Ako sú riešené odvody pre živnostníkov?
Ahojte mam otázku ako to je pri živnosti keď za rok nepresiahnem sumu 7 824 eur vtedy človek neplatí do sociálnej poisťovne nič ? Platí len teda tú zdravotku dobre som to pochopil?
@iv007 áno to som rozmýšľal ze si chcem sam nejak poistiť ten dôchodok je takáto možnosť? A aká sumu si môžem dať ja akú chcem ci to oni dajú?
@tomastomas1 na pobocke poradia, ale minimum je myslim cez 200€..to je ako z minimalky, ale jasne ze mozes aj viac
@iv007 200 je to minimum ze? dakujem.
@iv007 inac im to nie je podozrive ked toto robi mozno vacsina zivnostnikom aby sa vyhla plateniu socialky? neoveruju to dako?
@bublinka1426 ono je to v systeme vsetko poprepajane takze ked pidas danove priznanie tak na socialke vedia kolko.. Ak si dlhodobo (niekolko rokov) pod zivotnym minimom poslu ti kontrolu a toto chce dobrovolne asi netuzi nikto zazit... Okrem toho z coho ti asi budu vyplacat dochodok? Neplatit 1-2 roky kym sa ti rozbehne podnikanie ok ale dlhodobo to robit je podla mna velmi kratkozrake lebo nakoniec takto oseries iba samu seba...
@kulumulu123 to sa cudujem mam znamu do takto robi roku rokuce, neplati si socialku uz asi 10 rokov a funguje tak, pomaha tak aj inym. preto je mi divne ako je toto vobec mozne...
ja som stale za to, ze hrat ferovu hru, ja som na TPP len ma skor zaujimalo ako je mozne takto obchadzat zakon....ludi uz nezaujima z coho budu mat dochodok, setria si do vlastnej ponozky. a Pn ci OCr ich tiez nezaujima..vacsian am druheho partnera na TPP a to to potom taha...zo statnej kasy....
@kulumulu123 zas si povedzme úprimne spoliehať sa na štát a dôchodky nieje moc výhra... Lebo ja si osobne myslím ze nebudú už peniaze na dôchodky... Hlavne pre dnešných mladých keď už teraz majú do robiť aby boli nato peniaze... Slovensko je veľmi na zlej ceste to si budme úprimný
@tomastomas1 ano obavam sa ze to zasiahne aj ludi narodenych 1980-2000. a este sa obavam ze nielenze nebudu peniaze, my sa ani nedozijeme. tak vysoko posunu oni tu hranicu
@bublinka1426
ved v poroadku kazdy nech robi podla svojho uvazenia. Neviem ako to bude na sk s dochodkami ale potahovat sa s uradmi a mat na krku jednu kontrolu za druhou pre par eur ak to niekomu za to stoji budis. Ja osobne mam svoj kludny nocny spanok rada bez stresu 👍
@kulumulu123 suhlasim.
sú dobrovoľné balíky poistení, ak chceš len dôchodkové to sa povinne kombinuje s inavlidným a rezervným fondom
dá sa poistiť aj nemocensky alebo v nezamestnanosti, ale tie nie sú povinné
najlepšie je platiť si doborovoľné v kombinácii s niektorým pilierom, kde si šetríš po svojej osi, lebo pre dôchodok potrebuješ mať aj odpracované roky a aj niečo našetrené v dôchodkových fondoch, nakoľko spoliehať sa len na štát sa už nedá
@bublinka1426 nikoho neobhajujem, ani nie som zivnostnik, ale z casti tych ludi chapem.... zivnostnik si len tak PN alebo OcR nemoze dovolit, a su statom hrozne zdanovani, aspon co som videla v minulosti u manzela ... a co som teraz zapocula niekde, mam pocit, ze tato vlada im nejake dane este zvysila ... lebo ved ´ zlí ´ bohati zivnostnici, to maju tak nech daju ... takze nejaku spravodlivost/nespravodlivost tam tazko hladat ....
@viky7 presne o toto ide štát im dáva neskutočne polená pod nohy...
@tomastomas1 ved prave
po novom je sociálna poisťovňa od 1 januára 2024 platba 216,13 eur. Je to síce veľa ale ak neplatíš v prípade PN alebo starobného dôchodku nebudeš mať nič.

Ano, neplatis nic a teda nemas v tom case narok na PN, nerata sa ti do dochodku atd.. Mozes sa dobrovolne poistit.