Ako prejsť zo zdravotníctva do školstva?
Ahojte pani učiteľky. Idem k vám pre rady a rozumy. Vyštudovala som farmaceutickú fakultu, ale chcela by som zmeniť profesiu a pracovať v školstve. Mohli by ste mi poradiť, ako na to ? Aké sú možnosti a podmienky získať potrebné vzdelanie ? Ďakujem veľmi pekne za každý komentár a nápad.
Buď vystudujes pedagogicku, alebo si môžeš spraviť doplnkove pedagogické štúdium a budes môcť vyučovať predmety, z ktorých máš štátnice.
Ja mám vyštudovanú ekonomickú a robila som si externe 5 rokov pedagogickú v BB. Najlepšie rozhodnutie v mojom živote, konečne robím to, čo ma baví. Aj keď mnohí sú v tejto práci nespokojní, ja robím v školstve 6.rok a som veľmi spokojná. Začala som študovať, keď som mala 32 rokov a malé dieťa, bolo to ťažšie, ale, keď človek niečo veľmi chce a má motiváciu, dá sa to zvládnuť. Držím prsty a smelo do plnenia si svojich snov.
@1ryba to som chcela napísať aj do názvu diskusie 😀. Som si toho vedomá.
dps sa robi na zdravotnickej univerzite v ba...hladaj stredne zdravotnicke skoly, ktore maju odbor farmacia
Na akom stupni štúdia a čo by si chcela učiť? 🙂
Co sa tyka platu, tak to bude teda poriadny rozdiel, si na to pripravena? No a zalezi od toho co by si chcela ucit, ak predmety z ktorych mas statnicu, tak staci pedagogicke minimum.
Ja ti len napíšem, že som rada, že si sa ozvala 🙂 ja som farmaceut na materskej a minule ma napadla podobná myšlienka, ale hovorím si, že som kôň… ale stále mi to vŕta v hlave, ale ešte som na materskej, tak to neriešim. Kľudne mi napíš správu
Hádam správne ak si myslím, ze to chces preto, lebo máš deti a chces mať v lete "prázdniny"?
Skôr si myslim, ze chce vzdelavať deti doma..Len to tu nenapísala😁
Dievčatá predpokladám, že mnohé, čo reagujete, ste pedagogičky a samozrejme vás pokladám za inteligentné osoby. Určite chápete, že toto rozhodnutie je závažné a tak prázdniny nemôžu byť jediným dôvodom. Štúdium bolo veľmi náročné a vo fachu mám 15 rokov praxe. Ale farma rezort sa taktiež hýbe rôznymi smermi a moje subjektívne vnímanie vlastnej situácie ma priviedlo do tohto bodu. Pomery v školstve sú mi známe, obaja rodičia boli učitelia. So záujmom čítam vaše rady, typy,triky a postrehy a všetko ma niekam posúva. Ďakujem za všetky. Kolegynka, tebe napíšem, hneď ako sa mi podarí si opäť nájsť trochu času.
nerobila by som to, ja zase zo skolstva odchadzam
pozitiva - jedine viac dni dovolenky
negativa - nedisciplinovanost, ba az agresivita ziakov a rodicov, vyhrazanie sa rodicov, praca pod psychickym tlakom, hluk, za pochodu musis riesit akykolvek problem, ktory ti vyvstane ( normalne ucenie je asi 40 percent prace ucitela, zvysok je rozna administrativa, komunikacia s rodicmi, starostlivost o problemovych ziakov, ktorych je cim dalej tym viac, nejaka institucia si zmysli nejaky projekt a ucitelia ten projekt so ziakmi zrealizuju bez odmeny, plus mnozstvo prace, ktora nema ziaden zmysel a ciel, pride nejaka poziadavka na skolu a skoly sa do vsetkeho zapoja, lebo musia vykazovat cinnost aj nad ramec vyucovania, atd...)
Ja by som bola byvala isla do zdravotnictva, bohuzial, ked som ja studovala, ucitel mal este ake take postavenie v spolocnosti a rozhodla som sa teda pre tento smer. Dnes by som si urcite vybrala inu drahu v oblasti zdravotnictva. Mam vystudovane pritom celkom "lukrativne" predmety - ovladam 3 cudzie jazyky na urovni C 1 a dalsi na urovni A 2 - B1, takze mna v skolstve uz nic neudrzi.
a k tomu ako sa stat ucitelkou, mozes si urobit DPS a vyucovat predmety, z ktorych mas statnicu, cize asi jedine na strednej zdravotnickej skole
ak chces ucit na ZS alebo SS, tak riadne zacat studovat VS filozoficka, pedagogicka alebo prirodovedecka fakulta podla predmetov, ktore by si chcela vyucovat. Najjednoduchsie pre teba by bolo asi chemia - biologia na akejkolvek prirodovedeckej fakulte. Tam by si sa asi nemusela tolko ucit, kedze predpokladam, ze chemiu mas na rovnakej urovni alebo aj vyssej ako ucitel chemie.
Cize v 40tke chces zmeniť úplne oblasť zamestnania? Opäť začať študovať? Dosť odvážne rozhodnutie...
@loliki mna by tiez velmi zaujimali tie negativa prace farmaceuta....lebo v skolstve.ja vidim obrovsku kopu problemov vratane šikany ci rodicov.voci ucitelom(synova triedna cca 60rocna pani cely zivot ucitelka sa uz boji niektorych rodicov v triede ci stazene podmienky ucitelov , agresivnych ziakov atd
Negatíva práce farmaceuta sú asi také ako pri práci s ľuďmi, kde ste prví na rane, za deň vybavíte 100 ľudí, z toho x si príde na vás vybiť svoju frustráciu namiesto lekára a majú vás za predavača 🙃 a namiesto využitia vedomostí z fakt náročného štúdia väčšinou riešite akurát kopu byrokracie... Plus teda z mojich skúseností z malých lekární je väčšinou na smene 1 farmaceut a 1 laborant, ktorý lieky na recept vydávať nesmie, takže moja obedná prestávka bola v podstate neexistujúca, resp. odbiehavanie od obeda... Ale teda školstvo nepovažujem za polepšenie si a farmácia je na tom aspoň lepšie finančne + dá sa ísť pracovať aj do firiem, labakov, ako reprezentant,...
Dámy dôvody sú moje subjektívne a preto nemajú výpovednú hodnotu pre iného človeka. Nepotrebujem názor nezainteresovaných na moje rozhodnutie, aj keď chápem, že každý považuje ten svoj fach za najhorší 🙂.
Žijem na východe, môj plat je 1400€. V hrubom. Rovnaký ako plat absolventa v tomto meste. Pracujem v lekárni, kde nestíham ísť na toaletu, ani obed. Denne vybavím 200 pacientov a odbehnem 10 kilometrov. Hlava ide na 200 %. Po nociach riešim flashbacky, či som niekde neurobila chybu v expedícii liekov v tej rýchlosti a preťažení. Nie je to moja prvá lekáreň a všade to bolo podobné. Mám 3 deti a nechcem viac pracovať ako lekárnik. Nevládzem po práci existovať. Obzrite sa po lekárňach, sú plné od rána do večera , soboty, nedele... vždy. Nevládzem. Svoj potenciál som tu naplnila. Končím. Mám rodinu, ktorá ma potrebuje a farma rezort si bezo mňa poradí 🙂.

Veď lekárnikov hľadajú všade, načo chceš ísť do školstva? Jedine, že liečiť učiteľky a deti. 🙂Každému by si ráno porozdávala správne tabletky. 🙂