Ako ste dopadli na prvých pohovoroch po materskej?
Ahoj mamičky, ako ste dopadli na prvých pohovoroch po materskej? Ja som zatiaľ napisala asi milión žiadosti... a ozvali sa mi z jednej firmy ( taká vysnena praca) formou e-mailu. Uz si píšeme asi tri dni a ja stále neviem či ma vôbec pozvú 😉 na pohovor. Nemali skoro žiadne konkrétne požiadavky, tak som tam volala a informovala som sa či je tá ponuka platná a koho hľadajú. Či potrebujem vodicak, a iné zručnosti. A teraz im začalo vadiť, že budem musieť cestovať do práce, že mám dieťa,....
Prosím podeľte sa o skúsenosti.... Ďakujem 🙂
@papricka33 tento spôsob odborného vzdelávania je u nás už dávno. Odborná prax sa vyučovala na všetkých odborných školách a učilištiach od generácie našich rodičov, starých rodičov, vrátane generácie súčasných 40-tnikov. Teraz to len politici nazvali inak (duálne vzdelávanie) a tvária, že objavili ameriku 😀
@martina_l_l z mojich rovesníkov x ľudí brigádovalo, mnohí si platili svoje výdavky popri štúdiu sami, pokiaľ viem, mladí dnes chodia brigádovať presne tak isto. Úplne normálny jav. Neviem, kto kde potvrdil teóriu o väčšej samostatnosti ľudí mimo SK, okrem toho, že to sem jedna pani napísala, možno len ako jej nejaký dohad, ale myslím, že je to len ničím nepotvrdený blábol. Konkrétne napr. celá južná európa (so západnými hodnotami a strkaním detí do jaslí od 4 mesiacov) je známa tým, že sa tam ľudia osamostatňujú veľmi neskoro, často človek okolo 35-tky žije ešte s mamičkou, alebo celé rodiny buzeruje a riadi jeden patriarcha aj v čase, keď už jeho deti majú deti.
@trdelnik234 nie Len nech prestanu s tym ze sme rarita.a ano niektore Tu zacali od veci pisat ze co zeny cakaju ked Sa venuju Doma detom a hero is si po nociach tretiu vysoku kdezto nadpis temy je uplne iny..ale to je Tak...zeny
na ceskom konovi je rovnaka tema, ale tie prispevky sa nedaju porovnat.
@alaguema oj ako ty tu davas rozumy 😄...dualne vzdelavanie dnes, nie je to iste, co predtym, dnes si to firma da zaplatit statu a caka hotoveho ziaka, ktoreho pripravi skola...predtym ro bolo naopak, o ucna sa postarala fabrika a este si aj zarobil...a co sa tyka juznej Europy, napr. v Taliansku je bezne a velmi caste, ze je zena cely zivot doma a stara sa o domacnost, dnes su talianky samozrejme emancipovanejsie a maju vzdelanie, ale aj tak sa od nich ocakava, ze budu doma...odkial mas ty svoje incormacie neviem, ja som nejaky cas pobudla v Umbrii a tam bola drviva vacsina zien v domacnosti
@malabiba písala som o princípe. Priznám, že neviem, koľko si zarobili vtedy učni, ale tiež to asi nebolo žiadne terno. Ale stále je to prax, ktorá ako taká existuje roky rokúce a nie je to nič nové. A že sa slovenskí politici zakaždým tvária, ako keby prišli so záchranným plánom pre Titanic, vieme všetci.
V južnej európe som strávila 11 rokov...ale vďaka, že si ma prišla osvietiť 😎 Neviem, čo je to "nejaký čas pobudla"...ale v Taliansku sú veľké rozdiely medzi jednotlivými regiónmi. Ja som bola na severe a tam je úplne normálne, že ženy pracujú, čím viac na juh, tým tradičnejšie ľudia žijú. Ale bavili sme sa o samostatnosti. Mala som na mysli skôr mladých ľudí, ktorí (rovnako ako v Španielsku), majú záľubu v službách mamahotela. Alebo také cestovanie. No celkom ma prekvapilo, akí boli za hranicami svojej krajiny nepoužiteľní, vyhýbajú sa tomu, aby museli šoférovať , chodia všade len v skupinke. Sa mi nechcelo veriť, že toto sú potomkovia conquistadorov 😉
@alaguema vyucovala, ale uz 25 rokov je praxe stale menej a platena vobec. Dualne vzdelavanie by malo byt uz v spolupraci s firmami.(tak ako kedysi s podnikmi)
nečítala som celú tému, ja som sa do práce vrátila po 5 rokoch na MD( ešte som rok na MD, robím iba jeden deň v týždni v pôvodnej práci) pomáha to aby som da trochu dostala do formy
Pre porovnanie.
https://www.modrykonik.cz/forum/zamestnani/jak-...
To je dobry napad, zacinat takto postupne. Kde mas deti, ked pracujes?
@trdelnik234 myslim si, ze sa nedaju porovnat hlavne preto, lebo sa tam zeny zhodli, ze RD do zivotopisu neuvadzat. Tu sa zenam, ktore to neuvadzaju hned zacalo nadavat a to aj dost nevyberane ....
@sisaka uz tu bolo milion krat vysvetlene....ak sa cas na RD tvarim,ze pracujem,tak zamestnavatel rata s tym,ze mam s danou poziciou skusenost 4 roky,realne mam rok (priklad).....len aby sa to nevypomstilo,ked potom zisti,ze nesplnam,co ocakava....a toto plati najma pri pracach vyzadujucich kvalifikaciu
ako je uplne jedno.ci napisete do zivotopisu materaku alebo nie. zamestnavatela zaujima dostatovna dlzka praxe.niekde je to viac .niekde menej.ja som napr nevadzala 10rokov a to kvoli tomu.ze ta praca nesuvisela s tym o co som mala zaujem teda som pisala len roky oraxe v danej oblasti a to pred slm vynechala. Nikoho to netrapilo.boli to 4rozdielni zamestnavatelia a nik sa ma nepttal.co som tych 10r robila a vsade som uspela
@trdelnik234 starší v škôlke, mladší je s otcom , má home office, dalo sa nám to sklbiť
@robin_claire aby sa vobec mohli najest,pretp byvaju s rodicmi. A ked nedostanes uver,tak asi pojdes byvat na ulicu,len aby si nahodou nebyvala s rodicmi ani o den dlhsie? Radsej budem s rodicmi,pomozem s domacnostou im akoby som sa mala delit s dalsimi cudzimi ludmi v nejakom prenajatom byte. A zila na sackovej polievke s rozkom,len aby som bola samostatna. Kamoska ucitelka byvala v najomnom ucitelskom byte za symbolicky poplatok,neskor jej tu rodina kupila aspon 1izbovy byt,lebo jej by uver nedali (ucila na strednej),tiez si privyrabal ako sa dalo,hladala cestu,ako ist mimo SR. Po rokoch sa jej podarilo.
Dalsia zas si sla robit doktorat. Aby vobec zvladla behanie medzi 2skolami v roznych mestach a obcas aj rodnou dedinou,nasla.si este jednu pracu,nakoniec sa na cely doktorat vykaslala a robi v uplne inej oblasti. Ale tiez byvala len v podnajmoch. Neskor si nevedela najst pracu - 35rocna,bezdetna (deti mat ani nebude),vratila sa do rodnej obce k mame,nasla.si pracu v nedalekom meste a je ako-tak spokojna. A nie,nema mamahotel len preto,ze byva s matkou. To je dost skreslen predstava. Mozno su mladi,co sa nechaju obsakovat,ale ona a ani ja so sestrou urcite nie. U nas platilo,kto je doma,ten sa stara.
Koniec -koncov kedysi bezne byvalo viac generacii pod jednou strechou. Aj moj otec mal taky plan. Aj kvoli svojej mame a svokre. Akurat ze ony nesuhlasili,na stare kolena sa nechceli stahovat.
@siska53 Zle sa mi to cita - nevedela si najst pracu, vies, to su take vyhovorky. Clovek ma tak zivot, aky si urobi. Toto cele mi pride ako subor vyhovoriek, preco zit ako zijem
V realnom zivote nepoznam jedineho cloveka, co zije ako pises. Jedineho.
Tiez som pred rokmi bola vo velmi tazkej zivotnej situacii, ale mala som 3 prace a robila som 16 hodin denne.....a som za vodou
Bolo mi jednoduchsie ist k rodicom....
Cize je to otazka pohladu, co je pre teba normalne, pre mna normalne nie je, dospely clovek ma mat zodpovednost a schopnost a o seba a deti postarat sam. Absolutne s tym, ci si napisala nemozem suhlasit. A nie, nejedli sme v tom case ani sackovu polievku ani suche rozky. Cize mame skratka odlisny pohlad na vec
@siska53 a asi nie je idealne si robit deti, ak sao ne neviem samostatne postarat
@lucinka511 To zavisi od profesie. ak niekto robi pracu, kde za zauci za 2 tyzdne ci 2 mesiace, je to naozaj uplne jedno. Ak je niekto napriklad lekar, programator, pravnik, uctovnik - tak to uplne jedno nie je. Tam sa clovek uci cely zivot.
@mircalla moze to mat suvis ale to zalezi aj od toho ako surne zameatnavatel potrebuje zamestnanca.niekedy stavi par rokov dobrej prace.to predtym nie je take dolezite. Ale suhlasim s tebou o kvalitne.reso naricnejsie miesta manzaujem viacej kvalif ludi.cize aj zivotopis musi inak vyzerat.
Milé dámy a hľadaním práce som skončila.... dnes som sa dozvedela že som tehotná 😊...
Blahozelam. Takze bude prvy surodenec?
@zuzitko74 🙂 citis sa oslovena? ja ti predsa nic nehovorim ani nepisem - mne je jedno kolko kto ma deti, tiez nemam jedno... ak si nepochopila tak som pisala o niecom inom...
zakladatelka sem prispela lebo ma problem po 1 dietati si najst pracu ktoru pravdepodobne potrebuje ( inak by to asi pre nu nebol problem ) , teraz pise ze hura cakam druhe dieta takze to uz problem nie je... pochopila si ? su ludia ktori ani po 5tich detoch nebudu mat problem najst si pracu - kedze maju asi prax a co ponuknut, niekto uz po prvom problem ma...
pre mna maj aj 10 deti , ja som sama z velkej rodiny a mam ich rada - pokial su zodpovedni k svojmu zivotu...

@angelinja
A mne zas mojej znamej svokry suseda povedala, ze vo Vietname su teraz lepsie podmienky pre expatov ako v Cine. No a co my teraz s tym? Posleme autorku temy na pohovor tam?