icon

Ako riešiť vyčerpanie z neustáleho striedania smien?

21. mar 2024

Pracujem v nemenovanej firme, kde od nedele mám pobednu, v pondelok rannú, v utorok poobednú a v stredu zas rannú. Poobedná konci okolo 22:30 a ranná začína o 7. Dneska mi volali, že mám ísť znova vo štvrtok na poobednu. Som platená mesačne, nezáleží koľko hodín odrobím, je to len približne, keď mávam ranné, ešte v piatok idem na poobednu, keď poobedne celý týždeň, v piatok nejdem. Nevladzem chodiť od nedele na striedačky, vravela som mu, že v piatok neprídem, lebo mám hodiny akoby naviac, len mi povedal, že to je moja smena v piatok, ako by ste zareagovali vy? Bolo by možné neprísť ten piatok z toho dôvodu, že som vyčerpaná? Poprípade ísťdo doktora a ísť na pnku?

tiika
21. mar 2024

@terezia323 prestávka sa nedava na začiatku alebo na konci zmeny

januska12323
21. mar 2024

Zajtra choď pekne na PN a nahlás tých vydriduchov na inšpektorát. Máš nejakú zmluvu vôbec?

januarova
21. mar 2024

A potom sa takýto zamestnávatelia sťažujú po médiách, že nemôžu nájsť dobrých zamestnancov. Otrasné
Dobre, že odtiaľ ideš preč

autor
21. mar 2024

@tiika ja požadujem piatok voľný, ak nie vymením 3 poobedne za 3 ranné hneď po sebe alebo ak ten piatok pôjdem, v sobotu a v nedeľu voľno.. sestrička ma pozná, pravdepodobne by som si vedela vybaviť paragraf aspoň na ten jeden deň, len neviem či to platí, ked robim od 1 do 9 poobede. Majiteľ ma celkom s prepáčením u riti, kvôli nemu vedúca smeny odstúpila, neviem, čo by sa stalo, kebyze mi majster nariadi, že musím pracovať a ja prídem za ním, že to tak nemôže fungovať..

autor
21. mar 2024

@januska12323 mám zmluvu, v predošlej práce taktiež majiteľ nevyplácal, ja som ho chcela udať, lenže mi to ostatný výhovoríi, že to je blbosť a budú ľudia na mňa ukazovať prstom a zle pochodím u ďalších 😅… lenže problém je, že sa v robote nepípam, čiže nemám dôkaz, že som robila takto, zevraj to mal meniť v januári , starí zamestnaci sa normálne pípnu

nelca84
21. mar 2024

Tak podla toho co pises, je dobre, ze odchadzas, lebo takto to fungovat nema.

autor
21. mar 2024

@nelca84 mňa tá práca baví, aj super kolektív, len všetko tam ide dolu vodou.. nechápem ako niekto tam môže robiť cez 15 rokov, keď každú nedeľu robíš bez prestávok, dôchodok z minimálky cez všetky sviatky taktiež, plus nemáš príplatky

tiika
21. mar 2024

Mám pocit, že u vás ´všetko ´ ide mimo ZP. Priepustka plati len na čas návštevy lekára a cestu; prip.zotavenie po ošetrení (napr.zub). Či by ti to uznali, zaplatili u vás neviem, asi by ma to už netrápilo, keď odchadzas a funguje to tak ako píšeš. Hrozne, normálne mám chuť sama toho ´pána podnikateľa ´ nahlásiť.

autor
21. mar 2024

@tiika a mne sa zdal vždy taký milý a ústretový voči ostatným, hlavne že sa vozí na Mercedese, chodí po dovolenkách.. bývala veduca smeny chcela príplatky za tie nedele a on ju poslal kadelahsie a že nám potom bude viacej strhávať z platu, veľa ľudí odišlo, same nové tam máme, nechce mu tam pomaly nikto robiť, a my “staré” sa tak ideme zodrať pri tých nových.. pritom to je tak dobrá robota a veľa ich to baví, len vo z toho že dreš cez 20 rokov a dôchodok o ničom, taktiež skoro voľno o ničom…

pink_lady
21. mar 2024

Sorry ale tvoj zamestnavatel je riadne hovado, to že vám vyplaca na ruku nad minimalku je nelegalne a zaraba na tom. Toto je na podnet na inspektorat práce ...By som chcela vediet co je to za pekaren už by som ani omrvinku nekupila (a dufam že to nie je pekaren z konca našej ulice)

elenajezova
21. mar 2024

A to nemáte ani prestávku na jedlo? Tých 30 minút?

autor
21. mar 2024

@pink_lady ja už nevladzem a tak sa mi zhnusila tá pekáreň, že ani rožok do úst nedám, neviem, či je mi momentálne do smiechu alebo do revu 🥲

autor
21. mar 2024

@elenajezova nemáme, schudla som tam 5kg, ale nabrala naspäť, vždy pred poobednej sa najem o tej 2 do 5 vydržím a následne si beriem do shakera redšiu proteinovu kasu plus ovocie syrové tyčinky a jem na výrobe.. koľkokrát som bola vyhúkana za to, že som sa išla najesť dozadu, že mám upratovať, keď som bola v skušobke.. chlapi za celých 8-9 hodín zjedia jednu buchtu, taktiež ženy… nechápem.. keď som si tam začala nosiť jedlo po chvíľke aj ostatný začali

terezia323
21. mar 2024

Veď hore si napisala že prestávku nemáte a končíte skôr. To znamená, že mám 12 hodinový pracovný čas, ale skončím za 11,5 hodiny? Či nie?

autor
21. mar 2024

@terezia323 nie, to som rátala bez prestávky hneď

terezia323
21. mar 2024

@tiika ja chápem ako to funguje v normálnych firmách, ale tu som pochopila že sa zamestanci medzi sebou dohodli, že nebudú mať prestávku

ivuska027
21. mar 2024

Nejdem čítať všetko, ale máš pracovnú zmluvu v ktorej máš daný fond pracovného času. Za ten máš vyplatu. Nie viac, nie menej. Neexistuje, že ci co robíš 40 alebo 55hod máš detto. Pracovne prestavky musíš mať. To je v zákone. Chyt zmluvu a prestuduj si ju. Ak je niečo v realite inak, dožaduj sa toho, lebo to podpísal ako zamestnavatel, tak zamestnanec. Je to zaväzny dokument pre obe strany. Ak máš pochybnosti, neváhaj sa informovať na inšpektoráte práce. Napíš im tam mail, že Ti je niečo nejasné, hlavne prestavky medzi zmenami. Ochotne Ti odpisu. Nejde o žiadnu kontrolu, nič, len o dotaz. Na to tam sú. Netreba sa toho báť.

autor
21. mar 2024

@terezia323 ano sami si to ustanovili, z toho dôvodu, že mame výrobu, z ktorej je potrebné všetko stihnut a spravit za jeden deň, čím sa menej zdržiavajú, tým skorej pôjdu domov. Majiteľ s tým kvázi nemá nič spoločne..

januska12323
21. mar 2024

Dobre a čo máš v tej zmluve?

autor
21. mar 2024

@januska12323 zachvilku ju pošlem ako fotku

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
21. mar 2024
ahhola
21. mar 2024

Ty si niekde podpisala galeje??? 👿

ivuska027
21. mar 2024

No máš tam 40 hodín tyzdenne, viac by ma tam nikto nevedel. Nariadiť ti môžu nadčas, ale to má svoje pravidlá. Pozri paragraf 97. Za ďalšie, 40hod pracovný čas je možný len v JEDNOZMENNEJ prevádzke. Ak máte zmien viac, už nemôže byť 40hod tyzdenny pracovný fond. Už musí byť 38 a 3/4hod pri dvojzm a 37,5 hod pri trojzmennej. Na prestávku v práci máš nárok zo zakona. A to by sa všetky kolegyne mohli na hlavu postaviť kľudne aj 2x! AK vpravo nestihate, máte málo zamestnancov a vedenie je lakome a chcú vás zodrat, nie, že musite mať všetko hotove. Zapamätajú si jednu vec, TA PEKAREN NIE JE TVOJA, podľa toho sa spravaj. Snáď tam nepolozis život za briosky. Oni by za teba život a zdravie nepoložili.

ivuska027
21. mar 2024

A neexistuje, že nemáte pásky! Dúfam, že tie peniaze "na ruku" niekde podpisujes prevzatie. Na Tvojom mieste by som sa okamžite informovala na sociálnej poisťovni, ako si prihlásena, na aký úväzok, koľko hodín ti vykazuju týždenne a z akej mzdy platia odvody. Ale že okamžite. Si možno hneď po škole, ale hádam s tebou nevyzametaju podlahu?!

nelca84
21. mar 2024

Ked vidim tu zmluvu... odporucam podat podnet na inspektorat prace. Je tam viacero poruseni zakonnika prace. Mozes podat aj ked ti PP skonci, ako podnet byvaleho zamestnanca. Ak sa chces nieco opytat, mozes mi napisat sukromne, pracujem na IP.

nops
23. mar 2024

@ahhola platová trieda 1.? Pozri si opis platových tried. Mala by si mať 2ku a to cca 50€ viac,nie som si istá. Choď preč,nečakaj ani do konca apríla. A určite podnet na inšpektorát. Nemáš sa čoho báť

vanilkovazmrzka
23. mar 2024

To je velmi zle nastavene. Bud mas mat cely tyzden ranne alebo cely tyzden poobedne, aby si mala aky taky rezim. Prestudovat zakonnik prace a riadit sa podla toho.

janamoto78
23. mar 2024

Veď máš medzi zmenami 8 hod. Takto to žiaľ funguje.

nikoletah
23. mar 2024

Dala by som vypoved, ich myslenie nezmenis. Oni tam maju asi pár staych, ktorym toto vyhovuje, trvala by som na 12 hod. medzi smenami a samozrejme na vyplatnej páske, na zaznamenani pracovneho casu a predstavkach. Robila som ropis smien roky a za toto by ma vyhodili ihned čo tu rozpisujes...