icon

Ako riešiť plánovanú výpoveď v práci?

14. apr 2025

Dozvedela som sa že v práci mi chcú dať výpoveď.(firma šetrí týka sa to viacerých) Rozmýšľam čo spraviť lebo 15.5. mám odrobené 2 roky a vznikol by mi nárok na odstupné..ci by bolo mozne sa dat na mesiac na PN? Nahnevana som hlavne lebo minuly rok som bola na dlhsej PN a strasne na mna tlacili aby som sa cim skor vratila, robila som niektore veci aj pocas PN a PN predcasne ukoncila lebo som nevydrzala tlak z ich strany (mala som psychicke problemy a velmi som sa bala autorit a vyuzivali to) a nakoniec po par mesiacoch takto..ale zas mam svoju hrdost a nechcem byt niekde kde ma nechcu aj ked zatial nic nemam..

melanta
14. apr 2025

1. To, že si počas PN pracovala a predčasne ju ukončila - to je tvoj problém, nevidím jediný dôvod hejtovať zamestnávateľa. Ten si dovolí len toľko, koľko mu dovolí zamestnanec. Je to iba tvoja chyba.

2. Áno, ak ti chcú dať výpoveď kvôli zrušeniu pracovného miesta resp. znižovaniu stavu, nemôžu ti ju dať počas PN. Takže v takomto prípade by situáciu s odstupným riešila PN.

maranco
14. apr 2025

Výpovednú lehotu keď sa ruší miesto máš 2 mesiace, ak ti výpoveď dajú v apríli pracuješ do konca júna. Takže pracovný pomer bude trvať 2 roky a mesiac a pol.

Ak by bola výpovedná lehota 1 mesiac takisto robíš do konca mája a pracovný pomer by trval 2 roky a pol mesiaca.

lenkakoc444
14. apr 2025

Chapem to tak,ze ty chces "vydrzat"do toho 15.5? Mala by si mat vypovednu dobu dva mesiace cize aj keby Ti dali vypoved dnes koncis az k 30.6. A narok na odstupne budes mat. Mas cas si hladat novu pracu a aj narok na podporu.

autor
14. apr 2025

@melanta jasne ze to bola moja chtba, ale bola som psychicky chora a nevedela som si zastat samu seba, teraz ked uz mam nastavenu liecbu by som si to uz nenechala, situaciu vidim inak. Ano viem ze by to riesilo situaciu, ale neviem ci sa mi chce takto dotahovat, mi ti pride ponizujuce..na druhej strane som samozivitelka s dvoma detmi..

autor
14. apr 2025

@lenkakoc444 ano chapes ale je to asi hlupost..ale praveze narok na odstupne by som mala az ked mi vypoved dorucia po 15.5.

melanta
14. apr 2025

Predtým si pracovala? Máš 730 dní poistenia? Aby si mala nárok na podporu v nezamestnanosti a popri tom si hľadala prácu?

autor
14. apr 2025

@maranco ale myslim ze mi narok na dostupne vznika az ked mi dorucia vypoved po 15.5. nie?

maranco
14. apr 2025

Ak by ťa chceli dotlačiť podpísať dohodu o ukončení PP tak máš nárok na 1 mesiac odstupné ak robíš menej ako 2 roky a ak by bola dohoda s ukončením po 15.5 tak máš nárok na 2 mesiace odstupné.
Takže nič zbrklo na stojáka nepodpisuj, ale si to zober domov na preštudovanie a poradiť sa

autor
14. apr 2025

@melanta ano mam narok na podporu v nezamestnanosti.

autor
14. apr 2025

@maranco oki dakujem pekne.

autor
14. apr 2025

@melanta ano mam narok na podporu v nezamestnanosti, pracovala.son aj predtym..

maranco
14. apr 2025

Veď prečítaj si § 76 Odstupné
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

"ak pracovný pomer zamestnanca trval"...
doručením výpovede predsa nekončí pracovný pomer ale začne plynúť výpovedná doba, od 1. nasledujúceho mesiaca

melanta
14. apr 2025

Áno, ako píše maranco, nič nepodpisuj len tak. Zober si to domov, poraď sa, ak nevieš inde, tak aj tu na koníku. Ak budú na teba tlačiť a budeš mať pocit, že podľahneš, opakuje rovnakú formulku dokolečka, ako papagáj - vyjadrím sa, či podpíšem až po prečítaní a poradení sa. A dokolečka ako papagáj. A áno, nárok na odstupné máš po odpracovaní 2 rokov resp. ak pracovný pomer trvá 2 roky. A trvanie sa počíta nie do doručenia výpovede ale do jeho reálneho ukončenia.

chrobak7
14. apr 2025

Písala si: ale myslim ze mi narok na dostupne vznika az ked mi dorucia vypoved po 15.5. nie?"

Nie, zle myslíš. Nárok na odstupné nevzniká dňom doručenie výpovede, ale je závislé od odpracovaného obdobia. Takže tebe kľudne môžu doručiť výpoveď pred 15.5., ku dňu skončenia PP budeš mať odpracované viac, ako 2 roky, takže budeš mať nárok na odstupné vo výške zákonného mesačného platu (pokiaľ v kolektívnej zmluve nemáte vyšší nárok).

autor
14. apr 2025

@chrobak7 tak to som naozaj nevedela, dakujem. Lebo uz chcu dohodu - skoncenie ku 31.5. a mesačné odstupné. Tak to sa mi neoplatí. Ale teda dist s tym tlacia..

maranco
14. apr 2025

Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a), b)...odstupné najmenej v sume
dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

takže trvaj aby v dohode bol uvedený dôvod § 63 ods. 1 písm. b)

sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách

melanta
14. apr 2025

Autorka, pri dohode k 31.5. máš nárok na 2 mesačné odstupné. Pri dohode je odstupnéé vždy o mesiac vyššie ako pri výpovedi. Takže povedz im, že súhlasíš s dohodou k 31.5. s tým, že v dohode budeš mať uvedené 2 mesačné odstupné. Trval na tom, aby v dohode bolo uvedené konkrétne 2 mesačné odstupné.

rozculena
14. apr 2025

toto tu čítam už minimálne 3 x

autor
14. apr 2025

@rozculena odo mna urcitr nie ani som nic podobne nenasla