi rysuje niečo iné. Aj keď som potom riešila ukončenie zmluvy, prebehlo to ok, ale cítila som sa zvláštne. Aj potom tie posledné 2 dni v práci, keď už vedeli že odchádzam, otázky že prečo po tak krátkom čase, čo sa mi nepáčilo... Išla by som hned do práce B ak ťa zoberú, ak nie tak by som hľadala ďalej.

autor
28. aug 2025

Ahojte , prinášam teda update. Vzali ma do druhej práce, ale nástup je najskôr 8.9.
Čo v takom prípade? Keďže zajtra je sviatok, v prvej firme personalistka nedvíha , pravdepodobne má dovolenku. Je vhodné zavolať aj pondelok ráno, že nenastúpim?
Toto je fakt situácia, do ktorej som si nemyslela, že sa dostanem hneď pri prvom zamestnaní

bomba36
28. aug 2025

Skúšobná v prvej práci ti kedy končí?

autor
28. aug 2025
@bomba36

Skúšobná v prvej práci ti kedy končí?

@bomba36 ja som do prvej ešte ani nenastúpila, asi som to chaoticky napísala 🙈 nastupujem v pondelok, lenže dnes nemám ako dať vedieť, že teda nenastúpim,preto sa pýtam či je vhodné dať to vedieť aj pondelok ráno ešte pred nástupom. Nástup do druhej je až ten ďalší týždeň