Ako riešiť pracovno-právny problém so zahraničnou firmou?
Dobrý deň, potreboval by som pomoc v rámci pracovno právnych vzťahov. Pracovali sme s priateľkou v zahraničí od Novembra 2023 v zmluve sme mali prac. pomer na dobu určitú ale bez skúšobnej lehoty. Zo zdravotných dôvodov sme však potrebovali odist v decembri 2023 s tým že sme podali výpoveď a jej mesačná doba mala skončiť 31.1.2024. Po dohode s vedúcim sme to telefonicky preberali a nebol problém avšak dnes prišiel list v aby sme sa bezodkladne vrátili späť do práce lebo inak to bude riešené súdom. Zo zdravotných dôvodov sa tam ale vrátiť teraz určite nemôžeme a neviem čo v tejto situácii robiť. Vie mi niekto prosím poradiť/pomôcť čo mám robiť? Ďakujem
Raz ak výpovedná lehota bola do 31 januára 2024 tak ste tam mali ostať a dať sa ošetriť v zahraničí .Nechce sa mi veriť že majiteľ firmy by za vás neplatil zdravotne odvody. To znamená že chybu si urobil TY s priateľkou nie ONI. A ak napísal aký postih vám hrozí je to podľa mňa reálne. Aj tu na Slovenskú keby si pracoval a výpovedná lehota by bola taká istá tak by si odišiel tiež svojvoľne len tak. Máš ponaučenie že to nie je holubník. Už len čakať na následky. A píšeš že sme s as vedúcim telefonický dohovorili že môžete odisť. Také veci sa riešia s majiteľom firmy a nie s vedúcim. Ak sa nevrátite a ste tam pracovali môžu vám chýbať papiere pre úrad. Možno budete musieť doložiť aj papiere do zdravotnej poisťovni či bolo za vás platene ZP .Ak nie tak bude treba vyrovnať nedoplatok.
@alickapusinka Ale oni nám nezabezpečili lekára proste nás odmietli ošetriť nakoľko máme svojích lekárov na SK.. a ten vedúci nieje vedúci môj ale vedúci celej firmy takže neviem či sme boli na chybe my.. navyše PN môže plynúť spolu s výpovednou lehotou a nevylučuje sa to takže nerozumiem ako sa k tomu mohli takto postaviť
@sweet20 volali sme pred týždňom naposledy odvtedy nám len prišiel list a s nikým sa nevieme spojiť nikto tam nezdvíha mobil ani šéf.. keď som volal koordinátorovi povedal že on mi pomôcť nevie že to máme riešiť s vedúcim.. vyhováral sa že má poradu ale celý týždeň? Písal som mu aj sms že súrne potrebujem s ním hovoriť a nič.. tak neviem čo už s tým robiť
A ste PN? Lekár vám vystavil tlačivo, ktorým ste upovedomili zamestnávateľa?
@paull24 váš pracovný čas ešte plynie. To znamená u nás je to A absencia tak aj tam ste ju dostali .Neverím že za vás neplatili ZP ak by sa stal uraz spadneš zlomíš nohu tak by ťa priviezli na Slovensko na ošetrenie. TY si myslíš že sme tu všetci padli na hlavu. No určite. Nie je to pravda že PN trvá počas výpovednej lehoty. VY ste mali odisť ku 31 januáru 2024. Nechcel má lekár v cudzine ošetriť je také divne. Nie ste prvý Slováci čo robíte v zahraniči. Urobil ste chybu. Ak ste už na Slovensku a mate PN tak to pre zahraničie PN neplatí.
A to obaja s partnerkou máte zdravotný problém? oni dobre vedia, že žiaden zdravotný problém nie je...alebo ak je, tak len jeden z vás ho má a tým pádom sa ten druhý do práce dostaviť musí...resp.mal by...a neviem v akej krajine si...ale ja keď som pracovala v zahraničí, tak papier od lekára zo Slovenska mi bol na jednú vec...vôbec ale vôbec to neakceptovali v zahraničí
@paull24 ak je vybaveny formular S1 medzi zdravotnhmi poistovnami a ak mate PN prelozenu do ich jazyka a poslanu zamestnavatelovi do 3 dni od choroby.....tak mate vsetko ok......inak asi budete musiet platit pokutu ze usly zisk zamestnatelovi.
Obaja ste ochoreli? To je trocha zvlastne nie? Normalne napis, ze ste PN, ze pochopitelne zo zdravotnych dovodov prist nemozete. A navyse podla dohody s xy, to je takto a takto. A pekne pisomne. Nabuduce budes vediet, ze potrebujes mat vsetko pisomne. Ziadna ustna dohoda neplati. Nikdy
@alickapusinka Nemyslím si že ste padnuta na hlavu pýtal som si len nejakú radu.. Vaše dohady mi nepomôžu ja hovorím pravdu tak ako je. Som zamestnaný v Nemecku na SK zmluvu čiže môj zamestnávateľ je na Slovensk. Takže platia Slovenské pravidlá aj pri PN alebo nie?
Neriešime prosím teraz či mám zdravotné problémy alebo nie to je moja súkromná vec.. V Nemecku som bol chorý a neoplatila mi firma zdravotné poistenie prišiel mi nedoplatok z poisťovne tak som si to asi nevymyslel..
@paull24 lenže vy ste nepísali že vás zamestnávateľ je Slovák a ani to v ktorej krajine pracujete. Tak píšete všetko. Aký problém zamestnávateľovi treba ísť že ste na PN a poslať PN. Teraz sú len elektronické.

@paull24 volali ste tam? vysvetlili ste po telefone situaciu, ze uz tam nepracujete? co vam povedali?