Ako riešiť problém s nevyplatenou mzdou za odrobené hodiny?
Ahojte, manžel pracuje v jednej väčšej firme. Majú dosť zle podmienky, čo sa týka pracovnej doby. Mal by robiť 8 hodín denne, ale reálne aj 15, 16, 18, či dokonca 28 nepretržite. A v pohode po 26tke príde domov, ľahne na 4 hodiny a zas uteká na ďalšiu 12tku. To je ale iba jeden problém.
Reálne do mesiaca odrobí 240 hodín (zvacsa posledny tyzden v mesiaci odmieta pracovať, lebo vie, ze pride, co pisem ďalej). Avšak na výplatnú pásku sa mu to nedostáva, lebo zamestnávateľ si uvedomuje, že by z toho mohol mať problém. Viackrát mu nasraní zamestnanci poslali inšpektorát práce. Avšak dobré kontakty, pomazané vrecká a šikovné účtovníčky... vždy to skončilo smiešnou pokutou. Lebo pichačky schováme a výplatné pásky sú predsa v poriadku. Lenže keď mu na páske chýba 100hodín, tým pádom mu chýba aj mzda za tieto hodiny. Účtovníčka si ide svoje, ja to mam príkazom, ja neviem koľko pracujete a posledne povedala, že to má v diétach. Ale aj na tie diéty ma reálny nárok.
Prosím poraďte mi, kto za vyzná, ako sa dá dovolať pravdy?
Samozrejme nechcem konkretizovať, ale jedná sa o pozíciu vodič skupiny B
Ďakujem vám
Toto by som nedovolila, aby po 26hod službe spal 4 hodiny a zas si sadol za volant
Radšej mesiac - dva doma, ale potom už s inou prácou
Toto je už o bezpečnosti a zodpovednosti jeho samého
@pribinak
@vanilkovazmrzka ženy ja to chápem, hádky máme skoro denno-denne. Dnes som mu už nadávala, tak si zobral piatok, sobota nedeľa dovolenku.
Ako preukazem inšpektorátu, koľko reálne robia tí chlapi? Veď majú aj iné záznamy prevádzke vozidiel, nakládky, či GPS.ked už pichačky skrývajú
Napríklad dnes robil 8-14 a teraz išiel 23:30 príde cca o 3 a 5:30 ide zas, to bude do nejakej 12tej.
Som z toho zúfalá, ale pokiaľ on nechce, ja to nezmením. Keď mu poviem nerob zo seba kkta, odpovie že nemá kto robiť. Ale do puče to je problém niekde inde, nie jeho.
Viem že manžel je asi veľmi obetavý, ale aby sa mu to raz zdravotne nevypomstilo. Možno by bolo dobré sem napísať meno firmy, ono si totižto firmy čítajú všetko čo je na webe vrátane MK.
@raztovsetkozmizne určite nezverejnim názov firmy. Kedysi to niekto skúsil a právnik ho postavil pred súd a musel odškodniť firmu za poškodenie mena
Ja myslím, že nejaká prepravná spoločnosť. Ak by odrobil, len toľko koľko odrobiť má. Dali by mu výpoveď?
@lenkasarka otázne je koľko odrobit má? Dodnes neviem, či sa na neho vzťahuje 7,5 h 8h, alebo sa to berie ako nepravidelný pracovný čas.
Výpoveď asi nie, ale strhli by mu prémie a robia také svinstva, že pokutuju za špinavé auto, nevadí ze vonku prší a cesty sú aké sú, a ze práve čaká na umyvarku. Normálne mínus 50€. A takýchto vychytavok majú kopec.
Závisí od pracovnej zmluvy. Dajte si to prezrieť niekomu, kto sa vyzná, aké voľno musí mať medzi prácou. Ja som napr musela mať po 8,5 hodine práce zo zákona 8 hodín voľná.(zahranicie) Zamestnavatel to nedodržal, keďže nemal kto robiť. Ale fyzicky som sa cítila zle, hlavne ak som pracovala 14 dní bez voľno.
Tento presun pokút ja vidím normálne, mam niečo podobné v zmluve, a som s tým ôk.mam hodinovú mzdu, ale priznám dá ze s jedným zamestnávateľom sa súdim za nevyplatenie mzdy podľa zmluvy.
Tak bohuzial manzel robi uzitocneho idiota.
Nemas ako dokazat inspektoratu, ked tam maju znamosti a zo vsetkeho vyjdu s malou pokutou, si velmi mala ryba aby si nieco zmenila. Obzvlast ked ty tam ani nepracujes. To je vsetko na zamestnancoch. Zatial este nerobime nutene prace v pracovnych taboroch, kazda praca je na baze dobrovolnosti, takze bud odide alebo bude nadalej prijimat a suhlasit so systemom aky tam je
No tak to je pekne na grc. A manžel nemá možnosť inej prace? Ten čas skús pozrieť v zmluve.
Ked prepracovany manzel sposobi nehodu a zabije nevinnych ludi, aj to mu bude jedno? To sa ho opytaj.
Je potrebné si uvedomiť, že ak tvoj muž pracuje namiesto 8 hodín 15 alebo dokonca viac ako 24, je to jeho rozhodnutie. Áno, zamestnávateľ je jednoznačne hajzel, ale iba preto, že zamestnanci mu dobrovoľne muklujú koľko chce. Zamestnávatelia odrbávajú iba do tej miery, ako hlúpi sú zamestnanci. Ja by som toto ako žena nedovolila. Ak by to nešlo po dobrom, tak by som išla po zlom - dala ultimátum, že buď sa začne správať zodpovedne a bude pracovať ako má, alebo nech si zbalí veci. Pretože plač ti nepomôže, keď ti muž zabije deti, lebo s nimi sadne do auta unavený.
A odhliadnuc od toho, ze ohrozuje seba a inych, akoze pardon, to co je za chlapa, ze so sebou necha takto zametat? Nema gule ci co? Ma vobec nejaku sebaúctu? Mukluje ako otrok a za odmenu ma to, ze za to nemá peniaze? Nie je to jedina praca v celom vesmire, moznosti su vzdy, ked je sikovny. Kym budu existovat zamestnanci ako tvoj manzel, v tomto state sa 100 rokov nic nezmení, moze byt pri moci aj najlepsia vlada sveta. Tak bud nech pozbiera chlapsku hrdost, alebo potom musis konat ty a riesit to aj radikalne, odchodom.
ja len ze toto nie je pravda "určite nezverejnim názov firmy. Kedysi to niekto skúsil a právnik ho postavil pred súd a musel odškodniť firmu za poškodenie mena". kto o inom oznami nepravdivy udaj... a dokazne bremeno je na strane zalobcu, teda firmy, nie teba.
k otazke - mala by im tam prist neohlasena kontrola. kontaktovala by som IP v inom kraji, kde nema znamosti. a snazila by som sa ziskat co najviac listinnych dokazov (pisomnych) o tom, ze moje tvrdenia su pravdive. (napr. dochadzku a pod.)
ale teda uprimne, ja by som davno odisla...
Koľko hodín ma odpracovať je určené v prac.zmluve.
Pri vyúčtovaní mzdy ma muž právo, aby mu zamestnávateľ predložil na nahliadnutie doklady, na ktorých základe bola mzda vypočítaná.
Pokial ma muž diéty, možno ich ma navýšenie o tie nadčasy. Aj keď v poriadku to nie je nech mu účtovnícka vysvetli ako a o koľko ich ma vyššie.
Aspoň jeden mesiac by som evidovala súkromne dochádzku, kedy a kam cestoval, podložila to nejakym rozpadom jázd, SMS správami, bločkami z nákupu benzínu, občerstvenia ci iného.
Môžeš podať podnet na inšpektorát so žiadosťou o prešetrenie tej muzovej dochádzky a oficiálnej, a s tým, že máš podozrenie na zneužívanie právomoci, len toto nemôže byt anonymne.
Ešte by som preverila, či muž tak skutočne pracuje, toľko hodín (ale je to i vramci nejakej prestávky na spánok verím) a či za tým nie je niečo iné.
Muž zrejme dobre zarobí, to preto tam chce zostat?
Dala by som posledne ultimatum zamestnavatelovi o vyplatenie mzdy a potom do TV.
Zamestnávateľ len využíva idiotov ako je tvoj muž, keby sa mu postavil a neprišiel čo by sa stalo? Nič, keďže nemá kto robiť chceli by si ho tam udržať. On reálne robí za dvoch. Vyčísli mu ak vieš približne o koľko eur prišiel keď nevidí sám.
tvoj muž si je na vine sám, len on to môže zmeniť a najlepšie tak, že si nájde iného zamestnávateľa, čestného
Ešte je otázka, či náhodou tie hodiny, čo akože nemá zaplatené, nedostáva nejako načierno "na ruku", a pred tebou ich zatajuje.
Lebo momentálne nie je taká nezamestnanosť, aby nemohol ísť inde, kde by dostával zaplatené normálne.
V prvom rade ma manzelino nejaku zmluvu. Ak je tam uvedene napr. 8h prac. doba, tak odkruti 8h a spakuje kram a cau parky. Neviem ako to v tej zmluve ma. Ale ak nema 15-26 h sichty nejakym sposobom v zmluve, tak ich nebude ani robit. Nepipaju si cip na dochadzku? Ja si viem pozriet peichody odchody napriklad aj si ich fotim z terminalu. V predoslej robote zas boli v HR systeme automaticky a tam som si robila screenshoty. Ale mne sa to zatial nestalo, aby na hodinach odrbavavali. Idem poklepkat 🙂

Ked nepomoze inspektorat prace, pomoze dat vypoved…