Ako správne nastaviť pracovnú zmluvu v gastre?
Ahojte robím už nejaký čas v Gastre a pri nástupe som dostal normálnu pracovnú zmluvu z minimálnou mzdou na papieri no dostávam o 300€ viac dajme tomu. Problém je v tom že keď som si pozeral poisťovňu tak som tam registrovaný dohodár o pracovnej činnosti. Nebudem si musieť doplácať sám? Ako to funguje?
@petamich Nie je tam napísané dohoda o pracovnej činnosti ale len pracovná zmluva
A aky mas v tej zmluve dohodnuty tyzdenny pracovny cas? Lebo na dohodu o PČ je mozne odpracobat max. 10 hodin tyzdenne. Takze ak pracujes viac, nejdu za teba odvody. A to plari aj o peniazoch, mtore beries na ruku. Je ti jasne, ze odrbvavas sam seba, vsak?
@nelca84 40h týždenne ako to myslíš ?
@nelca84 40h týždenne ako to myslíš že odrbavam sám seba ?
Tak, ze odvody sa platia iba z penazi na vyplatnej paske.
To zistis, ked budes PN, pojdes na matersku, do dochodku, nebodaj by sa ti nieco stalo a siel by si na invalidny...
A ako som napisala, na dohodu o PČ je mozne odpracovat iba 10 hodin tyzdenne, cize max. z tohtopoctu hodin za teba odvadza zamestnavatel, ak nie aj z menej. Pravdepodobne ta zaregistroval iba preto, aby mu nebolo zistene nelegalne zamestnavanie. Takze zakladna otazka, mas vyplatne pasky? A kolko mas na nich hodin?
Tu minimálnu mzdu máš na hodinu či mesačnú? Podľa všetkého ide o podvod a neplatia za teba odvody ani toľko, koľko by mali za zárobok na prac.zmluve. Doplacat si ale nebudes musieť, no máš potom mensi výmer na pn, podporu, dôchodok…
Inak cele gastro ma zvlastne pozadie co sa mzdovych veci tyka. Minimalna mzda a zvysok na ruku. O 40 hodinach za pracovny tyzden mozu casnici len snivat.
@vivuska666 to mas pravdu. Problem je, ze zamestnanci v tom idu so zamestnavatelmi, lebo jasne, dostanu viac ako keby mali mzdu riadne na paske a zaplatene odvody. Ale to ich skor ci neskor dobehne.
@vivuska666 prečo myslis, že môžu o 40h týždenne iba snívať?
@tiika Moj muz robi casnika od maturity. Kratky dlhy tyzden. Ranajky su od siedmej a restika zatvara o 22hej. Chodil bud na 7mu alebo na desiatu. Obcas mohol odist skor, ale ked bolo plno bol tam cele hodiny. Nikdy sa nestalo ze to vyslo priemerne 8 hodin denne. Sanitarny den sa nezapocitaval ak to vyslo na jeho volno. Cele zle.
@vivuska666 myslím, že toto dosť záleží od podniku. Niekde pracujú 7-19; inde ako píšeš 7-19, či 10-22. Nadčasy bývajú bezne, no stáva sa, že niektori pracujú cele mesiace bez nadčasov. Sanitárnym deň sa ma a u nas i riadne započítava. Takze fakt je to individuálne. No možno máš pravdu, že vacsina prevádzok funguje ako opisuješ ty + peniaze bokom.
Ja nechápem ako môže mať niekto podpísanú pracovnú zmluvu, ktorú má v rukách a v soc.poisťovni nahlásenú dohodu o pracovnej činnosti.
Samozrejme, ze odrbavas sam seba.....ved to je uplne logicke v tomto pripade 🙄
Na paske minimalna mzda a zvysok bokom. Do tohto by som ja teda urcite nesiel. Ak sa riesia podmienky tak nech je to tak ako je uvadzane v inzerate. S takymito smelinarmi by som ja zmluvu urcite nepodpisal.
Minimalna mzda = minimalne odvody. Ked pride na rad PN ci dochodok tak ta to casom pekne dobehne.
@bu_bu_bubak takto funguje XY firiem na Slovensku. V lokalitách, kde je nedostatok pracovných miest, tak tým ľudom neostáva nič len len sa vziať a cestovať aj cez pol republiky za prácou. Nevezmeš to kvôli tomuto? Nevadí máme tu ďalších, ktorí s tým taký problém nemajú, sú radi že môžu robiť a nejaké peniaze zarobia. Koľkí žijú zo dňa na deň, neriešia čo bude, alebo nemajú možnosť dochádzať za prácou alebo majú exekúcie a takto im to vyhovuje.
@maury kazdy je strojcon vlastneho stastia. Ak si niekto mysli, ze toto je dobre riesenie tak smelo do toho.
@bu_bu_bubak tí ľudia sú mnohí takí jednoduchí, že fungujú úplne inak. Oni nevedia, že sa to dá inak. V oblasti, kde funguje takto 90% firiem a v zvyšných 10% sa proste nemajú šancu zamestnať. Nemali to kde vidieť. Prostredie, zázemie, k tomu prisluhujúce vzdelanie. Poznám mentalitu Slovenských podnikateľov a tzv. syndróm Slovenského podnikateľa. Kde si majiteľ myslí, že je samaritán a ako ľuďom pomáha. To je taký začarovaný bludný kruh. Deje sa to hlavne v menších mestách, ktoré viac menej vznikli lebo vybudovaný priemysel.

A ta normalna zmluva bola dohoda o vykonani pracovnej cinnosti? Alebo aka zmluva? Klasicky trvaly pracovny pomer a zaregistrovali ti dohodu?