icon

Ako sa rozhodnúť medzi prácou snov a stabilitou?

ctahka
20. jan 2025

Ahojte,podarilo sa mi koncom novembra získať prácu,v odbore ktorý som vyštudovala,po desiatich rokoch na rodičovskej dovolenke a s tromi deťmi. Bola by to práca v rádiu,bola by som naživo v éteri, čítala správy. Od decembra som v danej firme aj bola, reálne sa zaúčať... a počas zaúčania som teda zistila, že to bude práca na živnosť.Medzitym zaucanim my ochoreli deti,potom ja,tak som tam dlho nebola, no napísala som okolo 50 spravodajských blokov,dokopy možno 8 dní som tam bola.Kazdopadne, prišla som na to, že aj keď je to práca "snov", nepáči sa mi tá živnosť.Jednak mi to nepríde ani fér, že som tam reálne už chodievala,aj doma som na home office pisala správy,a nedostala som a ani nedostanem za to žiadne peniaze.Dnes som o tom povedala svojmu nadriadenému, že teda rozmýšľam, že to nechám tak, kvôli tomu, že je to práca na živnosť a ako matka troch detí potrebujem nejakú stabilitu.Povedal mi, že sa vôbec do živnosti nerozumiem, že v tej výplate budem mať zarátaný stravný lístok aj dovolenku...že sa len skrývam za to, že tú prácu nechcem robiť.Vyjadrila som sa aj k tomu, že teda si myslím, že nie je korektné to, že tam chodím, vykonávam prácu a nie som za ňu ohodnotena.Tak mi na to povedal, že nemôžem chcieť peniaze za niečo, čo ešte neviem. Že keby som prišla z markízy,alebo z iného médiá, že vtedy by sme mohli uvažovať o tom, že niečo už dostanem.Ďalšia vec je, že ma kontrolovali dve kolegyne, ktoré si moju prácu nevedeli vynachváliť, že na začiatočníka mám len maličké chyby ako opakujúce sa slová...a teraz...no,vyzerala som pred ním ako nejaká ženská čo chce len peniaze hneď. Som si vedomá svojej hodnoty,no štve ma to, že som našla niečo čo ma napĺňa a bojuju vo mne dve duše... čo by ste robili?A teda povedal mi ze celý mediálny biznis funguje na živnosti...len RTVS je na TPP.... že o tom nič neviem.🫤no je mi nanič.
Poslal ma domov, že si to mám ešte rozmyslieť... črobili
robili?

januska12323
20. jan 2025

Netuším ako to funguje v médiách ale za odrobenú prácu musíš dostať zaplatené. Či si tam bola len na dobré slovo?

ctahka
autor
20. jan 2025

@januska12323 povedal mi dnes, že pri zauceni na TPP by som dostala nejaký plat,ale toto tam je živnosť a ja nemôžem chcieť dostávať peniaze za niečo čo ešte neviem a čo som nerobila

deti95060810
20. jan 2025

ostala... skúsila dať tomu šancu.
odídeš len raz. a vrátiť sa bude asi väčší problém.

nafka0483
20. jan 2025

@ctahka Takze ty tam nie si zamestnana, nemas s nimi podpisanu ziadnu zmluvu a len tak ta pustili do svojich priestorov, len tak si tam travila cas a pracovala, len tak si im posielala spravy atd. A dochadzka nic, nikde nemas napisane na zaklade coho sa zaucas, za akych podmienok... to je pre teba ok?
Ani ciarku by som im uz nenapisala kym nebudes mat presnu zmluvu (ci ako zamestnanec alebo zivnostnik) - presne co, kedy, ako casto, za kolko.

nafka0483
20. jan 2025
melanta
20. jan 2025

Práca v médiách na živnosť je bežná - platí sa za reálne napísané spravodajské bloky, reportáže, atď. Čiže v tomto problém nevidím. Otázka je:
- na základe čoho si napísala tých 50 spravodajských blokov? Na základe akej zmluvy?
- na základe čoho si 8x prišla do officu? Na základe akej zmluvy?

Predpokladám správne, že nemáš žiadnu zmluvu ani založenú živnosť? V tom prípade, ty si urobila obrovskú chybu, že si prišla čo len na hodinu bez zmluvy/živnosti a že si čo len vetu napísala pre nich bez zmluvy/živnosti. všetko si to mala robiť na živnosť a na nejaký typ zmluvy a všetko si im mala faktúrovať. Argument, že nemôžeš dostať zaplatené, lebo nič nevieš, je blud - niečo si urobila, odovzdala si im bloky, bola si v office - to si si mala faktúrovať. Ak máš živnosť založenú od začiatku, pošli im dodatočne na to faktúru. Ak nie, vyjednávala by som úhradu toho, čo si urobila. Ak nie, brala by som to ako skúsenosť a zamávala by som im. Nerobila by som pre niekoho, kto považuje za normálne, že pracujem a nedostanem zaplatené.

melanta
20. jan 2025

A ak nemáš žiadne právne a pracovné povedomie, odporúčam nabudúce najprv sa poradiť, až potom niečo realizovať. Mohla si sa celej tejto skúsenosti vyhnúť. Alebo si možno mohla mať od úvodu zmluvu, hoci aj na živnosť a mať všetko zaplatené, ak by si od úvodu vedela, ako tieto náležitosti komunikovať.

ctahka
autor
20. jan 2025

@melanta ja som sa o tom chcela rozprávať s nadriadeným dlho,ale počas Vianoc sa robilo z domu ,do toho choroby,umrtie v rodine a nebola príležitosť...no keď ma vzali povedali mi len príďte zajtra zaúčať sa...a konec.Nikto mi nič nepovedal, že ako to bude prebiehať...potom som sa pýtala kamošky čo tam už pracovala, že ako sa ona zaucala,povedala mi, že nedostala nič za to obdobie,ani spätne... áno, viem že som sa mala radšej asi skôr o tom všetkom informovať.Uznavam...nezmalost neospravedlňuje ale ani ich jednanie so mnou nie je sväté a neviem či mám chuť v tejto atmosfére tam pokračovať... povedali mi, že reálne dostanem peniaze až keď budem v éteri... kým sa učím nemám na to právo.

alenka58
20. jan 2025

@ctahka ak súrne nepotrebuješ peniaze tak by som to skúsila, aj keď je to nefér jednanie, ale musíš mať nejakú zmluvu aj na živnosť, TV a rádiá sú prevažne na živnosť a kamoška tam už nepracuje? prečo

ctahka
autor
20. jan 2025

@alenka58 pracovala tam 4 roky, napísala mi, že žiadnemu kamošovi by neodporucila tuto prácu,aj keď je to dobrá skúsenosť,ale nepáčila sa jej práca na živnosť koniec koncov,nemala zaplatenú dovolenku,ani keď bola chorá,a našla si na TPP úžasnú prácu v tlačovej agentúre a preto to nechala

melanta
20. jan 2025

@ctahka ja ťa chápem. Píšeš, že kamoška má v podstate rovnakú skúsenosť. Robila "na skúšku" a nedostala za to zaplatené. To hovorí dosť o serióznosti. Pretože pri zamestnancoch na skúšku slúži skúšobná doba, pri živnostníkoch je zase možné zrušiť zmluvu o spolupráci kedykoľvek a bez udania dôvodu. Takže seriózny partner nemá dôvod niekoho skúšať zadarmo a bez "papiera".

povedali mi, že reálne dostanem peniaze až keď budem v éteri... kým sa učím nemám na to právo - na toto by som im povedala, že bez peňazí neuvidia ani mňa ani žiadnu moju prácu. K tej živnosti ti niečo pošlem, len to idem nájsť.

melanta
20. jan 2025

@ctahka tu prikladám info k tej živnosti, aby si mala predstavu, o čom to je. Ako som písala vyššie, práca typu "redaktor" a podobne sa bežne robí na živnosť, čiže v tej živnosti ako takej problém nevidím. Ale je dobré byť si vedomý rozdielov medzi tým, ak pre niekoho robíš ako zamestnanec a ak pre neho robíš na živnosť, čo legislatívne znamená že si obchodný partner.

https://www.modrykonik.sk/forum/zamestnanie/praca-na-zivnost-zamestnanecka-zmluva-2/

surama
20. jan 2025

Napisem ti sukromnu spravy, nakolko som riesila nieco podobne.

ctahka
autor
20. jan 2025

@melanta ďakujem...v tom vidím veľa háčikov,aj keď je to to, čo by sa.mi páčilo,ja neviem, či mám reálne chuť riešiť všetky tie papierovačky, faktúry,potom si budem musieť niekoho nájsť na to,aby mi urobil daňové...a koniec koncov z tej debaty som vyšla ja ako najväčšia chudera, ktorá myslí len na peniaze, čo chce hneď zarábať...ako by som nemala žiadne právo niečo žiadať

nafka0483
20. jan 2025

@ctahka Kosicke radio?

rayla
20. jan 2025

@melanta Nemôže fakturovať niečo, na čo neexistuje objednávka či zmluva.. inak v ostatnom máš pravdu

barka1
21. jan 2025

@ctahka už by som tam nezostala ani minutu...matka 3 deti nechce robit zadarmo? Neslychane. Panko hra na city.
Zda sa mi to vrcholne neseriozne. Pracujem = chcem peniaze. Použili nieco z tvojej práce? Ano...tak ake zaucanie?
Ale to bude v regionálnych mediach bezne - neplatit a šetřit, na čom sa da.

kathhii
21. jan 2025

@ctahka podľa mňa robíš ( robila si na čierno). Musíš mať volaku zmluvu..

jaza81
21. jan 2025

Po 10 rokoch na rodicovskej......asi nemozes moc preberat, ale skor byt rada, ze Ti davaju vobec sancu.....
Mohli by vziat niekoho ineho, "hotoveho" cloveka....

ctahka
autor
21. jan 2025

@jaza81 byť rada za takú šancu? Som, aspoň som si dokázala že na to mám...ale Pracovať v novinarskom prostredí,kde sa neriadia etickým kodexom novinára? Mojou povinnosťou je poukazovať práve na takúto nespravodlivosť...

@kathhii presne tak,uvedomila som si to aj ja,a kludne to poviem aj na úrade práce,a poradím sa aj s kamošom, čo robí na inspektorate... pretože ja som využívala ich priestory,pracovala v ich priestoroch,využívala ich techniku...kontrolovali moje správy,proste istým spôsobom spĺňala moja práca znaky závislej práce...a ak ide o spravodlivosť, hneď ako ma chceli,mali mi povedať, predtým ako začnete pracovať, choďte na štatistický úrad, vybaviť si živnosť,aby ste mi mohli dať faktúru za to, čo ste už odpracovali ...ale nie,oni využívajú tento systém práce na živnosť,aby ušetrili čo najviac najmä na nových ľuďoch, ktorých vezmú

rayla
21. jan 2025

@ctahka Živnosť ako taká nie je problém.. dá sa pracovať aj na zivnost.. problémom je, že Ty nemáš ani živnostenský list ani pracovnú zmluvu..

rayla
21. jan 2025

Ja nerozumiem ľuďom, čo to takto riskujú bez zmluv a potom sa čudujú a sťažujú, keď s nimi ten druhý vybabre.. Veď aj bez príslušného vzdelania si vedela, že je to černota.. fakt si sa spoliehala na nejakú morálku a velkodusnost? A čo odvody?

kk83
21. jan 2025

Keď má zamestnávateľ zaužívaný systém na živnosť nezostáva Ti nič iné ako ho rešpektovať, alebo hľadať ďalej. I keď aj živnosť má svoje výhody do určitého momentu, kedy prídu aj sociálne odvody - závisí od toho, koľko Ti ponúkli. Musíš si prepočítať rozdiel živnosť vs tpp (dovolenky, priepustky)

jaza81
21. jan 2025

@ctahka ja som sa nevyjadrovala ako ste mali dohodnute podmienky. Toto je Tvoja verzia pribehu. Nevieme, co by povedali oni. Mozno si mala moznost si prist pozriet ako to tam funguje, co by si robila, naucit sa nieco od kolegov. Nemozeme sa predsa vyjadrovat k niecomu, kde nevieme ake boli podmienky. To viete len vy. Ale kedze si tam zacala chodit, tak to asi nebolo az take zle. A ked to tam bolo take zle, na co to riesit. Najdi si inu pracu a vybavene🙂

kathhii
22. jan 2025

@ctahka ak vás chceli vyskúšať mohli vám dať aspoň dohodu alebo to urobiť ako stáž... Už som také zažila...

princezna_bosorka
22. jan 2025

@nafka0483 jj, a poslala by som na nich inspektorat prace...

bluka2
22. jan 2025

Nie som s tej brandži, ale nie je to seriózne. Využili tvoju neznalosť a to by bola u mňa konečná. Dôvera už v koši, hľadala by som niečo ine

maury
23. jan 2025

Všetko má svoje výhody aj nevýhody. Tak isto aj práca na živnosť. To si treba zvážiť. Aj v mnohých ďalších firmách v iných odvetviach ako v obchodnom sektore uprednostňujú živnostníkov, ak tak nefungujú niekde všetci. A v médiách myslím väčšina je na živnosť. Ďalšia vec pokiaľ je to práca snov, tak by bola škoda ju neskúsiť. Lepšie sa funguje v práci, ktorá človeka baví a v ktorej sa nájde ako v nejakej kde má síce stabilitu, ale ten čas v práci doslova pretrpí a nevie sa dočkať, kedy pôjde domov. To človeka časom tak unavý, že vyhorí. Potom sa ťažšie hľadá niečo iné a nová motivácia natoľko, ktorá by ohúrila ďalšieho potenciálneho zamestnávateľa.