Ako sa zachovať v solídnom zamestnaní?
Pred rokom, hneď po VŠ, sa mi podarilo nájsť prácu snov - naplňujúca, úzka špecializácia, výborný plat. Nejedná sa o prácu za pásom či prepážkou.
O 3 roky by som už chcela zakladať rodinu. Tzn. pokúsiť sa o prvé dieťa. Nie som žiadna karieristka, náplň života vidím v rodine, avšak som aj rozumná a určite si chcem prácu udržať na... dlho predlho. Skombinovať deti a prácu si nemyslím že bude až tak náročné - som sama sebe paňou, takže teoreticky môžem nastúpiť krátko po pôrode a pritom deti absolútne nezanedbávať, štýlom odnesiem ich k babke na 2 hodinky/odídem keď muž príde z práce.
Čo ale problém je, že budem musieť na rizikové. Nie z dôvodu že som lenivá, ale že tú prácu tehotná vykonávať naozaj nemôžem.
A teraz mi prosím žienky poraďte, lebo moje okolie mi jednu konštruktívnu radu nedalo, hoc ja sama nejaký plán mám.
1. nemôžem po pozitívnom tehot. teste zavolať šéfovi že " pááá, idem na 3/4 roka off" - pretože nahradiť ma v práci nie je možné za kratšiu dobu než 3/4rok. nielenže je to absolútne nelojálne, ale po materskej by ma pravdepodobne čakala výpoveď.
2. nemôžem povedať "hej šéfe, ideme mať s mužom nechránený sex, hľadajte mi zástupcu" lebo buď ma takisto hneď vyhodia, alebo môžem pri dnešných štatistikách "snažilkovať" 4 roky.
Čo by ste robili? A v tomto časovom horizonte, že som tam rok a o 3 roky by som bola tehotná - ako načasovať prípadné informácie...
Ďakujem Vám, verím že sa Vás tu nájde viac s podobnou prácou ako mám ja a budete vedieť poradiť.
a aký máš plán? Lebo tie dva body svedčia len za a) budem mať dieťa a vyhodí ma , b) nebudem mať dieťa a zostanem v práci.
Aspoň podľa toho,čo si napísala. Tak buď chceš dieťa a máš možnosť dať to šéfovi najavo, aby to očakával...a už závisí od neho, ako sa zariadi...alebo ho proste mať nebudeš.O čom pochybujem, ak po ňom túžiš, čiže skôr-neskôr táto otázka by bola znova aktuálna. Vieš, žiadna práca by ma neobrala o možnosť mať deti...a ak si Ťa šéf váži a Tvoju prácu si cení, tak na ten čas za Teba náhradu nájde. A ak nie, nájdeš si inú prácu. Ja som po každej materskej dostala výpoveď (a vždy kvôli tomu, že firma zanikla medzitým) a vždy sa niečo podarilo nájsť (a paradoxne vždy lepšie). Dnes predsa nemôžeš v žiadnej práci mať istotu nikdy...
podla mna to zbytocne riesis teraz.... ved planujes tehotenstvo az o 3 roky nie...? dovtedy sa moze toolko veci zmenit. riesila by som to tak rok pred planovanym tehotenstvom, ze by som sefovi na rovinu povedala, aka je situacia, ze planujes dieta a v pripade ak by si otehotnela, ako sa na to pozera firma...
@miliontyanonym ak plánuješ dieťa o tri roky, tak by som vôbec neriešila, čo bude v zamestnaní... a čo ak by si ostala nečakane tehotná? 🙂 si jediná žena, ktorá kedy pracovala na tejto pozícii a otehotnela? ako to riešili tie pred tebou?
nie nadarmo sa hovorí, ak chceš boha pobaviť, povedz mu o svojich plánoch...
inak čo sa týka toho, žeby si šla na rizikové kvôli charakteru povolania, tak ťa trošku vyvediem z omylu - zamestnávateľ je povinný preradiť na vhodnejšiu prácu, alebo pokiaľ to nie je možné, tak ostávaš doma, ale plat ti ide normálne ďalej... rizikové tehotenstvo neurčuje zamestnávateľ, ale lekár na základe zdravotných indikácií...
ale ako hovorím, tri roky je veľmi dlhá doba, nezamýšľala by som sa nad tým " čo bude ak bude", lebo aj tak bude všetko inak 🙂
a este jedna vec - teraz riesis, ako to bude, ked uz budes mat dieta. garantujem ti, ze ked uz bude babo na svete, na vela veci sa budes pozerat uplne inou optikou. ja ked som odchadzala na prvu MD, v praci som tvrdila, ze do 9 mesiacov som 100% naspat a inu (lepsiu) som si nedokazala predstavit. teraz su to uz odvtedy 4 roky, stale som doma, momentalne na druhej MD a do povodnej prace sa vratit nehodlam napriek tomu, ze mi pravidelne kazdeho pol roka volaju, ci sa uz nechcem vratit.... takze tak.
hmm, a ako by si teda situáciu riešila, ak by si otehotnela "neplánovane", teda skôr než plánuješ? ... a ver mi, je to možné aj popri antikoncepcii, nakoľko 100%-ná ochrana (asi okrem celibátu) neexistuje a určite sa aj tu nájdu mamičky, ktoré ti to potvrdia 😉
@miliontyanonym mna velmi zaujala ta vysokokvalifikovana praca snov, ktoru staci robit len 2 hod denne, ale tehotne ju nemozu vykonavat. Fakt si u mna vzbudila zaujem 🙂
Poradit neviem, mne su deti prednejsie ako praca, takze po roku materskej som sa dala z prace vyhodit, kedze som chcela ostat doma s dietatom dlhsie
Jaaaj dievča, nikto nie je nenahraditeľný a ani ty.
Ďalšia vec este ani nie si "v tom" a zbytočne špekulujes co a ako a motas sa, ked zostanes "v tom" rychlo zmenis pohľad a sama uvidis co je dôležité a co sa vyrieši aj samé!
@sisaka aspon vidis ze je to naozaj skvela praca o ktoru nechcem prist...
@pribinak, chapes ze az budem vtom, bude pozde na myslenie?
@ajdika nahradu najde ale schopny nahradit ma bude moct po najmenej polroku
@sissy27 diky za novu info!
Diky za komenty. Najlepsie by bolo keby sa so mnou niektora podelila o svoju skusenost..
@miliontyanonym no to by sme museli vediet, co je to za poziciu. napisala si to tak tajomne. mozno keby si s tym vysla, ze o co ide, tak si baby povedia, jaj sak ako keby o mne hovorila... takto sa tazko komunikuje, ked nevieme, o co ide.
@miliontyanonym "náhradu nájde ale schopný nahradiť ma bude môcť po najmenej polroku" ? nič v zlom, ale zlez prosím ťa späť na zem, hádam nie si jediná svojho druhu na svete... a ak si, tak potom ťa určite nevyhodia len preto, že si tehotná...
kazdy je nahraditelny .... a isto i kocka absolventka po roku v praci... 😉
ja taketo planovanie chapem v pripade, ze ide o lekarku so specializaciou na onkologiu a pracuje na oddeleni s pacientmi, ktori chodia na radio chemoterapiu alebo radioaktivny jod... (takto viem z rodiny ze planovala ale tam musi sa dat niekolko mesiacov pred planovanym otehotnenim preradit na ine oddelenie... nakoniec uz viac deti nemala prve dve mala este cez VS a uz je primarka na takom oddeleni...
inak si myslim ze kazdy je nahraditelny .... neviem sice v com spociva ta praca ... ale vacsinou sa pracuje v timoch a robi sa i zastupitelnost najma na velkych a dolezitych projektoch ... lebo ono nikdy nevies moze ta zrazit auto, infarkt ... cokolvek ... a proste ist sa musi dalej....
@miliontyanonym až po polroku? Nerozumiem....a keby si nebodaj ochorela (čo Ti neprajem naozaj)...to by sa akože zbláznil, či čo? Toto je tak čisto hypotetická téma...no ale ak máš ten pocit, že si nenahraditeľná (inak ten pocit mám niekedy aj ja, keď som chorá a napriek tomu sa trepem sprostá do práce...), tak potom nemaj dieťa a nemusíš si robiť starosti s prácou. Ja som odpovedala na začiatku, lebo som si nejako nevšimla, že sa tu jedná o horizont 3 rokov...myslela som, že je to aktuálna téma...o tri roky už ani firma so šéfom nemusí byť...
ja by som nehovorila nič, však vo firme si všimli že si mladá, a deti plánujú a majú vačšinou mladé zamestnankyne. Takže keď to bude aktuálne až potom by som šéfa upozornila na nejakú zmenu. Tiež som si myslela, že som v práci nenahraditeľná, bola som spokojná v práci a ani neviem ako som mala výpoveď na stole... Najskor len preradenie na podradnejšiu prácu aj so sloganom že ak nebudem súhlasiť s preradením, mám očakávať výpoveď. Vraj dovod sa už nájde.... Pochopila som.
@miliontyanonym teda neviem presne legislativu na SK ale v UK je to tak, ze ked otehotnies tak ked prinesies zamestnavatelovi papier ze si tehotna tak musi prehodnotit tvoje pracovne podmienky a teda pracovne prostredie. Druha vec je teda ci tak skoro otehotnies.my s manzelom sme skusali 10 rokov. Urcite ti tu nikto neda radu nad rady lebo v zivote neexistuje ziadna idealna situacia.ta tvoja tiez nie je, je idealna len dovtedy dokym sa nerozhodnes mat deti.tak to v zivote chodi.ludia bezne menia zamestnanie pocas svojej zovotnej kariery tak dufam ze neratas s tym ze v tejto tvojej praci zapustis korene (ja iba v dobrom ale musis byt realista).
clovek mieni, pan boh meni... aj u nas to tak bolo. sice nemala som taku uzasnu pracu ako ty, ale zacala som v zahranici pracovat na konci aprila, dieta sme planovali, ze zacneme ho riesit az niekedy od decembra. v septembri na dovolenke sme zistili, ze som tehotna a co teraz? mojmu mm sa "zrutil" svet, pretoze on to mal presne nalinajkovane - najskor odrobim 2 roky, nasetrime peniaze, kupime dom a potom zacneme uvazovat o dietati. nakoniec som ho "ukecala" na ten december. a co z toho? je december, som skoro v polke tehotenstva. a ako s pracou? robila som vo fabrike a este k tomu aj cez agenturu. z fabriky ma doslova vyhodili a to stylom, ze som dosla do prace a sef mi povedal, ze si mam vybrat ci chcem skoncit dnes (bola streda) alebo v piatok. v agenture sa ma tiez chceli zbavit, aby som dala vypoved. nakoniec chodim do agentury na cca 4 hodky im pomahat a plat mi bezi plny 🙂 cize v podstate to ani lepsie nemohlo byt...
@miliontyanonym jeeej celkom vtipne cele 🙂
1. zbytocne skoro riesis
2. ak niekto zamestna mladu zenu, je si vedomy rizika ze pojde na matersku
3. v praci je nahraditelny kazdy
@saurian 😀 presne do bodky som chcela napisat do iste @miliontyanonym
nooo, mohla by to byt umelecka profesia. tehotna nemoze tancovat, robit balet...a zaroven naozaj trva dost dlho, kym niekto jej rolu naskusa, nastuduje...
aj ked je mozna alternacia.
dalej je mozny modeling, alebo praca pred kamerou...
tehotne letusky mozu lietat?
no, bude to nejake menej bezne povolanie.
mozeme hadat 🙂
@filipal tancovanie/modeling asi nie, to by mohla robit aj ked by uz bola tehotna, samozrejme len urcitu dobu a po porode pise, ze hned moze nastupit nazad na 2 hodiny, takze to mi k tomu tancu/modelingu moc nesedi a teda ani k lietaniu ...
Praca na onkologii, ci niekde s chemoterapiou dava zmysel, ale to by tam po porode asi nechodila len na 2 hodiny denne a nie je to profesia, kde si je clovek sam sebe panom a samozrejme je nahraditelna ...
No skratka zahada 🙂
Momentálne je podľa mňa zbytočné riešiť to už teraz.Ak chceš mať dieťa až za 3roky,tak ti stačí sa tým zaoberať nanajvýš rok polrok predtým.Momentálne sa budeš zbytočne stresovať.Proste si v kľude užívaj prácu a nech sa ti darí.
Aj keď tiež by ma zaujímalo aká je to tá špeciálna práca???
Ufff, baby, ale to aj mne vrta v hlave, ake to len moze mat zamestnanie snov - ze cerstva absolventka a hned nenahraditelna, volna prac.doba, super plat a nemoze to vykonavat tehotna.... a nie je to fyzicka praca.... a nenapise nic konkretne.... zeby tajny agent??? 😀
tak vam fakt dakujem za konstruktivnu pomoc :P
prepacte, ze nenechavam vsetko na "nahodu" ale snazim sa premyslat a planovat - samozrejme s plnym vedomim ze vsetko moze byt inak ako si zelam.
nahraditelny je kazdy, ale mna nenahradia za den ani za mesiac.
inak oni urcite rataju ze im kvoli detom na chvilu vypadnem, a ja som sa vas len pytala ako ich informovat....
@miliontyanonym trochu mi to nejde do hlavy. Na jednej strane pises, ze by si vypadla len na chvilu. takze ja fakt netusim, naco by si im tento chvilkovy vypadok chcela v teoretickej rovine oznamovat uz teraz. Na chvilu by to uz hadam niekym zaplatali.
Dalsia vec je ta, ze ako dlho bude trvat zamestnavatelovi, kym najde vhodnu nahradu za teba? prebieha vyberove konanie tri roky? ak ano, oznam mu to teraz. Len aby sa ti nestalo, ze o tri roky dieta nebude, a nebude ani o pat rokov a zamestnavatel bude medzitym hladat nahradu pre pripad, ze by si nahodou vypadla.
Akoze fakt jedine, co ti mozeme odporucat, je neriesit to a na zaciatku tehotenstva, pripadne maximalne v ten rok, kedy sa naozaj zacnete s muzom snazit, to riesit so zamestnavatelom. Za jeden rok, resp. 9 mesiacov jednoducho musi najst kompetentnu osobu, ktora ta nahradi 😉 teda, pokial nie si kozmonautka alebo nieco podobne.
@miliontyanonym nic si z toho nerob. 🙂 ja ta chapem a paci sa mi ako zmyslas. 🙂 my sme si s muzom tiez povedali este v 17, ze prve dieta budeme mat v 28 a to uz budeme byvat vo svojom a min. rok predtym budeme zit uplne sami :D a vyslo to viac ako do bodky :D a dokonca sme sa o babo ani nesnazili v tom obdobi, pretoze sme neboli na tom financne moc dobre... a predsa prislo ked sme mali obaja 28 :D. takze planuj! vzdy lepsie ako sa nechat prekvapit a potom plakat ze co budes robit :D a s tou informovanostou v praci by som ti radila povedat im to ked zistis ze si tehu. (urcite nie ked sa este len zacnete snazit :D vsak to fakt nemusi prist hned :D). ja som to tak tiez spravila. svojmu sefovi som to oznaila ked som to zistila - v 6tt a dohodli sme sa, ze to ani jeden z nas do 3 mes. nikomu nepovie. a tak aj bolo, jeho sefovi a ostatnym som to oznamila az po 3 mes. na MD som odisla 8 tyzdnov pred PTP a vratila som sa ked mi skoncila MD (po 6 mes.) praca a dieta sa da skombinovat, ale musis mat okolo seba perfektnych ludi, kt. doverujem.
@miliontyanonym ja sa tak sproste opýtam - a nie žeby som ti niečo také priala, to ani náhodou - ale čo ak v pondelok ráno cestou do práce sa ti niečo stane a jednoducho nebudeš môcť prísť najbližší rok do práce? čo šéf spraví, keď si taká nenahraditeľná? 🙂 zbalí krám a dovidenia, roky jeho snaženia, investície, všetko v prdeli,lebo TY si náhle vypadla a všetko stojí a padá len a len na tebe ? nie, takto to nefunguje nikde, neviem, čo ti narozprávali, ale naozaj každý je nahraditeľný prakticky okamžite ak treba...
@ericap ale ty si mala "obycajnu" pracu, autorka, akonahle otehotnie nesmie svoju pracu vykonavat, takze v ten den, ked to zisti uz musia mat v praci za nu nahradu a ta nahrada musi byt zaskolovana minimalne 3/4 roka! .... inak si to neviem ani praticky predstavit, kedze par dni, tyzdnov clovek ani netusi, ze je "v tom" takze v podstate by bolo potrebne odist z prace hned ako sa autorka zacne snazit

normálne som sa zasmiala 😉 ako plánuješ a plánuješ a riešiš veci DOPREDU ....to môžeš povedať,že o 3 roky postavím dom,ale že otehotniem?......a áno,po pozit. teste by som doniesla šéfovi papier od gynekologa...a dovtedy by som makala v práci a vylepšovala vzťahy s vedením,aby so mnou pre moje kvality rátali aj po MD...