icon

Ako správne uviesť materskú v životopise a na LinkedIn?

9. jún 2025

Ahojte, viem, banalita ale zaujímalo by ma,
ako ste si uviedli materskú do životopisu / na Linkedin?
Stále pod zamestnávateľom ako “zmenu pozície” alebo ako úplne samostatný riadok?
Uviesť si to tam určite chcem. 🙂

vroni
9. jún 2025

Nijako. Materská do profesného životopisu nepatrí.

gabrielkaa
9. jún 2025

Vobec, ako vravi Vroni, je to profesijny zivotopis a uvadzam si tam len najvyssie dosiahnute vzdelanie, kurzy a potom pracovne skusenosti. uviest tam matersku je smiesne.

autor
9. jún 2025

A medzi pracovnými skúsenosťami máte prestávku?

gabrielkaa
9. jún 2025

ja nemam prestavku, lebo som mala firmu, takze som pracovala aj na materskej, ale asi ano, keby som bola zamestnanec asi by som si dala. lebo co som si pozerala xy profesnych zivotopisov, tak tam teda materska dovolenka nefigurovala. ak by potencialneho zamestnavatela zaujmalo, preco tam mas pauzu, tak vtedy mu to samzrejme pri pohovore povies.

vroni
9. jún 2025

Nemám prestávku, lebo som pracovala. Aj keby tam prestávka vznikla, tak by som tam materskú nepísala, ta s mojou prácou nemá nič spoločné a perspektívneho zamestnávateľa moje deti skutočne zaujimat nemusia (ani by zo zákona nemali). Aj ako HR hovorím, že je rozhodne lepšia prestávka v životopise ako materská. To je pre mňa absolútne irelevantná informácia.

oceanahory
9. jún 2025

Ak mozem, tak si v ramci tejto diskusie polozim otazku... vzhladom na moju situaciu, mozno mi tu niekto poradi 😁. Co v pripade, ak som po materskej dala vypoved v predchadzjucej praci? Nie je lepsie uviest nasledne rodicovsku dovolenku, ako keby som tam mala mat posledne zamestnanie uvedene s pred 2,5 roka? 🤔

oceanahory
9. jún 2025
@vroni

Nemám prestávku, lebo som pracovala. Aj keby tam prestávka vznikla, tak by som tam materskú nepísala, ta s mojou prácou nemá nič spoločné a perspektívneho zamestnávateľa moje deti skutočne zaujimat nemusia (ani by zo zákona nemali). Aj ako HR hovorím, že je rozhodne lepšia prestávka v životopise ako materská. To je pre mňa absolútne irelevantná informácia.

@vroni No ale nasledne na osobnom pohovore predpokladam preverujes z akeho dovodu bol dany clovek "nezamestnany" taku dlhu dobu...takze v konecnom dosledku potencionalnemu zamestnavatelovi tak ci tak musim oznamit tuto skutocnost, nie je teda lepsie uviest tuto skutosnost rovno v zivotopise?

pralinka86
9. jún 2025
@oceanahory

Ak mozem, tak si v ramci tejto diskusie polozim otazku... vzhladom na moju situaciu, mozno mi tu niekto poradi 😁. Co v pripade, ak som po materskej dala vypoved v predchadzjucej praci? Nie je lepsie uviest nasledne rodicovsku dovolenku, ako keby som tam mala mat posledne zamestnanie uvedene s pred 2,5 roka? 🤔

@oceanahory mozes to kratko spomenut v casti o sebe, nie pri zamestnani.. RD bola predsa pocas trvania prac.pomeru

oceanahory
9. jún 2025
@pralinka86

@oceanahory mozes to kratko spomenut v casti o sebe, nie pri zamestnani.. RD bola predsa pocas trvania prac.pomeru

@pralinka86 Nebola, ja som hned po materskej dala vypoved. Takze na RD som bola nezamestnana t.j. 2,5 roka som bola nezamestnana a cerpala iba rodicovsku.

vroni
9. jún 2025
@oceanahory

@vroni No ale nasledne na osobnom pohovore predpokladam preverujes z akeho dovodu bol dany clovek "nezamestnany" taku dlhu dobu...takze v konecnom dosledku potencionalnemu zamestnavatelovi tak ci tak musim oznamit tuto skutocnost, nie je teda lepsie uviest tuto skutosnost rovno v zivotopise?

@oceanahory, nie, nie je. Mohla si si vziať sabatical, študovať, byť na študijnom pobyte, hocičo. Všetko to nesúvisí s tvojimi pracovnými skúsenosťami. Na pohovore na to môže prísť reč alebo tiež nie.

oceanahory
9. jún 2025
@vroni

@oceanahory, nie, nie je. Mohla si si vziať sabatical, študovať, byť na študijnom pobyte, hocičo. Všetko to nesúvisí s tvojimi pracovnými skúsenosťami. Na pohovore na to môže prísť reč alebo tiež nie.

@vroni Dakujem za odpoved 👍

iwesska
9. jún 2025

Ja ziadnu dieru nemam. Pocas materskych 2 po sebe iducich som bola stale zamestnana, takze zamestnavatel bol rovnaky. Na pohovoroch aj v motiv.listoch ale dlzku praxe uvadzam realnu - iba odpracovane roky. Nikto sa nikdy na to nepytal.

denkabemommy
9. jún 2025

Nezvádzala som to tam, dokonca som si hladala prvú prácu až po deťoch, takže som tam mala úplne prázdnu časť zamestnaní 🙂 ale mala som tam plný a zaujímavý životopis, že sa ma až 1x spýtali na pohovore, čo som robila po škole, keď som nepracovala 😅.

silvike
9. jún 2025

Ja neviem, ja som si normalne uvadzala RD. By som tam mala dieru 12 rokov 😃 To mi prislo normalnejsie ako by som tam mala posledne zamestnanie do r. 2010 😄 a potom kde nic tu nic. A je rok 2022 a ja si z cista jasna hladam pracu. Radsej nech vopred vedia ze mam deticky ;) A povirm veru, ze som fakt nemala problem. Ked ma uz zavolali na pohovor aj ma vzali. Nikomu to nevadilo ze mam deti, ze taka dlha pauza. Som ich proste na pohovore zaujala, presvedcila 😉

s_o_n_i_k_e
9. jún 2025

Áno, materská dovolenka sa môže uviesť do životopisu, najmä ak:

vysvetľuje časovú medzeru v pracovnej histórii,

chcete zdôrazniť zručnosti, ktoré ste počas nej nadobudli (napríklad time management, organizácia, multitasking),

bola spojená s nejakou formou rozvoja – napríklad štúdium, kurzy, dobrovoľníctvo alebo práca na voľnej nohe.

Ako ju môžete uviesť:

Ako samostatnú „pozíciu“ v pracovnej histórii. Napríklad:

„Jún 2023 – Máj 2025: Materská dovolenka
Starostlivosť o dieťa, rozvoj mäkkých zručností (organizácia, trpezlivosť, riešenie problémov)“

alebo

„Jún 2023 – Máj 2025: Pracovné voľno z dôvodu materskej a rodičovskej dovolenky“

Ako poznámku pod posledným zamestnaním. Napríklad:

„Pracovala som vo firme ABC od januára 2019 a od júna 2023 do mája 2025 som bola na materskej dovolenke.“

Užitočné tipy:

Buďte stručná a vecná.

Nie je povinné uvádzať materskú dovolenku, ak sa na ňu nechcete zameriavať a medzera v životopise nie je dlhá.

V motivačnom liste alebo na pohovore ju môžete krátko spomenúť, ak je to vhodné alebo relevantné.

tiika
10. jún 2025
@s_o_n_i_k_e

chcete zdôrazniť zručnosti, ktoré ste počas nej nadobudli (napríklad time management, organizácia, multitasking),

bola spojená s nejakou formou rozvoja – napríklad štúdium, kurzy, dobrovoľníctvo alebo práca na voľnej nohe.

Ako ju môžete uviesť:

Starostlivosť o dieťa, rozvoj mäkkých zručností (organizácia, trpezlivosť, riešenie problémov)“

alebo

„Jún 2023 – Máj 2025: Pracovné voľno z dôvodu materskej a rodičovskej dovolenky“

„Pracovala som vo firme ABC od januára 2019 a od júna 2023 do mája 2025 som bola na materskej dovolenke.“

Užitočné tipy:

Buďte stručná a vecná.

Nie je povinné uvádzať materskú dovolenku, ak sa na ňu nechcete zameriavať a medzera v životopise nie je dlhá.

V motivačnom liste alebo na pohovore ju môžete krátko spomenúť, ak je to vhodné alebo relevantné.

@s_o_n_i_k_e nie každý personalista rozmýšľa ako chatgpt a nie každý životopis i skončí v rukách personalistu, radšej by som si nechala poradiť niekym s praxou ako tu vyššie

vroni
10. jún 2025
@s_o_n_i_k_e

Ako ju môžete uviesť:

alebo

Užitočné tipy:

Buďte stručná a vecná.

@s_o_n_i_k_e, keby som dostala do ruky životopis s popisom, že si teta prehlbovala soft skills materskou, tak automaticky píšem zamietavu odpoveď. To je typický blabol, ktory vypovedá o nevhodnosti kandidáta.

s_o_n_i_k_e
10. jún 2025
@vroni

@s_o_n_i_k_e, keby som dostala do ruky životopis s popisom, že si teta prehlbovala soft skills materskou, tak automaticky píšem zamietavu odpoveď. To je typický blabol, ktory vypovedá o nevhodnosti kandidáta.

@vroni ako vidim co iny nazor mamicky tak to aj iny nazor personalistu ale ďakujem za Vas pohlad a nazor

vroni
10. jún 2025
@s_o_n_i_k_e

@vroni ako vidim co iny nazor mamicky tak to aj iny nazor personalistu ale ďakujem za Vas pohlad a nazor

@s_o_n_i_k_e, v pohode, aj personalisti sú ľudia a majú svoje názory a spôsoby, takže nejaké striktne pravidlá neexistujú. Ale vo všeobecnosti, väčšie firmy a firmy s nejakými standardmi považujú materskú v CV za krok vedľa (neznamená to, že budem matersku zatajovať, ale z hľadiska pracovného života som proste v tomto období bola "mimo" Aj keď som sa povedzme naučila nový jazyk alebo vyštudovala VS, tak to pôjde do vzdelania a nie medzi pracovné skúsenosti) Keď mi baba napíše do CV, že počas materskej zvyšovala svoje soft skills, prelozim si to ako: sedela som s deckom na zadku, načisto som zblbla, ale potrebujem to nejako noblesne pomenovať)

s_o_n_i_k_e
10. jún 2025
@vroni

@s_o_n_i_k_e, v pohode, aj personalisti sú ľudia a majú svoje názory a spôsoby, takže nejaké striktne pravidlá neexistujú. Ale vo všeobecnosti, väčšie firmy a firmy s nejakými standardmi považujú materskú v CV za krok vedľa (neznamená to, že budem matersku zatajovať, ale z hľadiska pracovného života som proste v tomto období bola "mimo" Aj keď som sa povedzme naučila nový jazyk alebo vyštudovala VS, tak to pôjde do vzdelania a nie medzi pracovné skúsenosti) Keď mi baba napíše do CV, že počas materskej zvyšovala svoje soft skills, prelozim si to ako: sedela som s deckom na zadku, načisto som zblbla, ale potrebujem to nejako noblesne pomenovať)

@vroni áno súhlas, záleži od ženy ako sa postavila k MD, ja napr. po odchode zvyšujem svoju kvalifikáciu, či online alebo fyzicky, ak sa to dá samozrejme, tak si nemyslím, že by som sedela s deckom na zadku, ale toto aktívne využívam na samovzdelávanie vo svojej špecializácií, ale áno, ak my niekto príde po 7r materskej je pre mňa uplne ako nový papier čistý ak sedel doma na zadku 🙂