icon

Ako spomaliť v kariére a nájsť rovnováhu?

18. júl 2024

Ahojte, potrebovala by som poradiť. Mám výborne platenú prácu, ktorá má baví. Čo z toho, keď sa jednoducho nedá spraviť za 8 hodín? V práci musím byť rýchla, efektívna, používať logiku, nehrozí mi rutina. Na výsledky mojej práce čaká manažment a ten chce výsledky rýchlo, žiadne zajtra nehrozí, ak si zmyslia niečo napr. o tretej poobede. Moj nadriadený je hviezda vo firme, kľučky si u nás podáva manažment až po CEO. Každý niečo chce a nadriadený nič neodmietne. Má po štyridsiatke, je bez rodiny, práca je pre neho všetkým. Ja toho už mám po krk. Zbytočne so šikovná, rýchla, keď aj tak stále niekto chce viac. Ja túžim po 8 hodinách v práci zabudnúť dvere a venovať sa rodine.
Netuším, čo robiť, kde nájsť kľudnejšiu prácu, keď u nás sú takéto práce len po známosti. Výpoveď nechcem dať len tak bez druhej práce, I keď finančné som zabezpečená na dosť dlhý čas vďaka príjmom z terajšej práce.
Ako to vyriešiť, komunikácia v práci ohľadom tejto témy nefunguje, obidvaja so šéfom máme iné priority, on prácu do vypustenia duše, ja po 8 hodinách v práci absolútne strácam dôvod tam byt nadčas. Vie o tom, ide to mimo neho.
Práca v štátnej sfére v našom regióne je cez známosti, tretí sektor hádam ani neexistuje. Ja potrebujem spomaliť aj za cenu o dosť nižšej mzdy. Kde hľadať, ako komunikovať, viete poradiť? Ďakujem

Strana
z2
vanilkovazmrzka
18. júl 2024

Obrat sa na sefa tvojho priameho nadriadeneho, ked sa s nim neda. Povedz ze potrebujes k sebe druhu osobu s ktorou sa o svoju agendu podelis, aby ste stihali vsetko spravit za ludsky pracovny cas.

Alebo raz jednoducho povedz nie. Alebo ze prepacte, toto som nestihla.

autor
18. júl 2024

@vanilkovazmrzka nadriadený môjho šéfa je generálny riaditeľ a ten tiež v kuse niečo potrebuje, jeho náš pracovný čas nezaujíma, ďalšieho človeka nedá, žiaľ.

viestta
18. júl 2024

padne 16:00 vyklikaj sa zo systemu, pobal sa a odid. Keby nieco, mas padla, mozu si piskat... Spravis to par krat a bud sa spamataju alebo si budes hladat inu robotu. Alebo rovno hladaj inu robotu

dskjhfdlkdjhl
18. júl 2024

Ved po 8 hodinach odid, vypni firemny mobil a zi s rodinou.

emilliannaflo
18. júl 2024

Chapem, ze asi moc klesnut nechces (ani platovo, ani povahou prace), cize zajdem asi trochu do extremu :D
Poznam par takych, ako ty, jednoducho chceli spomalit, mat viac casu pre seba, rodinu a hlavne chodit domov s cistou hlavou. Nakoniec si nasli "obycajnejsie prace" typu skladnicka, predavacka (drogeria, nabytok), predajkyne v specializovanych predajnickach. Vsetky boli spokojne,... ale vies, kto vie ci naozaj, lebo ak niekto raz zaraba dobre a "padne" na minimalku ( pripadne plus vikendy, ale stale to nie je nic moc), tak nie kazdy si prizna, ako to naozaj je.
Ja som momentale v opacnej pozicii, chcem trosku viac od zivota, hladam nieco ine a vzdy si hovorim, ze horsie uz nebude :D lebo ak by to nebolo zle, tak by som nechcela zmenu...
Tak mozes skusit aj takuto, radikalejsiu zmenu, prinajhorsom, ak by si sa sklamala, verim, ze nejaku prax mas a urcite by si sa opat vedela uplatnit v niecom podobnom.
A len taka rada, ak by si naozaj chcela az tak polavit, davaj pozor na nasich "typickych" slovenskych podnikatelov :D niekedy to je s nimi katastrofa (mohla by som pisat knihu)
Vela stastia

veronicka88
18. júl 2024

Máš zástup?si odsúdená ostávať v tejto práci ak by ťa prepustili?s týmto rozumom a dvomi deťmi ti radím ako baby vyššie. Medvihat firemný mobil(sorry boli sme v herni,sorry bola som na nákupe)a odhlásiť sa po 8 hodinach. Robíte chirurgiu?nemyslím. Všetko počká. Je to o nastaveni v tvojej hlave: keď sa im nepáči nech ma prepustia 🤷ak sa to stane odíde so zdvihnutou hlavou

lucilaines
18. júl 2024

Ja som bola v praci ako mas ty, predtym ako som otehotnela. 100+ mailov denne, x hodin nadcasov, s ktormi vsetci automaticky ratali. Viem preto, ze rady vypni sa a odid su nerealne, lebo ta praca tam stale je, aj ked sa o stvrtej vypnes aj tak ju nikto iny za teba nespravi, len toho budes mat este viac na dalsi den. Do toho stretnutia bezne planovane na 17.30 a podobne. Plat super, ale normalne som v noci nespavala kvoli stresu z roboty. Otehotnela som a odisla na matersku anuz som vedela, ze do tohto sa nechcem vratit. Po dvoch detich a 5 rokoch na materskej som si hladala pracu a moje hlavne kriteria boli, ze odmietam nadcasy, odmietam stres z pripadnej OCR na deti a chcem hlavne pokoj. Mam uplne basic administrativnu pracu pod moju kvalifikaciu, plat polovicny, ale o tretej vypinam pocitac a zabudnem, ze existuje. Mam cas sa venovat detom a ked su chori, nevolam tam so stiahnutym zaludkom, ze zostavam doma. Vela ludi sa mi cudovalo, ze chcem dobrovolne takto “klesnut”, ale za mna je to momentalne najlepsia alternativa. Mozno casom ma to prestane bavit a budem sa chciet niekde zase posunut, uvidim. Momentalne mam pocit, ze karieru som si uz vyskusala a dusevny pokoj je na nezaplatenie.

autor
18. júl 2024

Tak často máme také termíny, že po 8 hodinách sa fakt nedá odísť, to v podstate znamená, že som nespravila svoju prácu do termínu a to už potom môžem dať výpoveď. Ťažko sa to vysvetľuje, jednoducho máme projektovú prácu, termíny sú tak krátke, že sa to nedá stihnúť za 8 hodín. Dávnejšie som to robila tak, že keď bol termín napr. 12.deň v mesiaci, do 12.som ťahala a potom brala náhradné voľno v druhej polovici mesiaca a bolo to vyrovnané, síce nie každý deň 8 hodín ale v priemere mi sedel časový mesačný fond na 8 hodín. Teraz je projektov toľko, že nie je kedy vyberať nadčasy.
Novú prácu pozerám, na pozície bežnej administratívy sa prihlási more ľudí a aj tak je už dopredu uchádzač vybratý.

vanilkovazmrzka
18. júl 2024

Ale je nejaky zakonnik prace, takze ked raz mas definovanu 8h pracovnu dobu, tak jednoducho chod za sefom, povedz mu ze bud ti da druheho cloveka alebo odchadzas.

To je slovenska firma a slovenski manazeri, vsak?

autor
18. júl 2024

@vanilkovazmrzka veru, je to zahraničná firma, myslím si, že žiadna slovenská firmička by mi nedala taky plat, ako mám teraz, ale ani by mi neponúkne pozíciu, čo mám, nakoľko tie sú len vo väčších firmach a tych je tu v okolí žalostne malo.
Tieto slovenské formičky v okolí potrebujú hlavne technikov, elektrikárov, ľudí do výroby- nič pre mňa. Pripadne pár ľudí na zbieranie dokladov pre externé účtovné firmy, ripravu podkladov pre externých personalistov. Tak už sa len popozerať po nejakej tlacenke, aby som sa dostala na takéto miesto.

subartic
18. júl 2024

pracovala som takto v korporáte, na vyššej pozícii, plat skvelý , po pár rokoch som to zabalila . Povedala som si dosť. Peňazí veľa, ale môj život v prdeli , emaily ešte aj cez víkend a teraz a hneď. Mne to pripadalo že si myslia že ja sa len trasiem na to aby mi nabehol email a som to riešila , deň , noc plne oddaná korporátu do roztrhania svojho tela a mysle. Nikdy viac .

vanilkovazmrzka
18. júl 2024

Ale teda tato “manazerska” mentalita krici slovakmi, za co najmenej penazi vyzmykat uplne do znicenia jedneho cloveka /ok chapem ze plat mas dobry, ale si tam mozno za 2-3 zamestnancov/.
Ak je to specificka praca, mozno ked sa zacnes vyhrazat vypovedou, tak ti skor najdu nejaku dvojicku, aby o teba neprisli…

subartic
18. júl 2024

čo tak podnikať v niečom čo ovládaš?

mimirka32
18. júl 2024

Ja som mala v byvalej robote takyto problem a odisla som. V sucasnej praci tiez maju tendenciu hovorit mi, ze nieco potrebuju do dalsieho dna do urcitej hodiny, co nie je vzdy realne. Niekedy robim doma vecer, ale dost casto proste poviem, ze to nestiham lebo po 16 uz musim ist domov. A proste s pracou meskam. Zatial firma nespadla 😃

autor
18. júl 2024

@vanilkovazmrzka už som raz dala výpoveď, sľúbili, že práca bude na 8 hodín (nestalo sa) a hlavne výrazne zvýšili plat. Škoda reči, veľa kolegov manazerov čaká, kým nájdu novú prácu a zdrhnu (smola, že u nás v regióne sa im vyhovujúce manažérske pozície objavia možno max 2 krát do roka) Proste ľudia by aj menili, keby bolo kam inde ísť. Ako tu už bolo spomenuté- ísť robiť predavačku, alebo skladníka z mojej pozície by bolo o ničom ( nemyslím to v zlom), proste práca o niekolko levelov nizsie a ťažko by sa potom nadvazovalo na podobnú odbornú pozíciu.
@subartic žiaľ, som asi vo všetkom ohľadom podnikania nemohlo, ale veľa krát som už nad tým rozmýšľala.

jednoduchomaria89
18. júl 2024

Ja som bola v podobnej práci , nič nepockalo , teraz hneď toto treba vybaviť , ten volal , vybav toto , vybav hento , x emailov /telefonátov ,nadčasy, lebo jednoducho sa to nedalo stíhať , toto šialenstvo som zažívala snáď od 2. Týždňa v práci , žiaden čas na adaptáciu . Timliderka podľa mňa dokopy nič nerobila, len delegovala , snáď ani rok som nevydrzala

luccija
18. júl 2024

Keď on nemá rodinu a žije pre prácu, tak zmenu nečakaj.Ty si žena máš aj iné priority.Z tohto von jedine nájsť akúkoľvek inú prácu, ktorá by ťa aspoň trocha napĺňala.Toti nikdy neskončí vždy bude niečo súrne atď...keď budeš neodbytns zdvihnú ti zase plat...je veľa firiem kde sa všetko rieši cez peniaze, ale ty ako človek tvoja psychika,rodina, voľný čas je im ukradnuté.Takze len odísť....

colsami
18. júl 2024

Mna by zaujimalo (skor recnicka otazka obycajne priemerne plateneho cloveka) ze v akych vyskach sa naozaj pohybuju platy, ktore sa tu spominaju, ze je clovek naozaj ochotny takymto stylom fungovat.
Ze kde je ta hranica ze to stoji cloveku za tie peniaze?
Len cca rozptyl trebars, nepytam sa uplne presne, vobec netusim ako sa to v tychto poziciach pohybuje.

veronicka88
18. júl 2024

Ja som nastúpila red rokom a pol do korporatu. Plne akceptuje môj šéf že mám deti,že beriem dovolenku aj to že beriem paragraf. Od prvého dňa som nemala žiadny problém. A ano mohla by som hasiť cez dovolenku ale nemusím. Všetci vedia že firma nespadne. A to nemám ani zadtup zatiaľ za seba.

autor
18. júl 2024

@veronicka88 viem, že v korporate je možné pracovať aj na ciastocny uvazok, u nas ani nahodou. Vsetko ale zavisi od nadriadeneho, predpokladam, ze smola pre mna, ze ten moj ma pracu ako jediny zmysel zivota. Samozrejme, že by sa firme nič nestalo, ale jeden premotivovany človek toho dokáže pokaziť dosť veľa. Viem, aké to bolo v pohode, pokiaľ tam nebol, ale tak on by tam vraj chcel zostať do dôchodku, tak pre mňa to znamená, že musím pozerať inde. Predošlý šéf bol skvelý človek, ale veľmi sa nehodil do firemnej kultúry, kde práca je všetko, tak odišiel

cina1
18. júl 2024

ja tak mimo kontext... ideme sa pototo, lebo x mailov, telefonatov, vsade zastihnutelni...boze zlate casy, telefon bol vzacny a maily neboli, a vsetko islo...nehovorim,ze optimalne ale ani teraz to nie je ruzove....pride mi to uz chore, hlavne na tych manag. poziciach.. ked nejde o zivot,ide o h...o... ...

liz_lemon
18. júl 2024

@colsami tak to by aj mna zaujimalo, tiez poznam ludi, ktori kvoli stresu z prace pomaly ani nespia, musia byt na telefone aj pocas dovolenky, dokonca aj byt na meetingoch, stale su zdrbavani, a teda, ze by mali tomu adekvatny plat sa mi nezda, len si nicia zdravie, a v podstate ani zo zivota nic nemaju

maminkadeticiek
18. júl 2024

Ale prosim ta co chces pocut?Kazdy ma moznost volby.Myslis si ze je to nieco vynimocne zodrat sa od nevidim do nevidim a zarobit pri tom dobre?To nie je ziadne umenie nechat sa vyuzivat.Tak ked s nic neda tak pokracuj.Dream job.Clovek ma vzdy moznost volby.Nikto ti na krku nestoji.

dorottka
18. júl 2024

@vanilkovazmrzka ja robim v americkej firme a je to podobne, oni maju uplne inu pracovnu mentalitu ako europania, dovolenkuju minimalne a defacto ziju pre pracu. Tam sa maka, maka a maka, lebo konkurencia nikdy nespi, nemaju vsetko tak preregulovane a kludne ako my tu (povacsine) 🙂
Plus teraz uz citit trosku vo vzduchu tu ekonomicku krizu, vela firiem v mojom odbore prepustalo, prace je sice rovnako, ale na menej ludi… co uz 🤷‍♀️

vanilkovazmrzka
18. júl 2024

@dorottka nuz.. ked to ludom vyhovuje nech tak robia, ja som team work life balance 😃

luccija
18. júl 2024

Nasleduj bývalého šéfa či ty si myslíš, že je reálne, aby prišla nejaká zmena?
@liz_lemon veď takých potrebujú🙂ideálne hneď po škole dajú im trocha lepši plat, možnosť postupu a už ich maju.Su ľudia, ktorým to vyhovuje viac flexibilní a ochotní žiť pre firmu a takýto čo nemá rodinu, workoholik je top.To sú ako v Mary Kay pekná fotka pri aute, serpa najlepší predajca a nič nie je nemožné.
Česť výnimkám, kde je nejaký work life balance.Kamaratka tak robila v KPMG skončila v nemocnici ešte tam vybavovala mail a telefonáty.
Po 5 r ako troska našťastie odišla stále chorá, vynervovana

autor
18. júl 2024

Dievčatá, ja nie som v strese z prace, nakoľko mám pocit, že už všetko viem, tak ma kvázi nič neprekvapí, mnoho vecí robím odhadom, aby sa nepovedalo, jednoducho to musí byť spravené, napr.do nejakej hodiny, tak to posielam cca 20 min predtym, proste nie som ochotná byť kvôli tomu už od šiestej ráno na notebooku, ako moji kolegovia. Hnevá ma to, že jednoducho tej prace je stále toľko, že aj keď to robím takýmto spôsobom, som maximálne efektívna a keď vidím, že zasa nestihnem ísť domov aj napriek všetkému úsiliu po 8 hodinách domov, jednoducho strácam motiváciu, žiadne peniaze nemôžu vyvážiť tu frustráciu. Ja proste nemam stres, ale frustráciu z toho, že tej prace nikdy nie je menej a keď vidím tie nadčasy, tak to je pre mňa najväčší problém. Ja sa pracou ako takou nestresujem, našťastie som vo finančnom komforte, že keby mi aj zajtra povedali Zbohom, tak mam finančné vykryte dosť dlhé obdobie, aby som nemusela mat existencny stres.
Ja skôr potrebujem vedieť ako a kde sa nasmerovať, len tých dobrých príležitosti tu v okolí nie je ktovie koľko. A vek tiež nezastavil, úprimne povedané, potrebujem sa upratať niekde, kde je väčší kľud.

marcellka32
18. júl 2024

Úplne v kľude výpoveď, polročna podpora a potom profesia.sk
Zabudla si na jednu vec: každý je nahraditelny, aj ty ;)
Neuvedomujes si, že tu proste nechces zostať, ver že sa ti uľaví

dorottka
18. júl 2024

Vies co, ja ta chapem. Akoze tie reci, ze mas robit tak normalne, ako mozes to skusit, ale treba ratat s tym, ze pri najblizsom prepustani budes prva na rade. Proste, niektore firmy maju take nastavenie a bud sa tak nastavis tiez, alebo odides. Nic medzi tym. Co robit namiesto toho? Teraz si pod velkym stresom, myslim, ze nevymyslis nic. Vsetci moji znami, ktori boli v takom stave ako ty, dali vypoved bez predstavy o dalsej praci a vsetko sa im vykrystalizovalo az pocas toho volna 🤷‍♀️

amelie2017
18. júl 2024

@liz_lemon presne, vies co, ja ked som mojmu sefovi napisala aj o 1. v noci, bolo to vazne, ale nie urgentne, o 8. tu informaciu musel mat, len som si nebola ista, ci rano vstanem alebo budem mat pri detoch rano cas, tak mi vzdy odpisal alebo zavolal. Dnes prvykrat po 3 rokoch nevidel spravu, ktoru som mu pisala o 23. Taka som bola stastna, ze konecne ten pracovny mobil odlozil. Ale teda, uz 2 tyzdne chodi do prace so zapalom pluc...

Strana
z2