icon

Ako úspešne nájsť prácu bez praxe?

tomaszz
27. jan 2025

Ahojte, mám 21 rokov a už 8 mesiacov sa snažím nájsť si prácu, no zatiaľ bez úspechu. Vyštudoval som technickú školu s maturitou, ale odbor, ktorý som študoval, ma nikdy nebavil a nechcem sa mu venovať. Ďalej študovať na vysokú školu nemám záujem. Pracovné skúsenosti nemám žiadne, keďže som absolvent, jediné, čo mám za sebou, sú letné brigády, ale to zjavne nestačí.

Posielal som životopisy na rôzne miesta, dokonca aj do obchodných reťazcov, ako Lidl či Kaufland alebo Sportisimo no nikto sa mi neozval. Skúšal som aj fabriky na prácu za pásom alebo do skladu, ale buď sa mi vôbec neozvú, alebo na pohovore povedia že nemám žiadnu prax. Začínam mať pocit, že ma nechcú zobrať ani do posratej fabriky, čo ma dosť deprimuje.

Pochádzam zo stredného Slovenska, kde sú pracovné ponuky vačšinou tie isté hlavne teraz v Januári. Uvažoval som nad tým, že by som šiel pracovať do Bratislavy, Nitry, Trnavy alebo dokonca do zahraničia cez agentúru s ubytovaním, ale bohužiaľ na to nemám finančné prostriedky. Okrem toho nemám vodičák, takže sa musím spoliehať na autobusy. Bohužiaľ, spoje, ktoré sú tu, sú dosť zložité. Ráno sa ešte ako-tak dostanem do práce, ale večer mám veľký problém sa dostať domov, pretože bývam na dedine.

Ak máte nejaké rady, ako si nájsť prácu, alebo ak mi viete povedať, čo robím zle, budem vám veľmi vďačný. Vopred ďakujem za každú radu.

yelena159
27. jan 2025

To mi je doteraz riadna záhada, vážení personalisti. Ako má človek nabrať prax, keď ho nezamestnajú lebo nemá prax? A hlavne absolvent. Logika nikde.

colsami
27. jan 2025

No pozri, co robis zle? To co si vystudoval robit nechces a na ine nemas kvalifikaciu alebo prax, presne tak. Navyse mas problem s dochadzanim. Co je to "stredne Slovensko"?

Co tak zvysit si kvalifikaciu? Budes z toho cerpat cely zivot, si mlady clovek. Ked nasetris, urob si vodicak. V dnesnej dobe zaklad. Aspon jazyky vies? Kazdopadne do zahranicia sa da ist aj bez toho. Jednoduche to nebude, to sa priprav, tam sa chodi vacsinou na intenzivne fusky.
Len si asi sam uvedomujes ze na to, ze mas 22r, mas velmi malo co ponuknut pracovnemu trhu, a preto mas problem. Ak nahodou podporu vo vzdelavani nemas, tak chod do zahranicia, zarob, dostuduj, a najdes aj lepsiu pracu, budes pre zamestnavatelov zaujimavejsi adept.

Hlavne nepreplavaj dalsich x rokov takto, v hocjakej praci a bez osobneho posunu. Pretoze sa velmi tazko posunies v pracovnom (dobra praca, dobre platena) a aj osobnom zivote (samostatne byvanie, zodpovednost za rodinu, atd).

enmery
27. jan 2025

Hľadaj s ubytovaním a dopravou. Ta hore je taka napr. No musíš sa zatnút a na začiatok robiť aj niečo také. Ak sa nechceš venovať svojmu odboru, bolo by vhodné porozmýšľať, čo vieš robiť dobre, čo by si chcel robiť a na tom pracovať.

mamickalisticka
27. jan 2025

@tomaszz vodičák musíš urobiť. To je jednoznačné, bez toho sa nepohneš, v dnešnej dobe ho musíš mať. Čo sa týka reťazcov, no to trochu neverím, že by ťa nevzali, u nás v bille pracuje aj zťp, vykladá tovar ako zamestnanec. Išla by som osobne a opýtala sa.
Ale hlavné je, urobiť vodičák, cestovať za prácou minimálne do okresného mesta/ak nie krajského. Automobilky, keď máš technické zameranie. Máš dobré vyjadrovanie aj pravopis. Musíš sa len otvoriť možnostiam a behať po firmách a na pohovory. Keď uvidia, že máš záujem, určite ti dajú šancu.

enmery
27. jan 2025

@yelena159 Veru. Vivat Slovakia. Ja som raz videla ponuku dobrá pozícia, plynule 3 jazyky slovom a pismom a ponúkali plat 1500.😂Niektorým proste kúruje riadne. Skúšajú, či sa nenájde nejaký blbec.

liiiiii
27. jan 2025

@tomaszz mala som rovnaký problém a neskôr dosť zavážilo a bolo potencionálnym zamestnávateľom sympatické, že som bola aktívna aj počas nezamestnanosti - bola som na kurzoch hradených úradom práce, vo vlastnom záujme som sa učila cudzie jazyky a pod. Predpokladám, že aj ty si asi registrovaný na úrade práce, tak sa skús zamyslieť nad tým, čo by ťa mohlo baviť a vedelo uživiť a poobzeraj sa po kurzoch. Teraz, kým máš čas, treba ho využiť. Skús nemyslieť negatívne.
Ešte mi napadlo, že by si mohol skúsiť hľadať nejaký job, kde si zamestnávateľ berie mladých ľudí a naučí ich pracovať tak, aby to vyhovovalo jemu (takto nejako fungujú alebo aspoň fungovali napr. tie "farmy" v Tečku v KE). Držím palce s hľadaním. 🙂

vanilkovazmrzka
27. jan 2025

Tak byvat niekde v bohom zabudnutej dedine a nemat vodicak je asi zakladny aspekt tvojho problemu.

aylinn_
27. jan 2025

Do Bratislavy nemusíš ísť, ja si hľadám v BA novú prácu od minulého marca 😃
Mám nemčinu anglitčtinu španielčinu , skúsenosti s prácou v rôznych krajinách (AT,ES,UK+SK) , skúsenosti na manažérskej pozícii v gastro odvetví a neozvali sa ani len z mcdonaldu🤣🙌🏼

buberova
28. jan 2025

@yelena159 ísť na absolventskú prax. A to už je pol ročná prax + 1.5 mesiaca na dohodu. A to už je lepšie ako nič. Mne to tak pomohlo

brrunetkaa
28. jan 2025

Po strednej som tiež začínala absolventskou praxou a tam si ma aj nechali nejaké 2-3 roky, pokiaľ som nešla na VŠ. Skúsila by som chodiť aj osobne odniesť životopis.

melanta
28. jan 2025

A čo si robil zatiaľ počas tých 8 mesiacov? Absolventská prax? Kurzy cez úrad práce, kurzy po vlastnej línii, vodičák. Pretože to veľa napovie o tebe. Práca v obore, ktorý si študoval na SŠ - máš možnosť zamestnať sa v tej oblasti? Ak áno, prečo si sa nezamestnal? Lebo ťa to nebaví? WTF? A čo tak začať sa správať ako dospelý? Čiže zobrať aj to a popri tom si hľadať iný job?

la_dolce_vita
28. jan 2025

Rodicia ti nemozu pozicat na zaciatky v zahranici? Moji synovia isli brigadovat do zahranicia cez leto a vzdy som im pomohla, aby vobec mohli ist. Takisto vodicak, to je zaklad, nemozu ti s tym pomoct? Inak velka pochvala za pravopis a stylizaciu, to sa tu nevidi casto. Drzim palce.

colsami
28. jan 2025

@aylinn_ tak ale u Teba bude trosku iny problem ako unho, vzhladom na Tvoje skusenosti a prax. Pre ten McDonald (aj mnohych inych) budes pravdepodobne prekvalifikovana, skor preto sa neozyvaju.
Nech najdes dobre miesto k spokojnosti 👌

rora26
28. jan 2025

Neviem co cakas ked na SK maju ludia problem dostat pracu aj po VŠ lebo su bez praxe. Nasi podnikatelia by chceli VŠ a hned 10 rocnu prax k tomu. 🤣 No ostava ti urobit vodicak a zacat na najnižšej pozicii niekde, aby si tu prax nabral. Ak nechces svoj obor tak kludne aj ako upratovač, nemas moc na vyber… alebo zahranicie, kde jedine co si hradis je cesta tam a späť, agentúry ostatne vybavia. Na cestu snad mas, vodicak je beztak drahsi.

katty123456
28. jan 2025

@tomaszz na strednom sk je sakra problém s prácou,nemyslím že robíš niečo zle..doporučujem fabriky okolo nmnv žiadnu prax na robosa nebolo teba zaučia tá..nájsť si dajú slovbodarku a dochadzat raz 2x do mesiaca nech neorevezies aj gate..neboj u nás v továrni robili aj vysokoškoláci to nie je hanba..hanba je nechciet robiť...

domkakvet
28. jan 2025

@tomaszz dost zvlastne, ze ta nechcu zobrat ani do fabriky, myslim, ze pricina bude inde, ako v tom, ze nemas prax, treba hladat pricinu moznosti moze byt vela napriklad o pracu neprejavujes dostatocny zaujem, ohladom prace si nic nepozries ( nevies pred pohovorom, co praca obnasa), davas si poziadavky, ktore zamestnavatelovi nevyhovuju, nechodis vhodne obleceny, atd. atd. , tak ze skus popremyslat.

katkaseiner
29. jan 2025

Mala som rovnaky problem ale s tym ze som este aj dialkovo studovala vš. Zamestnala som sa v BA na okresnom sude. V Ba si pracu najdes rychlejsie. Skus nejake brigady aby si zosrtril peniaze, potom hladaj pracu v BA, k tomu ubytko na nejakom zdielanom byte, to by sa dalo uz tak za 300€ na mesiac. Osobne odporucam potom skusit to zahranicie. Ja uz lutujem ze som sa vratila. Mame sice pracu, dom, zazemie, ale je to tu momentálne dost na hovno

1ryba
Odpoveď bola odstránená
dancingqueen321
8. feb 2025

@tomaszz nic nerobis zle, snaha evidentne je, skusas, hladas. To, ze oni nechcu, to je druha vec. Proste firmy tu na slovensku bez praxe ludi nechcu, este si myslia, ze aki sme atraktivni pre tych uchadzacov, ze aj na podrbaneho operatora vyroby za minimalku a otrasnych podmienkach na zavode budeme sebe vyberat a spekulovat kvoli chybajucej praxi… nechaj ich tak. Uplne ta chapem, tiez si velmi dobre pamatam na casy po strednej a Vs, ked som sa takto snazila…. Bolo to o drzku. Ja by som isla na tvojom mieste rovno do zahranicia, zavazky nemas, skolu tu uz nerobis, nic ta tu nedrzi. A kasli na tych zamestnavatelov na slovensku, co este aj k podzubanej linke na skladanie suciastok pytaju prax, aj ked je to vec na 1-2hodiny zaskolenia… tu aj tak nikdy nebudu take platy ako za hranicami.

lenkakravcova
8. feb 2025

@tomaszz úrad práce ti nič nedohodil?