icon

Ako riešiť podvod zamestnávateľa bez pracovnej zmluvy?

24. jún 2025

Viete mi poradiť keď som týždeň pracovala u niekoho bez zmluvy a týždeň ma klamal ze mi na druhý deň prinesie zmluvu a nič mi nedal postačia ako dôkazy smsky a správy v viberu keď som sa sťažovala na inspektorate práce? Bude mi musieť zaplatiť dlh v zdravotnej a sociálnej poisťovni a vrátiť mi peniaze za dní ktoré som odrobila?

autor
24. jún 2025
@aduskatt

Teraz neviem celkom isto, čo chceš vedieť...pre aký dôvod by mali zamestnanci žalovať zamestnávateĺa?

@aduskatt lebo z nich robia debilov a využívajú ich zadarmo

aduskatt
24. jún 2025

Šmykneš sa, dolámeš si väzy a si vybavená....všade sa môže niečo stať...to bol jeden z príkladov, prečo tá zmluva v písomnej forme je dôležitá

zmrzlinka8
24. jún 2025

veď logicky, ak sa podla zákona pracovný pomer zakladá písomnou pracovnou zmluvou, tak ak písomná pracovná zmluva neexistuje, pracovný pomer nebol založený.
o akej ústnej pracovnej zmluve tu rozprávame? taká podľa zákona ani neexistuje.
autorka bez písomnej pracovnej zmluvy jednoducho nemala založený pracovný pomer.

autor
24. jún 2025
@aduskatt

Šmykneš sa, dolámeš si väzy a si vybavená....všade sa môže niečo stať...to bol jeden z príkladov, prečo tá zmluva v písomnej forme je dôležitá

@aduskatt chápem ale ja nie som hnusoba aby na neho niečo zvalovala aj keby sa mi niečo stalo

aduskatt
24. jún 2025

Takže po dolámaní si väzov na pracovisku a následnom ochrnutí to ako matka s deťmi necháš tak, vystačíš si s invalidným a nebude riešiť odškodné v rámci úrazu na pracovisku, lebo nie di hnusoba? Ak je to tak, potom sú všetky naše rady zbytočné, prepáç

really8
25. jún 2025
@aduskatt

Takže po dolámaní si väzov na pracovisku a následnom ochrnutí to ako matka s deťmi necháš tak, vystačíš si s invalidným a nebude riešiť odškodné v rámci úrazu na pracovisku, lebo nie di hnusoba? Ak je to tak, potom sú všetky naše rady zbytočné, prepáç

@aduskatt hned by vypisovala do markizy a noveho casu. Tu sa niekto chova ako male dieta co nevie premysliet a uvedomit si mozne nasledky.

really8
25. jún 2025

Autorka: presne nech sa poučí a mňa pravdupovediac ta mastná pokuta ktorú dostanete poteší
Tiez autorka:chápem ale ja nie som hnusoba aby na neho niečo zvalovala aj keby sa mi niečo stalo
😂😂😂

autor
25. jún 2025
@really8

Autorka: presne nech sa poučí a mňa pravdupovediac ta mastná pokuta ktorú dostanete poteší
Tiez autorka:chápem ale ja nie som hnusoba aby na neho niečo zvalovala aj keby sa mi niečo stalo
😂😂😂

@really8 áno neriešila by som a sama od seba by som nikomu neublížila ale skákať po hlave si nenechám

milanemila
25. jún 2025

Rovnako primitivne ako tvoje komentare je pracovat bez zmluvy. Ano mozes podat podnet na inspektorat prace, to ci budes uspesna tazko povedat, kedze ty si vedome pracpvala bez zmluvy. Ak mas pisomnu komunikaciu, kde tu zmluvu pytas, tak to by mohlo pomoct.

really8
25. jún 2025

No autorka, ty jaksik nic neriesis a potom chodis vyplakavat o pol noci na internety. No to je asi lepsie ako riesit veci nech su na poriadok

mamina7070
25. jún 2025

Zoohladu zakona ste vinny obaja, mozes ho nahlasit na IP ze zamestnava na cierno tj bez zmluvy
ale tie ostatne veci neporiesis lebo tym ze si pracovala bez zmluvy si sa na tom podielala
nabuduce budes vediet ze bez zmluvy nie je mozne z pohladu zakona vobec zacat pracovat

autor
25. jún 2025
@mamina7070

Zoohladu zakona ste vinny obaja, mozes ho nahlasit na IP ze zamestnava na cierno tj bez zmluvy
ale tie ostatne veci neporiesis lebo tym ze si pracovala bez zmluvy si sa na tom podielala
nabuduce budes vediet ze bez zmluvy nie je mozne z pohladu zakona vobec zacat pracovat

@mamina7070 to dava zmysel ale nedá sa aj o niekoľko dní neskôr podpísať zmluva? A duplom keď niekoho poznáš a veríš mu? Dá sa to aj dodatočne myslím

martul
25. jún 2025

nedá sa dodatočne podpísať zmluva, musí byť podpísaná pred prvým nástupom do práce, takisto dochádzka, prihlásenie do SP,ZP.

martul
25. jún 2025

Kľudne ho nahlás na inšpektorát práce, ale nezabudni, že si narobíš problémy aj ty, vedome si pracovala bez pracovnej zmluvy, tak ako ti baby písali, neznalosť zákona ťa neospravedlňuje. Máš poučenie do budúcna, že bez zmluvy ani sekundu, kamarát nekamarát.

mamina7070
25. jún 2025

nie neda su veci co deklaruju vznik pracovneho pomeru
pracovna zmluva to je doklad primarne pre teba
a zamestnavatel ta musi prihlasit na zdravotne a socialne poistenie a to este pred nastupom do prace

ak sa neudialo nic z tohto ide o ciernu pracu z oboch stran

balerina2025
25. jún 2025
@mamina7070

nie neda su veci co deklaruju vznik pracovneho pomeru
pracovna zmluva to je doklad primarne pre teba
a zamestnavatel ta musi prihlasit na zdravotne a socialne poistenie a to este pred nastupom do prace

ak sa neudialo nic z tohto ide o ciernu pracu z oboch stran

@mamina7070 nema na to 8 dni? od zaciatku PP?

aduskatt
25. jún 2025
@balerina2025

@mamina7070 nema na to 8 dni? od zaciatku PP?

@balerina2025 nie. Aktuálne treba zamestnanca prihlásiť pred začatím práce

balerina2025
25. jún 2025
@aduskatt

@balerina2025 nie. Aktuálne treba zamestnanca prihlásiť pred začatím práce

@aduskatt aha ale nebolo to predttm tak ako pisem ze? iba sa informujem dakujem

aduskatt
25. jún 2025
@balerina2025

@aduskatt aha ale nebolo to predttm tak ako pisem ze? iba sa informujem dakujem

@balerina2025 máš pravdu🙂 kedysi bolo na to 8 dní, už nie je

balerina2025
25. jún 2025
@aduskatt

@balerina2025 máš pravdu🙂 kedysi bolo na to 8 dní, už nie je

@aduskatt ok dakujem, uz som sa bala ze zabudam , dakujem za update

kernel
25. jún 2025

Nikdy by som nezacala pracovat bez zmluvy, iba hlupy clovek tak urobi!

Tak si odrobila zadarmo, pre sefinkove nove BMW, iPhone, luxus ktory si dopraje😎...

bosorkabb
25. jún 2025

Pravdaže môžeš riešiť príslušný problém na inšpektoráte práce ale zákon ste porušili obaja a obaja môžete dostať pokutu.
Pracovná zmluva musí byť písomná a podpísaná pred nástupom na pracovisko. Tak ako prihlásenie zamestnanca v SP a ZP.
Žiadne neskôr neplatí.

tiika
25. jún 2025

Autorka, to, že si pracovala bez zmluvy neznamena, že si pracovala na čierno. Aj keď PZ nie je písomná, čo ma podľa ZP byt, neznamena, že je neplatná. V ZP by to muselo byt explicitne napísané..”inak je neplatná”. (Ľudia aspoň so základným právnym povedomím tomu rozumejú).
Dohodli ste sa, čo budeš robiť, za koľko, kam a kedy nastúpiš do prace? Tvoj prac-právny vzťah nastúpenom do prace vznikol. V tomto je ZP postavený skôr na ochranu zamestnanca. Na čierno by si pracovala, ak by si robila napr. na živnosť závislú prácu, dostávala vedome od zamestnávateľa prijem mimo priznaného na vypl.pásky, z ktorého sa neodvádzajú odvody.
To, že zamestnávateľ ti nedal pisomne vyhotovenie PZ, asi ta neprihlásil v termíne do ZP, SP znamená, že porušil zákon. Nelegálna praca je však opäť definovaná inak, než porušením týchto povinnosti.
Dokazovanie a ochrana tvojich práv bez písomnej formy zmluvy je však zložitá. Môžeš sa obrátiť na IP, právnu poradňu (i tu na MK v časti poradne), pravnika. Všetky dôkazy, ktoré máš daj dokopy a použi. Aspon sa to bude riešiť a tvojmu znamení to len tak neprejde, i keď by si neuspela.

aduskatt
25. jún 2025
@tiika

Autorka, to, že si pracovala bez zmluvy neznamena, že si pracovala na čierno. Aj keď PZ nie je písomná, čo ma podľa ZP byt, neznamena, že je neplatná. V ZP by to muselo byt explicitne napísané..”inak je neplatná”. (Ľudia aspoň so základným právnym povedomím tomu rozumejú).
Dohodli ste sa, čo budeš robiť, za koľko, kam a kedy nastúpiš do prace? Tvoj prac-právny vzťah nastúpenom do prace vznikol. V tomto je ZP postavený skôr na ochranu zamestnanca. Na čierno by si pracovala, ak by si robila napr. na živnosť závislú prácu, dostávala vedome od zamestnávateľa prijem mimo priznaného na vypl.pásky, z ktorého sa neodvádzajú odvody.
To, že zamestnávateľ ti nedal pisomne vyhotovenie PZ, asi ta neprihlásil v termíne do ZP, SP znamená, že porušil zákon. Nelegálna praca je však opäť definovaná inak, než porušením týchto povinnosti.
Dokazovanie a ochrana tvojich práv bez písomnej formy zmluvy je však zložitá. Môžeš sa obrátiť na IP, právnu poradňu (i tu na MK v časti poradne), pravnika. Všetky dôkazy, ktoré máš daj dokopy a použi. Aspon sa to bude riešiť a tvojmu znamení to len tak neprejde, i keď by si neuspela.

@tiika platnosť alebo neplatnosť zmluvy môzeš určiť pri zmluve, ktorá existuje. Tu žiadna zmluva neexistuje. Platnosť čoho chceš teda posudzovať? A chcela by som vidieť, keby sa autorke stal pracovný úraz, by zamestnávateĺ rád platil prípadné odškodné na základe zmluvy, ktorá neexistuje

vroni
25. jún 2025

Ešte jeden názor právnika (teda pravnicky) :
Pracovná zmluva by mala byť vyhotovená v písomnej forme, avšak nedodržanie tejto formy zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov (ďalej len „Zákonník práce“) nesankcionuje neplatnosťou. To znamená, že ak pracovná zmluva nemá písomnú podobu, neznamená to, že je neplatná. Nedodržanie písomnej formy pracovnej zmluvy môže sankcionovať príslušný inšpektorát práce ako porušenie § 42 ods. 1 Zákonníka práce. Jedno písomné vyhotovenie pracovnej zmluvy je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi.

Takže žiadna neplatná zmluva ci nevzniknuty pracovný pomer.
Ministerstvo práce a sociálnych vecí toleruje sedemdnovu lehotu na prihlásenie (samotné poisťovne nie, ale tu ide výhradne o definíciu nelegálnej práce. Takže aj keď zamestnávateľ prihlási napríklad až na tretí deň, pokuta z poisťovne ho neminie, ale nepôjde o prácu načierno)
Nelegálne zamestnávanie je zamestnávanie fyzickej osoby u zamestnávateľa, pričom:

- medzi zamestnávateľom a pracujúcim nie je založený pracovnoprávny vzťah podľa Zákonníka práce alebo štátnozamestnanecký pomer podľa zákona č. 55/2017 400/2009 Z. z.,
- medzi zamestnávateľom a pracujúcim je založený pracovnoprávny vzťah podľa Zákonníka práce alebo štátnozamestnanecký pomer podľa zákona č. 55/2017 400/2009 Z. z., ale zamestnávateľ nesplnil oznamovaciu povinnosť voči Sociálnej poisťovni podľa § 231 zákona č. 461/2003 Z. z., a to do siedmich dní od uplynutia lehoty podľa § 231 zákona č. 461/2003 Z. z. na prihlásenie do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia, najneskôr však do začatia kontroly nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania, ak táto kontrola začala do siedmich dní od uplynutia lehoty na prihlásenie do tohto registra,

vroni
25. jún 2025
@aduskatt

@tiika platnosť alebo neplatnosť zmluvy môzeš určiť pri zmluve, ktorá existuje. Tu žiadna zmluva neexistuje. Platnosť čoho chceš teda posudzovať? A chcela by som vidieť, keby sa autorke stal pracovný úraz, by zamestnávateĺ rád platil prípadné odškodné na základe zmluvy, ktorá neexistuje

@aduskatt, fajn. Takže ak nie je písomná zmluva, tak pracovný pomer neexistuje. Cize neexistuje ani nelegálna práca, ti ľudia tam chodia len tak, zadarmo a z lásky k blížnemu pomáhajú úbohým čestným podnikatelom.... Trochu blbosť, nemyslíš? Zamestnávateľ tu porušil zákon minimálne raz (ze nedal písomnú zmluvu), ale zrejme dvakrát (ze neprihlásil do poisťovne). V prípade, ze by sa, stal pracovný úraz by asi na nepríjemne dlhu dobu skončil v base a nie ze niečo "nerád" platil.

aduskatt
25. jún 2025
@vroni

@aduskatt, fajn. Takže ak nie je písomná zmluva, tak pracovný pomer neexistuje. Cize neexistuje ani nelegálna práca, ti ľudia tam chodia len tak, zadarmo a z lásky k blížnemu pomáhajú úbohým čestným podnikatelom.... Trochu blbosť, nemyslíš? Zamestnávateľ tu porušil zákon minimálne raz (ze nedal písomnú zmluvu), ale zrejme dvakrát (ze neprihlásil do poisťovne). V prípade, ze by sa, stal pracovný úraz by asi na nepríjemne dlhu dobu skončil v base a nie ze niečo "nerád" platil.

@vroni fajn, prečo keď príde cudzinecká polícia a inšpektorát práce na stavbu, kde makajú chlapi bez pracovnej zmluvy, tak všetci zdrhajú? Lebo sú legálne zamestnaní a papier podpíšu v pohode týždeň?

natalka13
25. jún 2025

Aj ty dostanes pokutu, praca na cierno.

vroni
25. jún 2025
@aduskatt

@vroni fajn, prečo keď príde cudzinecká polícia a inšpektorát práce na stavbu, kde makajú chlapi bez pracovnej zmluvy, tak všetci zdrhajú? Lebo sú legálne zamestnaní a papier podpíšu v pohode týždeň?

@aduskatt, asi nečítali vysvetlenie, ze bez písomnej zmluvy žiaden pracovný pomer nevznikne. To bola irónia. Nemajú pisomnu pracovnú zmluvu, nie sú prihlásení a ešte sú tam aj ilegálne. Keď ich klofnu a budú sa skúšať vyhovoriť, ze ich zmluva nevznikla, lebo nie je písomná, maximálne par ludi pobavia. Aj ústna zmluva je zmluva a môže byť (ťažko ale môže) byt kontrolovaná jej platnosť. Keď budem mať pracovné zadania, prístup k mailu, kľúče od firmy, svedkov, správy, neviem co, tak je dosť preukázateľne, ze som v tej firme pracovala. Je to komplikovane dokazovanie a mohla som si to cele ušetriť, keby som mala písomnú zmluvu tak, ako to predpokladá zákon, ale stále je to platný pracovný pomer so všetkými dôsledkami.

tiika
25. jún 2025
@aduskatt

@aduskatt zmluva existuje a vzniká prácou, nie papierom, ak zamestnanec nastúpi . Zmluva je forma dohody a zákon pozna a uznáva aj jej ústnu formu. Plati zásada favor negotii - ak zákon výslovne nestanovuje, že porušenie formy spôsobí neplatnosť. Ako napr. pri par.226(2) dohoda o VP.
Pri úraze sa opäť postupuje podľa zákona. Áno, je potrebné dokázať, že tam zamestnanec pracoval, čo je jednoduchšie pri písomnej zmluve.