Ako zarobiť viac?
Viem, blbá otázka... respektivne, jednoduché,nájsť inú prácu 🤷
Mám iba gymnázium a maturitou, ovládam AJ na B2, nemčinu tak B1. Prax mám ako krupierka, hotelová recepčna, barmanka/čašníčka.A aj ako barmanka v zahraničí. Aktuálne robím ako krupierka, ale 700-720€ je na túto dobu veľmi málo. Nevyhýbam sa fyzickej práci, no nemám vodičák, takže kamionista byť nemôžem 😀 neviete mi len poradiť prosím Vás nejakú sféru, na čo by som sa mohla zamerať? 🤔
Ďakujem za odpovede 🙏
Tiez robim v HR a tiez je podla mna vs zle riesenie. Dlhe, financne narocne ( exterko), pokial nevystudujes velmi lakavy odbor, konkurencna vyhoda mala.
Ak sa bavime o zarobku, jasne, IT ma super uplatnenie, i do buduca ako mozna matka ocenis home office. Kopec kurzov poskytuje i hradenie na splatky. Ten kurz co spomina kocka vyssie organizuje ajtyvIT. Pripadne este viem o greenfox. Otazka je, ci ta to bude bavit ( mna by napr robota testra nebavila.
Druha moznost je kurz nemciny. Na b2 sa dostanes o pol roka. Nemcinarov je malo a otvori ti to dvere do korporatov, opat moznost HO.
A mne osobne sa pozdavaju aj kurzy mzdoveho uctovnictva. Mzdarok je malo,plat od 1300. Len treba ratat s tym ze zaciatky su tazke a prvu robotu zoberies pre prax, nie plat. A tiez su tam peaky (prelom konca a zaciiatku mesiaca+ rocne zuctovanie)
@ivkazba môžem fakt aj do správy? Nebudem tým otravovať? Mám 23,no o mesiac 24.
@c_est_la_vie ahoj chcem sa spytat, ten it tester, co konkretne robi a ake kurzy by trebalo na to ? A je moznost sa zamestnat aj napr na orave, liptove s tym ?
@evica17 su dva typy testerov. Taky ten jednoduchsi otestuje, co urobil programator. Napr. Programator naprogramuje stranku, ktora ma z hruebj mzdy vyratat cistu. Tak tester tam skusi zadat rozne cisla a sleduje, ci sa to urobilo spravne. Potom tam napr. Naschval zada nejake pismena a sleduje, co urobi stranka ( vypocita blbost, spadne, vypise ze ma zadat ciselnu hodnotu...). Nasledne preposle ticket s chybami programatorom na opravu. No a potom je tester senior, ten uz vie zaklady programovania. Ten pise testovacie scenare, co sa bude sledovat, co sa ocakava, ak sa to da zautomatizovat, urobi to.
Co sa tyka uplatnenia na orave- pokial si absolvent kurzu bez praxe, tak odhadujem problematicke. Firmy lahsie zaskolia cloveka u seba, dohliadnu, ako pracuje atd. Po nadobudniti praxe nevidim problem.
@victoriab treba nejaky kurz najst mne sa pozdava napr. ajtyvIT alebo learn2code, ak si to chce niekto iba osahat, aby zistil co napr. taky tester softverovych aplikacii robi. tak fajn kurzy za par penazi su aj na udemy, len tam ich je dost a treba hladat, pripadne mozno zacat aj SQLkom, kedze ti testeri si castokrat sami pisu skripty na jednotlive test-cases, v bankach a telku su castokrat potrebny aj UAT testeri a ti su zasa castokrat viac biznisovi a treba poznat produkt a proces a je to menej technicke
ja napr. citim, ze mi to SQL chyba a to pracujem v IT firme ako projektak a kedysi by ma bez SQL ani neprijali len som zrovna bola spravny clovek v spravnom case, ktoreho vtedy potrebovali
takze tam by som asi zacala ja 🙂
@victoriab ano aj tak sa da, tiez som na to sla z opacneho konca, to svedci len o tom, ze musis byt fakt sikovna a rozumiet veciam 😃 ak uz testera robis, tak bud sa otvorene spytaj zamestnavatela aky kurz/certifikat si spravit alebo akym smerom sa posunut, aby ta prehodili z krabicky tester A do tester B - castokrat na to netreba nejake oficialne certifikacie (hoc existuju aj ja slovensku) ale skor to je presne to SQL (mozno uz vies) alebo iny databazovy jazyk (neviem co testujes a ako chystate testovacie scenare), u nas vo firme riesime budovanie datovych skladov, digitalne riesenia, reporting atd. a PL SQL je must pre testera a este aby rozumel tomu ako napr. ten datovy sklad funguje, ked uz ho ma testovat
ale radsej sa fakt spytaj, aby si zbytocne neinvestovala cas, energiu a peniaze do niecoho, co si tvoja aktualna firma nebude mysliet, ze je pridana hodnota
Ja by som sa prihlasilá na pedagogicku fakultu - anglictina-nemcina. Nestudovala som tuto fakultu ale poznam viac zien, ktore to zvladli externe popri praci alebo materskej. V ramci celej SR sa urcite uplatnis v skolstve+ doucovania+preklady. Ak aj nie skolstvo, tak sfera zahranicnych firiem ponuka nekonecne moznosti s touto kombinaciou jazykov.....
@lenkakravcova prosím ťa nadstavba na IT vieš odporučiť aj konkrétnu školu, ďakujem
pozri greenfox academy. uprimme ak ti to asppn trochu mysli tak jednoznacne IT sektor. niektory kurz sa da spravit za par mesiacov. niekedy to ani nemusis platot a plati to buduci zamestnavatel. alebo si na to proste zober pozicku. ok pozocoas si 7tisic eur ale bides do konca zivota mesacne zarabat 1500 -2tisic a viac. ak ti ide o dlhodobu veca budu nost tak IT.
Nie, neotravuješ, kľudne môžeš do správy.
@mirdita Táto škola je dobrá, ale neviem či má nadstavy, skús pozrieť: https://www.spse-po.sk/
Skus doucovat anglictinu, da sa aj cez skype. Je taka fajn stranka, ze kvalitnedoucovanie.sk. Tam je sukromna inzercia 🙂

@ivkazba tak...ono môj sen bolo žiť pri mori 😀 a pracovať dakde,kde by som popri práci stále videla more 😂 a mne sa to aj splnilo 🥺 len to korona kúsok dosť pokazila (na druhej strane, keby tam idem, nie som so snúbencom 😀).
No ale potom som chcela mať svoj bar, mala som nápady, inšpirácie a tak.
No teraz vidím,že...moc by sa mi ten bar neoplatil v takejto dobe :/
Tak, nebudem "snílek" a teda idem hľadať niečo iné 🙂