Ako riešiť šikanu na pracovisku?
Ahojte ženy Napíšte mi prosím skúsenosti so šikanou na pracovisku a konkrétne príklady a ako ste to riešili či ešte počas pracovného pomeru alebo až po ukončení prípade ako ste oponovali šéfovi.
Ja mám 3 šéfov resp. 3 zakladateľov firmy z toho dvaja sú úplne v pohode ale jedna z nich žena je absolútna šikanatorka. Robím pre firmu kde sme traja zamestnanci a venujeme sa špecializácii a diagnostike. Pred mesiacom som zabudla na umývadle šálku od kávy ktorú som si zabudla umyť na druhý deň ma na to upozornila s tým že ak sa to bude opakovať tak ma vyhodí. Neverila som
Vlastnym usiam ale vravela som si ze ok. Včera Prišla v pomerne neutrálnej nálade kde pomedzi reč mi opäť začala hovoriť o tej šálke spred mesiaca bez toho aby som to este odvtedy zopakovala . Začala že to neumy tá šálka spred mesiaca hranici už iba s tým že som malinky kúsoček od vyhodenia a uvidíme čo so mnou ďalej. Ja som jej na to povedala že nemysli vazne ze opat riesi tuto banalitu. Povedala mi na to že to nie je žiadna banalita aj napriek tomu že každý deň ma na môj prístup k zákazníkovy obrovské pozitivne ohlasy a ludia si ma nesmierne chvalia a su zo mna nadseni , nemeni moja profesionalita nic na tom ze som si pred mesiacom neumyla salku.
Prosim povedzte mi ze niesom blazon a ako
Mam
Toto riesit lebo za mna to je uz sikana a nevedela som
Co jej na to fakt povedat. Mam to oznamit dalsim sefom?
@anonym_autor ja by som jej zvýšeným hlasom povedala, že ak ma chce vyhodiť, nech ma vyhodí hneď a nech nečaká na ešte väčšiu banalitu ako je posratá šálka.
Ostatným dvom by som takúto kravinu ani nevešala na nos, vyrieš si to s touto kravou.
nech ta vyhodi a nech ti napise do vypovede neumyta šalka, urcite nemas v pracovnej zmluve umyvanie salok, takze ju mozes zažalovat, mne raz pisal šef ze nasiel spinave taniere v umyvadle, odpisal som mu ci robil DNA testy ked hend mne pise, nechal ich tam jeho syn.
Mala si sa ohradit hned vtedy pred mesiacom. Ked videla, ze si to nechas, tak skusa znova. Pri tychto ludoch nesmies ukazat slabost, inak ta zozeru.
Ja by som si zavolala všetkých troch nech ti povedia na rovinu, že ta chcu vyhodiť a ako budú reagovať
Buď alebo...
Mala si sa ohradit hned vtedy pred mesiacom. Ked videla, ze si to nechas, tak skusa znova. Pri tychto ludoch nesmies ukazat slabost, inak ta zozeru.
@luccys dakujem za vsetky rady! Inak praveze ja ju dost ignorujem a vobec sa netvarim smutno alebo zronene zasiahnuta. Prvykrat pred mesiacom som povedala ze prepacte zabudla som a ona no na to sa nezabuda! Ale brala som to ako uzavrete. Vcera po mesiaci sa vratila k tomu a lsen som povedala “dobre v poriadku”. Ona isla sama vyse polhodiny. Mala so sebou maleho syna tak som nechcela urobit extra dusno ale najblizsie uz urobim
Ja by som si zavolala všetkých troch nech ti povedia na rovinu, že ta chcu vyhodiť a ako budú reagovať
Buď alebo...
@anonym_934483 toto ma napadlo
A ešte by som argumentovala presne tou šálkou, že ta to mrzí ale nieje to dôvod na vyhadzov iba zámienka
Tak nech ti to povedia jasne,nech vies na čom si a sa to uzavrie
Ale všetci traja nech su tam
A je to podla vas sikana? Alebo hranicna sikana? Nepozera na profesionalnu cast ale na tieto veci? Uvidime co dalej s vami dpc na zaklade tohto?
Je to šikana lebo neporušujes hrubym spôsob zmluvu ani zákonník práce ani nič
Takže je to zastrasovanie a nie právny argument čo pani nadriadena používa
Je to šikana lebo neporušujes hrubym spôsob zmluvu ani zákonník práce ani nič
Takže je to zastrasovanie a nie právny argument čo pani nadriadena používa
@anonym_934483 dakujem za ujasnenie. Este to porovnanie chapete ze svoju pracu zvladam najlepsie ale pre nu je viac neumyta salka je to chore blaznovstvo. Manzel si mysli ze trpi schyzofreniou. Hovori mi ze vo volnom case sa stretava s prezidentmi sveta, velkymi vplyvnimi osobnostami … travi cas mimo krajinu… a este som ju nevidela travit den inak ako zo skoly ked ide pre syna pride drbat ludi do firmy.
@anonym_934483 dakujem za ujasnenie. Este to porovnanie chapete ze svoju pracu zvladam najlepsie ale pre nu je viac neumyta salka je to chore blaznovstvo. Manzel si mysli ze trpi schyzofreniou. Hovori mi ze vo volnom case sa stretava s prezidentmi sveta, velkymi vplyvnimi osobnostami … travi cas mimo krajinu… a este som ju nevidela travit den inak ako zo skoly ked ide pre syna pride drbat ludi do firmy.
@anonym_autor možno tie vplyvné osobnosti myslí vás v práci 😄
Preto by som sa obratila na všetkých troch
Písomne by som oslovila všetkých 3 šéfov, požiadala ich o stretnutie a zhodnotenie tvojej prace nakoľko jedna osoba z tvojich nadriadených a aj by som menovala opakovane uvádza v komunikácii “vyhadzov”
Potrebuješ na svoj rozvoj a kvalitu prace spätnú väzbu a samozrejme aj si zariadiť osobe veci
Preto uvitas ak Ti vyhovejú a uskutoční sa osobne stewrnutie, kde teda prekomunikjjtete a zhodnotíte tvoju prácu
@anonym_autor možno tie vplyvné osobnosti myslí vás v práci 😄
Preto by som sa obratila na všetkých troch
@anonym_934483 teraz som sa dobre pobavila no si veľmi láskavá🥰 Kiežby😂
Písomne by som oslovila všetkých 3 šéfov, požiadala ich o stretnutie a zhodnotenie tvojej prace nakoľko jedna osoba z tvojich nadriadených a aj by som menovala opakovane uvádza v komunikácii “vyhadzov”
Potrebuješ na svoj rozvoj a kvalitu prace spätnú väzbu a samozrejme aj si zariadiť osobe veci
Preto uvitas ak Ti vyhovejú a uskutoční sa osobne stewrnutie, kde teda prekomunikjjtete a zhodnotíte tvoju prácu
@pribinak Veľmi pekne ďakujem
Plánujem to aj podať na inšpektorát práce ale neviem keďže nemám ešte zatiaľ na diktafóne nahrávky keď som mala zapnutý tak stále sa ponáhľala lebo prosté presne nehovorila tieto sprostosti ale od dnes stále keď vstúpiť do miestnosti tak už zapnem diktafon a budem čakať. Ja si ani neviem predstaviť že toto napíšem na inšpektorát práce budú si myslieť že srandujem s nimi možno fakt je to jediný dôvod ktorý mi neustále vyčíta neskôr to bude čo? Ale pravdepodobne už nič;)
Inšpektorát sa bude tým zaoberať, keď budú jasné dôkazy nahravky, kde znejú natlaky, vyhrážky atd
Ale to neznamená, že ju automaticky potrestajú alebo sa napravia tým vaše vzťahy
Lepší napad je traja šéfovci spolu
Ak chces být úplne v suchu spomen,ze si vazis ako vie povzbudiť a vyzdvihnut pracovný úspech (čo je pravda)
Zároveň ta mrzel incident s kávou,kde zaznieva spojenie s výpoveďou
A rada by si vedela aké sú pravidlá a ako sa maju podobné veci riešiť
@pribinak suhlasim, ale tej majitelke co robi problemy, ju nech prizvu az potom, kebo ona sa na to pripravi a nieco si vymysli.
Autorka inspektorat je podla mna zatial blbost. Zatial len zhromazduj dokazy. Este dalsia moznost spisat celu situaciu na papier a tym dvom to v tom istom zneni poslat a hned na to sa stretnut..
@pribinak suhlasim, ale tej majitelke co robi problemy, ju nech prizvu az potom, kebo ona sa na to pripravi a nieco si vymysli.
Autorka inspektorat je podla mna zatial blbost. Zatial len zhromazduj dokazy. Este dalsia moznost spisat celu situaciu na papier a tym dvom to v tom istom zneni poslat a hned na to sa stretnut..
@liv1 tak áno ona sa pripraví, ale ak sú s jej prácou spokojní tak fakt nebudú 2 hodiny rozoberať kauzu zabudnutá šálka
Chcem este upozornit ze su rodina vsetci traja . Jej sa dokonca boji aj sedemdesiatročný šéf aj 35 ročný….Ked pridu s nou su ako
Peny ak pridu sami bez nej pokecaju so mnou posranduju , preberieme pracovne veci zakaznicky servis produkty atd…. Obaja su uzasni ludia , ferovi , normalni, pristelski…. Raz keď som niečo potrebovala tak som zavolala staršiemu šéfovi na druhý deň ma úplne zvozila že nebudem volať jemu ale jej ak čokoľvek budem potrebovať lenže ja vôbec nemám chuť jej volať . Dokonca v celej firme ma ona najmensi podiel a vyskakuje najviac. Tam bude viac problémov že ona nevie vystať ak nie je najdôležitejšia mám pocit.
Chcem este upozornit ze su rodina vsetci traja . Jej sa dokonca boji aj sedemdesiatročný šéf aj 35 ročný….Ked pridu s nou su ako
Peny ak pridu sami bez nej pokecaju so mnou posranduju , preberieme pracovne veci zakaznicky servis produkty atd…. Obaja su uzasni ludia , ferovi , normalni, pristelski…. Raz keď som niečo potrebovala tak som zavolala staršiemu šéfovi na druhý deň ma úplne zvozila že nebudem volať jemu ale jej ak čokoľvek budem potrebovať lenže ja vôbec nemám chuť jej volať . Dokonca v celej firme ma ona najmensi podiel a vyskakuje najviac. Tam bude viac problémov že ona nevie vystať ak nie je najdôležitejšia mám pocit.
@anonym_autor tak iba s nimi v tom pripade by som to riesila. Lebo ak su z nej pototo, potom by ti asi nevyjadrili pred nou podporu
@anonym_autor tu nebude problém ta šálka. Ona ma niečo proti tebe, možno žiarli nato ze si šikovná, a všetko robíš perfektne. Šálka je len výhovorka.
@anonym_autor tu nebude problém ta šálka. Ona ma niečo proti tebe, možno žiarli nato ze si šikovná, a všetko robíš perfektne. Šálka je len výhovorka.
@bielasovicka netusim naozaj co , je pravda ze opakuje casto ze som mlada a pekna neviem fakt či ma problem ze mam 26r som vydata mam dieta, dalej mi hovori ze ona booa zvyknuta od mlada ze chodila do prace placuci co sa v jej pripade nepodari ma nijak psychicky dorazit ani nic podobne ako rozplakat. Mozno si mysli ze nemam kam inde ist ale aj v tom sa myli… Len to vyhrazanie a demotivacia su take ze fakt chodim do roboty bez absolutnej stipky motivacie a nadsenia. Neviem kolko tej zene clovek moze verit , tvrdi ze je profesionalna psychoterapeutka o com velmi silno pochybujem ze clovek co toto vystuduje sa chova takto.
Este mi povedala citujem “Kludne si o mne myslite ze som
Hovado a zmija” a ja jej hovorim ze ja si o vas nemyslim nic a nikomu ani vas nespominam lebo to nemam za potrebu. Jasne ze muzovi poviem aj teraz vam
Lebo uz to je prekrocenie hranic.
Aj druha kolegyna je pekna zena velmi a jej rovesnicka lenze ona nevie najlepsie po SK a uz ma z nej taky strach ze ak jej nieco majitelka hovori moja kolegyna sa trasie a dookola hovori “Prepacte mi prepacte” a ona sa jej pyta obyvajnu vec…. Ona sa uz tak boji. A majitelka si to uziva……. Masaker
@anonym_autor asi by to chcelo dôkazy, nahrávku, video s ňou, potom konfrontácia a zavolať všetkých.... odišla by som sama a povedala by som že to ide na inšpektorát práce a ešte to dám do tv....nech je veselo 😄😄😄, ako čo sa už deje .....
@bielasovicka netusim naozaj co , je pravda ze opakuje casto ze som mlada a pekna neviem fakt či ma problem ze mam 26r som vydata mam dieta, dalej mi hovori ze ona booa zvyknuta od mlada ze chodila do prace placuci co sa v jej pripade nepodari ma nijak psychicky dorazit ani nic podobne ako rozplakat. Mozno si mysli ze nemam kam inde ist ale aj v tom sa myli… Len to vyhrazanie a demotivacia su take ze fakt chodim do roboty bez absolutnej stipky motivacie a nadsenia. Neviem kolko tej zene clovek moze verit , tvrdi ze je profesionalna psychoterapeutka o com velmi silno pochybujem ze clovek co toto vystuduje sa chova takto.
Este mi povedala citujem “Kludne si o mne myslite ze som
Hovado a zmija” a ja jej hovorim ze ja si o vas nemyslim nic a nikomu ani vas nespominam lebo to nemam za potrebu. Jasne ze muzovi poviem aj teraz vam
Lebo uz to je prekrocenie hranic.
Aj druha kolegyna je pekna zena velmi a jej rovesnicka lenze ona nevie najlepsie po SK a uz ma z nej taky strach ze ak jej nieco majitelka hovori moja kolegyna sa trasie a dookola hovori “Prepacte mi prepacte” a ona sa jej pyta obyvajnu vec…. Ona sa uz tak boji. A majitelka si to uziva……. Masaker
@anonym_autor po tomto co si napisala, by som odisla sama a presne s tym postupom co ti tu radia.
ak si šikovná tak ako si napísala tak neviem čo ťa tam drží, už by som si našla inú prácu, nepodstupovala by som túto šikanu a ani vybavovanie sa IP, len po mojom odchode
@anonym_autor po tomto co si napisala, by som odisla sama a presne s tym postupom co ti tu radia.
@anonym_f42e53 na čest vam tu prisaham skutocne odznene slova z jej ust vyroky .
Takto od 1.3. (Mozno malinko skor koncom februara ) nastupujem inde . Chcela by som este dovtedy zotrvat aby som ponahravala tie veci .
ak si šikovná tak ako si napísala tak neviem čo ťa tam drží, už by som si našla inú prácu, nepodstupovala by som túto šikanu a ani vybavovanie sa IP, len po mojom odchode
@alenka58 tak ti poviem v mojom odbore mám 7 ročnú prax podstate ja som v tom fakt zabehnuta.. Mňa moja práca ako taká baví strašne to čo robím tá pointa len potom je tu táto druhá stránka mince ktorú som popísala že za akých podmienok vykonávam to čo v podstate zbožňujem a som za to pochválená aj vedením lenže ona ma chce vyhodiť za absolútne nepodstatné veci a ešte povedala že sú to veľmi podstatné veci a že v živote by si nedovolila svojmu nadriadenému v niečom oponovať. Takisto povedala že môj názor nemá žiadnu Váhu a nikoho nezaujíma.
Žienka, utekaj z takéhoto prostredia, pretože to prejde do väčšej a tvrdsej sikany. Hovorím z vlastnej skúsenosti. Keby som vedela pred rokom niektoré veci. Zažila som si sikanu a to v korporate a odišla som, pretože to prerástlo do psychického teroru. Nasla som si prácu v malej firme. Myslela som si, že ma prijali a všetko bolo fajn. Šéfka bola na mňa mila a po roku práce ma vyhodila v priebehu jedného dňa, pretože na tu prácu nemám, a že túto prácu ďalej nemám robiť už nikdy. Verím, že nechceš takto dopadnúť. Ak sú signály, treba ich brat vážne a neprijať tento stav, pripadne odporúčam si vypočuť Baláža, on rozpráva o tom ako sa baviť a toxickym ľuďmi. Nájdeš to na Facebooku.
Jedným slovom predstavte si takú obrovskú veľkú ženu dlhé mastné vlasy nenalíčená mohutné veľké telo ne obezné ale je veľká a zaroven ja ju vnimam ako taku čivavu. Ubrechana / pes čo breše ale nehryzie asi zatial…vyhrazanie jedna radost ale preco mi neda tu vypoved ?😀

Povedala to presne tak ešte budem citovať že aj napriek tomu že som veľký profesional a odborník vo svojom odbore a ľudia si ma nesmierne chvália že ani to nebude pre ňu prekážka ma vyhodiť pre neumy tú šálku od kávy.
A doplnila tam ešte vety uvidíme čo so mnou ďalej či a ako si k sebe nájdeme ďalej cestu.