Ako riešiť podvod zamestnávateľa bez pracovnej zmluvy?
Viete mi poradiť keď som týždeň pracovala u niekoho bez zmluvy a týždeň ma klamal ze mi na druhý deň prinesie zmluvu a nič mi nedal postačia ako dôkazy smsky a správy v viberu keď som sa sťažovala na inspektorate práce? Bude mi musieť zaplatiť dlh v zdravotnej a sociálnej poisťovni a vrátiť mi peniaze za dní ktoré som odrobila?
@vroni fajn, prečo keď príde cudzinecká polícia a inšpektorát práce na stavbu, kde makajú chlapi bez pracovnej zmluvy, tak všetci zdrhajú? Lebo sú legálne zamestnaní a papier podpíšu v pohode týždeň?
@aduskatt Riesime platnosť zmluvy. Ak máš iný názor, môžeš sem dať nejaký odkaz, uviesť zákon, na základe coho tvrdíš, to čo tvrdíš? Argumenty: čo keď sa stane úraz; prečo všetci zdrhaju zo stavby atd. predsa nepotvrdzujú platnosť/neplatnosť zmluvy.
Pokojne sa môžeme bavit aj o niečom inom, teda prejsť na inú tému. Akurát, že autorka v tejto diskusii rieši cosi iné a jej “konkretny” prípad.
Úradníci vedia, ako to chodí:
Na Slovensku je veľmi časté, že zamestnávateľ ľudí „naťahuje“, sľubuje zmluvu „zajtra“, a nechá ich pracovať. Úradníci to počúvajú denne – a vedia, že bežní ľudia nemajú právnu silu si zmluvu vynútiť.
Tak vy premudrete začo ma zamestnanec platiť??? Akú pokutu a zaco ze bol oklamany?
Nelegálne pracujúca osoba sa dopúšťa priestupku a môže jej byť uložená pokuta až do 331€.
Ešte šťastie, že my premudrete nie sme sprosté aby sme pracovali za pekné slovo.
Prečo toľko arogancie z Tvojej strany? Veď choď na úrad, podaj sťažnosť a uvidíš, čo sa bude diať, keď sa Ti nepáčia odpovede od diskutujúcich.
Nelegálne pracujúca osoba sa dopúšťa priestupku a môže jej byť uložená pokuta až do 331€.
Ešte šťastie, že my premudrete nie sme sprosté aby sme pracovali za pekné slovo.
@janai1 ty by si známemu neverila viac ako cudziemu? Tak keď človek ide na IP tak ide si dobrovoľne pre pokutu to čo za sprostosť 🤣🤣🤣 zamestnavatel pochybil nie zamestnanec
Prečo toľko arogancie z Tvojej strany? Veď choď na úrad, podaj sťažnosť a uvidíš, čo sa bude diať, keď sa Ti nepáčia odpovede od diskutujúcich.
@aduskatt to sú dohady nie odpovede ja som chcela reálne odpovede a tipos bingo
Každý človek čo pracuje bez zmluvy pochybil 🙂
O dva týždne očakávam tému, že ani mzdu ti nevyplatil 👍
odpovedali Ti tu reálne aj vyštudované právničky.......viac k tomu nemám čo dodať
@autorka, choď to nahlásiť na IP. Keď si pracovala týždeň a nie viac, nehrozí ti žiadna pokuta a ani nič iné. Že nabudúce aj vlastnému bratovi robiť len s písomnou zmluvou už budeš vedieť. Ale chod to nahlásiť hneď, cim dlhšie čakáš, tým menej vybavis.
@vroni už som nahlásila, ved práve tiež mi nedáva zmysel aby chudák pracujúci človek bol ešte okradnuty
odpovedali Ti tu reálne aj vyštudované právničky.......viac k tomu nemám čo dodať
@aduskatt to aj tak v našom štáte vyzerá a my maturanti ktorí sme viac praktickí nemôžeme nič 😆
Zhrniem to asi takto: nastúpila si do prace so suhlasom zamestnávateľa, teda v dobrej viere. Opakovane si sa domahala zmluvy, ktorú ma podľa zákona vydať zamestnávateľ, par.42 ZP.Nemohla si sa domôcť svojich práv, preto si odmietla ďalej pracovať. Nelegálnej prace si sa nedopustila.
Zodpovednost je na strane zamestnávateľa: nevydal písomnú prac.zmluvu, (asi) ta neprihlásil do Soc.poisťovne (čo nie je tvoja chyba), teda ho môže IP riešiť v súvislosti s nelegálnou prácou a porušením povinnosti.
Máš SMS, email, že si sa domahala zmluvy?
Chceš pomôcť s podnetom na IP, môžeš mi napísať.
Zhrniem to asi takto: nastúpila si do prace so suhlasom zamestnávateľa, teda v dobrej viere. Opakovane si sa domahala zmluvy, ktorú ma podľa zákona vydať zamestnávateľ, par.42 ZP.Nemohla si sa domôcť svojich práv, preto si odmietla ďalej pracovať. Nelegálnej prace si sa nedopustila.
Zodpovednost je na strane zamestnávateľa: nevydal písomnú prac.zmluvu, (asi) ta neprihlásil do Soc.poisťovne (čo nie je tvoja chyba), teda ho môže IP riešiť v súvislosti s nelegálnou prácou a porušením povinnosti.
Máš SMS, email, že si sa domahala zmluvy?
Chceš pomôcť s podnetom na IP, môžeš mi napísať.
@tiika mam aj sms aj viber kopu sprav kde mi sľubuje zmluvu
ulož si snímky obrazovky aj z toho Viberu ak by vymazal správy
ulož si snímky obrazovky aj z toho Viberu ak by vymazal správy
@maranco stalo sa

Normalne pride kobtrola zapisu si r.cisla a vyzvu zamestnavatela aby dolozil zmluvy.
Robia to aj tak ze sa dopredu nahlasia vyzvu zamestnavatela ,ze chcu vidiet zmluvy napr. 5 ludi-urcia mena a rodne cisla.