Ako si mám nájsť prácu?
Ahojte chcela by som sa spýtať ako si nájsť prácu ? Skúšam všetko, profesia, jooble a podobné stránky, obvolavam agentúry ako napríklad noslus alebo proplusco a podobne, reagujem na ponuky, posielam životopis a nič, prácu si neviem nájsť už dlhodobo a nebaví ma to už... Nerozumiem prečo to tak je... Som rómskeho pôvodu, mám rómske priezvisko neznášam za to svoju rasu... Ľudia majú predsudky už len keď počujú moje priezvisko... Do toho nie som modelka, som pribratejšia poviem na rovinu, vždy mali ľudia voči takýmto ľuďom predsudky... Neviem možno len ja si myslím že toto sú tie dôvody, ale fakt neviem už... Mám základné vzdelanie a nedokončenú strednú, hlásim sa na pozície kde berú zo základným vzdelaním, upratovanie nie je nič pre mňa ale prijala by som hocijakú prácu, napríklad kľudne aj za pokladňou v tescu lenže nikde sa mi neozyvaju, nechápem čo robím zle...keď telefonujem pôsobím slušne, keď idem na pohovor čo aj to ma zoberú málo kedy iba na pohovor nie že ešte do zamestnania, tak vždy sa slušne oblečiem a som slušná, akurát sa nič nepýtam keď sa ma spýtajú na pohovore na konci že či sa ich chcem niečo spýtať tak vzdy poviem nie ďakujem, lebo všetko už povedali čo ma zaujímalo...prepáčte že sa tak rozpisujem ale fakt už neviem ako ďalej...
Nechceš si dokončiť školu ? Hoc len aby si mala výučný list.
@parvinka0001 rada by som ale aj som rozmýšľala nadtym ale potrebujem peniaze na to takže to je taký začarovaný kruh alebo neviem už
Bohužiaľ, mas nedokončené vzdelanie. V dnešnej dobe uz ma vysokú školu takmer každý tretí...nieto este základné vzdelanie. Proste tam vidim problém. Tiež som mala kolegyne romky. A aj takú mladučku. Ked som zistila ze nema dokončenu strednú školu, toľko som do nej hudla. Teraz ma dieta a veľký problém. Nikde ju nechcú. Do bývalej prace sa vrátiť nemohla skrz pracovný čas. A skus popracovať na sebe, skus zhodiť. Urob to pre seba a pre svoje zdravie. Nemá ti kto pomôcť, z rodiny? Vzdelanie je velmi dôležité....prečo si nedokončila školu, co si študovala?
Spraviť si školu v tvojej situácii je mega ťažké. Ak si evidovaná na upsvar, tak štat platí za teba zdravotné poistenie. Tam je podmienka, že nesmieš byť študentom, ani externym. Ak by si sa zapísala na denné alebo externé štúdium, automaticky by si nemohla byť uchádzač o zamestnanie. Tým pádom by si si musela platiť poistenie sama vo svojej réžii plus samozrejme aj z niečoho žiť - je to nereálne. Potrebuješ nutne hocijakú prácu na plný alebo čiastočný úväzok, aby bolo možné sa zapísať do školy.
Poradiť ti s prácou neviem, áno je to začarovaný kruh, z ktorého sa nedá vymotať. Škoda že si nedokončila strednú keď to bolo možné.
Ale dnes majú problémy zamestnať sa aj ľudia s vysokou školou, záleží aj odkiaľ si, vo všeobecnosti na Slovensku práca nie je ani pre vzdelaných, nie to ešte pre ľudí bez vzdelania. Jedine v Bratislave. Nerozmýšľala si nad nejakou automobilkou? Tak vzdelanie poväčšine netreba, na výrobného pracovníka.. len teda aj to je v okolí BA, Galanta a tak. Potom by si mohla byť externým študentom nejakej školy. Aj keď poviem ti pravdu- i so školou bude náročné nájsť si prácu. Ak si odvážna, išla by som radšej niekam do zahraničia, ak nemáš záväzky (deti), tam je trh práce otvorenejší pre rómov, ako na SK.
Bohužiaľ, mas nedokončené vzdelanie. V dnešnej dobe uz ma vysokú školu takmer každý tretí...nieto este základné vzdelanie. Proste tam vidim problém. Tiež som mala kolegyne romky. A aj takú mladučku. Ked som zistila ze nema dokončenu strednú školu, toľko som do nej hudla. Teraz ma dieta a veľký problém. Nikde ju nechcú. Do bývalej prace sa vrátiť nemohla skrz pracovný čas. A skus popracovať na sebe, skus zhodiť. Urob to pre seba a pre svoje zdravie. Nemá ti kto pomôcť, z rodiny? Vzdelanie je velmi dôležité....prečo si nedokončila školu, co si študovala?
@lasona skúšam znova a znova zhodiť momentálne to skúšam znova a dúfam že sa mi to podarí a na školu som chodila technicko administratívnu, keď som tam chodila tak sa tam vracali bývalí žiaci aby si dokončili strednú tam, ja som ukončila školu v 17 nechodila som do nej kvôli šikane,bola som slabá a nemala sebavedomie žiadne,spolužiaci má psychicky dávali dole a proste som to nezvládala, keď som mala 20 tak som to strašne ľutovala a skúšala som napísať škole že či si ju môžem dokončiť externe alebo ako to funguje oni mi povedali že už to neponúkajú či niečo také proste ma odmietli, teraz mám 25... Ľutujem to strašne že som nechodila na strednú som si toho vedomá že to moja chyba ale nechapem tomuto systému, že vlastne v puberte ako sa to poserie s prepáčením tak sa to už tiahne životom... Hľadala som veľa škôl a tak kde by som si mohla dokončiť no nič som nenašla akurát som našla ip vzdelávanie ale proste nemám na to peniaze nemám si ani z čoho odkladať, neberiem ani žiadne dávky lebo na to nemám nárok, chcela by som sa nejak posunúť ale proste neviem ako... Možno niekto si povie že sa tu lutujem ale naozaj sa snažím len proste už fakt neviem čo robiť
Spraviť si školu v tvojej situácii je mega ťažké. Ak si evidovaná na upsvar, tak štat platí za teba zdravotné poistenie. Tam je podmienka, že nesmieš byť študentom, ani externym. Ak by si sa zapísala na denné alebo externé štúdium, automaticky by si nemohla byť uchádzač o zamestnanie. Tým pádom by si si musela platiť poistenie sama vo svojej réžii plus samozrejme aj z niečoho žiť - je to nereálne. Potrebuješ nutne hocijakú prácu na plný alebo čiastočný úväzok, aby bolo možné sa zapísať do školy.
Poradiť ti s prácou neviem, áno je to začarovaný kruh, z ktorého sa nedá vymotať. Škoda že si nedokončila strednú keď to bolo možné.
Ale dnes majú problémy zamestnať sa aj ľudia s vysokou školou, záleží aj odkiaľ si, vo všeobecnosti na Slovensku práca nie je ani pre vzdelaných, nie to ešte pre ľudí bez vzdelania. Jedine v Bratislave. Nerozmýšľala si nad nejakou automobilkou? Tak vzdelanie poväčšine netreba, na výrobného pracovníka.. len teda aj to je v okolí BA, Galanta a tak. Potom by si mohla byť externým študentom nejakej školy. Aj keď poviem ti pravdu- i so školou bude náročné nájsť si prácu. Ak si odvážna, išla by som radšej niekam do zahraničia, ak nemáš záväzky (deti), tam je trh práce otvorenejší pre rómov, ako na SK.
@anonym_913cf4 práveže som z Bratislavy a tomuto nechápem že som v hlavnom meste a je ťažké si nájsť prácu, do zahraničia by som aj išla ale neviem cudzí jazyk, v angličtine som na tom tak že rozumiem ale odpovedať neviem vôbec, a plus drží má tú rodina, nemám deti, som jedináčik a bývam u rodičov, rodičia mi pomáhajú ako vedia je mi to blbé že nijak neprispievam, keby mali viac peňazí aj by mi dali na školu lenže žiaľ nemajú, chcela by som si nájsť prácu a pomáhať im lebo mne samej by mi to nedalo keby si nájdem prácu a zrazu by som iba tak odišla od nich keď do teraz ma živili... Nie som hnedá romka, pleť mám takú klasickú v podstate trochu opálenú ako keby, ale keď poviem priezvisko ľudia hneď zmenia tón hlasu... Reálne aj rozmýšľam nad zmenou priezviska po pravde
@anonym_913cf4 práveže som z Bratislavy a tomuto nechápem že som v hlavnom meste a je ťažké si nájsť prácu, do zahraničia by som aj išla ale neviem cudzí jazyk, v angličtine som na tom tak že rozumiem ale odpovedať neviem vôbec, a plus drží má tú rodina, nemám deti, som jedináčik a bývam u rodičov, rodičia mi pomáhajú ako vedia je mi to blbé že nijak neprispievam, keby mali viac peňazí aj by mi dali na školu lenže žiaľ nemajú, chcela by som si nájsť prácu a pomáhať im lebo mne samej by mi to nedalo keby si nájdem prácu a zrazu by som iba tak odišla od nich keď do teraz ma živili... Nie som hnedá romka, pleť mám takú klasickú v podstate trochu opálenú ako keby, ale keď poviem priezvisko ľudia hneď zmenia tón hlasu... Reálne aj rozmýšľam nad zmenou priezviska po pravde
@nellysa tak cez urad prace skus aspon rekvalifikacny kurz. O rozne profesie je zaujem. Ten kurz ti zaplati UP. krajcirka, kucharka.
Inak ked nemas strednu skolu, tak jedine upratovanie, chyzna, dokladanie tovaru. Fabrika mozno nejaka.
A skúšala si aj iné agentúry? Maxin´s, Pro Personal, Dekra apd? Musíš chápať, že za pokladňu si človeka so základným vzdelaním neposadia. Toto je úplne normálna požiadavka. Ešte sa pozri, kde si videla za pokladňou obézného človeka. Ja málokedy. Musíš chápať, že dnes sú na trhu ľudia, so stredoškolským, vysokoškolským vzdelaním, ovládajúci angličtinu a nevedia sa uplatniť a nájsť si prácu. Poznám ľudí s VŠ čo upratujú, robia vo výrobe, predavačov. Tá konkurencia na trhu práce je vysoká. U teba je problém vzdelanie a nadváha možno v druhom rade. Ja zamestnávam rómov bez problémov, máme ich veľmi veľa. Ale musia mať - aspoň výučný list, čistý register trestov. Práca vo výrobe napríklad je o rýchlosti, ide o prácu v tempe, často v stoji, toto nie je práca je obézneho človeka. Ľudí s bežnou nadváhou máme dosť. Za mňa to nie je o priezvisku - mám zamestnaných Baloghovcov, Lakatošovcov, Plachetkovcov, Bodóvcov, Hangurbažovcov.
Ja by som rozmyslala aj nad upratovanim, aj ked "to nie je pre teba". Nemam pocit, ze by si si mohla velmi vyberat.
@parvinka0001 rada by som ale aj som rozmýšľala nadtym ale potrebujem peniaze na to takže to je taký začarovaný kruh alebo neviem už
@nellysa Skús si urobiť opatrovateľský kurz cez úrad práce, prípadne nejaký iný čo by ťa bavilo. Lebo zo základným vzdelaním ťažko nájdeš prácu.
Problem nie je tvoj povod, ale zivotopis … mas dokoncene iba zakladne vzdelanie a nakolko si uz dospela 25 tak je tam diera … samozrejme, ze so ZS si oproti inym kandidatom bez sance pokial nemas specialne schopnosti alebo nie si v niecom zrucna. Na pokladnu nemas sancu … tam sa hlasi xy ludi aj s VS. Sorry ale vyhovarat sa na system …. Mas rodicov a v 18 si mohla sama poziadat o individualne studium, ucit sa doma a robit iba komisionalky atd … vzdy sa da najst riesenie. S nadvahou si pocas pobytu doma uz mohla nieco robit … navsteva lekara a ak to nie je nejak extremne chodenie + kadejake stroje su po BA zadarmo vonku… videi kopec … dalsia vec napr v DE hladaju na sezonne prace na pole k jahodam alebo spargli vzdy ludi … par mesiacov makat a mat nejake € … no len je to fyzicky narocne. Ked ta motivuju peniaze a rozhybes sa teraz, kym zacne sezona budes pripravena … len treba chciet. Potom ked ai dokoncis skolu prip aj s maturitou sa tvoje sance enormne zvysia
@nellysa ked nechces upratovat, mozes ist robit do skladu, alebo dokladat tovar na predajni, dalej pomocnu silu v kuchyni alebo roznasat letaky napriklad. Do fabrik (ale na vychode SR) prijimaju Romov bez problemov.
Skusila by som rekvalifikacny kurz cez urad prace. Ako pise kocka vyssie, ak by ta to bavilo, ten opatrovatelsky kurz ma velky dopyt.
A chce sa ti vobec pracovat? Nemas vzdelanie, to tak jedine pomocne prace a sama pises, ze napriklad upratovanie nechces. Ale ved mas 25, co si robila doteraz? Ty nemas pevnu volu, ani na pracu, ani na chudnutie. Mas kde byvat, co jest, tak proste zijes. Nemas ziadnu motivaciu. Povedzme si uprimne, zlenivela si.
Potrebujes nejako nakopnut. A to, ze si romka, je vyhovorka. To je o povahe, lenivosti, nemas motivaciu. Toto musis zmenit.
@anonym_913cf4 toto je blbosť. Ja som študovala externe a súčasne bola na ÚP.
Ono,keď si dnes pozrieš ponuky,tak už skoro ani takú upratovačku nebudú brať bez papiera zo strednej školy. Inak aj u nás je to teraz strašne bieda. Naraz veľa ľudí bez práce, lebo fabriky končia,čiže zamestnávateľ si môže vyberať z kvanta ľudí.
@nellysa máš iba základnú školu ale upratovanie nie je pre teba? Prečo? Áno, je to ťažká práca, ale ak máš iba základnú školu, tak nevidím dôvod vravieť, že upratovanie nie je pre teba. Navyše, priemerne rozumný človek zoberie akúkoľvek prácu, ak dlhodobo nemá žiadnu. Čiže šup osobne ísť do obrovských upratovacích firiem, prácu majú takmer vždy (napr. Atalian, Slovclean). Osobne obehni vedúcich predajní v reťazcoch ako Billa, Kaufland a pod. Ja mám v jednom z bytov v nájme rómsky pár, obaja sú jasní rómovia nielen podľa priezviska, obaja pracujú dlhé roky v Bille, takže nie je pravda, že každý róma hneď odsúdi. V reťazcoch je obrovská fluktuácia, ľudia to nechcú robiť, čiže neverím, že v BA si nevieš prácu nájsť.
Myslíte , že niekoho zaujíma, aké má ukončené vzdelanie? Veď nech si zoženie papier..... Ak nejde o kvalifikovanú prácu, nikoho papier zaujímať nebude.... stačí že mákne
@nellysa za pokladňou musíš mať maturitu, robíš s peniazmi ( hmotná zodpovednosť).
@casavina musí? Prečo? Na základe čoho tak tvrdíš? Zákon toto vôbec neustanovuje, zákon vôbec nerieši vzdelanie čo sa týka hmotnej zodpovednosti. Čiže z pohľadu zákona aj autorka by kľudne mohla robiť v pokladni, ak by s tým zamestnávateľ bol ok.
Co si robila medzi 17 - 25 rokmi?
Spolupracujes s uradom prace?
Hocijaku pracu aj za pokladnou? Upratovanie nie je pre teba ale pokladna ano? Budes vediet zdvorilo ale asertivne komunikovat so zakaznikmi? Neposobis na mna priebojne. Skor mas syndrom obete.
Moje odporucanie: zobrat aj to upratovanie, potrebujes pracovne navyky.
A schudnut. Nie pre zamestnavatela, pre zdravie. Trocha pribratejsia? To by si asi nespominala. Tipujem ze sa tu bavime o obezite.
@nellysa Možno to nie je najlepší nápad, ale čo tak urobiť opatrovateľský kurz+ nemcinu a skúsiť opatrovanie v Rakúsku, aspoň kým sa finančne spamätáte.To opatrovanie by mohlo byť po kurze reálne aj na Sk, keďže je to náročná práca a každý na ňu nemá
@nellysa Nechceš robiť saniterku v nemocnici, aspoj na chvilu než si najdeš niečo lepšie?
@nellysa Nechceš robiť saniterku v nemocnici, aspoj na chvilu než si najdeš niečo lepšie?
@anonym_a4581b aby mohla byť sanitár, musí mať stredoškolské vzdelanie (stačí aj bez maturity) a buď si urobiť ročný program na strednej zdravotníckej škole alebo akreditovaný kurz. Ona má iba základnú školu, takže jej chýba minimálne učňovské vzdelanie. Teoreticky ju môžu vziať aj bez absolvovania programu pre sanitára, ale iba so ZŠ vzdelaním asi ťažko, dnes sú v zdravotníctve normy na každú pozíciu.
Problém bude zrejme v nedokoncenej škole.A čo je zlé na upratovaní?keď netečie aspoň kvapká.Neber to tak že si romka tak ťa nikde nevezmú samu seba nahovaras že to tak je .Ja som polovičná romka priezvisko mám po otcovi čiže nie rómske a aj tak veľa ľuďom došlo že niesom biela 😄.Aj keby mám rómske priezvisko nezmenila by som si ho som hrdá na to že som romka aj keď len polovičná
Teraz momentálne som vzala pomocnú silu v kuchyni, kvôli pracovnej dobe. Aj keď platovo nižšie a hoci mám maturitu, prac.doba je pre mňa najdôležitejšia.

Nechceš si dokončiť školu ? Hoc len aby si mala výučný list.