icon

Ako sa stať učiteľkou na prvom stupni základnej školy?

kms
8. dec 2015

Dobrý deň,
viete mi prosím poradiť, čo si musím dorobiť aby som mohla učiť aj na prvom stupni ZŠ? Mám vyštudované učiteľstvo matematiky a geografie pre 2. st. ZŠ a SŠ. Alebo musím študovať zase 5 rokov?

Strana
z2
kms
autor
9. dec 2015

Dakujem za pomoc. Pozriem to rozsirujuce, to je pre mna 🙂
Diskusia pomimo: baby podla mna nikto nikdy nebude moct porovnat zamestnania bez toho aby tam pracoval min. 10 rokov. Preto je podLa mna kazda takato diskusia zbytocna a irelevantna.

chiara27
9. dec 2015

@sardinka335 ďakujem za info

diablikovci
9. dec 2015

@applede Tak ti uvediem priklady. Skus sa postavit k storoju lebo sa spusta o presne o 6:00 a stoj a rob tam do 10:00 je tam 30 zien ma naraz prestavku a vsetky chcu ist na zachod a mas tam 3 zachody a stihaj sa aj vystat, aj najest, aj kus oddychnut a to vsetko za 30 min lebo 10:30 sa pusta stroj. A ked ti treba nazachod tak sa modlikaj predacke, ze pod ma zaskocit lebo uz mi fakt treba a ked ona pride o 20_30min. Dalsi priklad. Ze mas zodpovednost za dospelého cloveka a si dzubany zato ze ten clovek neurobil to a to. Ked su opravy na linke mas sa zaistit aby sa predchadzalo urazom ten clovek tam robi 30r a uz 20r to tak funguje a to nerobi a ide okolo bezpecnostny technik a opyta sa ho poznate vyhasku tua tu. A potom pride za tebou a ta tak zdzube ze ako davas pozor na svojho zamestnanca ze su prace na linke a on nedodrzuje veci a keby sa mu nieco stalo tak nepodzubu iba jeho ale aj tebe lebo on je DOSPELY a aj tak treba dozerat na neho ako na male dieta a technik ta upozorni 2x,3x,4x a zrazu mas dole 10% z platu zato ze ty ako predak mas zodpovednost za cloveka a musis ho kontrolovat ci to urobil aj ked o tom vie ze to musi robit! Ako napr. tvoja koegyna by nezapisovala veci ako ma a ty ako zastupkyna budes pre nu mat mensi plat lebo ty musis nielen robit svoju robotu ale aj dozerat na iných! Alebo deti rozbiju kvetinac co urobis? Napises poznamku a sa to uprace a povies nieco tomu ziakovi. Spadne hrana-pracovny vyraz lebo niekto zle cosi urobil tak nemozes prist a zdzubat toho cloveka ze co to robil a pod. Lebo prac. predpis je taky ak spadne hrana tak ty ako predak musis zavolat svojho nadriadeného , technika, vedúceho vyrobi, ohlasit na internu pohotovost ze nenastal ziadny prac. uraz tie na interny poziarny zbor ze nenastal tam poziar a plno papierov preco zaco co sa stalo kto bol na vine a klasika preco ste neskontrolovali ci ten clovek urobil to spravne. Aj ked ten clovek je nato skoleny ma vsetky povolenia. A zase ak sa stale smrtelny pracovny uraz tak to nechci zazit ako na teba vsetci pozeraju s rodiny. A prides domov . ze mam volno tak prd zadnes za PC a citaj maily a rob testy cez PC aby si mala platne preskolenia a somariny. Alebo majster ti zavola ze ten a ten ma PNku tak ty vyvolavaj inym ludom ci nepridu navyse do roboty a zo svojho pausalu. Priklad predavacka si vylozi nohy ha ha. Obchod je otvoreny do 20 hod a do vtedy ty mas prac. dobu a este 20:10-15 musi blokovat lebo ja som zakaznik ja som pan a skus povedat nie tak mas 2x pracovne napomenutie a potom letis! A potom musis spocitat peniaze, vypisat papiere, cakat na sekuritakov aby zobrali trzbu a z roboty odchadzas 20:45-21 a to robis zadarmo to ti nikto nezaplati lebo obchod je iba do 20 hod otvoreny. Ides na sluzobnu cestu lebo musis robis tam 7 dni vkuse lebo nema kto robit alebo je otvaracka a nic nemas zaplatene navyse. Predavacka mam zajtra volno a rano telefon, ze prid do roboty lebo tej ochorelo dieta a ty si objednana ku kadernicke uz vyse mesiaca. Alebo vysvetli dietatu, ze 24.12. dni pokoja , rodiny a lasky musis ist poobede do prace to jest ze ides o 12:20 a prides domov 23:00.
A ked je to poslanie ako si pisala tak si myslim, ze netocim sa len o peniazoch a penezi a chcem penezi. Ja viem ze nie kazdy moze robit, ucitela, politika, ale aj upratovacka ma zodpovednost.
A mozno by bolo dobre keby si kazdy vyskusal aj tu druhu stranu prace a dam ruku do ohna ze taky co robia od 8 do 16 hod iba Po az Pia. tak by sa k tomu rychlo vratili spat. Iba tolko.

sorciera24
9. dec 2015

@diablikovci ale ved vystuduj aj ty a mozes ucit 😀 ja som robila napr. kadeco....od predavacky, cez pekarne, stroje atd. .....a prave preto soms tudovala a stujem nadalej (lebo ano, ucitelia sa musia celozivotne vzdelavat, vies....)...aby som toto, co popisujes ty, robit nemusela....nasa praca je anrocna....v inom zmysle ako popisujes...ale je.....ako kazde povolanie, ja si vazim rpacu kazdeho, ci robotnika, ucitela, smetiara...ty zjavne nie..... ja sa napr. nestazujem, elbo ja svoju pracu naozaj milujem a milujem tie skvele decka a pracu s nimi, keby mi slo o penaize, tak to nerobim 😉 ...lebo prepac, VS vzdelany clovek by podla mna mal zarabt viac ako clovek s ucnovkou (aj ekd, aj tenmaka)...ale predsa, ja kym som studovala, oni uz napr. robili.....a je smiesne, ze plat ucitela nedosahuje ani priemernu mzdu na SR....tot moj nazor.....(ale ako vravim, mne zatial staci, viem sa uskromnit a aj usetrit....tak sa nestazujem....)
P:S: k tym prestavkam... 😀 skoda, ze si to nikdy nezazila, preto aj ty by si mala zazit napr. to ucitelovanie....ja za 10min. prestavku utekam z triedy do kabinetu, cestou ma vzdy zastavi aspon 5 ziakov (mohla by som ich odbit, ale mam to robit?).....takze kym, pridem do kabinetu, vymenim veci a utekam na dalsiu hodinu....tot nase prestavky.....cize prvykrat kolkokrat cikam o pol2ej, caj pijem studeny.....(a to su este prestavky bez dozoru...) 😉 est raz zdoraznujem, ze tymto sa zas nestazujem...eln ti popisujem tebou skreslenu realitu.....
a ak mi chces ty popisat inu, viem aka je praca predavacky ci robotnika...moji rodicia ju robia, cize viem ako sa namakaju...ale endovolim si zhadzovat pracu nikoho, ci je vyssie nado mnou, ci nizsie.....to tiez o nejakej urovni svedci..... 😉

sardinka335
9. dec 2015

@diablikovci tak ja neviem pokial nie si v ,,hladovej doline,, ze zial nemáš čo sa tyka zamestnania na vyber tak prečo tam pracuješ???? ako sorry...to je aj chyba ludi, ze čušia a nezomknu sa a neozvu sa v niektorých veciach.
Ja som brigadovala v tlačiarni cenín a viem ako to je za strojom a povedala som si nikdy viac - pokial samozrejme ma situácia nedonuti, človek nikdy nevie tak toto robiť nechcem a preto na materskej som sa nevyhovarala ako to nejde, ako nestiham pri 1 dieťati a išla som dialkovo do školy...a dostala štipendium za študijne vysledky, pisala som prace pre lenivých študentov aby som si privyrobila.
A ak si niekto myslí ze učitelka tam ma čas na kavičku- ja utekam z triedy na vecko pomaly klusom, v kabinete si chystam veci alebo idem prefotit - všetko si zhanam sama, z domu, internetu - nikto mi nič neda do ruk hotové. Za svoje peniaze si kupujem knihy, pracovný zosit z ktoreho prefocujem ziakom, Za deti nesieme tiež zodpovednosť - ak by sa stal uraz nedaj boze smrtelný tak je to velky pruser a osobná zodpovednost, sudy a trestne stihanie. VIeš kolko ja volam zo svojho kreditu? Ja nemam paušal - ze je hentomu je zle, neutekam za veducou do druhej budovy lebo nemozem odist od deti takze tej volam - to mi nikto nezaplati, vo svojom volnom čase a na svojom aute kde je moj benzín idem do dračika, alltoysu a kupujem hračky...to mi tiež nikto nezaplati. Nosim pomocky, vyrabam pomocky - to mi nikto nezaplati, Dojdem domov a večer vypisujem triednu knihu, týždenné plány, prípravy čo budeme robiť...iny pozeraju televizor. A tiež mi kolko krát zavolali ze vypadla kolegyna tak či nemozem zobrat suplovanie - lebo nema kto alebo skušaju kto sa chytí...a ked tam niečo mam tak čo? Ked je vazna situácia počas nejakých chorob tak vazne nema kto takže kadernik tiež musi počkať lebo zase tiež človek nechce byť neochotný ked veduca vola, ze potrebuje pomoct vykryť...ved čo ak mne decko ochorie a ja budem potrebovať...a to trpnem aby nikoho nenapadlo posielať ma na ,,kredity,, teda študovať vo svojom volnom čase, za svoje peniaze sa presuvať, stravovať atd....
No ani nepokračujem...lebo tvoj pohlad je velmi skreslený. Ja si vazim aj toho robotnika čo tam tie cesty kope...klobuk dole pred ním ze to robí, alebo ten čo kanale kope...klobuk dole. Kazda profesia je potrebna, aj upratovačku som robila a boli so mnou spokojní lebo som pedant...a chcela som to robiť popri učitelovaniu na prilepšok ale muž mi to zatrhol.... 🙂

kms
autor
9. dec 2015

@sardinka335
@sorciera24
@diablikovci
@applede
Baby nechce sa mi čítať vaše výlevy, no do tejto diskusie nepatria. A moje vyjadrenie k vašej pre mňa ireleventnej debate: baby podla mna nikto nikdy nebude moct porovnat zamestnania bez toho aby tam pracoval min. 10 rokov. Preto je podLa mna kazda takato diskusia zbytocna a irelevantna.

diablikovci
9. dec 2015

Ale k tomu sa nikto nevyjadruje že na vianoce, ci veľkú noc a iné sviatky druhý sú V robote.

sardinka335
9. dec 2015

@kms naše vylevy ani neboli určene tebe, ak ta to nezaujima nikto ta nenuti to čitať...tvoja otazka bola zodpovedana a tym to hasne.
A čo teraz mam v každom zamestnani pracovať 10 rokov aby som sa k nemu vedela vyjadriť? Troška psycho nie? ale ok, howk ved ako ani mna to vo vysledku nezaujima.

@diablikovci tak si najdi pracu čo ta bavi, zmen pracu proste rob niečo...idealne to nikde nebude, vsade je niečo čo človeku vadi, čo ho nervuje a zapamätaj si, ze ak nie si majitel firmy alebo nejaky raiditel tak vzdy budeš posluchat iných..nadriadených nech by to bolo aj neviem ake super zamestranie ak si tam zamestnaný ako ,,pikolík,, tak budeš posluchať, počuvat nejake buzerácie a pod. Tak je to všade aj v škole - čo myslíš ze moja nadriadená nič navyše nechce? ze neriešime absurdnosti, ze sa nedostaneme do nazorových stretov?
Tí druhí tiež maju narok na nejaku dovolenku napr. moj muz je uplne iny odbor ma ma v tom čase sice menej dovolenky ale ma...priapdne ide len na skok do roboty. A čo? Tak si urobme všeti dovolenku a bude...my si napr. mozeme brat len cez prazdniny dovolenku resp. je nám to odporučané a je fajn ak sa to dodržuje lebo kto bude učiť, kto zastupi? Na jeden den dovolenky som musela pisat ziadost ako na ministerstvo aby mi to schvalili - mimo prazdnin. Ale skor u teba šípim iný problém - práca ta nebaví, si z nej frustrovaná/ý a robiť sa ti to nechce. Kebyze nie tak toto vobec neriešiš.

pumpkincake
9. dec 2015

Veru musis ist na 5 rokov. Ale da sa to znizit na menej. Ze za dva roky spravis bc napr. Kamoska mala vystudovane matiku a nabozenstvo a musela ist znova ked chcela 1.stupen

sorciera24
9. dec 2015

@diablikovci a? ako druhi? ja mam normalnu dovolenku, podla zakona..... moj muz nie je ucitel a tiez ma vtedy dovolenku.....su aj ine povolania, kde neroobis sviatky....ako nechapem......vsak som ti navrhla...vystuduj a mozes ist ucit a byt doma "vkuse" 😝 ale s tymi hrubkami asi tazko....(mozno aj preto mas voci ucitelom averziu, ked ta nenaucili zakladnu gramatiku...potom sa necudujem 😝 )

to, ze si nemozem vziat PNku, ci ocerku nemusim ani spominat....

diablikovci
9. dec 2015

@sorciera24 čakala som kedy tie hrúbky kto vytiahne. A vidíš ponížiť človeka to ide hned. Tak aj píš ako sa má kde sú dĺžne a mäkčene a pod. Ja som iba na napísala iba to čo som videla v telKe že učitelia sú nespokojný a iba z toho pohladu som napisala ze to je prd platene. Ttak ok ako ste napísali mne tak nech aj oni zmenia prácu keď sa im nepáči. A NECH mi tu nikto nevypisuje iné veci. Je štrajk je tak keď sa ti nepáči tak chod preč. (To teraz nemyslím konkrétne teba), ale všeobecne. Ja som tiež chcela poukázať aj na iné zamestnania ako je predavačka tiež má toho veľa alebo ako aj master alebo mi predaci a to nikto tu nechce uznať. TaK ok.

pumpkincake
9. dec 2015

@diablikovci no nehnevaj sa, ale porovnavat predavacku s ucitelom je ako porovnavat jablka s klincami. My musime studovat vysoku skolu a mozno sa to niekomu nezda, ale na ped. Fakultach chcu toho fakt dost cize sa tam neflakame. Predavacka veru nemusi mat ani maturitu. Nechcem sa nikoho dotknut, ale ani doktor ked studuje 6r tazku medicinu nebude snad porovnavany s instalaterom v nemocnci , ktory toho ma tiez vela. Dalej okrem toho sme jednou nohou vzdy v base lebo nikdy nevies co deti vyvedu najma tie mensie. Je tam obrovska zodpovednost. Casto nahradzame rodicov. A nehovoriac o mnohych tlakoch od rodicov, od statu. Byrokracia. Dovolenky len cez prazdniny kedy su vylety najdrahsie. Ziadne pn ci ocr... veelmi vynimocne. A to sme pri tolkych detoch chori stale. Po veceroch opravovat pisomky, pripravy na dalsie dni, byrokracia. Akoze podla mna je to dobra robota len plat je fakt mizerny a ten pohlad niektorych co houby vedia je strasne skresleny. Kiezby mal moznost kazdy rodic ucit aspon tyzden v nejakej triede a so vsetkym co k tomu patri 🙂

sorciera24
9. dec 2015

@diablikovci ano, suhlasim, ze aj predavacka to am tazke, moja mama nou je....sama som predavala, viem o com to je.... preto neponizujem ziadne povolanie....a ak tak sledujes media, tak furt niekto vola po vyssich platoch.... maju na to pravo....lebo myslim si, ze vseobecne palty na SR male su, ci ho maju ucitelia, predavacky, robotnici....ja by som dopriala akzdemu....ale prave preto nebudem niekomu vykrikovat, ak ide za svojim a napr. strajkuje....moze to robit kazdy...
k tym hrubkam....to nie je ponizenie, svojim prejavom sa clovek dokaze sam ponizit...prepac, men to len bije do oci....(interpunkcia v anonymnych verejnych forach nie je ziaduca....je to neformalna rychla komunikacia)...v oficialnej sa samozrejme pisem s interpunkciou.... 🙂
ja len, ze tvoje prispevky posobia velmi zavistlivo...a pritom niet co....toto nastavenie plodi len nenavist.....a potom ti to nic dobre ani nemoze priniest....... skus sa na to pozriet z lepsej strany, ucitelia budu ucit tvoje dieta, hadam chces pren tych najvalitnejsich, ci? 🙂

katrin21
9. dec 2015

@diablikovci kazdy sa tlaci do skolstva? na to si ako prisla? ja som mimo skolstva 11r a poviem ti, jedina vyhoda je tam to cerpadnie dovolenky pocas prazdnin, co sa tyka unavy, tak z kanclu po 9 hodinach som v zivote nedosla taka unavena, ako po oduceni napr. 5 hodin !!!! o prestavkach a kmitani pocas nich medzi pavilonmi, hlavne ak mas predmet, ked este potrebujes ist pre pomocky a prejst po školy, reps. aj medzi pavilonmi napr. v zime, ziadna slast, to ti poviem.. Večne som bola upachtena !
Mala som toho plne zuby, riesit neustale vylevy a excesy pubertakov, ktorym doma nikto nic nepovie, ani ked maju 4 zo spravania ( ano takí su !) .... takí sa nezastavia pred nicim...
Slzak nastriekany na chodbe, kolegynu astmaticku skoro zadusilo.... a pod.. radosti...
Nehovorim, ked mas milych ziakov, je to pekne ale VELMI ZLE PLATENE povolanie... skor fakt poslanie.. tie prazdniny su mala naplast na to, ze sa clovek potrebuje aj uzivit a ze nemoze mat zase na druhej strane volno kedy chce, ale LEN keby moze...
Nahovoriac o hlase, ako trpi a to ja ho nemam slaby vobec, aj tak som mala hlasivky casto out....
Kto nezazil nepochopi... preto som 11r uz mimo skolstva a neviem, ci by som sa vratila,jedine,keby fakt nemam inu moznost, tak robit za 500E cisteho niekde 9 hodin, alebo byt v skolstve a neriesit prazdniny maleho dietata, kam s nim, ked nemas babky, tak mozno na par rokov ( nie natrvalo!) by som sa zase obetovala... ALe inakk nie... RAdsej kancelaria....
a to uz ani nehovorim o STATUSE UCITELA v SPOLOCNOSTI.. cloveka nemaju za nic, sprosta ucitelka... tak povedia.. pritom si neuvedomuju, ze od skolstva zavisia vsetky OSTATNE POVOLANIA, ako vase deti budu mudre , alebo sproste.... lebo kto nevie vysvetlit, nic nenauci....
Je to otrocina... vazne.... psychicky je to narocne, doma kopec pripravy, ak chces zodpovedne aj nieco naucit a nie byt šlendrian... takze.... važ slova..

sardinka335
9. dec 2015

@diablikovci Ludia su furt nespokojní a idu volby tak kedy maju začať s ,,nespokojnostou,, no teraz je ideálna doba pritlačiť na politikov! Kazda profesia ma toho ,,vela,, - lekar, učitel, pani za prepažkou na pošte ked vidim ako ma toho vela...pokladnička v Lidli - klobuk dole pred nimi ja by som mala ,,manko,, kazdu chvilu. Ved nech kazdy zmeni pracu ak ju robi s nechuťou nehc je to kto chce aj gogo tanečnica...a zase chapem ze su regiony, kde zial nie je velmi na vyber koli nezamestnanosti.
90% je o našom nastavení v tej praci, ak tam ja pojdem s nechuťou, nebavi ma to, blby kolektiv...tak ti poviem ze mozem mať aj 1000 euro čisteho a veru neviem kolko by som na takom mieste vydrzala...robila som takto v špecke - blby kolektív - skupinkovanie, ohovaranie, vedenie školy na prd, riťolezectvo, využívali nás ako lacne pracovne sily - bola som asistent pedagoga - nikdy viac. Uz rano ked som išla do prace tak ma bolela hlava atd...odchod bol to najlepšie čo som mohla spraviť - nikde by som sand nemala menšiu mzdu, tam to bolo len minimum takze som nemala čo banovať.

pumpkincake
9. dec 2015

@sardinka335 tak to ti mozem povedat jedinu istotu. Robila som za priehradkou na poste a aj cez vianoce a oproti uceniu v ms je to oddych 😀 a aj predavacku som stihla robit. Tu ide o to, ze ak mas vztah k detom a si kreativna tak ta to tam jedine taha a proste take profesie kde nemas byt ta proste deprimuju. Na poste som zarobila cca tolko co ucitelka a to som mala menej zodpovednosti "iba" hmotnu. Mala som aj cas si vypit caj, mohla som sa ist vycikat... ano obcas to tam bolo o drzku ale tak v ms napr ti nema kto deti postrazit a hocikedy ist na vecko. Alebo su popijat cajicek ako si myslite. A sleduj 18deti pri cviceniach aby sa im nieco nestalo, stale vymyslat nove veci. Je to super len ked si porovnas tie platy tak ti je zle.

pumpkincake
10. dec 2015

Je mi smutno ked ludia prirovnavaju ucitelov k predavackam. Preco doktorov, pravnikov nikto k predavacom ci murarom neprirovnava? My musime mat vysoke skoly, mame vysoku zodpovednost a mali by sme mat vyssi status ako niekto kto nepotrebuje k svojej praci ani maturitu. Ludia sme samozrejme vsetci rovnako hodnotni a rovnako pekarka je dolezita tak velmi ako napr chirurg (ved kto by nam napiekol chlieb?) Ale ludia by si mali zacat uvedomovat, ze ucitel si zasluzi nejaky vyssi status. Ono je to o tejto kulture naroda. Nemame ju. Toto je policajny stat kde su ucitelia a kultura, skolstvo celkovo podradzovane . Robi to politika a to je vizitka naroda. Oni nechcu vzdelane a vychovane deti lebo tie su "nebezpecne" a mozu taku vladu lahko zosadit. Sa pozrite do Finska , svedska, norska. Tam je to 3. najatraktivnejsie povolanie. Ucitelia su vazeni ludia. A japonsko detto. A pozrite sa na ich kulturu. Su uplne inde ako my.

sorciera24
10. dec 2015

@pumpkincake co, ale hlavne, ze chcu kvalitnu vyucbu pre svoje deti.....ale vazit si ans, to uz im nevonia, .....kebyze ma nebavi ucit a nezalezi mi fakt aj na tych cudzich detoch, tak mam chut prist do triedy, oducit si svoje nejakym netraktivnym sposobom a hotovo........(asi by sme to aj mali)...a nie este pomimo robit sutaze, exkurzie, akademie, vianocne programy, trhy , konfernecie, besedy a neviem co este...(zadarmo samozrejme)

pumpkincake
10. dec 2015

@sorciera24 jaj no na to som aj zabudla veru. Kazdy zavidi letne prazdniny, ktore napr v ms uz ani nie su. A to , ze su besiedky, rozne spanie v skolach a ine aj nocne aktivity, tyzdnove vylety kde su ucitelia nonstop od rodiny a 24h v praci. Soboty ci nedele ked su napr podujatia ako den matiek, mikulas. Nacvik roznych predstaveni.. a skolenia to uz nikto nevidi , zekolko h je to navyse

anonymka11
17. máj 2022

Ahojte chcem sa opýtať mám vyštudovanú predškolskú a elementárnu pedagogiku bc špeciálnu pedagogiku Mgr pokiaľ by som chcela učiť na základnej škole 1 až 4 ročník je potrebné si dorobiť ešte nejaké rozširujúce vzdelanie ale s týmto vzdelaním to nie je potrebné dakujem

Strana
z2