icon

Ako sa stať učiteľkou?

papierka
31. dec 2013

ahojte dievcata mam na vas jednu prosbu, tie ktore sa do toho vyznate, uz som nieco studovala po intedrnete ale...mam ukoncnu strednu skolu z maturitou a chcela by som ucit v skolke alebo deti na 1 stupni. to je jedno co, nemam neake zameranie jazyky neovladam na komunikativnej urovni...co by som mohla ucit? a vlastne ako ziskat taketo vzdelanie na ucenie ako dlho trva co sa uci, Viete mi niektora poradit ako s adopracujem na taketo vzdelanie? musim mat vysoku skolu?pedagogicke minimum, vobec sa do toho nerozumiem, prosim info 🙂

zuzkaanicka
1. jan 2014

@sisaha neviem, nestudovala som taky smer, ale neverim, ze by mohli prejst bez statnic z matematiky a slovenciny ... ucila som akurat buducich ucitelov matematiky, takze nejake info mam, ale asi bude lepsie, ak sa ozve niekto, kto ucitelstvo 1.-4. studoval 😉

katy2
1. jan 2014

@nufanek ja mam pedagogicku / odbor SJ... a mozem ta uistit, ze neslovencinari mali vo vseobecnom zaklade povinne seminare zo slovenciny a boli to pre mnohych muky.... a po zapocty ale aj na skusky chodili ako na klavir....
osobne suhlasim s tym, ze ovladanie materinskeho jazyka - teda aj jeho gramatiky - patri do zakladnej "vybavy" kazdeho ucitela.....

katy2
1. jan 2014

kazdy absolvent ucitelstva 1.-4. roc. robi statnice zo SJ aj z matematiky plus didaktika

zuzana76
1. jan 2014

@sisaha na 1. stupni som si aj myslela, ze statnice zo SJL su, ale my sme sa bavili vseobecne o uciteloch iných predmetov ako SJL, ze ci aj ti maju statnu skusku, resp, nejaky ten semester slovenského jazyka, ako @nufanek spominala a tiez sa mi ten jeden semester zdal malo, ale aspon nieco, teda nie je to tak,ze slovencina len na maturite a dovidenia, ja tiez pisem bez interpunkcie, kedze sa mi s tym nechce zatazovat na PC

korrka
8. jan 2015

Ked mám ukončenu 4 rocnu pedag .strednú školu mám neake právo byť uprednostnena pred tou čo mala krajcirsku a urobila si 2 rocnu pedag.hm? Dajte vediet

katy2
8. jan 2015

@korrka so strednou skolou pedagogickou mozes pracovat v MS alebo ako vychvavatelka v skolskom klube v ZS, prip. ako asistentka ucitela - ako kvalifikovana...
na ucitelstvo na ZS ti stredna skola nestaci....

korrka
8. jan 2015

Ale ja viem ale v Ms kto ma prednost ja ktora mám 4 rocnu pedag.strednú školu alebo ta žena ktora študovala tu 2 rocnu pedag minimum či ako sa to volá vieš že kto ma prednost ona či jaaa?hm

papricka33
8. jan 2015

@papierka ucit v skolke mozes aj s 2-rocnou nadstavbou na Strednej Pedagogickej Škole (bohuzial) Ano, bohuzoal, kedze vsade vo svete sa tlaci na to, aby vzdelanie cloveka, ktory pracuje s detmi bolo aspon VS I.stupna. Neviem odkial si, ale pozri si SPgS, alebo pedagogicko socialne akademie v okoli a ich ponuku studijnych programov. S odpovedou ti polozim aj otazku. Preco to chces robit? Su to naozaj narocne odbory a cim dalej, tym viac sa zvysuje tlak na tuto skupinu pedagogov. Ak mas predstavu, ze sa budes s deturencami cely den hrajkat, "budes mat prazdniny", kratky pracovny cas... zabudni. To je len skreslena predstava ludi neznalych pomerov v nasom sucasnom skolstve. Chce to pevne nervy, par zvierat za sebou a nejakeho sponzora, ktory ta bude zivit, kym sa budes takto "zabavat" 😒 ver mi 😒

papricka33
8. jan 2015

@korrka prednost ma ta, co ma lepsiu protekciu 😉 ja som s VS v odbore predskolska pg. s jednotkami na statniciach od hora az dole, nevedela najst miesto, kde boli zamestnane dievcata s ukoncenym gymnaziom 😉 tak to na Slovensku chodi

matahacik
24. jan 2015

@korrka ste obidve zaradene do rovnakeho plat.stupna, a obidve mate pedagog.stredoskolsku kvalifikaciu...
Je to asi na riaditelke pre ktoru z vas by sa rozhodla, asi by zavazila prax, doporucenia..co sa tyka vzdelania ste na tom rovnako.

sunshineka
25. jan 2015

@papricka33 hmmm svagrina si pochvaluje tuto pracu a hlavne prazdniny a caste volna.aj platovo je na tom vyborne.deti jej nevadia,somre len na hlupe poziadavky rodicov.ako napr.nevodit deti von,kec je zamracene,v zime si nepraju,aby decka chodili von.nepraju si,aby jedli zeleninu,ked im nechuti atd.

mahalo
25. jan 2015

@zuzkaanicka ale prdlajs moja..prijmacky tam nie su, takze nemusi vediet pravopis..ten si moze zdokonalovat popri studiu 😉 zakladatelka temy nic si z toho nerob..mamicky maju asi male ambicie ked si myslia ze toto je prekazka vo vystudovani, ci v tom byt dobra ucitelka..samozrejme ze to nie je prekazkou, resp. je ale zdaleka nie neprekonatelnou ze? Takze sa nevzdavaj 😉 pokial chces ucit na zs tak potrebujes vystudovat vysoku skolu co jes 5 rokov studia, ale tento odbor sa da studovat aj externe popri praci napriklad 😉 do skolky sa da zamestnat aj bez titulu, dokonca aj bez strednej skoly zameranej na pedagogiku a dokonca aj v statnej 😉 aj ked treba mysliet, ze zvyhodnene su uchadzacky s praxou, ci vystudovanym odborom, nie je nemozne zamestnat sa v skole aj bez toho..a to aj v statnej 😉 pokial to tak citis, ze chces robit s detickami urcite chod do toho...presne takych ludi tam treba.. 🙂

mahalo
25. jan 2015

@sunshineka platovo je na tom vyhodne? hmmm tak to jedine ze je zo skromneho kraja 🙂 prazdniny nema, ma platenu vynutenu dovolenku..to je rozdiel 😉

mahalo
25. jan 2015

Mnohe mudre mamicky netusia ze ovela dolezitejsie ako ovladat pravopis je ovladat rec...co nie je to iste a u ucitelky je rec to najdolezitejsie! Gramatika sa da lahko dobehnut, ale recovy prejav a vsetky jeho zlozky to je iny level! Preto sa dnes na niektorych skolach uz upustilo od povodnych prijmackach a niekde napriklad na ped. UK v BA sa prijma len na zaklade komunikacnych komeptencii.

sunshineka
25. jan 2015

@mahalo hlavne,ze je ona spokojna

zuzkaanicka
25. jan 2015

@mahalo ale ved jasne, kedze VS (obzvlast pedagogickeho zamerania) riesia problemy s poctom studentov, tak beru vsetko 😝 ... to nie je o tom, ze pravopis je nepodstatny.

mahalo
25. jan 2015

@zuzkaanicka nehovorim ze nie je podstatny, ale zdaleka nie je najdolezitejsi..a naucit sa ho moze aj popri studiu, resp. bude musiet.

zuzkaanicka
25. jan 2015

@mahalo ano, vsak preto je to VS, aby sa tam naucili ucivo ZS 😝

mahalo
25. jan 2015

@zuzkaanicka to je uplne bezpredpetne, je to len o tvojej zaujatosti...na vyucbovu prax sa ide az v mgr rocniku a to uz clovek prejde xy skuskami. A inac ano na vyske sa opakuju aj uplne zaklady zo ZS a SS, by si sa cudovala kolko toho clovek pozabuda. Ja by som ta tiez teraz mohla skusat zo zakladov rovnic, ci bodov atlantickej charty a nevedela by si mi mozno ani ceknut pritom si sa to ucila na zs moja 😉 to ze niekto neovlada gramatiku, za tym moze byt xy dovodov..aj napriklad neschopna ucitelka, nezaujem rodicov, poruchy ucenia atd. ale vidim ze pre teba to je asi stred vesmiru...asi by si uprednostnila vreskajucu ucitelku ktora vie dokonale gramatiku, ako empaticku tvorivu ucitelku ktora urobi hrubku..ano kazdy ma ine priority...niekto sa potrebuje vyvysovat napriklad..ale to tiez prameni len z pocitu menejcennosti...mozme sa teraz zacat natahovat par hodin ked ta tak bavi rypkat 🙂 btw to ze sa robili vsade prijamacky bol socikovsky system...v zahranici sa na vacsinu odborov prijmacky nerobia..neocakava sa ze musis ovladat ucivo ktore budete preberat na samotnom studiu..proste bud skusky urobis a preukazes ze si sa to naucil, alebo nevies a nevystudujes...ma to logiku nie? 😉 na prijmacky sa moze naucit kadejaky napokon nepozitelny biflos..prijmacky su skratka prezitok, resit by sa mala len uroven danej skoly.

zuzkaanicka
25. jan 2015

@mahalo ak si raz niekto vyberie nejaku VS, tak by aspon tie nosne predmety mal ovladat na urovni maturity ... a pre ucitela na prvom stupni je to rodny jazyk, matematika. Ano, mozno sa na niektorych VS opakuje aj ucivo ZS, potom je na zvazeni, ci taka VS ma dostat akreditaciu 😝

mahalo
25. jan 2015

@zuzkaanicka ale to vobec nie je pravda, to len tvoj pohlad ktory nesuhlasi ani s ministerstvom ani so sucasnymi poziadavkami VS skol a uz vobec nie tymi zahranicnymi. S tou akreditaciou si uplne mimo, vidno ze nie si z toho prostredia. Proste len tak strielas do slepa podla svojich prepokladov a sudov, ale s realitou a schopnostou uchytenia to nema nic spolocne. To su nejake socikovske prezitky..pises akoby clovek co nevie dobre gramatiku, sa ju uz NEMOHOL doucit a nemohol sa stat dobrym ucitelom. Proste nonsens..pre ludi co sa nezvladaju prekazky to je mozno bezna realita 😉 ale potom su este cielavedomi ludia a takych by to nemalo zastavit..a ludia ako ty, by mali byt hnacim motorom 😀

zuzkaanicka
25. jan 2015

@mahalo ked myslis 😝 ... nezijem na Slovensku a ucim na VS, ale ak myslis, ze strielam do slepa, tak si to kludne mysli dalej 😉

mahalo
25. jan 2015

@zuzkaanicka uff tak aj to sa stane ze si niekto minie povolanie 😝 🙂

zuzkaanicka
25. jan 2015

@mahalo 😀 asi pises o sebe, co? 😀

sorciera24
25. jan 2015

no podla mna by ucitelka na ZS ovladat pravopis a gramatiku mala!....je jedno, co uci, ale spravit hrubku na tabuli, tak sa hanbim ako pes..... (v MS to asi nevadi, ale na 1.stupni, je to podla mna nevyhnutne...)

mahalo
25. jan 2015

@zuzkaanicka nieee moja o tebe..ved ucitelka by mala byt najviac motivujuci prvok vo vychovnom procese..a s tvojim pristupom ktory si zatial predviedla, ti to moc nejde 😝 a teda v ktorom zahranici je to inak s prijmackami? Napriklad v RK, ci FR a dalsich xy krajinach sa robia prijmacky len na vyhranene odbory na ktore potrebujes preukazat talent, ako napr. konzervatorium atd. Preto ma zaujima ktora krajina je na tom podobne ako ta nasa..Cesko, Polsko?

zuzkaanicka
25. jan 2015

@sorciera24 Ty si to nepochopila, to sa buduci ucitel nauci az na VS 😅 ... to len taki, co nemaju vyssie ciele si myslia, ze maturant ma ovladat ucivo ZS 😝

mahalo
25. jan 2015

@sorciera24 nikto tu nepopriera ze by ho vediet nemala..ale ma cas sa ho naucit dovtedy dokym sa pred tu tabulu postavi a to je rozdiel 😉

zuzkaanicka
25. jan 2015

@mahalo Ty si tu zatial predviedla 😝

bubelko
25. jan 2015

@mahalo tak ja osobne by som uprednostnila ucitelku, ktora moje dieta nieco nauci, a bude aj empaticka. ale ak si mam vybrat medzi empatickou ucitelkou a ucitelkou, ktora mozno nakrici, ale aspon nauci, tak beriem tu druhu... pretoze empaticka ucitelka, ktora moje dieta pri hrubke pohladka po hlave a povie, nic sa nestalo, tak taka mi je na dve veci 😉 pohladkat po hlave ho mozem ja ako matka a povedat mu, tak dnes to nevyslo, nabuduce bude lepsie.
a mozem ti povedat, ze ja ako studentka, som teda praktikantov a ucitelov, ktori ucili a robili chyby, nerespektovala. ako mozem respektovat niekoho, kto ma ma nieco naucit a s prepacenim "prd vie"? este na prvom stupni mozno, ale na druhom stupni, hlavne vo vyssich rocnikoch? ved to je na smiech.
a potom sa cudujeme, ze nase skolstvo upada... ked ucit moze hocikto, studovat moze hocikto... 😒