icon

Ako sa brániť proti zneužívaniu pracovných povinností?

25. dec 2024

Ahojte, budem rada, ak mi niekto bude vedieť odpovedať. Pracujem vo firme, kde nás vždy štátne sviatky donútia odpracovať a v dochádzke prehodila hodiny na bežný pracovný deň, aby nemuseli platiť príplatky. Napríklad teraz máme pracovať 6.1. A v dochádzke to budeme mať prehodené do 3. 1. Akú máme možnosť sa brániť? Volala som asi pred polrokom na inšpektorat práce, povedali mi ze teda nie je to správne, ale keby urobili následne kontrolu, tak dochádzka by už bola upravená a všetko by bolo papierovo v poriadku.
Ak niekto v ten sviatok do prace nepríde, dostane absenciu a hrozí mu okamžite ukončenie pracovného pomeru.
Myslíte, že je možné to nejak riešiť? Už nám došla trpezlivosť v práci, keďže vyžadujú od niekoľkých ľudí odpracovať aj budúci víkend, samozrejme hodiny prehodila na 30 a 31 december a vraj máme byť ešte šťastní, že si neminieme dovolenku 😁 bežne pracujeme 7,5h smeny, ranné a poobedne

Strana
z2
sara07
25. dec 2024

@rozculena povie že si len šla pipnut aby si to mohla odfotit

tramtada31
25. dec 2024

A anonymný podnet nemusia riesit, v krajnom prípade sa identifikujte ako my, zamestnanci firmy xxx a vyjadri obavu uviest konkretne mena, tak by to ako tak mohli riesit

alenka58
25. dec 2024

@tramtada31 mohli ale nemusia, stále je to anonymný podnet

rozculena
25. dec 2024

@sara07 hej vo sviatok len tak príde do práce a pípne si,aby to mohla odfotiť.........

palicka
25. dec 2024

@nelca84 ale ona tvrdí, že sa so systémom dochádzky manipuluje

nelca84
25. dec 2024

@palicka ale asi nie su padnuti na hlavu, ze by to upravovali ked tam maju kontrolu. Autorka pisala, ze sa normalne pipaju, takze dochadzku upravuju az dodatocne... Fakt si myslis, ze by s tym manipulovali, keby vedeli, ze musia vsetky podklady o dochadzke a vyplatach poslat na IP? Vsak by sa na to ihned prislo.

nelca84
25. dec 2024

@palicka resp. keby aj neboli v ten den pipnuti, tak to nedokazuje, ze im neplatia sviatky

tetapetra
25. dec 2024

@nelca84 je to vidieť. Presne mi vedeli na personálnom povedať koľko krát bol zásah v daný deň do mojej dochádzky (šlo o omyl) a to isté v inej práci. Čo to dokázala zmeniť moja nadriadena, väčšie veci,robili na personálnom. Ja som mala doklad dochádzky od do. Hore mali dokonca aj s pipakmi navyše a aj s úpravami

nelca84
25. dec 2024

@tetapetra chapes, ze zamestnavatel nemusi poskytnut tuto dochadzku inspektoratu prace? Staci, ak poskytne evidenciu pracovneho casu, ktoru vytvori. Pretoze iba to je jeho povinnostou v zmysle zakona.

tiika
25. dec 2024

Ešte sa da žiadať zamestnávateľa o predloženie dokladov na základe ktorých ti vyplatil mzdu.
Dalej sa na neho môžeš obrátiť s tým, že ta dochádzka je chybná (ideálne poslat to všetko i s dôkazmi, fotkami doch.systému a to oficiálne poštou i emailom) a žiadať o doplatenie mzdových nárokov t.j. mzdového zvýhodnenia vo sviatok.
Ako posledné, pokial to nedoplatia do 15 dni nasledujúceho mesiaca po výplate, môžeš dať okamžite skončenie prac.pomeru s nárokom na nahradu 2 priem.mes.platov.
Avšak ak to dospeje až sem, tak sa ta nejako zbavia alebo tak čoskoro urobia. Tiež to bude potrebné riešiť so súdom.

Asi najlepšie by bolo i tak sa obrátiť na IP, nech urobia tu kontrolu vo sviatok. Zamestnávateľ si nedovolí vám vtedy nezaplatiť a možno dostane strach a bude tak robiť i ďalšie sviatky. Pokial nie, opäť dajte podnet. Pokial neakceptujú anonym, tak sa podpíšte viacerí, nech to nie je anonymne, no zároveň to nebude ani záležitosťou iba jedného.

tetapetra
25. dec 2024

@nelca84 napíše omyl a je to hotové. Zase až toľko štátnych sviatkov nemáme. Veď si to môže vyžiadať.

sara07
26. dec 2024

@rozculena riešilo sa to aj u nás, my sme si mohli napisat čo chceli aj neviem čo, platilo čo mal zamestnavatel 😂, danove či mame zmluvy niekto poslal tak to hodinu pred rýchlo sa dodatky podpisovali, hygiena sa potemkinovská dedina den vopred už riešila

stanulienkat
26. dec 2024

Najlepsie by bolo, keby ste sa vsetci zamestnanci spojili. Ako je mozne, ze sa nechavate okradat? Alebo medializovat. Skus Stv, alebo Markizu. Najlepsie natocit inkriminovany den.

misslilac13
27. dec 2024

Ak to robia tak majú na inšpekcii nejakého znameho, takže zbytočne sa aj sťažovať. nám platili nadčasy, soboty, nedele uvedene ako mesacne premie úplne na drzovku

misslilac13
27. dec 2024

@palicka z vlastnej skúsenosti viem, že tieto kontroly sú ohlasovane dopredu a stačí, že dá vrátnik echo po budove

palicka
27. dec 2024

@misslilac13 z vlastnej skúsenosti, vošli, dostali sme pokyn zamknúť a kontrolovali.

Strana
z2