Ako vyriešiť problémy na firemnom vianočnom večierku?
Ide o situaciu, kedy som bola doslova zdrbana od zamestnávateľa za to, ze na vecierku ostalo kopec jedla a ze to je z casti aj moja chyba, lebo neviem udrzat tim pokope :D firma, kde pocas roka odislo 9 ludi z celkoveho poctu 49 a proste tam je zla atmosfera. Niektori ani neprisli, co sa ani necudujem, nakolko to bolo cez vikend. Sefka je velmi neprijemna osoba a uz 80% firmy jej ma plne zuby. Ako by ste sa zachovali. Mam ist za nou a povedat jej, ze je nemiestne, aby zle fungovanie firmy zhadzovala na mna. Nakolko tato atmosfera vo firme je vdaka nej.
@dadis nepozorne čítaš. ja som nepísala o tom či sa ohradiť voči obvineniu - jasne som napísala že áno! ak si pozrieš môj prvý príspevok, citujem "pekne slušne že ti je ľúto, ale že to bohužiaľ nevieš ovplyvniť"... takže dám to na konkrétnom príklade - ak by som si s tebou ako šéfkou tykala (ale preto že si tykáme a nie preto že to nejaký idiot v korporáte vymyslel lebo sa opičí po amikoch) tak ti poviem bože, dada, veď oni tu nechceli ani prísť, všade robíš dusno, som ich prehovárala nech aspoň na chvíľu prídu ... ak by som si s tebou netykala povedala by som presne tak čo som napísala v citácii na začiatku tohto príspevku - vidíš ten rozdiel, že?
"Sefka je velmi neprijemna osoba a uz 80% firmy jej ma plne zuby. Ako by ste sa zachovali. Mam ist za nou a povedat jej, ze je nemiestne, aby zle fungovanie firmy zhadzovala na mna. Nakolko tato atmosfera vo firme je vdaka nej."
Tak už jej máš plné zuby aj Ty. Alebo doteraz si ju mala rada?
To či máš ísť za ňou a riešiť to záleží od toho aká je daná šéfka osobnosť, ako reaguje na kritiku, a tiež od toho, aké máš očakávania od toho rozhovoru. Aký chceš dosiahnuť výsledok?
@biba_18 Ale je rozdiel medzi otvorenostou a toxicitou. https://www.bezhranicnalaska.sk/clanky/toxicke-...
@dadis myslim si, ze je zbytocne vyjadrovat sa k teme, ked sama tvrdis, ze mas skvele vztahy v praci. Je rozdiel firma a firma. Niekde si nazivas ako v bavlnke aj pol zivota a niekde to je na nevydrzanie. Zial, v mojej praci sa velmi zmenili vztahy, lebo sa zmenila aj sefka. Uz nas nevidi ako ludi, len ako cisla. A tak k nam vsetkym aj pristupuje. Zvazujem nad vypovedou a preto premyslam, ze ci by bolo dobre jej povedat svoj nazor, ze za to, akou cestou sa ubera jej firma moze jedine ona. Pretoze tu mala dost kvalitnych ludi, ale pre jej ,,sedliacke" spravanie ti ludia odchádzajú postupne
@oceanahory ja tiež nechápem, často je to okonca prezentované ako benefit (company events). Oveľa viac by ma vo firme držalo, keby mi namiesto kazdej takejto akcie dali 200€, ako keď zaplatia stravu/jedlo/program, ktorého sa nemám vôbec chuť zúčastniť (tento rok napr. karaoke). Iné je, keď idú zamestnanci v normálnej pracovnej dobe polu robiť nejakú dobročinné činnosť (čistiť potok, rozdávať jedlo bezdomovcom, workshop pre deti...)
Ja asi aj tak nechapem, preco to smerovala k tebe, ked pises, ze ona je zodpovedna za organizaciu vecierka a ludia sa spisali. Sice pises, ze jej vadilo, ze odisli skor, po 2h, ale neviem si predstavit, co ti teda povedala .... prisla k tebe a CO? Povedala ti, ze "Zuza, ako je mozne, ze vsetci odsilis po 2 hodinach? To si ich tam nevedela udrzat? " Ona ti dala nejaku zodpovednost za zabavu druhych? Bol nejaky program?
Určite by som sa ohradila, že sú veci, ktoré ovplyvniť nevies a že nie si platená za pracu animatorky + prišla by som aj s riešením, aby ste sa takejto situácii vyhli do budúcna - navrhla by som dotazník, v ktorom by sa zhodnotil tento večierok a zaroven dala do dotazníka otázky typu: máte záujem o večierok o rok? Čo by sme mohli zlepšiť? Aké dni na večierok preferujete? A samozrejme políčko na inšpirácie, postrehy,…pripadne aký typ večierku by ste preferovali? Ono možno ľudia by ušli radi napríklad na 2 hodinky do nejakého divadla, po divadle priamo na mieste jednoduchý catering a každý den nech ide domov potom - toto možno splňuje kritéria na toxický kolektív - aj koza celá aj vlk sýty - a pre ľudí, či berie večierky ako “povinnú” jazdu, je to presne ten kompromis ba 2-3hidinky zo slušnosti a pitom si pekne odcupita domov. Partia, ktorá sa bude chcieť ešte baviť, tak následne spoločne ešte niekde vyrazia do ulíc.
Autorka, dnes si sefke povedala niečo?
U nas v rodine co maju vecierok tiez cez vikend maju system tak , ze povie sa kto pride, ake chcu menu atd…co kto cca bude jest pit, kto nechce nejde neriesi ..objedna sa kolko cca porcie par hore dolu, ale nie ze cakam napr 50 a pride 20…jedine zlepsit asi v tomto system, za nic ine nik nemoze..ak ta to trapi naznacit, ze je zla firemna atmosfera resp kultura…
@lilitela som manazerka predajni a ona vidi hlavný problem v tom, ze ja ako mananzer neviem udrzat kolektiv :D lenze ti ludia z fitmy neodchadzaju kvôli kolektivu, ale kvoli inym veciam. Problem je, ze sefka je narcisticka osobnost a kazdu spinu hadze len na zamestnancov, ze len my sme za vsetko zodpovední. Pritom ona je ta, co tam sposobuje chaos. To je tazko vysvetlovat. Proste ked nieco vo firme nefunguje, lebo to ona zle nastavi, tak je to len nasa vina, lebo si to neviene zmanazovat. Pritom je to nerealne pri jej podmienkach. A ked chces oponovat, ani ta nepusti k slovu. Tam musis len zohnut chrbat a byt ticho. S nou sa nevyhadas
Manažérka - riadiaci pracovník - Manažéri sú jednotlivci, ktorí sú zodpovední za plnenie úloh, ktoré vyžadujú účasť iných členov organizácie alebo organizačné zdroje.
Ak máš nezhody so šéfovou, tak sa jej choď posťažovať, vysvetli dôvod, príčinu a nájdi cestu k urovnaniu vzťahov.
Nechceš zobrať na seba zodpovednosť, mala by si zmeniť pozíciu.
Prepáč znie to možno chladno, nespravodlivo, necitlivo - ale za to predsa berieš aj plat, nie? Ak niečo nefunguje, tak to zmeň. Či už si to vyjasníš so šéfovou, alebo s kolegami.
No ak si happyness manager, potom udržať náladu je tvoja starosť. Ak si team leader, potom je aj na tvojej zodpovednosti udržať si okolo seba svoj team aby sa ti nerozpadol. Ak si radový zamestnanec a šéfka je neschopná trúba, potom možno je na čase z takej práce odísť. Alebo dúfať, že šéfku vedenie vymení.

@biba_18 Prepac?? Nikde som nenapisala, ze kazdemu hovorim vsetko, najma nie v praci. Pokial ide o vztahy v praci, tak riesim len pracovne problemy a riesim ich ku svojej spokojnosti - nikoho pritom neurazam. Mam aj kamaratske vztahy, to je jasne, tam vsak ta praca a slusnost ja basement a vsetko navyse je nadstavba. Nie je to tak, ze najlepsej kolegyni som kritickejsia ako ku sefovi, alebo naopak.