icon

Ako ste dopadli na prvých pohovoroch po materskej?

nnanii
12. sep 2016

Ahoj mamičky, ako ste dopadli na prvých pohovoroch po materskej? Ja som zatiaľ napisala asi milión žiadosti... a ozvali sa mi z jednej firmy ( taká vysnena praca) formou e-mailu. Uz si píšeme asi tri dni a ja stále neviem či ma vôbec pozvú 😉 na pohovor. Nemali skoro žiadne konkrétne požiadavky, tak som tam volala a informovala som sa či je tá ponuka platná a koho hľadajú. Či potrebujem vodicak, a iné zručnosti. A teraz im začalo vadiť, že budem musieť cestovať do práce, že mám dieťa,....
Prosím podeľte sa o skúsenosti.... Ďakujem 🙂

martina_l_l
13. sep 2016

@sisaka inak ak sa pytas ako suvisi nezamestnanost s pracou tak som v podstate rada ze mame na temu rozdielny nazor 🙂 lebo ja,narozdiel,nerada rozdavam rady a nemam o teme ani paru

daskaavladko
13. sep 2016

No nechcela som sa povodne zapojit,ale kedze su tu zase mudrlantky, ktore miesto toho, aby sa na md venovali dietatu, venuju sebe a svojej buducej kariere radsej, pripadne sa vyjadruju k teme a deti este nemaju, sa zapojim (a to som si precitala len prvu stranu). Takze z pohladu zamestnavatela (kedze som pred md robila par pohovorov) je to tak, ze zamestnavatelovi je v podstate jedno ci ste z hornej dolnej, ci mate deti alebo ste bezdetna ufrflana karieristka, jemu ide len o to, aby ste boli k dispozicii ked treba, pripadne ak nastane komplikacia a vam treba napr ocr, aby vas mal kto zastupit plnohodnotne,teda aby firma nic nepocitila. Je to cele v podstate o tom, aby ste boli hlavne flexibilna a zamestnavatel sa na vas mohol spolahnut. A hlavne aby ste v praci riesili pracu a doma rodinu, nie tahat a motat jedno s druhym....to tak v skratke. A z pohladu matky na md, ktora medzi hackovanim, pranim,zehlenim,varenim,pecenim tort a hlavne venovanim sa dietatu na 100%, nema cas ist ani na zachod (to som vymenovala zopar cinnosti, aby som obohatila predstavivost tych, ktore o tom nemaju paru,lebo musia studovat a pracovat na sebe/mimochodom to nevycitam,je chvalihodne,ak to stihate popri tychto vsetkych cinnostiach,len kedy potom spite?) sa vyjadrim asi tak,ze je asi lepsie pred md,byt uz niekde zamestnana,kam sa mozte vratit, ale samozrejme,ze ak aj tak nie je,praca sa vzdy najde,len treba hladat a vydrzat. Moj manzel teraz prijal mamicku kt.bol AZ hroznych 6 rokov na MD a vobec sa pocas nej nevzdelavala, pretoze sa venovala 2 krasnym detom a vzdelavala tie.A pretoze sa vzdelavala pred md si nasla tuto pracu a je spokojny aj manzel aj ona. (A nie nerobime s manzelom v tej istej firme). ....ASI JE NAJLEPSIE SI HLADAT PRACU PRI KTOREJ VIETE,ZE SI MOZTE NAPR.NA OBED ODBEHNUT DOMOV, ALEBO ZA DETMI, CO JE BEZNE NAPR.U OBCHODNYCH ZASTUPCOV,TAKYTO FLEXIBILNEJSI PRACOVNY CAS.....ale tak vsetko zalezi od vas a vasej flexibility a lojality.....drzim paste, urcite sa podari najst nieco. Ved aj matky musia pracovat.

martina_l_l
13. sep 2016

@daskaavladko preco sa k teme o hladani prace nemoze vyjadrit niekto kto deti este nema?

stormie
13. sep 2016

@martina_l_l precitaj si nazov diskusie este raz - po materskej. Ako mozes byt po materskej a nemat deti??

daskaavladko
13. sep 2016

Samozrejme,ze moze, ale otazka je polozena,pre mamicky,kt si po md hladali pracu....nikto nikomu nezakaze vyjadrit nazor,iba je to viac smerovane pre tych,co si tym uz presli.

silvia2013
13. sep 2016

@mircalla Na materskej som bola pred 17 rokmi a pred 13rokmi, 🙂)) Ak by si bola natolko inteligentná, tak si to vypočítaš. Odvtedy už mám nejaku kariéru za sebou. Nikde nepíšem, že to bol 2 rocný jazykovy kurz. Pracovala som aj v lekárnach , to som do zivotopisu dala. Ty si spomenula že pracujes ako veduca , nadnarodnej firmy, tak co tu trepes o riaditelovani. Dve sliepky podobne tebe, ktoré cumia na MK od rana do rana ti pritakalo, zeby ty a tvoje dalsie ucty na MK, alebo tvoje podriadene pri páse? To, že zijes v BA ta neoprávnuje kydat na tých, čo ziju inde, Možno si sa do BA pristahovala . Len hlupak posudzuje ludi podla bydliska. Radsej kup malemu lepsiu skolsku tasku a umy tu vanu, inteligentna zena si po rady nechodí na MK 🙂) A ako som uz vyssie spominala, nebudem sa hadat s niekým, koho názory si nevážim.

lucinka511
13. sep 2016

@silvia2013 uz by si mala ist spat.

martina_l_l
13. sep 2016

@stormie snad nezijem vo vzduchovej bubline ze ked nemam deti neviem povedat co je dolezite pri hladani prace,alebo aky je sucasny stav na prac.trhu 🙂

silvia2013
Odpoveď bola odstránená
stormie
13. sep 2016

@martina_l_l neviem kde zijes ale k teme 'po materskej' sa asi najlepsie vedia vyjadrit tie ktore na tej materskej sj naozaj boli, doma maju dieta/deti takze su v uplne inej situacii pri hladani prace ako bezdetne co nemaju 'pauzu' v zivotopise

martina_l_l
13. sep 2016

@stormie a povedz,aj si citala aspon jeden moj prispevok?🙂

lucinka511
13. sep 2016

@silvia2013 ty si dost hasteriva zena. tvoj problem je ten,ze stale musis mat posledne slovo.vsak?

loginexistuje
13. sep 2016

@nnanii vracala som sa do prace po 5 rokoch MD a RD /dieta ma dlhodobo zdravotny problem/ nevratila som sa do povodnej prace ale hladala som si inu .. bola som na prvom pohovore ... na odporucanie znameho tu poziciu co som sla to sme sa dohodli ze nie ale ponukli mi inu. Teraz po takmer troch rokoch si mozem z ponuk vyberat a mala som viacero ponuk na zmenu posobiska.

Poznam viacere maminy, ktore sli pracovat po dlhej a viac nasobnej RD a prioritne co zavazilo u nas je ze niekoho poznali a ten im dal sancu ... lebo matky ktore zvladnu manazovat rodinu o x clenoch zvladnu vynikajuco aj rozne povolania ... a co nevedia sa doucia.
Mama musí zvladnut vela veci mne osobne sa lepsie spolupracuje s muzmi alebo so zenami mamami ktore su uz zivotom ostrielane a nevidia vsetko cierno bielo.

moj osobny pohlad je ze praca je len praca /clovek ich moze vystriedat za zivot kolko chce/ ale rodina je len jedna ... obetovat ju kvoli praci ci pocitu ze sa niekomu chcem vyrovnat /toto uz vobec nechapem / je pre mna divne.

zivot modernej zeny nie je o tom vyrovnat sa muzom to co je za hlupost ale skor prezit svoj zivot v plnosti spokojne a pokojne... ako dcera, dievca, zena, matka a nie ako chlap.

silvia2013
13. sep 2016

@lucinka511 ty si zakomplexovaná 🙂 Prečo by si ho mala mat posledné ty? 😀 😀 😀 😀

mom311
13. sep 2016

@daskaavladko keby si bola vynechala ten zbytočný koment o ufrflanej bezdetnej karieristke,či o ženách,ktoré na nevenuje pocas MD dieťaťu,lebo robia kariéru,tak by to bol celkom dobrý názor napísaný. Skoda tej zatrpknutosti voči pracujúci ženám. A možno ešte taká poznámka. Nemôže každý robiť tu istú prácu (napr. Obchodného zástupcu,ktorý má super flexibilny čas), potrebujeme aj lekárka,právnických,učiteľky,predavacky,upratovacky........

zuzitko74
13. sep 2016

@lucinka511 Veď ju nechaj, nech sa strápňuje, aspoň sa máme na čom zasmiať.

mircalla
13. sep 2016

@silvia2013 Ludi neposudzujem podla bydliska, ale podla sposobu vyjadrovania a obsahu.
jedine este dodam, ze veduca pozicia v nadnarodnej firme nie je to iste ako veduca nadnarodnej firmy, ako si nespravne pochopila. Ostatne poznamky mi ani nestoja za komentar, v tomto pripade je to zbytocne, hlbsie uz klesnut nemozes.

daskaavladko
13. sep 2016

mom311

silvia2013
13. sep 2016

@mircalla ach jaj, tie ženy bez chlapov si musia niečo dokazovat....

daskaavladko
13. sep 2016

@mom311 v podstate mas pravdu,mohla som si to odpustit, iba ma nahnevalo to,ze niekto robi z matiek na md hlupane....nie som zatrpknuta, je to kazdej osobna vec, kedy ide pracovat, hlavne ak su deti stastne a spokojne....iba ma to proste nastvalo 🙂

mom311
13. sep 2016

@loginexistuje no a sú ženy,čo majú za život 1 prácu,ktorá im je aj konickom aj poslanim. Zarobia viac ako muž,ale nie preto,že sa mu chcú vyrovnať,ale pre tu zaujímavú a nevšednú prácu, ktorú vedia sklbit s rodicovstvom.

silvia2013
13. sep 2016

@mircalla verím, že Ti do rána k 10.000 príspevkom na MK pribudne aspon 300 dalšich a budeš spokojná, ukojená. 😀 😀 😀

mom311
13. sep 2016

@daskaavladko myslela som si,že to bolo len v tej prchosti,ale rozumiem ti. Mna tiež občas niektoré komentáre,tak nastartuju,že az. Vtedy sa snažím neodpisovat,lebo ja by som bola asi aj vulgárna. 😀

loginexistuje
13. sep 2016

@mom311 tak to fakt zavisi od odboru v tom kde sa pohybujem ja sa riadime projektovo a neviem si predstavit co by to bol za projekt na ktorom by som bola cely zivot .... rozdiel vo vyplatach na rovnakej pozicii ak sa berie vzhladom na pohlavie je tak 20 %. to je ale pre sk typicke.
je pravdou aj to ze robim v prevazne muzskom kolektive / resp. len v muzskom okrem mna/
mna by jedna praca cely zivot unudila. 😒

mom311
13. sep 2016

@loginexistuje no pokial to nie je praca v kancelárii dookola to iste,tak by si možno bola prekvapena,že by ťa to bavilo cely život. Príklad takého povolenia je pilot/pilotka (ver tomu,že to ťa neunudi nikdy). A aj ja pracujem v muzskom kolektívne akurát,že my sme 3 ženy na asi cca 60chlapov. Hádam nás raz bude viac a mám aj to šťastie,že platy mame úplne rovnaké,lebo ich mame tabulkove (ale nadštandardné).

robin_claire
13. sep 2016

@silvia2013 Pokial si si nevsimla, kazdy ta zacal ignorovat vzdy cca po 2 prispevkoch a nikto uz na teba nereaguje.....
@loginexistuje no bud rada, ze robis v muzkom kolektive, ja tiez a je to vyrazne jednoduchsie

sisaka
13. sep 2016

@martina_l_l lol nič ine ani nema význam písať

tykat
14. sep 2016

@nnanii ...a prečo by to mali riešiť? Zo zákona sa predsa nesmú pýtať na to či máš dieťa, takže ak im to sama nepovieš tak sa o tom ani nedozvedia. Resp. ak sa na drzovku opýtajú tak najlepšie je bez mihnutia oka odpovedať "Som neplodná, adopciu neplánujem" alebo "Deti sú už samostatné/dospelé".

ibrunova
14. sep 2016

@tykat Opýtať sa nemusia, ale raz príde deň, keď bude s deckami treba niekam ísť, na nejakú kontrolu, prehliadku, je toho dosť.. A nebodaj, že deti ochorejú 🙂

alaguema
14. sep 2016

@mima4 pokiaľ viem, ty deti nemáš, tak asi ťažko pochopíš, prečo sa žena chce svojim malým deťom venovať na maximum tie prvé tri roky. Môžeš to nazývať "prázdninami", ak chceš, ale tým len potvrdzuješ, že nemáš šajnu, o čom hovoríš. A o dopade týchto (podľa teba neprimeraných) výhod pochybuješ na základe čoho? Lebo spoločnosť sa neposúva tam, kam by si ju chcela vidieť? To je tvoj subjektívny pohľad. Ale ktovie ako a kam by sa posúvala, keby všetky deti boli v jasliach od 6-tich mesiacov. Prítomnosť matky, alebo otca (proste jednej osoby, ktorá sa dieťaťu stabilne a plne venuje), má úzky súvis s emocionálnym vývojom dieťaťa. Prvé tri roky sú kľúčové. To je alfa a omega každej publikácie, ktorá sa zaoberá raným vývojom dieťaťa.