icon

Ako si nájsť prácu bez praxe? Tipy pre mladých

liska010
17. feb 2025

ahojte, mam 23 rokov a momentalne si hladam svoju prvu pracu. mam vystudovane gymnazium a studovala som aj na vysokej skole skoro 3 roky, ale 2 roky za sebou ma vyucujuca nepripustila ku skuske, takze som si Bc. nemohla dokoncit. skusala som si opatovne podat prihlasku, s tym, ze by som si rocnik zaplatila, zopakovala a studium dokoncila a vsak na prijimackach som tentokrat neuspela, hoci o bod, ale neuspela a nepomohlo ani odvolanie. rovnako som skusala kontaktovat aj rovnaky odbor na inych skolach, ci by sa nedalo dostudovat a dorobit rozdielove predmety inde, ale nevyslo to. na vysoku skolu som pocas svojho studia chodila kvoli rodine a studovala som odbor, ktory mi ani nebol blizky a nemala som v buducnosti v plane sa mu venovat. po celej tejto situacii, ked som vedela, ze skolu uz nemozem dokoncit, som si zaplatila 3 mesacny kurz aranzovania kvetov. kedze sa vo volnom case venujem umeniu, tak mi prisiel tento kurz fajn, lebo sa aspon trochu dotyka niecomu, comu sa venujem aj vo volnom case, kurz ma naplnal a nasla som sa v nom. od augusta si teda hladam aktivne pracu (idealne by som sa chcela zamestnat v kvetinarstve a vsak skusam sa hlasit na rozne pozicie, od administrativu, cez pracu v obchode.. takmer vsade) a vsak bez uspechu. absolvovala som uz takmer 15 osobnych pohovorov (z toho asi 5 kvetinarstiev, zvysok administrativa, atd), uspela som iba na jednom z nich (a vsak pracu mi neponukli v meste v ktorom som sa hlasila ale 3 hodiny od bydliska, na kazdodenne dochadzanie nerealne, takze som tuto ponuku zobrat nemohla). ostatne pohovory zostali uz dalej bez odozvy alebo s odmietnutim. vodicsky preukaz nemam, takze som odkazana na spoje, co by nebol az taky problem, kedze v okoli mam este 3 trochu vacsie mesta, kde by sa dalo zamestnat, ale rovnako bez uspechu. nemyslim si, ze mam nejake extremne narocne naroky na pracu, plat pre mna nie je rozhodujuci, som ochotna pracovat na zaciatok aj za minimalnu mzdu, no mam pocit, ze vacsinou pohorim na praxi, ktoru nemam a neviem, ako by som ju dokazala ziskat. na vysokej skole som dostavala stipendium, ktore mi pokrylo naklady na zivot a preto som nemala brigadu, coz momentalne lutujem. po nepodarenej vysokej skole uz moc support od rodiny nemam a som skor sklamanim, co do istej miery chapem. po znamostiach sa mi praca tiez nedari zohnat. v podstate jediny moj pracovny narok je napracovat vo vyrobe. do zahranicia ist pracovat nechcem, kedze mam na SK dlhorocneho priatela, ktory pracu ma, obaja byvame u rodicov a vsak z jeho platu na osamostatnenie a byvanie nedokazeme nasetrit. do skoly sa uz vratit neplanujem, kedze by som si uz musela zopakovat a zaplatit nie jeden rok, ale dva, na co momentalne financie nie su (kedze nemam pracu). planujem sa v buducnosti venovat umeniu (o ktorom som vyssie pisala) a vsak potrebujem na zaciatok kapital, na ktory si chcem zarobit pracou, momentalne nemam sancu to bez prijmu rozbehnut.

zaujimal by ma vas nazor, pripadne nejake know-how ako sa uchytit ako mlady clovek, ktory chce pracovat? budem vdacna za akukolvek reakciu, vdaka🙂

marhulka13
17. feb 2025

@liska010 tak skus prácu v obchode, vo väčších reťazcoch , kde si vieš zarobiť a potom niečo rozbehnut

ana_s
17. feb 2025

Ak si vo väčšom meste kde sú obchodné centrá, určite by si niekde našla prácu ako asistentka predaja. Prípadne za pokladňou v supermarkete. Ale ani tú výrobu by som veľmi nezatracovala byť na tvojom mieste. Áno, nie je to práca snov, narobíš sa, ale na rozbeh sú aj tie peniažky celkom fajn a časom sama uvidíš, kam sa pohneš. Možno sa o pár mesiacov otvorí pracovné miesto, ktoré ti bude sympatické a kam sa dostaneš. Ťažko je si v dnešnej dobe vyberať, pokiaľ nemáš presnú kvalifikáciu alebo známosti, ako si už spomenula. Ale určite netreba zatracovať žiadnu prácu, každý nejak začínal a aj ty sa musíš od niečoho odpichnúť. A keď ti to zatiaľ nevychádza tým smerom, ktorým chceš, musíš sa vybrať tým druhým - aspoň dočasne.

abbey1
17. feb 2025

@liska010 Mladá zdravá baba si od augusta nedokáže nájsť prácu? To mi nehovor.
Občas sa človek musí zakusnúť a prekonať prekážky. Celý tvoj príspevok je o tom, ako to v škole neišlo, na prijímacích skúškach nie, na inej škole nie, v práci nie.
Skúšala si začať v malom v odborné aranžovanie, keď hovoríš, že ťa to baví?
Malé rodinné oslavy, stužkové, menšie svadby, plesy a podobne. Za rozumný peniaz, pomaličky si vybudovať klientelu.
Si mladá, teraz máš mať najviac síl a chute niekam sa posunúť. Daj si inzeráty, oslov priateľov, rodinu.

liska010
autor
18. feb 2025

@abbey1 dakujem velmi pekne za vas cas a spätnu vazbu, pokusim sa z nej zobrat co najviac 🙂 co sa tyka napadu malo odborneho aranzovania, pokusim sa popremyslat nad tym, ako by som to dokazala uchopit. myslim, ze by to nemusela byt zla cesta. tak ako pisete v poslednej vete - mam silu a chut sa niekam posunut a presne preto, ze mi na tom zalezi, som zalozila toto forum. mrzi ma, ak moj prispevok vo vas vzbudil dojem a posobil ako "nejde to tam, ani tam", nebolo to naozaj mojim cielom, snazila som sa len co najdetailnejsie popisat svoju situaciu, aby sa dala pochopit komplexnejsie. aj napriek tomu, ze to vo viacerych veciach nevyslo, tak beriem ako svoj osobny uspech to, ze som sa pri prvom odmietnuti nevzdala a stale hladam cestu a skusam kde sa da. 🙂 dakujem velmi pekne este raz.

denkabemommy
18. feb 2025

Nie je to tým, že nemáš prax, ja som žiadnu nemala. prvá práca takmer v 25r a k tomu 2 deti, v malom meste a našla som si prácu rýchlo. Často to je o sebaprezentovaní, treba si po každom pohovore rozanalyzovať, čo si urobila zle a čo dobre, čo môžeš ďalšíkrát povedať inak, ako sa tváriť a podobne

tinkybinky
18. feb 2025

Ahoj v tvojej situácií by som šla robiť akúkoľvek manuálnu prácu a ✌️pobehala by som všetky kvetinárstva s tým ,že nemáš prax ,ale práca s kvetmi ťa baví a napĺňa ponúkla im prácu zadarmo dva víkendy. Vieš ich bude stáť kopec energie ťa zaučiť všetko vysvetliť atď. a neboj nakoniec ti dajú určite peniaze ,keď budeš šikovná a možno prídeš aj k príležitostnej brigáde a hlavne budeš naberať postupne prax 👍

lasona
18. feb 2025

@tinkybinky neviem ci to tak môže...ak by ostala na predajni a jej sa niečo stalo, pracovný úraz a podobne, alebo by prišla nejaká kontrola, nemoze byt na pracovisku len tak. Zamestnávateľ si to nevezme na triko

tinkybinky
18. feb 2025

@lasona šak samozrejme musí byť prihlásená

betulinka1
18. feb 2025

@liska010 išla by som na tvojom mieste do zahraničia. Máš gympel, čiže jazyk aspoň na úrovni B2, C1 nemčina, angličtina. Čo ta tu drzí?

mayami
18. feb 2025

Si mladá, predpokladám, že zdravá tiež, nemusíš byť fixovaná na čas, že nemôžeš na šiestu do roboty, lebo nemá kto zaniesť deti do škôlky, na tvojom mieste beriem čo príde nevynímajúc výrobu. Ako sa chceš odraziť, pohnúť ďalej? Neznamená, že vo výrobe musíš zostať celý život. A poviem to tvrdo, keby chceš pracovať, tak pracuješ. Možno niekde pri pokladni, možno ako upratovačka, ale máš príjem a vieš si šetriť na lepší život v budúcnosti. Máš x možností, len si netreba klásť podmienky, že toto nie a tamto nie

queendixie
Autor odpoveď zmazal
queendixie
Autor odpoveď zmazal
liska010
autor
18. feb 2025

@tinkybinky dakujem velmi pekne za reakciu 🙂 ano, "stalo by ich to vela energie ma zaucit" je to pochopitelne, v podstate o tych dvoch odpracovanych vikendoch zadarmo o ktorych pises, tak tuto situaciu som uz mala. pri jednom z kvetinarstiev o ktore som prejavila zaujem, ma 3 dni po 2-3 hodinach denne akoby "zaucali", vysvetlovali mi čo a ako u nich funguje, aj ich system pokladne, preberanie tovaru, atd. napriek tomu, sa nakoniec rozhodli pre ineho uchadzaca. čo sa tyka tej praxe - tu nemam pracovnu, ale ako som vyššie spominala, mam floristicky kurz, na ktorom som prax mala priblizne 150 hodin, viazat kvety a aranzmany teda viem (a o to by bolo to zaucenie pre nich lahsie)

mayami
18. feb 2025

@queendixie keď si ty vyskúšala všetky možnosti, neznamená že ich vyskúšala aj ona, odrážam sa od toho, že napr. tú výrobu nechce. Takže potom to už nie je o tom, že sa nedá nájsť, ale že takú robiť nebude. Jasné, že prax žiadna, keď má len 23 a zamrzla zbytočne na škole, z ktorej nič nemá. Zbytočne sa o také miesta uchádzať, kde tú prax vyžadujú. Nie je obmedzená ani časom, ani miestom ani zdravotne, tak keď už taký človek robotu nenájde, tak potom čo tí ostatní? Koľkí majú to šťastie, že hneď robia to čo by chceli, čo ich baví a pre čo študovali?

queendixie
Autor odpoveď zmazal
mayami
18. feb 2025

@queendixie bola si v inej situácii tak máš aj inú skúsenosť, somarinu som nenapísala, adresovala som to jej - keby chceš, tak pracuješ. Nerobila by síce vo vysnívanom kvetinárstve, ale robila by. Nikde nie je napísané, že musí celý život vykladať tovar niekde v tescu.Viem, že to veľakrát nie je ľahké aj z vlastnej skúsenosti. Keď to zhrnieme: gympel, jeden kurz, žiadna prax plus podmienka nepracovať vo výrobe, no taká práca sa ťažko hľadá, to je fakt.

liska010
autor
18. feb 2025

@mayami ahoj, vdaka, ze ste reagovala na forum. v prvom rade "vysnivane kvetinarstvo" mi pride prehnane, ved som hned v uvode jasne uviedla, ze by som v nom pracovat sice chcela, ale, ze sa hlasim aj na ine pozicie. ano - rozumiem vasmu pohladu, ktory ste zhrnuli ako "gympel, jeden kurz, žiadna prax, plus podmienka nepracovat vo vyrobe".. chapem ako to vnimate a rozumiem, ze pre zamestnavatela nemusim byt atraktivna. na druhu stranu to nic nemeni na tom, ze som aj po prvom neuspechu rozhodla sa dovzdelat pomocou kurz a rovnako sa dovzdelavam aj v sucasnosti. na vysokej skole som studovala psychologiu, pracovala som na roznych projektoch, s roznymi skupinami ludmi (mensiny, deti, stari ludia, vazni), viedla som s nimi intervencie, prednasky. viem pracovat s pocitacom, ovladam microsoftove programy, hovorim plynulo po anglicky na vyssej urovni a vo volnom case sa venujem veciam, ktorymi sa chcem buducnosti zivit (vid. vyssie uvedene umenie). a to su veci, ktore na pohovor vzdy uvadzam. vravite, ze si kladiem neviem ake podmienky, pritom jedina moja podmienka je nepracovat vo vyrobe, je snad na tom nieco zle? ked viem, ze by som v takych podmienkach pracovat nechcela? vazim si svoju hodnotu, ved si nekladiem podmienku na manazerske pozicie preboha. nesuhlasim s vami, ze clovek, ktory ma gympl, kurz a rozvija sa, by mal byt hned odpisany do fabriky. to je ako vycitat vegetarianovi, ze si kladie podmienku nepracovat v masiarstve :D v kazdom pripade vdaka za vas cas a vase komentare. zajtra ma caka v pohovor v dalsom kvetinarstve, budem verit, ze to uz tentokrat klapne 🙂

liska010
autor
18. feb 2025

@queendixie ahoj, vdaka, ze si sa podelila o svoju skusenost. suhlasim s tym, co pises " somarina, to ze keby chces pracovat, pracujes" - ja teda pracovat chcem, ale je to dost ubijajuce, ked sa ti na zivotopis neozvu ani z pozicie predavacky.. a o to viac si viem predstavit ako si to musela brat, ked ty si tu vysoku skolu narozdiel odomna mala. v kazdom pripade som rada, ze sa ti nakoniec aj napriek dlhej dobe podarilo sa zamestnat. pevne verim, ze tych 5 rokov raz nebude k nicomu (ako pises), ale ze ich budes moct v buducnosti vyuzit a uplatnit sa so svojimi 5 rocnymi poznatkami. 🙂 dakujem a drzim palce.

queendixie
Autor odpoveď zmazal
mayami
18. feb 2025

@liska010 nie je na tom nič zlé, že do výroby nechceš, tiež asi nechceš za prácou vycestovať, tak tým pádom prichádzaš o možnosti zamestnať sa a je ťažšie ti ju nájsť. V každom prípade ti prajem nech tú prácu nájdeš, možno práve zajtra ti to vyjde.

mayami
18. feb 2025

@queendixie ono je problém to, že VŠ chrlia viac vysokoškolákov (teda nebavíme sa o farmaceutoch a iných žiadaných odvetviach) ako je dopyt, pochopiteľne sa nemajú kde upratať potom, veď tie firmy napr. nemôžu mať pomer technológov alebo ekonómov k výrobným pracovníkom 1:1 😄. Dnes už na VŠ ide pomaly každý, len mnohým je to viac na škodu ako na úžitok.

queendixie
Autor odpoveď zmazal
queendixie
Autor odpoveď zmazal
mayami
18. feb 2025

@queendixie je to smutné, k čomu potom tá VŠ je, keď to takto dopadne? 5 rokov úplne stratených.