Ako uviesť materskú dovolenku v životopise?
Ahojte,ako ste si zadali svoju materskú dovolenku do životopisu? Len materská dovolenka a od do?
Ďakujem
@beata_k v mojom vdaka Bohu nie.
@mamamasama ak ide o predavačku (tým nechcem túto pozíciu nejako zhadzovať) v potravinách, tak je jedno, či zo 6 rokoch bola reálna prax 1 rok a 5 rokov doma s deťmi. Ale ak ide napríklad o účtovníčku, tak tam asi bude rozdiel, či prax trvala 1 rok alebo 6 rokov. To isté auditor, lekár a veľa iných profesií.
@gab1sol a ako vidíš riešenie? Sama si skrátiš v životopise tpp? Napíšeš rodičovská dovolenka? Autorka sa pýtala na to, ako to napísať do životopisu. Správna odpoveď je tá, ktorú napísala hore @pribinak
To, že bola na materskej môže pokojne spomenúť na pohovore. Ak ide o pozíciu lekár atď, tak mi ver, že ich pozadie bude zaujímať a budú sa pýtať.
zalezi od situacie. som vo firme 10 rokov, najskor 2r, potom 5 MD, teraz 3 roky naspat. nie, nebudem uvadzat, ze som bola na MD lebo za tie 3 roky som to dohnala. ale ak niekto 2r odrobil, potom 5 doma a teraz si hlada pracu, tak to je ina vec. asi by som uviedla a pripajala motivacny list kde viem o sebe napisat viac sko len hole fakty
@mamamasama Oficialne sa na to pytat nemozes.
@mamamasama v mojom prvom komente som uviedla, ako som to napísala ja - získanú prax som mala do roku 2016 a taký životopis s oknom som posielala v roku 2021. Bola som na dvoch pohovoroch - jednu ponuku som odmietla, lebo mi nesedela pracovná doba, druhú som prijala a som tam doteraz. Okrem toho ma kontaktovali z viacerých firiem, či ešte stále hľadám prácu a či nechcem prísť na pohovor aj k ním.
@gab1sol To si ty a tvoja dobra vôľa. Mne trvá pracovný pomer a s praxou to nemá nič spoločné, aj keby som nelietala ďalšie 3 roky, takže mám jasno v tom, ako to uviesť do životopisu.
Autorka nech zváži sama, podľa svojho zamestnania.
*byrokracia sa píše s y
Dávala som, hlavne kvôli tej medzere..rok od do a maternity leave/materská dovolenka ..a úplne v pohode to brali keď som mala pohovory 🙂
@mamamasama áno, moja dobrá vôľa - byť férová voči zamestnávateľovi a zároveň očakávať, že bude zamestnávateľ férový aj voči mne. A zatiaľ, okrem jedného (celkovo z troch) som mala férových zamestnávateľov. Aj pri tom jednom bol problém len s nadriadeným. A y/i, ďakujem za upozornenie, rýchlo som písala a rozmýšľala nad iným. Keď sme už pri tej gramatike, ty si môžeš dať pozor na čiarky. 😉
@katka700 To nie je o systéme, ale o zaostalom mentalnom nastavení, kedy s každou kravinou ludia ostavaju na OCR, čo v zahraničí neexistuje a zeny ostavaju na OCR aj namiesto muza. Muzi si buduju karieru, a zeny zaostavaju.
@katka700 @pribinak @mamamasama
Keď vyberám ľudí do svojho tímu tak pravdovravnosť a realistické zhodnotenie svojich skúseností a zručností sú dôležité hodnoty.
Takže za mňa: áno, materskú treba jasne uviesť aby nevznikol mylný dojem že kandidát má viac praxe než v skutočnosti má.
Príklad z pred mesiaca: Kandidátka uvádza na životopise dĺžku posledného (a jediného) zamestnania 8 rokov. Na otázku koľko reálnej praxe to reprezentuje odpovedá že 2 roky. To je diametrálny rozdiel. Keď ju zaradím na prácu kde je potrebná prax 8 rokov tak ju nezvládne a sklamané budú obe strany. A pritom môže úplne v pohode dostať juniorskú pozíciu a začať sa rozvíjať.
COVID a homeoffice veľa zmenil. Pracovať sa dá aj z domu a popri chorom škôlkarovi a školákovi môže byt na HO aj otec. Naviac pracovný trh je už inde, ak pred 15 rokmi zamestnanci bojovali o každé pracovné miesto dnes sú to zamestnávatelia kto sa musí snažiť. Zamestnávatelia a šéfovia ktorí nie sú schopní rešpektovať potrebu rodiča postarať sa o deti na dnešný pracovný trh nepatria.
@hugger ja som mala tiež tak uvedenú materskú, poslala som si na 3 pozície a zo všetkých sa mi ozvali a nikto nemal absolútne žiaden problém,že som ju tam uviedla, ani sa ma na to nepýtali ani nič, pokiaľ som ja sama nechcela niečo k tomu povedať 🙂
@hugger Je pekne ze nediskriminujes ženy s malými deťmi 👏 👏👏
Máte vo firme len jedno kolo pohovorov a teda robíš pohovor s každým čo sa prihlási? 🤔Ak nie, je možné že sa ta pani dostala až na pohovor s tebou práve preto že jej v životopise nesvietilo MD, inak by skončil "v koši" uz na HR.
V dnešnej dobe má každá firma svoj spôsob ako pomenováva pracovné pozície, svoj spôsob akým prideľuje pracovnú náplň, svoje interné smernice a systémy s ktorými sa nový zamestnanec musí naučiť robiť či má 2 roky praxe alebo 10. Od toho je skúšobná doba aby sa zistilo či je schopný a prácu zvládne. Niekedy sú absolvent či mamka po materskej šikovnejší ako uchádzač s Y chromozómom a 8 ročnou praxou.

Nie