Ako riešiť zmenu cien pre jazykové lekcie v lete
Ahojte! Zaujímal by má vás pohľad na vec ako rodičov respektíve kolegov. Živím sa ako lektor angličtiny, som živnostník teda platím odvody cely rok. Tento rok mám cca 30+ lekcii týždenne. Učím dokopy 7 rokov, mám vyštudované ucitelstvo aj a zajranicnu prax z jazykovky v Londýne. Tento rok prevazne učím deti,ako konci školský rok rodičia deti postupne odhlasujú s tým,že už aj tak v škole nič nerobia ale 100% budú pokračovať v septembri a mám s nimi počítať.
Samozrejme ja v lete platím odvody rovnaké,keďže som živnostník nemám plat od štátu-keďže nepracujem v žiadnej škole. Z 30tich hodín skočím v lete tak na 10-12 týždenne čiže zarobim tak 700€ mesiac.
Je podľa vás spravodlivé, zvýšiť ceny za hodiny,pre tých,ktori chodia len počas školského roka keďže držím tým žiakom miesto a nemôžem prijať iných študentov? Dnes som to navrhla jednej pani,a povedala mi,že nevidí dôvody aby mi platila viac len za zo,že syn chodí na hodiny len 9 mesiacov.
Chcem aby to bolo spravodlivé ale zároveň aj ja potrebujem platiť účty cely rok nie len 9 mesiacov.
Ak sa tu nájde nejaký kolega lektor, ako riešite podobne situácie?
Zároveň mi poraďte akú cenu lekcii by ste boli ochotní akceptovať.
Momentálne mám ceny:
11€/40min 2x týždenne
12€/40min 1x týždenne
14€/55min hodiny do 13:00 alebo 2x týždenne
15€/55min hodiny po 14:00.
Ďakujem za pomoc a Sorry za dlhy výlev 😀
Zober klientov v poradovniku. Ty sa predsa nemozes spoliehat na to, ze niekto nastupi v septembri. Ved si to mozu este aj rozmysliet..
Tak možno viac pomôže toto. Kamoš učí individuálne. Berie 20€/hodina, žije v Prahe, poväčšine ma zahraničných študentov, vyučuje komplet celý rok.
@maddie1711 ďakujem,na Prahu podľa mňa super cena.
Osobne by som zvysila ceny a netlacila ludi do kurzov cez leto, ale dala si volnejsie tyzdne. Ty sama vies, ako si vybookovana a aka suma ti este u ludi “prejde”.
@abbey1
@deedol
Tiež nechcem učiť celé leto 30h týždenne, je to nereálne hlavne ja učím aj doobedu a až do 19:00 večer čiže mám rozbitý cely deň.
Ľudia by chceli naozaj všetko “zadarmo” poniektorí mi ani neveria,že platí mesačne nejaké odvody 😀 veď freelancer neplatí nič. Takze viem,že za každé 1€ naviac si niečo vypočujem. Ale musím sa odosobniť je to biznis. Predsalen aj ja som platila napr za nechty v 2022 23€ teraz slečna pýta 42€. Ale chodím stále..
@strelkyna1
@mama5202 ďakujem na reakciu. Ja som si stále myslela,že pýtam veľa ale ako čítam vaše komentáre vidím,že to vôbec priveľa nie je a môžem cely nastaviť od septembra inak.
Momentálne všetci platia za hodiny spätne. Teda za máj v júni a podobne. Nemám však stále uhradeny ani apríl od niektorých ľudí,ktorí chcú samozrejme v septembri pokračovať.
Vadilo by vám ako mojim potencionálnym študentom, platiť hodiny dopredu? Dohodnutý počet.
Mne už je ozaj trápne aj za tých ľudí neustále si pýtať svoje peniaze- nie raz ale aj 3x kým zaplatia.
nevadilo by mi platit aj vopred, ak by bola v pripade choroby (hlavne deti) moznost nahradit si hodinu inokedy alebo keby mi proste tieto hodiny neprepadli a v dalsom mesiaci by som platila o to menej. (samozrejme v pripade, ze clovek da dostatocne dopredu vediet a napr. max 1-2x mesacne - nech to je naozaj pre pripad chorob a nie ze "nechce sa mi"). pri uceni jazykov je to trocha narocnejsie nastavit ako napr. v kadernictve, kde proste objednas niekoho ineho na ten uvolneny cas. cize aj toto treba ratat ako nejake potencialne straty a pracovat s tym pri cenotvorbe.
Trochu si tie platby zautomatizuj, a či bude platiť mesiac vopred (akýsi kredit) alebo jednu hodinu vopred alebo po uskutočnení hodiny, tak vyžaduj, že maximálne na dlh bude len jedna hodina a ďalšia nebude kým nebude uhradená predošlá hodina.
Raz za mesiac pošleš vyúčtovanie, alebo najlepšie mať niečo čo by videli online koľko majú kredit, kedy aké hodiny mali a kedy aké sú naplánované.
Je normálne platiť vopred, tak ako za akýmkoľvek krúžok sa platí vopred, tak aj za jazykovku 🙂. Keď tak dať 1 hodinu ako ukážkovú a potom ak sa človek rozhodne, tak zaplatí si ja neviem mesiac dopredu, pripadne 3mesiace dopredu (už ako kto). Tak to bežne funguje, nič zlé na tom nevidím.
my platime napr. za plavanie spatne, ale pride automatizovany mail s fixnou sumou. ak vymeska 2x za mesiac (cize z cca 4-5x) a da dostatocne vopred vediet, namiesto 50e plati 40e.
jogu platime 7h vopred (tolko trva jeden "kurz" alebo "cyklus" alebo ako to nazvat) s tym, ze je mozna v ramci mesiaca nahrada, ked niekto vymeska.
cez leto mozes popremyslat a nastavit si to lepsie, lebo takto na to doplacas len a len ty. chapem, ze ked niekoho ucis dlho, su tam uz aj nejake vztahy (tiez som takto doucovala, ale nie vo velkom), ale stale je to "biznis".
Ahoj, ja ti poradim do buducna poobzerat sa po inej profesii, lektorstvo jazykov bude s vyvojom umelej inteligencie upadat a ostane len par najlepsich.
Okrem toho, uz teraz mas stastie, ze nejaki klienti vobec su - pravdepodobne len nevedia, ze online mozu mat native speakra za nizsiu cenu ako tvoja (ktora podla mna nie je vysoka, ale ponuka je jednoducho celosvetovo obrovska).
Je normálne platiť vopred, tak ako za akýmkoľvek krúžok sa platí vopred, tak aj za jazykovku 🙂. Keď tak dať 1 hodinu ako ukážkovú a potom ak sa človek rozhodne, tak zaplatí si ja neviem mesiac dopredu, pripadne 3mesiace dopredu (už ako kto). Tak to bežne funguje, nič zlé na tom nevidím.
@deedol
@mama5202
@maranco
@denkabemommy
Dakujem. Storno mám bezplatne pri hodinách do 13:00 deň vopred do 21:00, pri hodinách po 14:00 bezplatne do 9:00 ráno. Menej ako 4 hodiny vopred beriem hodinu ako odučenu. Toto je podľa mna veľmi férové, ked pozerám iných lektorov majú väčšinou 24h vopred. Takze ani vopred zaplatene hodiny by neprepadli ak budú stornovane dostatočne vopred.
Jasné, u kaderníčky to je iné. Ale stáva sa,že napr ľudia majú fixný čas napr streda o 17:00 prídu 2x mesačne ale samozrejme chcú aby som im ten čas držala každý týždeň keby niečo. Toto chcem od septembra tiež ošetriť-fixný termín-prist aspoň na 3lekcie mesačne inak termín posuniem inému.
odporúčam ti pozrieť profily niektorých lektorov na instagrame a pohľadať skupinu digitálni lektori (cz skupina) na facebooku. pozri si ich cenníky, kurzy... máš to veľmi zle nastavené, nízke ceny, platby spätne??... držať miesto? to určite. musíš sa nastaviť na to, že si podnikateľka. ja som si platila francúzštinu - mentoring. Nad tým si neuvažovala? Za mňa skvelé. Platby boli na 10 lekcií vopred a mala som presne určené, do kedy je nutné lekcie vybrať, inak prepadnú. A veru že aj dve lekcie prepadli a prišli mi len cvičenia vo forme pdf na email. ani mi nenapadlo to riešiť - podmienky boli jasne určené a ja som s nimi súhlasila. cez leto odporúčam riadny prieskum, ísť na nejaký network, nastaviť nové kurzy, ceny.
Ahoj, ja ti poradim do buducna poobzerat sa po inej profesii, lektorstvo jazykov bude s vyvojom umelej inteligencie upadat a ostane len par najlepsich.
Okrem toho, uz teraz mas stastie, ze nejaki klienti vobec su - pravdepodobne len nevedia, ze online mozu mat native speakra za nizsiu cenu ako tvoja (ktora podla mna nie je vysoka, ale ponuka je jednoducho celosvetovo obrovska).
@tehulka2011 samozrejme s tým počítam, môžem nastúpiť aj do statnej skoly dostala som pár ponúk. Aj to neskôr plánujem, budem určite potrebovať nejakú zmenu.
Vedia aj o takýchto možnostiach, ja sama odporúčam aj rôzne mobilné aplikácie. Učím však rôzne zamerania, a mám veľa ľudí cez odporúčania takze zatiaľ sa o pracu nebojím.
@tehulka2011 tak ja napríklad radšej podporím lokálneho lektora a začínajú sa vracať aj osobné lekcie, nielen online. pri začiatočníkoch a deťoch je lepšie mať lektora v tvojom jazyku, vysvetlí niektoré veci po slovensky. ja osobne si nemyslím, že osobný kontakt sa tak rýchlo vytratí. vidíme to po korone - ľudia potrebujú aj sobné stretnutia, nielen počítač a byť všade len online.
*autorka zvážila by som aj osobné - offline kurzy. u nás v meste by som uvítala niečo ako jazykovú kaviareň/čitáreň - 1x týždenne stretnutie pri káve a small talk v cudzom jazyku v menšej skupinke.
@wagea
@mama5202 Ďakujem za názory. Naozaj ste mi pomohli. Praveže som pozerala aj “konkurenciu” včera po založení tejto diskusie. Stále sa však nájdu ľudia,ktorí učia aj po 10€ za lekciou a moji klienti mi to veľmi radi pripomínajú. Príde mi,že im je vlastne aj jedno kto bude učiť ich slebo ich deti hlavne nech je to lacné. Jedného som už vyhodila ten povedal,že to príliš prežívam a hádam nebude chodiť vtedy keď sa jemu nechce a deň vopred ešte nevie,že sa mu nechce😀 vedela by som písať knihu o zážitkoch.
@wagea
@mama5202 Ďakujem za názory. Naozaj ste mi pomohli. Praveže som pozerala aj “konkurenciu” včera po založení tejto diskusie. Stále sa však nájdu ľudia,ktorí učia aj po 10€ za lekciou a moji klienti mi to veľmi radi pripomínajú. Príde mi,že im je vlastne aj jedno kto bude učiť ich slebo ich deti hlavne nech je to lacné. Jedného som už vyhodila ten povedal,že to príliš prežívam a hádam nebude chodiť vtedy keď sa jemu nechce a deň vopred ešte nevie,že sa mu nechce😀 vedela by som písať knihu o zážitkoch.
@autorka tak nech sá paci, mozu ísť k tomu za 10€. A to nie v zlom myslím. Kazdy ma právo výberu. Cena je daná, aj v obchode nepovieš, ze ty das za rožok 10 centov, keď stojí 13. Predpokladám, že to robí este aj na čierno, cize do vačku mu ide celých 10€, ze?
ale takáto konkurencia, čo robí pod cenu a najlepšie načierno, je všade. ja sa s tým tiež stretávam a veľmi mi to žily netrhá. veď nech sa páči, môžu ísť. ale tie služby často zodpovedajú tej cene a skúsenostiam. Ak mi podnikanie nemá zabezpečiť lepší život ako zamestnanie, tak by som do toho nešla. treba si hneď na začiatku stanoviť podmienky a bodka. inak budú s tebou takto kývať. a myslím si, že treba mať nejaký reprezentatívny web, soc. siete, asertívne vystupovanie. urobí to veľa. žiadne také, že sa budú takto správať a vyjadrovať. kde sme? v Turecku na trhu??
Hlavne si začni vážiť seba a svoj čas. Prečo by si mala mať inú sumu doobeda a poobede? Alebo 1 či 2x týždenne? Robím toto už vyše 10 rokov a musela som si ľudí vycvičiť. Som z malého mesta a taxu mám 15€/hodina, 20€/hodina odborná. Iné súkromné jazykovky majú aj 19€/45minút, ale mne táto cena momentálne vyhovuje. Platí sa za 4h dopredu. Musela som si ľudí naučiť, že ak sa im nedá prísť, treba dať vedieť. Neprídeš a nedáš vedieť? Stiahnem ti tých 15.
Aj na mňa skúšali, že: chodím 2x týždenne, spustíte mi 1, 2 alebo 3€? No nie. Je to taký istý čas, ktorý tomu venujem. A tak isto neplatia menej, ak sú dvaja. Znova je to môj čas, ktorý by som mohla venovať radšej malému synovi.
Robím aj angličtinu pre deti a tak som tak isto nekompromisná. Chodia súrodenci? Žiadna zľava, proste nie. Potom budú chcieť zľavu pre bratrancov, alebo ak chodí aj rodič na individuálky, atď. Len sa do toho zamotáš. Musím platiť nájmy a lektorky. Mám rodičov, ktorí majú u mňa deti už roky a nevymýšľajú, ani raz si nepýtali zľavu a potom príde niekto nový a začne špekulovať, že chce, aby len jedno dieťa malo knižky a že za druhé chce platiť menej, lebo u xxx platí súrodenec menej. Alebo mi pošle menšiu mesačnú platbu, lebo dieťa bolo choré a on si to tak vypočítal. Zase nie. Máme dané pevné ceny na rok, dá sa pri deťoch platiť polročne alebo aj mesačne. Niektorí stále nechápu, že sú to vlastne splátky. Akože zoberiem si vysávač na splátky a napr. za január pošlem menej, lebo som ho nezapla každý deň? Asi nie.
Máme nastavené náhrady, každá hodina sa dá nahradiť. Ak je dieťa dlhodobo PN, vtedy viem hýbať s cenou.
Nastav si presné pravidlá a nenechaj so sebou kývať. A tak isto máš možnosť ľudí odmietnuť. Tiež nezjednávaš ceny v obchode, keď ideš na nákup.
Hlavne si začni vážiť seba a svoj čas. Prečo by si mala mať inú sumu doobeda a poobede? Alebo 1 či 2x týždenne? Robím toto už vyše 10 rokov a musela som si ľudí vycvičiť. Som z malého mesta a taxu mám 15€/hodina, 20€/hodina odborná. Iné súkromné jazykovky majú aj 19€/45minút, ale mne táto cena momentálne vyhovuje. Platí sa za 4h dopredu. Musela som si ľudí naučiť, že ak sa im nedá prísť, treba dať vedieť. Neprídeš a nedáš vedieť? Stiahnem ti tých 15.
Aj na mňa skúšali, že: chodím 2x týždenne, spustíte mi 1, 2 alebo 3€? No nie. Je to taký istý čas, ktorý tomu venujem. A tak isto neplatia menej, ak sú dvaja. Znova je to môj čas, ktorý by som mohla venovať radšej malému synovi.
Robím aj angličtinu pre deti a tak som tak isto nekompromisná. Chodia súrodenci? Žiadna zľava, proste nie. Potom budú chcieť zľavu pre bratrancov, alebo ak chodí aj rodič na individuálky, atď. Len sa do toho zamotáš. Musím platiť nájmy a lektorky. Mám rodičov, ktorí majú u mňa deti už roky a nevymýšľajú, ani raz si nepýtali zľavu a potom príde niekto nový a začne špekulovať, že chce, aby len jedno dieťa malo knižky a že za druhé chce platiť menej, lebo u xxx platí súrodenec menej. Alebo mi pošle menšiu mesačnú platbu, lebo dieťa bolo choré a on si to tak vypočítal. Zase nie. Máme dané pevné ceny na rok, dá sa pri deťoch platiť polročne alebo aj mesačne. Niektorí stále nechápu, že sú to vlastne splátky. Akože zoberiem si vysávač na splátky a napr. za január pošlem menej, lebo som ho nezapla každý deň? Asi nie.
Máme nastavené náhrady, každá hodina sa dá nahradiť. Ak je dieťa dlhodobo PN, vtedy viem hýbať s cenou.
Nastav si presné pravidlá a nenechaj so sebou kývať. A tak isto máš možnosť ľudí odmietnuť. Tiež nezjednávaš ceny v obchode, keď ideš na nákup.
@mandrewa ďakujem za tvoj príspevok. Presne s tebou súhlasím,toto iste mám aj ja. Stále niekto niečo vymýšľa. S tými hodinami doobedu a poobede-to idem už zrušiť lebo aj tak sa ľudia prehlasuju hore dole uctujem doobedu chodia poobede. Pravidla sú o rušení jasne ale aj tak ľudia vymýšľajú-nestihame, ideme na oslavu, nejde elektrika. Stále si niečo nájdu prečo by to malo byt zrušené zadarmo. A keď poviem,že proste nie bud prídu alebo aj tak zaplatia už sa im zrazu dá 😀
Tieto nižšie mesačne platby poznám aj ja, týždeň s niekam riešim 12€ “lebo dcéra nemala poznačené v kalendári a ona si vždy značí”. A ja ich potrebujem adi okrádať alebo čo. Najlepši su takí, že : viem,že syn nechodí už mesiac na hodiny a držíte mu termín ale zajtra píšu test nemôžete mu poslať ten z učiteľskej knihy? Nech sa to sám naučí 😀😀o 10 večer.
Ja mám rada deti aj ich rada učím ale 2 deti sú niekedy horšie ako 10 dospelých študentov.
1. platba vzdy vopred, ak nie je uhradene, lekcia sa nekona
2. ucim len dospelych, len konverzacky, len taku uroven, ktora mi vyhovuje a len takych, s ktorymi si na uvodnej lekcii zdarma sadnem, lebo inak je to utrpenie
3. cez leto neucim, zbytocne cakanie na lekciu, ktoru nakoniec student zrusi, lebo vonku je pekne a ide radsej na kupko a podobne, takisto ja sa chcem venovat dietatu pocas prazdnin
4. spekulantov rovno rusim, nereagujem
Vyucba jazykov online je masaker, obdivujem kazdeho, kto sa tomu venuje a podnika v tom. Kedysi som ucila len osobne, sice to zabralo viac casu, ale neubijalo ma to tak, ako sediet hodiny a hodiny pred kamerou. Vsetkym lektorom prajem pevne nervy a vela spokojnych studentov!
Ahoj, ja platim za dieta 160€ za 5 mesiacov 2x/tyzdenne po 45 min. V skupine su 4. Mne to vyhovuje ze cez prazdniny nema hodiny, ani futbalove treniny ani ziadne ine kruzky. Aj tak sme vacsiu cast leta rozlietani. Tabory, dovolenky, vylety...
1. platba vzdy vopred, ak nie je uhradene, lekcia sa nekona
2. ucim len dospelych, len konverzacky, len taku uroven, ktora mi vyhovuje a len takych, s ktorymi si na uvodnej lekcii zdarma sadnem, lebo inak je to utrpenie
3. cez leto neucim, zbytocne cakanie na lekciu, ktoru nakoniec student zrusi, lebo vonku je pekne a ide radsej na kupko a podobne, takisto ja sa chcem venovat dietatu pocas prazdnin
4. spekulantov rovno rusim, nereagujem
Vyucba jazykov online je masaker, obdivujem kazdeho, kto sa tomu venuje a podnika v tom. Kedysi som ucila len osobne, sice to zabralo viac casu, ale neubijalo ma to tak, ako sediet hodiny a hodiny pred kamerou. Vsetkym lektorom prajem pevne nervy a vela spokojnych studentov!
@radkaradix želám len super študentov 🍀 ďakujem za príspevok
Ahoj, ja platim za dieta 160€ za 5 mesiacov 2x/tyzdenne po 45 min. V skupine su 4. Mne to vyhovuje ze cez prazdniny nema hodiny, ani futbalove treniny ani ziadne ine kruzky. Aj tak sme vacsiu cast leta rozlietani. Tabory, dovolenky, vylety...
@santorinka001 ďakujem za názor 😊 to je ale naozaj nízka cena. 4€/lekcia/dieta. To je jazyková škola?
Nie, uci ho ucitelka, ktora na strednej skole vyucuje cudzi jazyk. Cize predpokladam ze toto nebude hlavny zdroj prijmu.
@santorinka001 robí to na živosť? dostávaš faktúru alebo bloček z ekasy?

Tento rok este vydrzat, od septembra nastavit ceny vyssie ako balicek 10+2 zadarmo /dobre prepocitat/
V tych 10 mesiacov si rozratat aj cenu tych 2 letnych. Mozno sa Ti studenti trosku preriedia, ale ked mas dalsich v poradovniku, tak Ta to nemusi trapit. Kto vyuzije letne mesiace super pre neho, kto nie, platene volno pre Teba. Len aby Ti potom nebolo luto, ze mas ,,po lete", lebo ludia su lakomi a zrazu budu ti studenti na tie hodiny fakt chodit a nebudes mat prazdniny Ty.