icon

Ako sa stať učiteľkou?

papierka
31. dec 2013

ahojte dievcata mam na vas jednu prosbu, tie ktore sa do toho vyznate, uz som nieco studovala po intedrnete ale...mam ukoncnu strednu skolu z maturitou a chcela by som ucit v skolke alebo deti na 1 stupni. to je jedno co, nemam neake zameranie jazyky neovladam na komunikativnej urovni...co by som mohla ucit? a vlastne ako ziskat taketo vzdelanie na ucenie ako dlho trva co sa uci, Viete mi niektora poradit ako s adopracujem na taketo vzdelanie? musim mat vysoku skolu?pedagogicke minimum, vobec sa do toho nerozumiem, prosim info 🙂

papierka
autor
31. dec 2013

@cecil36 ja jej dakujem za info, kritiku prijmem. Vyznelo to skor ako urazka, ale kazdy sme iny. To, ze sa chce clovek uberat smerom do ktoreho nevidi, opýta sa na pomoc a okamzite su len urazky a komentare ako vyssie...co tema to urazka. Za to clovek nemusi byt zlý a moze byt aj inteligentny. Ak niekde clovek neda ciarku, medzeru alebo inu chybu... treba na neho hned utocit! Ano toto su typicky slovaci, ktorý sa nezapru. Namiesto pomoci, buzeracia. Prave preto som sa pýtala na otazku tu, lebo viem, ze vela zien tu na MK vie pomoct. Namiesto toho je tu len primitivna rekcia niektorých mamiciek. A kde ja chcem ist studovat, najskor sa treba naucit Slovencinu. Okrem toho aj dalsej pani dokonalej, ktora sa musela predstavit a pochvalit kde pracuje a viest tu debatny kruzok o tom ake deti sa rodia, kde ziaci patria, do akej skoly...ale najdu sa take aj na VS a nakoniec stat na to doplaca... Je my z ludi fakt zle, ktorý vedia takto buzerovat. Myslim, ze toto nie je zdrava kritika. Dakujem za info a pomoc.

zuzkaanicka
31. dec 2013

@olivova no, ale ja som poznala ucitelku slovenciny (v hlbokom socializme), ktora napisala do ziackej knizky poznamku takto: Vas sin blab, bla, bla (dalsie znenie si uz nepamatam) 😝 ... takze toto mozno nebude problem len tejto doby 😉

zuzkaanicka
31. dec 2013

@papierka je uplne jedno, kde chces ist ucit a koho chces ist ucit, pravopis by si vediet mala a aj podla posledneho prispevku je jasne, ze ho neovladas. S pozdravom, pani dokonala 😅

nufanek
31. dec 2013

@tamarka
@zuzkaanicka
@cecil36
@olivova
Dievcata, bez urazky, ale myslim, ze ste sa stratili, zakladatelka sa pytala na nieco uplne ine, navrhujem, aby ste isli ucit vy (ak nie ste ucitelkami, samozrejme) a potom sa tu navazali do ludi, pripadne si zalozte vlastnu debatu na tuto temu 😔

zuzanockamt
31. dec 2013

@papierka ako ucitelka na I. stupni by si mala ovladat pravopis dokonale ... a v tvojom ostatnom prispevku mas hned dve velke chyby

zuzanockamt
31. dec 2013

@nufanek pokial sa ale zakladatelka pyta na studium ucitelstva a robi v prispevkoch neustale chyby, tak je len logicke, ze nam to udrelo do oci a pozastavili sme sa nad tym

lene27
31. dec 2013

@papierka Prepáč, ale je mY z ľudí zle? TypickÝ Slováci? Prepáč, ale toto nie sú chybičky, ktoré nevidno ako čiarku, ktorú niekde zabudneš dať. Aj mne sa stane preklep, ale vždy si treba po sebe prečítať to, čo si napísala. Baby, ktoré ti tu radia, ťa nechcú urážať, ale tie chyby doslova svietia. A hoci ti chceme pomôcť, pravda je taká, že ak chceš učiť, tak na tom treba popracovať. Ja neučím to, na čo sa pýtaš, takže ti neviem povedať. Učím anglinu na strednej a tam okrem výšky pedagogického smeru môžeš učiť aj s nepedagogickým smerom, ale potrebuješ si dorobiť DPŠ a kvalifikačné štúdium na predmet, ktorý vyučuješ. A na 2.st. ZŠ chceli to isté.

zuzkaanicka
31. dec 2013

@nufanek precitaj si pozorne celu diskusiu ... my sme jej poradili a ona sa urazila (ja osobne som jej napisala, kde ma ist studovat a kde si co ma zistit-na predch. strane) ... to, ze nevie pravopis, to sa prehliadnut nedalo a ak chce naozaj ucit, tak v prvom rade musi vystudovat a teda ju musia na VS prijat-cize prve, co musi urobit-zapracovat na svojom pravopise, lebo inak tie prijimacky neurobi ... to nie je odklon od temy, to su hole fakty ... ak toto niekto nechape, to je uz jeho problem 😉

horana
31. dec 2013

Problem je ze pedagogicku zvladne kazdy, aj talentovky, takze sa potom stava ze sa tito ludia sice pysnia VS a titulom ale kvalita ucitelov v nasich skolach je zalostna, az na vynimky.
Mnohi sice ovladaju pravopis ale talent ucit uplne postradaju 😝 a ich aktivita smerom k detom je zrejme umerna platu 🙄

nufanek
31. dec 2013

@horana
Tak s tymto suhlasim, ucitel moze ovladat perfektne pravopis a vztah k detom a k samotnemu povolaniu nula bodov a naopak ten co ma s nim problem, moze deti milovat a odovzdat im ovela viac!

Ked tak uvazujem, myslite, ze kazdy ucitel (neslovencinar) ma perfektny pravopis?

@zuzkaanicka citala som, ale myslim, ze to je jej problem, ako ovlada pravopis, ci? 😖

nufanek
31. dec 2013

@horana s cim nesuhladim je ta aktivita, lebo je to opacne. platu zodpoveda aktivita, nie aktivite plat. Motivacia je nulova a spravanie deti katastrofalne, ale to sa uz tiez odklaname 😉

cecil36
31. dec 2013

@papierka chces ucit na prvom stupni, cize dokonaly pravopis je zakladom. Co by si potom tie deti chcela ucit? Ako by si ich chcela ucit ked sama nieco nevies? Myslis, ze na VS ta budu ucit elementarne zalezitosti typu vybrane slova, podmet, prisudok, sklonovanie, casovanie? Baby ti poradili, ze na to co chce robit je najlepsia VS pedagogicka primarna a elementarna pedagogika, tak snad to nemusi kazda zopakovat v prispevku. Ja netvrdim, ze nie si inteligentna, nepoznam ta, tak toto tvrdit nemozem. Mozno mas nadpriemerne IQ, mozno sa hrdis vysokym EQ.... mozno ovladas fyziku na urovni atomoveho fyzika a matematiku, ze zvladnes aj "matfyz". Mozem vsak 100% potvrdit, ze slovensky jazyk neovladas ani na zakladnej urovni. Ale samozrejme, drzim palce do dalsieho studia. Zacni tym samostudiom, aby si na VS nemala velke problemy a nevyrazili ta uz v prvom semestri.

zuzkaanicka
31. dec 2013

@nufanek ano, to je jej problem ako ho (ne)ovlada, ale ak sa pyta, ako sa stat ucitelkou na prvom stupni a pise s dost velkymi chybami, tak sa nema co rozculovat, ak ju na to niekto upozorni 😉

zuzana76
31. dec 2013

@nufanek mne teda dost zalezi na tom, aby sa uroven skolstva nedegradovala, preco by som napr. mala mat rovnake vzdelanie ako niekto iny / teraz vôbec nemyslim zakladatelku, nepoznam ju, mozno je vynikajuca osoba , ma znalosti z iných odborov, ktore nemam ja/ takze k teme, preco by som mala mat rovnake vzdelanie ako hocikto iny, ale pritom znalosti tomu nezodpovedaju, s tymto nesuhlasim. Podla mna by VS nemal skoncit kazdy. Neposudzujem ani pravopis VS vzdelaných ludi, keby napisala ,ze ide studovat IT technologie, asi by som sa nad tym ani nepozastavila, ale ona chce ist studovat elementarnu pedagogiku. Ma iste nedostatky, na ktore bola upozornena, ja mam svoje nedostatky tiez, ale preto som si zvolila za odbor studium , v ktorom som vynikala, nebola som ani priemerna, bola som vynikajuca, dnes ten odbor vystuduje asi kde-kto. Urazanie sa nie je na mieste, ja som ju nenazvala ani hlúpou, ani nic take. Ale je naozaj faktom,ze ak sa chce vydat tymto smerom, mala by sa aspon rok pripravovat / SJ a MAT , pripadne na talentove skusky-kreslenie, TV a hudobna vych. /, potom urobit prijimacky a studovat. Taktiez nesuhlasim s tym, aby napr. studenti, co opakuju skusky aj 5-6x, tak VS skoncia. 😒

sisaha
31. dec 2013

dievcence, nechajte ju..., aj tak na skuskach neprejde, ked ma takyto pravopis..

@papierka nielenze potrebujes VS vzdelanie (5 rocne) v odbore predškolska a elementarna pedagogika, pripadne ucit by si mohla aj s Bc., ale na ZŠ musis absolvovať kompletne 5 rocne studium. Prijimačky su z matematiky, slovenskeho jazyka (vratane diktatu), psychologicke testy a všeobecny prehľad. Ak sa niečo zmenilo, možno aj talentovky z hudobnej.
A mala perlička - u nas za hrubky v diplomovke vyhadzovali.. 😉

lene27
31. dec 2013

@nufanek
@horana
v praxi stretnete aj jednu, aj druhú kategóriu, čo si budeme hovoriť. Nikto nie je dokonalý. Prajem vám, aby ste mali šťastie na tú lepšiu, ktorá ešte nestratila motiváciu a učí preto, lebo chce a baví ju to. 🙂

A pre zakladateľku: mamičky, ktoré sú učiteľky a zapojili sa do tejto diskusie ... to sú žienky, ktoré tým žijú a jednoducho im to tam nesedí a nechcú, aby ďalšia generácia písala takéto sms: LÚBYM ŤA...

Žienky, pevné nervy, zdravie a šťastíčko v roku 2014 a nech sa vám darí 🙂

zuzana76
31. dec 2013

@papierka

napr tu

https://www.ukf.sk/studium/135

mas tam uvedenu aj predskolsku a elementarnu pedagogiku v bakalárskom studiu a potom pokracovanie v magisterskom studiu - ucitelstvo pre primarne vzdelavanie, da sa studovat aj externe, zavolaj si na studijne oddelenie a informuj sa o studiu, to je uplne prvy krok, kedy su prijimacie skusky, z coho, ako sa mozes pripravit atd...

olivova
31. dec 2013

@nufanek - preto na ucitelstvo 1-4, pripadne predskolsku pedagogiku by sa mali dostat len ti najlepsi. Bezchybna gramatika, matematika na vybornej urovni, byt vsestranna v umeleckych oblastiach (predsa treba ovladat VV, HV).... a uzasny vztah k detom. To znamena, ze studium tohto odboru je podla mna velmi tazke, pokial by mali trvat na tychto kriteriach. To, ze ma uzasny vztah k detom - NESTACI !!!
Realita - dnes vystuduje hocikto a tak to aj vyzera.

zuzanockamt
31. dec 2013

@nufanek ano, je to jej problem, ako ovlada pravopis, ale potom nech si zvoli ine studium, napr. techniku, panom inzinierom je odpustene 😀 😉 🙂 ... moj nazor je taky, ze kazdy, kto zmaturuje zo SJL, by mal pravopis ovladat ... OK, teraz su hranice posunute, co sa tyka vedomosti, tak budem mierna a maturantom chybicku doprajem 😀, ale absolvent VS - ucitelske studium musi ovladat pravopis na 100% ... ja tiez pisem bez interpunkcie, vsetko s malym pismenom a obcas ani ciarky nedavam - ked pisem na forum, chatujem alebo skypujem - lebo sa mi jednoducho nechce ... ale gramaticke chyby nerobim

zuzkaanicka
31. dec 2013

@zuzanockamt neviem, ci toto vysvetlis ... mne by bolo divne, keby nejaky moj ucitel bol byval urobil gramaticku chybu napr. na tabuli ... ale mozno to nie kazdemu vadi ... kedysi mala maturita inu cenu, bohuzial 😝

nufanek
31. dec 2013

@zuzanockamt pochybujem, ze kazdy absolvent ucitelskeho studia ovlada 100% pravopis, kedze nestuduje slovensky jazyk a posledny kontakt so slovencinou mal na strednej skole, v mnohych pripadoch len okrajovo, kedze ucitelstvo studuju nielen absolventi gymnazia

zuzkaanicka
31. dec 2013

@nufanek je rozdiel aka je realita a aka by mala byt ... ja osobne si myslim, ze je to ostuda, ak ucitel neovlada pravopis a je uplne, ci je to slovencinar, alebo ucitel nejakeho ineho predmetu ... proste nebudem zatvarat oci a tvarit sa, ze je to normalne, normalne to nie je 😉

zuzana76
31. dec 2013

@nufanek omyl, na VS je aj slovensky jazyk, teda tusim sme mali jeden semester a z neho aj skusku s diktátom, myslim,ze chceli pre vsetkych studentov pedagogickych smerov zaviest aj povinnu statnicu zo SJ, ale s tym neviem co je dalej, ci sa to zrealizovalo, asi nie.

vevesh
31. dec 2013

@nufanek na pedagogickej je povinny 1 semester sj ako jazykovedny a 1 semester cisto s.literatura pre neslovencinarov- cize vseobecne zameranie, dokonca aj na humanitnych vedach, filozofickych smeroch a co viem aj na psychologii je jeden semester sj-jazykovedny povinny.... 😉 teda pokial to niekto za tych par rokov nezmenil 😎

zuzanockamt
31. dec 2013

@nufanek neviem, aka je realita, ale je strasne, ak ucitel pravopis neovlada ... ja mam SJL v aprobacii, tak neviem, ako to vyzera so studiom inych predmetov, kde v kombinacii SJL nie je

zuzkaanicka
31. dec 2013

@papierka a divam sa, ze si z Lucenca ... tam je pedagogicka a socialna akademia (kedysi stredna pedagogicka skola) ... zabehni si tam a opytaj sa priamo ich, ci maju nadstavbu, ak nemaju, tak Ti potom ostava asi iba skusit VS.

nufanek
31. dec 2013

@zuzana76
@zuzanockamt
Rovnako neviem, ako je to so studiom inych odborov, respektive so studiom na pedagogickej vobec, mam za sebou odborne studium slovenciny na filozofickej UK, ale myslim, ze jeden semester moc z biedy nevytrhne
Rovnako pisem bez interpunkcie, ciarok 🙂 je to jednoduchsie

Prajem pekny zvysok vecera 🙂

sisaha
1. jan 2014

@zuzana76 no na UK BA su statnice zo SLJ na ucitelstve 1.-4.

zuzkaanicka
1. jan 2014

@sisaha ja myslim, ze tie statnice zo slovenciny musi absolvovat kazda ucitelka pre 1.-4. rocnik-by ma prekvapilo, keby na nejakej pedagogickej fakulte neboli 😉

sisaha
1. jan 2014

@zuzkaanicka asi mas pravdu, ja si to uz velmi nepamatam.. 😉