Ako ste dopadli na prvých pohovoroch po materskej?
Ahoj mamičky, ako ste dopadli na prvých pohovoroch po materskej? Ja som zatiaľ napisala asi milión žiadosti... a ozvali sa mi z jednej firmy ( taká vysnena praca) formou e-mailu. Uz si píšeme asi tri dni a ja stále neviem či ma vôbec pozvú 😉 na pohovor. Nemali skoro žiadne konkrétne požiadavky, tak som tam volala a informovala som sa či je tá ponuka platná a koho hľadajú. Či potrebujem vodicak, a iné zručnosti. A teraz im začalo vadiť, že budem musieť cestovať do práce, že mám dieťa,....
Prosím podeľte sa o skúsenosti.... Ďakujem 🙂
@robin_claire To je kazdeho vec,kedy si deti urobi. Casto potom ich uz radsej clovek vobec nema. Moja segra sa len s muzom nahanala,lebo najskor sa chceli zabezpecit,az potom deti. Dopadlo to tak,ze ziadne deti sa im nepodarili a su rozvedeni.
Ta kamoska prosto mala smolu. Nebola zrovna reprexentativny typ,takze na niektore pozicie ju nezobrali,lebo hladali mladu pipenku,nie zrelu zenu,ona navyse nie je dlhonoha,ani krasavica.. Na dalsie bola prevzdelana, jedine,co odmietla,je praca v IBM,za tych pdnienok,co jej ponukali. Nesud,nepoznas okolnosti.nikdy predtym,ani nikdy potom nemala problem najst si pracu,ma ekonomicke vzdelanie,ovlada prakticky franinu na super urovni,lebo robila najma pre Francuzov,v praxi sa naucila i anglicky. Len ten jeden rok v Bratislave to prosto problem bol. Dokonca sa dozvedelav jednej firme,kde robila pohovor,ze uz je stara..vo veku 35rokov.
Tak si nikdy nerobila v skolstve.
U nas robia 2 vystudocane ucitelky. Ani jedna si nevedela najst miesto ako ucitelka. Tak zakotvili u nas. Nic moc platovo,ale na zaciatok relativne staci. Dalsia zas,ale s inou skolou,hoci by ju aj praca bavila, si ansla lepsie platene miesto,lebo by neutiahla platit podnajom. Keby sa jej to nepodarilo,tak by zila na hranici chudoby.
Ten spominany kamos,co mu nedali ako ucitelovi uver,uz ma zenu a dve deti,byvaju v malom byte,ale nejak byvaju. Nevedel si tam.u nich tiez najst pracu,len nejaky maly uvazok. Jeho zena mi pekne vysvetlila,ako to chodi uz aj v tom skolstve. Nastastie uz opat aspon uci.
A nie,nikto z nas nesedel len tak. Pisala som,ze aj ja som si privyrabala ako sa dalo. Vsetci ucitelia tak robia,inak by nevyzili..ze vysoka skola,vo z toho,ked musim mqt dalsie dve prace,aby som uzivil rodinu,preto sa muzi do skolstva nehrnu. Preto ucia dochodcovia. Ktori zas tie miesta nechcu opustit,lebo vsak prilepsenie k dochodku. Aby aspon ten bol slusny.
Ale ako ok. Ty mas asi okolo seba samych vystudovanyvh pravnikov,manazerov a lekarov. Ja mam okolo seba beznych ludi. Aj lekarov a pravnikov,ale aj kopec ucitelov ci ludi s obycko ekonomickou strednou skolou. Ktori si mozno v urcitpm obdobi svojho zivota nevedli najst pracu. Ale nasli ju. Zivot ide dalej. Kazdy robi,co vie. Nebudem.sa oredsa hlasit za riaditelku neviem coho,ked viem,ze som dobra v niecom inom. Kazdy ma zhodnotit svoje schopnosti. Dalsia vec je,ze pokial nemas znamosti,tak mas smolu castokrat. V tomto maju vychodniari vyhodu - drzia spolu. Na rozdiel od Bratislavcanov a obyvatelov inych kutov Slovenska. A nie,nie som zaujata voci nim,mam medzi nimi nejake tie kamaratky ci zname,ale taka je realita. Moj drahy by vedel o tom rozpravat.
@sisaka ja nechápem, prečo sa treba tak pohoršovať nad tým, že je niekto s deťmi 6 rokov doma 😕
@tortelinka
Tiez to nechapem, ja som nemala problem najst si po 6. rokoch pracu
Ja som si začala hľadať po 3 rokoch, ale chcela som zmeniť trochu zameranie, tak som si popri tom začala robiť IT kurzy. Takže som hľadala pozície pre juniorov v tej oblasti. Napísala som viacero žiadostí, ale zavolali ma len do 2 firiem, kde som bola na odporúčanie. Ostatné ma tipujem nezavolali preto, lebo a) mam male dieta, b) na juniora som pristara alebo za c) netusim 😀. Zobrali ma nakoniec do oboch firiem, ale v oboch pripadoch si myslim, ze preto, lebo nic lepsie nenasli 😀. Ale nie, miesto, kde som nakoniec pracovala bolo na dobu urcitu a polovicny, takze tam asi nemali velky zaujem...
@mircalla a kolko si vlastne autorka hladala zamestnanie?Lebo opisujete ju akokeby to bol rok.Je to jej vec, ze caka druhe dieta a mozno si vezme z Vasich prispevkov ponaucenie a bude na sebe pracovat.Ved ani ty si nebola doma s malou 3 roky mate vestecku gulu, ze ju vidite doma.Co je horsie nastupit a o pol roka, rok odist na dalsiu MD len co do nej investuju zaucenie ...ci mat 2 deti po sebe?Asi vedela co robi aj tak prve dieta po nastupe do skolky bude casto chore a, ak chcela dieta netreba to odkladat do 40tky
@eliska13 nerozumiem celkom tvojmu prispevku. neviem, co je horsie, snazim sa nepausalizovat, s prvym dietatom som bola doma dlho (2,5 roka), s druhym podstatne menej. syn mi bol chory za 3,5 roka skolky dokopy asi mesiac - nezijem predsa tym, ze dieta bude chore, keby som tak rozmyslala, asi sa nevratim do prace vobec, ved naco..... najst pracu som nikdy nemala problem, este aj po 40 mam ponuky z roznych firiem a tom mam 2 dost male deti, nikdy som nepocitila diskriminaciu kvoli tomu, ze mam deti. cize RD ma v CV uvedene v plnej vyske
A kedy si nastupila do prace? Dcerka bude v novembri tohto roku rok, vsak? Pracujes na part time? Ako si to vyriesila s malou?
P.S. Sorry, ze mimo temu prispevok, len som zvedava, ze ako to mas poriesene.
@trdelnik234 Pracujem ciastocne z domu. Na part time nie, nakolko prace je tolko, ze to je nemozne. Casto robim aj v noci, co nestiham ani, co je v ramci bezneho pracovneho dna. Chodi ku mne mama a tie dni, co nie, tak je u opatrovatelky, snazim sa, aby to bolo co najmenej. Zial inak to neslo, priala som si ostat doma podstatne dlhsie, ale momentalne zivim uz par mesiacov obe deti sama. zivot je niekedy iny, ako si ho naplanujeme.
@mircalla no ved ale keby si mohla tak ostaneš dlhšie doma s malou nie? Nemozeš, zial, tak musis pracovat. Myslím si, ze kazda z nas ak by nemohla byt dlhšie na RD tak proste nebude a najde si nejaku pracu aby seba a deti ,,vyzivila,,.
Takže to asi tiez meni pohlad na tuto situáciu prečo si sa pomerne skoro vratila pracovat.
Jasne. Problemy a necakane situacie tu boli a budu, zalezi len na tom, ako sa k nim postavime.
P.S V tejto teme uz bolo povedane asi vsetko, tak sa lucim.
@natalienka12 ahoj co znamena makala som
@natalienka12 omyl cas straveny hackovanim a pecenim ja spychohygiena....a tu moze mat kazda inu, niekto ucenim niekto hackovanim niekto cvicenim, a co je psychohygiena rozhodne nie je strateny cas, pretoze ja napr, piect neviem, ale ked to vie niektora ina mamina a oddychne si pri tom a zarobi lebo si od nej kupim tortu = nie je to strateny cas. toto mozes parafrazovat na hackovanie a kupenie si ciapocky, alebo na cokolvek ine.
takze psychohygiena moze byt aj financne prospesna. niekedy mozno viac ako ta jazykova skola.
ps. ja som na materskej 5 rokov :D
@sardinka336 urcite by som neostala doma viac ako pri prvej RD 2,5 roka, nebolo by to rozhodne > 3 rokov, ale jasne, ze by som bolo viac ako je.
Ja akurat narazam na to, ze som nikdy diskriminaciu nepocitovala, to je vsetko
Ahoj, dobra otazka. Uz som sa na to pytala, ale ziadna odpoved.
@siska53 Vacsina ludi, co poznam nie su super reprezentavne typy ani dlhonohe krasavice. Su to bezni ludia.
Co ta citam, tak opat hladas dovody a vyhovorky - nie je niekto dlhohnoha krasavica, nie je dost mlady, nema znamosti, nie je vychodniar, ti drzia spolu....rozpravas presne ako clovek, co hlada dovody preco nie namiesto hladania ciest preco ano. Myslim, ze proste takyto ludia sa budu vzdy len stazovat Co takto uznat, ze vacsina ludi sa niekam dostala vdaka vlastnym schopnostiam.....pretoze na to proste maju
@siska53 jedine s cim suhlasim je opis situacie v skolstve
@robin_claire ale ona sa nestazovala,tak to prosto bolo. Medzitym tam u nich zmenila miesto bez toho ze by co len den bola doma.
Ja vyhovorky nemam preco hladat. To bola jej vec
Milé dámy, aby som upresnila dôvod tejto témy musím napísať, že na vysokú som začala chodiť a dobrovoľne som odišla. Proste mi ťa škola nič nedávala.... a titul pre mňa nie je podstatný.... odvtedy som stále pracovala ( nikto ma nikde nedosadil), nemala som ani jednu pn- ku, až kým som neotehotnela. Rodicak mi este do januara trvá takže nič nenechávam na poslednú chvíľu ako si tu niektoré myslia. Komentáre typu nerobiť a zarobiť mi nič nehovoria... vždy som sa o seba a svoju rodinu vedela postarať a nemyslím si, že tým že su ženy na materskej/rodicovskej dovolenke viac ako 3 roky vyciiavaju štát. Chvalabohu nie som v situácii že by som nemala čo do úst, ale aj tak ďakujem za všetky skúsenosti aj "skúsenosti"
@nnanii to je fakt, ale tiez si pisala, ze si napisala milion ziadosti a ozvali sa ti z jednej firmy. ale to je jedno. vsetko dobre. Pohovor cez email neexistuje, ziadny pohovor u vas ani neprebehol - prebehla len emailova komunikacia a vymienanie info ohladom miesta. Pohovor prebieha osobne alebo telefonicky, aspon si to myslim
@nnanii ku nam tento tyzden nastupila kocka, ktorej prave skoncila materska a do povodnej firmy sa nechcela vratit. vravela, ze ju dokonca vzali aj do dalsich dvoch firiem, lenze vybrala si tu nasu. Takze myslim, ze v tom, ci ta pozvu na pohovor vela spravi predchadzajuca prax a znalost jazykov a samozrejme, na pohovore to, ako sa dokaze clovek predat, ci neposobi ustrachane a vystresovane.
@baska1 no ja som si pocas materskej/rodicovskej robila kurzy IT (tie som si normalne zaplatila - v zime ked byva "profesia days" v Bratislave ma firma IT learning v BA vzdy super akcie na IT kurzy za zlomok ceny, vzdy je to okolo 200 miest na kurzy. Tie IT kurzy som si urobila preto aby som uplne nevypadla z toho (napr. funkcie v excel).
Dalsie kurzy som si urobila cez coursera.org pred par rokmi to ale bola "lepsia" stranka na kurzy ako je teraz. teraz je tam strasne vela kurzov ale vela z nich je platenych, predtym bola vacsina zadarmo. (stranka stratila tu podstatu pod ktorou vznikla - poskytovat kurzy zadarmo), robila som kurzy odborne v anglictine a potom este aj v spanielcine
to je pre tie ktore neustale urazaju tie ktore boli s detmi tri roky doma...a hovorili ze je v SR tri roky luxus ktory inde nepoznaju neviem odkial to zobrali...ci maju známych v kazdej krajine alebo sa im to prisnilo...Samozrejme neratam USA alebo Cina. no ale kto by chcel zivot ako v USA , su lacne letenky a uz vas tam cakaju s narucou otvorenou lebo v podstate vam nic nedaju ci v chorobe starobe alebo v mladosti. O cine nehovorim sak to je uplne mimo európskeho vsetkeho

@mircalla trochu vtipu pri piatku je snad ok... ;)