Ako začať kariéru sestry po absolventskom štúdiu?
Dobrý deň, zdravím všetky sestričky a celkovo zdravotnícky personál.
Som čerstvá absolventka bc.štúdia. Strednú školu som mala zameranú na úplne iný smer. Takže mám menšie skúsenosti ako väčšina spolužiakov, ktorí popri škole už pracovali ako praktické. Odštátnicovala som na pekné známky ale čo z toho keď mám stále nejaké obavy. Po 2 mesiacoch od skončenia som si chcela oddýchnuť bolo to dosť náročné, cestovala som a skoro vstávala na praxe a v skratke som si chcela užiť nejaké to voľno po tých prázdninových praxách čo sme mali aj ďalších keď človek nemal skoro vôbec voľno. Som za ne ale vďačná no stále mám pocit, že reálne nič neviem... človek porobí tie výkony ale nikto sa nám moc nevenoval a čo sa týka dokumentácie tak to teda z toho mám obrovských strach, že prídem ako sestra absolventka a budú ma nové kolegyne šikanovat, že toho veľa neviem. Práca sestry ma veľmi bavila na praxi ale predsa len to bola prax. Prosím Vás sestry ako ste začínali? Tiež ste mali rovnaký strach ? Mám pred tým veľký rešpekt a zároveň strach, že budem tupá. Strašne ma vzdy doma podcenovali a teraz to na sebe vidím aj keď som vždy mala silný zmysel pre povinnosť a nikdy som nič nepokazila na praxi mám veľký rešpekt zo všetkého. Prosím poraďte mi ako ste začínali? Kúpili ste si aj nejakú knižku keď ste išli pracovať na konkrétne oddelenie? Aby ste presne vedeli čo a ako?
Pridelia ti cloveka,ktorý ťa bude zaucať. Oni tiez nepotrebuju aby im zaciatocnik vyrobil problem. Neboj sa,snaž sa a pôjde to.
@janinah ďakujem pekne. Niektorí ľudia vytvárajú na človeka tlak aspoň u nás v okolí, že keď má človek výšku tak musí pre boha vedieť všetko hneď a zahanbia tým, že však keď máš titul musíš už vedieť ovládať všetko. Nechala som sa ovplyvniť týmito rečami
Neboj sa hned sikany a nevytvaraj si strachy, ktore nikdy nemusia nastat. Je mnoho pracovisk s vybornym kolektivom a velmi milymi ludmi. Takze nedeptaj samu seba, bude to dobre.
@dianakrsnovska ja som šla robiť do sektoru kde sme sa na škole naozaj učili veeeeľmi okrajovo ba až vôbec , musela som sa naučiť kvantum nových veci o ktorých som nemala tušenie a šlo to.
Všade ťa poriadne zaučia. Pokiaľ si neni fakt mimo že miesto 2 jednotiek inzulínu chceš podať 2ml a podobne tak absolútne sa neboj. Bez tak ťa naučí reálne až prax že budeš aj chápať prečo čo robíš. Škola je pekná, ale život reálny bude o inom. Ak si zodpovedná naozaj sa neboj ale chápem ťa aj ja som sa bála prísť už reálne do práce. Budeš ustráchaná prvý rok ale potom postupne v Tom čo robíš naberieš sebavedomie.
Čo sa týka šikany - netvárme sa že neexistuje. Môžeš byť aj 40 ročná sestra s praxou z Ara a natrafis na kozu ktorá ťa jednoducho bude šikanovať. Ty ako mladá sestra sa skôr stretneš zo strachom zrelých kolegýň ktoré ťa môžu brať ako konkurenciu. Tiež som sa s tým stretla , budeš si hľadieť svojho a časom si nájdete k sebe cestu. Musíš byť aj ty priateľská a snažiť sa získať si staršie kolegyne lebo naozaj sú múdre a skúsene a od takých sa učí najlepšie. Ak sa stane že natrafiš naozaj na zlý kolektív tak našťastie existuje výpoveď a pôjdeš tam kde to bude tebe vyhovovať. Nemusíš za každú cenu niekde ostávať vždy môžeš odísť. Tak veľa šťastia a naozaj ja ako strachopud ti od srdca píšem že to zvládneš 👍
@dianakrsnovska mala som strach, ale okrem dokumentácie som mala z praxe celkom dobré znalosti ohľadom výkonov. Vždy sa radšej opýtaj, ak si nebudeš istá. Aj do dokumentácie vojdeš, tá sa aj tak robí všade trošku inak. Buď aktívna, pýtaj sa, zaujímaj sa bude to ok.
Hlavne odpozoruj aj sa pýtaj ako sa veci robia u nich .Ja som občas povedala,že:"V škole sme to robili.inak...".A toto všetci neznášali. Tak ťa upozorňujem,aby si túto chybu nerobila.
@dianakrsnovska ja som šla robiť do sektoru kde sme sa na škole naozaj učili veeeeľmi okrajovo ba až vôbec , musela som sa naučiť kvantum nových veci o ktorých som nemala tušenie a šlo to.
Všade ťa poriadne zaučia. Pokiaľ si neni fakt mimo že miesto 2 jednotiek inzulínu chceš podať 2ml a podobne tak absolútne sa neboj. Bez tak ťa naučí reálne až prax že budeš aj chápať prečo čo robíš. Škola je pekná, ale život reálny bude o inom. Ak si zodpovedná naozaj sa neboj ale chápem ťa aj ja som sa bála prísť už reálne do práce. Budeš ustráchaná prvý rok ale potom postupne v Tom čo robíš naberieš sebavedomie.
Čo sa týka šikany - netvárme sa že neexistuje. Môžeš byť aj 40 ročná sestra s praxou z Ara a natrafis na kozu ktorá ťa jednoducho bude šikanovať. Ty ako mladá sestra sa skôr stretneš zo strachom zrelých kolegýň ktoré ťa môžu brať ako konkurenciu. Tiež som sa s tým stretla , budeš si hľadieť svojho a časom si nájdete k sebe cestu. Musíš byť aj ty priateľská a snažiť sa získať si staršie kolegyne lebo naozaj sú múdre a skúsene a od takých sa učí najlepšie. Ak sa stane že natrafiš naozaj na zlý kolektív tak našťastie existuje výpoveď a pôjdeš tam kde to bude tebe vyhovovať. Nemusíš za každú cenu niekde ostávať vždy môžeš odísť. Tak veľa šťastia a naozaj ja ako strachopud ti od srdca píšem že to zvládneš 👍
@majus2323 ďakujem za veľmi krásne povzbudenie, vážim si to
@majus2323 je dobré podľa vás prvé začať na odise ? Alebo ktoré oddelenie odporúčate
Ja som skoncila strednú zdravotnícku - pomaturitne studium, a ked som videla co robia sestry co su tam zamestnane (niektore sa pozerali ked nam triedna vysvetlovala veci, aby aj ony vedeli, ako to maju spravne robit), vobec som sa praxe nebala 😀 ale zamestnala som sa na ambulancii
Prídeš nová a zo začiatku to bude pekne. Niekto ta bude zaúčať. Dávaj pozor pýtaj sa čomu nerozumieš hoci aj viackrát. No a čo že budeš za debila ale budeš sa zaujímať a rýchlo sa do toho dostaneš. Zlí ľudia sú všade. Keď som išla na pohovor (nie konkrétne za sestru) tak mi šéfka vopred povedala ci som si istá ze kolektív je trvalo rozvrateny nikto s nikým nevychádza boli tam riešené menšie prusery ale aj fyzické napadnutia aj keď po skončení pracovného času ale predsa poškodený chcel preložiť na inú smenu a rozhadzali tým harmonogram. Také dačo ma snáď neodradí 🤣 tak reku ze nevadí ze aj tak do toho idem čo tam po kolektíve. S niekym som si sadla viac s niekym menej 🤷♀️ zaúčal ma človek ktorý síce stal vedľa mňa ale až keď som skončila svoju prácu tak mi povedal kde robím chyby a pritom stal nado mnou a nechal ma robiť to zle 🙈😡 neskôr som zistila ze to robí každému kto príde nový. Na chybách sa človek najlepšie učí a pamätá. Nešlo ale o život. U teba to tak nebude tam si dajú kolegyne pozor veď ide o životy ľudí. Len som tym chcela povedať ze na kolektív sa úplne vykašli.
Dostaneš kolegyňu, ktorá ťa bude zaúčať. Ja som sa zaučala mesiac, ale aj po pár rokoch som sa išla s kolegyňou poradiť. Radili sa navzájom aj staršie kolegyne. Čo nevieš,pýtaj sa. Vezmi si slovnicek a tam si všetko zapisuj, aby si sa k tomu vedela vrátiť keď budeš v službe sama. Napr časy v ktorých sa robia odberu atď
@majus2323 je dobré podľa vás prvé začať na odise ? Alebo ktoré oddelenie odporúčate
@dianakrsnovska podľa mňa je vhodné začať tam kde vás to na praxi zaujíma a baví. Ja som dlho dlho nevedela nájsť niečo kde sa cítim že je to "ono" až keď sme na konci praxe nešli praxovať na psychiatriu. Nakoniec som skončila aj tak na ambulancii ale keby mám ísť na oddelenie a môžem si vybrať idem na psychiatriu.
@dianakrsnovska treba jednoducho zacat, trebars na oddeleni kde ta to uz bavilo pocas praxe,
Podaj si ziadosti,zbytocne o tom nerozmyslaj, ako nad nejakou skuskou, v praci ta nikto znamkovat nebude, tam sa chodi pracovat, zarabat na zivobytie, ani kamosky si tam nejdes hladat. to je skor bonus, ktory pride casom, ale nemusi to byt
A je dobre si uvedomit, ze bc je uz pravidlo, nie vynimka;))),
Si mlada, mozno svoj smer najdes na prvy sup a mozno aj nie, len dobra rada na zaver, cim skor si spravis specializaciu, pre teba lepsie, hlavne financne, ale aj odborne, takze hore hlavu a smelo do prace
Viete mi poradiť, prečo sa mi nedarí nájsť si prácu ?? Ukončila som v máji pomaturitné štúdium prakt.sestry.Chodím na výberové konania,rozposielam žiadosti,životopisy akonáhle vidím prac.ponuku cez portály.Napísala som si aj 2 inzeráty cez FB stránku,,kde píšu sestry;lekari atď.
Dvaja lekári aj napísali,že teda hľadajú sestru na ambulanciu,no po mojej promptnej reakcii už viac nereagovali.
Viete mi dať nejaké rady pri hľadaní môjho zamestnania,na základe vašich skúsenosti ,čomu sa mám vyvarovať atď??dakujem
Viete mi poradiť, prečo sa mi nedarí nájsť si prácu ?? Ukončila som v máji pomaturitné štúdium prakt.sestry.Chodím na výberové konania,rozposielam žiadosti,životopisy akonáhle vidím prac.ponuku cez portály.Napísala som si aj 2 inzeráty cez FB stránku,,kde píšu sestry;lekari atď.
Dvaja lekári aj napísali,že teda hľadajú sestru na ambulanciu,no po mojej promptnej reakcii už viac nereagovali.
Viete mi dať nejaké rady pri hľadaní môjho zamestnania,na základe vašich skúsenosti ,čomu sa mám vyvarovať atď??dakujem
@anonym_f57916 bola si si aj osobne zaniest ziadost do nemocnice, do dss? U nas s tymto nebol problem, nas brali ako teple rožky 🙂
@dianakrsnovska na akej Vš si študovala? 🙂
@dianakrsnovska na akej Vš si študovala? 🙂
@sindla Trnavská univerzita
@sindla Trnavská univerzita
@dianakrsnovska ja som Bc. Na TRUNI skončila cca 15r dozadu 🫶🩷
Po škole som sa zamestnala na ARO keďže som popri bc študiu pravovala na KAIM vo FN Trnava. Pre mňa to bolo najlepšie oddelenie.
V rodnom meste to bolo na ARO ťažke,aj v ramci roboty aj kolegýň. Mňa v tom čase žiadna spešl kolegyňa nezaučala, bola som hodená do vody a uč sa sama, na svojich chybach. Takže mi bolo ukulele, že sa za službu 30x opytam ako sa riedi noradrenalin, sedacia apod. Radšej byť za debila ako niekoho zabiť. Prvý mesiac som chodila domov s plačom, keďže som mala kolegyne, ktore dokazali 11hod mlčat a nič nepovedať len donášať vrchnej 😀.
Teraz keď robim na ambulancii a mám možnosť venovať sa žiakom z praxe,robim to ináč ako moje ex kolegyne,venujem sa im a vysvetlujem,nech sa naučia čo najviac.
Začiatky su všade ťažke,pokiaľ nevieš na ake odd chceš isť pracovať tak musíš skúšať,čo ti bude vyhovovať alebo čo ťa najviac bavilo na škole.
A čo sa tyka zručností, tu plati- to chce prax a skúsenosti, nikto učený z neba nespadol takže ak sa niekto na tebe odbavuje, lebo si absolventka, je to zakomplexovana vyhorena kolegyňa. Ale zas je potrebné vidieť zaujem aj z druhej strany, nie že staršia kolegyna bude vysvetlovať, učit a nova sestrička ma na salame 🫣

Pridelia ti cloveka,ktorý ťa bude zaucať. Oni tiez nepotrebuju aby im zaciatocnik vyrobil problem. Neboj sa,snaž sa a pôjde to.