icon

Ako sa vyrovnať so stratou zamestnania?

4. okt 2025

Dobrý večer , potrebujem sa trošku vyrozprávať lebo ma to zadusí . Som vyštudovaná učiteľka s praxou . Milujem svoju robotu . Vedela som , že ak vyštudujem učiteľstvo splním si svoj sen . Pracovala som dlhšie obdobie v jednej škole , plnila som si svoju prácu na 200% , vložila som do toho celé svoje srdce , deti som zbožňovala , tvorili sme , stále som hľadala nové nápady , úplne ma táto práca napĺňala. Všetko bolo výborné , bola som spokojná a deti ,čo je pre mňa najpodstatnejšie , boli spokojné tiež . Jedného dňa som dostala nečakane jednu pani učiteľku na zaúčanie. Pani učiteľka bez praxe , stredná škola robená diaľkovo , a keďže som bola podľa vedenia šikovná , vybrali ma na miesto uvadzajúcej učiteľky . Táto pani učiteľka mala výborne vzťahy so zriaďovateľom , až také , že ja kým som ju zaúčala , v každom smere jej pomáhala , ona dostávala časom sebavedomie a začala si na mňa vymýšľať nezmysly . Ja som o ničom nevedela , keď som sa to dozvedela , akoby som dostala do chrbta riadne ostrý nôž . Samozrejme zriaďovateľ jej dôveroval , ja som sa spočiatku bránila ale dochádzalo k takým veciam , že som to úplne položila a odišla z práce . Neviem to doteraz pochopiť prečo sa mi to stalo ? Čím som si to zaslúžila ? Vždy som bola fér , nápomocná a nakoniec ma obvinila , že som ju terorizovala. Neprávom som prišla o prácu a v dnešnej dobe mám problém sa zamestnať , učiteľov je veľa a detí čoraz menej. Denne sa modlim za to , aby som si našla dobrú prácu ale nedarí sa mi . Ďakujem , že ste to dočítali až sem 💙💙💙

Strana
z2
anonym_846261
5. okt 2025
@andrea_ff

@nairobi stalo sa to aj mne. V mojom prípade som tam robila roky rokúce. Po návrate z MD som dostala narcisticku manipulatívnu kolegynu a nakoniec ma tak zničila, až som už nemohla....a musela som odísť z práce, ktorú som mala veľmi rada a vyhovovala mi aj platovo, aj podmienkami.

@andrea_ff to co opisujete je v podstate "konkurencia" na trhu prace. Nie je to prijemne. Ale v sukromnom sektore to je uplne bezne. Ambiciozni a dravi si vacsinou skolstvo nevyberali a ked hej nemali velky priestor. Teraz sa tlaky a vacsia konkurencia dostava aj tam. V minulosti v skolstve nebolo caste ze ta nahradi niekto.

anonym_43d410
5. okt 2025
@letfenixa

@zunaf je ale zvláštne, že ten prebytok z východu sa nepresunie na západ, radšej narieka.

@letfenixa cize ucitelka z vychodu sa ma prestahovat do BA a ak nema napr. partnera, tak byvat niekde v zdielanom byte, lebo viac si nebude moct dovolit. Tak to je vyhliadka vysnenej buducnosti 🙂

anonym_846261
5. okt 2025

A este by sol doplnil 1) zamysliet sa objektivne a max. sebakriticky ci na nova koleg pracu nerobila nahodou lepsie . Argumentlvat rokmi praxe ze zbytocne. Netreba 30 rokov praxe. Stacia 3 casto. Treba sa skusit pozbierat a mozno na sebe este pracovat a posuvat sa dalej. 2) mozno bude treba dochadzat aj 60 kilometrov a viac. Treba si pozriet nieco dalej a propravit sa na to. 3) mozno bude treba ist mimo odbor - ak sa nieco vyskytne . 4) az potom by som zvazil stahovanie resp. tyzdnovky

anonym_846261
5. okt 2025
@anonym_43d410

@letfenixa cize ucitelka z vychodu sa ma prestahovat do BA a ak nema napr. partnera, tak byvat niekde v zdielanom byte, lebo viac si nebude moct dovolit. Tak to je vyhliadka vysnenej buducnosti 🙂

@anonym_43d410 ved to presne robia. Ale tie zacinajuce. Tie sa stahuju. A tie obcas konjuruju. Smozrejne ze to asi nechce urobit clovek s rokmi praxe a zazemim.

letfenixa
5. okt 2025
@anonym_43d410

@anonym_43d410 môže byť aj nezamestnana na východe. Podľa tpho, čo sa viac oplatí.

anonym_846261
5. okt 2025

No este to bude zaujimave. Nielen na vychode ale aj na zapade. Prave mi vyskocil clanok ake su prognozy ek nezamestnansti. Takze bude asi "veselo" nielen v sr ale vsade.

sunny3
5. okt 2025

.

anonym_3d0a32
5. okt 2025

Svet patril a teraz bude ešte viac patriť mentálne zdravým, silným a sebavedomým ľuďom. Psychicky labilni jedinci vhodní akurát tak do chránenej dielne pôjdu v tejto dobe na okraj spoločnosti. Učiteľka, ktorá sa psychicky zložila a sama dala výpoveď kvôli pletkám a teraz tu narieka je jednoducho slabý kus, nevhodný na toto povolanie. Tiež som zažila všelijaké kolektívy a ľudí, no nech bolo akomkoľvek, nikdy som nedala dobrovoľne výpoveď, kým som nemala istú druhú prácu. Toto ma učili už rodičia a potom mi to potvrdil reálny život.

anonym_43d410
5. okt 2025
@anonym_3d0a32

Svet patril a teraz bude ešte viac patriť mentálne zdravým, silným a sebavedomým ľuďom. Psychicky labilni jedinci vhodní akurát tak do chránenej dielne pôjdu v tejto dobe na okraj spoločnosti. Učiteľka, ktorá sa psychicky zložila a sama dala výpoveď kvôli pletkám a teraz tu narieka je jednoducho slabý kus, nevhodný na toto povolanie. Tiež som zažila všelijaké kolektívy a ľudí, no nech bolo akomkoľvek, nikdy som nedala dobrovoľne výpoveď, kým som nemala istú druhú prácu. Toto ma učili už rodičia a potom mi to potvrdil reálny život.

@anonym_3d0a32 a potom je tu clovek - silny kus, ktory trpi, zatina donekonecna zuby, lebo nemoze odist ked nema pracu, lebo hypotwka, lebo co kolegovia, co povie suseda a potom v 40tke dostane mrtvicu (vid moja kolegyna). Nie, ucitelka nie je slaby kus, je to len clovek, ktory ma tiez pohar, ktory pretecie.

katulienkax
5. okt 2025
@anonym_846261

Ano. Ludia ma tu mozno budu opluvat, ale myslim ze doba sa postupne meni a ucitelov uz je dost na vacsine sr, itckarov je dost, aj napr at last but not at least lekarov bude dost a je a bude aj konkurencia na trhu prace. Treba si zvykat.

@anonym_846261 v bratislave praveze nie jendost ucitelov. Co sa tyka lekarov aj tych nie je dost. Zdravotnikov beru stale, tam je skor problem ze odchadzaju mladi do rakuska kde maju lepsie platy.

alica110
5. okt 2025

Je mi luto, co sa ti stalo. Dnes, ak nemas ostre lakte a nelezies sefom do zadku, dopadne to presne takto. Nie kvalita je dolezita, dolezite su kontakty a to ako dobre vies liezt do toho spominaneho zadku. Prajem ti, nech si cim skor nieco najdes ❤

noone007
Autor odpoveď zmazal
lapersefona
5. okt 2025
@letfenixa

@zunaf je ale zvláštne, že ten prebytok z východu sa nepresunie na západ, radšej narieka.

@letfenixa nestahujú sa na západ preto lebo na západe sú vyššie náklady na bývanie a s rovnakým platom si môžu o čosi viac dovolit ako na zapade

lapersefona
5. okt 2025
@anonym_846261

No este to bude zaujimave. Nielen na vychode ale aj na zapade. Prave mi vyskocil clanok ake su prognozy ek nezamestnansti. Takze bude asi "veselo" nielen v sr ale vsade.

@anonym_846261 a ake su prognózy,?

anonym_846261
5. okt 2025
@lapersefona

@anonym_846261 a ake su prognózy,?

@lapersefona ze je tu zrejme ekonomicky supercyklus a svet sa meni a bude sa treba vediet prisposovit. Netreba panikarit ale treba pocitat so zmenami v zivote. je celosvetova neistota a stres. Cla, pokles automotive. Rast nezamestnanosti. Vplyv ai na zamestnanost. Cize podobne ako dot.com zmena. Nielen mentalna praca je ovplyvnena it ako je pravo, it, uctovnictvo alebo marketing . Milujem technologie. Ale minule ma normalne zaskocilo ked som videl v jednom nemenovanom markete umyvacieho robota - umyval podlahu. Cize roboticka upratovacka. Fakt pecka. Videl som tam len studentov brigadnikov a roboty🙂

anonym_d437b4
5. okt 2025

@anonym_autor konečne niekto kto povedal že učiteľov je veľa. Áno je. Pracujem v školstve a dostať sa do školstva bol nadľudský výkon. Učiteľov veľa, nikde neprijímajú. Možno v BA, ale tak nie každý chce žiť tam a platiť drahé najmy

letfenixa
5. okt 2025
@anonym_d437b4

@anonym_autor konečne niekto kto povedal že učiteľov je veľa. Áno je. Pracujem v školstve a dostať sa do školstva bol nadľudský výkon. Učiteľov veľa, nikde neprijímajú. Možno v BA, ale tak nie každý chce žiť tam a platiť drahé najmy

@anonym_d437b4 závisí od aprobacie. mat-fyz zoberú všade.

janickacrazy
5. okt 2025
@anonym_d437b4

@anonym_d437b4 no nemám ten pocit, v poslednom čase moje dve kamarátky si urobili školu, jedna si okamžite našla prácu v MŠ, druhá tak isto skoro okamžite v špeciálnej ZŠ. Pritom ani jedna nemala žiadnu prax ani skúsenosti v školstve.

anonym_3d0a32
5. okt 2025
@anonym_43d410

@anonym_3d0a32 a potom je tu clovek - silny kus, ktory trpi, zatina donekonecna zuby, lebo nemoze odist ked nema pracu, lebo hypotwka, lebo co kolegovia, co povie suseda a potom v 40tke dostane mrtvicu (vid moja kolegyna). Nie, ucitelka nie je slaby kus, je to len clovek, ktory ma tiez pohar, ktory pretecie.

@anonym_43d410 To, čo opisuješ nie je silný kus. Silný človek si nenechá skákať po hlave a takto sa nedá zničiť. Silný človek by si hľadal novú prácu alebo skôr urobil s kolegyňou poriadok a poslal ju do... Dostať mŕtvicu kvôli kolegyni, tak takú ešte nehrali. Fakt niektorých ľudí nechápem. A silný kus už vôbec neberie ohľad na to, čo povie rodina, susedia a podobné reči - ich názory ho vôbec nezaujímajú, netrápia, rieši seba a aby jej bolo dobre.

anonym_ec0a3c
5. okt 2025
@letfenixa

@anonym_d437b4 závisí od aprobacie. mat-fyz zoberú všade.

@letfenixa To vôbec nie je pravda! Mám kombináciu, ktorá je v BA vymretý druh (ANJ + MAT) a predsa si na južnom Slovensku neviem nájsť prácu v mojom okolí. Dve atestácie, kredity. Bolo mi povedané (inými slovami), že som "drahá". Radšej zoberú nekvalifikovaných, ktorým dajú do zmluvy, že do x rokov vyštudujú. A ak nie, príde ďalší nekvalifikovaný a tak dookola. Toto sa u nás deje. Kvôli rodine sa sťahovať nemienim. Viete, ako sa hovorí, v práci ste nahraditeľní, v rodine nie...

anonym_d8aec8
5. okt 2025

Ked vas tak citam, povedze mi vase nazory. Rozmyslam, ze sa prihlasim na studium pedagogiky, chcela by som ucit 1.stupen ZS. Aka je sanca sa zamestnant? Som zo Zilinskeho kraja, ale kludne napiste, ake je to aj v inych krajoch.

Strana
z2