icon

Ako uviesť materskú dovolenku v životopise?

3. apr 2024

Ahojte,ako ste si zadali svoju materskú dovolenku do životopisu? Len materská dovolenka a od do?
Ďakujem

Strana
z2
julish
3. apr 2024

Nie

mamamasama
3. apr 2024

@beata_k v mojom vdaka Bohu nie.

gab1sol
3. apr 2024

@mamamasama ak ide o predavačku (tým nechcem túto pozíciu nejako zhadzovať) v potravinách, tak je jedno, či zo 6 rokoch bola reálna prax 1 rok a 5 rokov doma s deťmi. Ale ak ide napríklad o účtovníčku, tak tam asi bude rozdiel, či prax trvala 1 rok alebo 6 rokov. To isté auditor, lekár a veľa iných profesií.

pribinak
3. apr 2024

@gab1sol nie, načo? Veď to v poisťovni vidia.

gab1sol
3. apr 2024

@pribinak ok, tak to nenosí priamo zamestnanec (ja som to v tom 2021 ešte musela doniesť a predchádzajúci zamestnávateľ mi to vystavil aj bez mojej žiadosti), ale je to priamo z poisťovne. Chválabohu, menej birokracie. Pointa je ale tá istá…

mamamasama
3. apr 2024

@gab1sol a ako vidíš riešenie? Sama si skrátiš v životopise tpp? Napíšeš rodičovská dovolenka? Autorka sa pýtala na to, ako to napísať do životopisu. Správna odpoveď je tá, ktorú napísala hore @pribinak
To, že bola na materskej môže pokojne spomenúť na pohovore. Ak ide o pozíciu lekár atď, tak mi ver, že ich pozadie bude zaujímať a budú sa pýtať.

tana85
3. apr 2024

zalezi od situacie. som vo firme 10 rokov, najskor 2r, potom 5 MD, teraz 3 roky naspat. nie, nebudem uvadzat, ze som bola na MD lebo za tie 3 roky som to dohnala. ale ak niekto 2r odrobil, potom 5 doma a teraz si hlada pracu, tak to je ina vec. asi by som uviedla a pripajala motivacny list kde viem o sebe napisat viac sko len hole fakty

beata_k
3. apr 2024

@mamamasama Oficialne sa na to pytat nemozes.

gab1sol
3. apr 2024

@mamamasama v mojom prvom komente som uviedla, ako som to napísala ja - získanú prax som mala do roku 2016 a taký životopis s oknom som posielala v roku 2021. Bola som na dvoch pohovoroch - jednu ponuku som odmietla, lebo mi nesedela pracovná doba, druhú som prijala a som tam doteraz. Okrem toho ma kontaktovali z viacerých firiem, či ešte stále hľadám prácu a či nechcem prísť na pohovor aj k ním.

mamamasama
3. apr 2024

@gab1sol To si ty a tvoja dobra vôľa. Mne trvá pracovný pomer a s praxou to nemá nič spoločné, aj keby som nelietala ďalšie 3 roky, takže mám jasno v tom, ako to uviesť do životopisu.
Autorka nech zváži sama, podľa svojho zamestnania.
*byrokracia sa píše s y

katulienocka999
3. apr 2024

Dávala som, hlavne kvôli tej medzere..rok od do a maternity leave/materská dovolenka ..a úplne v pohode to brali keď som mala pohovory 🙂

ajka0207
3. apr 2024

@pribinak ale predsa keby som napísala že som robila od roku 2016-2024 tak logicky si zamestnavatel myslí že som osem rokov vykonávala prácu=mám 8 ročnu prax. Nikto si z toho nedomysli že prax mám jeden rok lebo od 2017 som doma. Či ty píšeš ešte ďalšiu kolónku že prax?

pribinak
3. apr 2024

@ajka0207 nie, nepíšem.

ajka0207
3. apr 2024

@pribinak a ako to potom ten zamestnávateľ rozlíši? Veď keby ma pozve na pohovor na pozíciu, kde čaká prax, tak by bol dosť nespokojný, že strácal čas, keď by som povedala že žiadnu nemám.

gab1sol
3. apr 2024

@mamamasama áno, moja dobrá vôľa - byť férová voči zamestnávateľovi a zároveň očakávať, že bude zamestnávateľ férový aj voči mne. A zatiaľ, okrem jedného (celkovo z troch) som mala férových zamestnávateľov. Aj pri tom jednom bol problém len s nadriadeným. A y/i, ďakujem za upozornenie, rýchlo som písala a rozmýšľala nad iným. Keď sme už pri tej gramatike, ty si môžeš dať pozor na čiarky. 😉

zmrzlinka2021
4. apr 2024

@katka700 To nie je o systéme, ale o zaostalom mentalnom nastavení, kedy s každou kravinou ludia ostavaju na OCR, čo v zahraničí neexistuje a zeny ostavaju na OCR aj namiesto muza. Muzi si buduju karieru, a zeny zaostavaju.

hugger
4. apr 2024

@katka700 @pribinak @mamamasama

Keď vyberám ľudí do svojho tímu tak pravdovravnosť a realistické zhodnotenie svojich skúseností a zručností sú dôležité hodnoty.

Takže za mňa: áno, materskú treba jasne uviesť aby nevznikol mylný dojem že kandidát má viac praxe než v skutočnosti má.

Príklad z pred mesiaca: Kandidátka uvádza na životopise dĺžku posledného (a jediného) zamestnania 8 rokov. Na otázku koľko reálnej praxe to reprezentuje odpovedá že 2 roky. To je diametrálny rozdiel. Keď ju zaradím na prácu kde je potrebná prax 8 rokov tak ju nezvládne a sklamané budú obe strany. A pritom môže úplne v pohode dostať juniorskú pozíciu a začať sa rozvíjať.

COVID a homeoffice veľa zmenil. Pracovať sa dá aj z domu a popri chorom škôlkarovi a školákovi môže byt na HO aj otec. Naviac pracovný trh je už inde, ak pred 15 rokmi zamestnanci bojovali o každé pracovné miesto dnes sú to zamestnávatelia kto sa musí snažiť. Zamestnávatelia a šéfovia ktorí nie sú schopní rešpektovať potrebu rodiča postarať sa o deti na dnešný pracovný trh nepatria.

yoxinka
4. apr 2024

@hugger
Myslím, že všetko závisí aj od oblasti, v ktorej pracuješ. Nedá sa to takto jednoducho paušalizovať. A moja skúsenosť je, že kým som mala materskú jasne uvedenú v životopise, nikto ma ani len na pohovor nezavolal. Po odstránení materskej som mala hneď xy ponúk.

katulienocka999
4. apr 2024

@hugger ja som mala tiež tak uvedenú materskú, poslala som si na 3 pozície a zo všetkých sa mi ozvali a nikto nemal absolútne žiaden problém,že som ju tam uviedla, ani sa ma na to nepýtali ani nič, pokiaľ som ja sama nechcela niečo k tomu povedať 🙂

katka700
4. apr 2024

@hugger Je pekne ze nediskriminujes ženy s malými deťmi 👏 👏👏
Máte vo firme len jedno kolo pohovorov a teda robíš pohovor s každým čo sa prihlási? 🤔Ak nie, je možné že sa ta pani dostala až na pohovor s tebou práve preto že jej v životopise nesvietilo MD, inak by skončil "v koši" uz na HR.
V dnešnej dobe má každá firma svoj spôsob ako pomenováva pracovné pozície, svoj spôsob akým prideľuje pracovnú náplň, svoje interné smernice a systémy s ktorými sa nový zamestnanec musí naučiť robiť či má 2 roky praxe alebo 10. Od toho je skúšobná doba aby sa zistilo či je schopný a prácu zvládne. Niekedy sú absolvent či mamka po materskej šikovnejší ako uchádzač s Y chromozómom a 8 ročnou praxou.

Strana
z2