icon

Ako získať dobrú podporu po výpovedi?

16. jan 2025

Ahojte poradíte mi prosím? Po MD (6tich mesiacoch) som sa vrátila do prace, na polovičný úväzok. Je to ale dodatok k zmluve, nie samostatná nova zmluva. Dnes mi ale bolo oznámené, že ak nenastúpim na plny úväzok hneď (syn ma 10 mesiacov ) tak sa musíme rozlúčiť. Z internetu som vyčítala, že to urobiť môžu, dokonca nedostanem ani odstupné (po 7 rokoch vo firme..). Ako dostanem aspoň dobru podporu? Musia mi dat oni vypoved alebo môžem súhlasiť s dohodou? Dakujem za rady :(

petamich
16. jan 2025

Ty si rodicovsku dovolenku ukoncila navratom do prace (je jedno na aky uvazok), takze prepustit ta mozu.

Co sa tyka dodatku, ak je to naozaj tak, ze dodatok k existujucej zmluve, tak povodna zmluva samozrejme nezanika a ak ti daju vypoved mas narok na vypovednu dobu a tiez na odstupne v zmysle Zakonnika prace.

vanilkovazmrzka
16. jan 2025

Miesto svojich dohadov sa obrat hned na pravnika. Budes mat najvacsiu istotu co mozes a nemozes a co je pre teba najlepsie v tejto situacii

tiika
17. jan 2025

@tana85 nie je pravda, že sa skrátený uvazok podpisuje vždy na max. rok. Dodatkom sa vôbec nemusí riešiť, akú dlhu dobu bude trvať. V tom prípade sa ostatne zalezitosti riadia prac.zmluvou. (a ta už bude v tomto prípade na dobu neurčitú)

tiika
17. jan 2025

@autorka rozhodneš sa sama. Ale v tvojej situacii by som podpísala dodatok na plny uvazok (nebudú sa snazit s tebou ukončiť prac.pomer, a ak predsa, tak v prípade plného úväzku máš nárok na odstupne vyššie ako pri polovicom - teda polovicu, v prípade nevycerpanej dovolenky tiež iba polovicu), potom by som oznámila mesiac dopredu návrat na RD a zostala tam do konca (do 3 rokov veku dieťaťa).
Stále sa ti to bude počítať do doby trvania prac.pomeru. Po skončení RD sa buď vrátiš alebo uvidis, ako sa dohodnete. No v pripade ukončenia by si mala nárok na podporu (tam je ta doba trvania PP pred zaradením rozhodujúca).

pieksamaki
17. jan 2025

T
Stará zmluva ti beží...odstupné bude....ak aj odídeš dohodou.....baby opravte ma....ak sa mylim

elanor
17. jan 2025

@pieksamaki ak pojde na dohodu, zalezi co v nej bude. Odstupne tam byt nemusi. Vacsinou ani nieje, preto davaju vychcani zamestnavatelia podpisat dohodu, aby sa zbavili cloveka len tak, vyuziju moment soku, a len tu to podpis, aby to clovek len podpisal a naj ani necital.

melanta
17. jan 2025

Autorka, odznelo tu veľa správnych ale aj trochu zavádzajúcich informácií. Kľudne mi napíš správu, dám ti postup, čo a ako odkomunikuješ, aby si bola v práve.

pieksamaki
17. jan 2025

@elanor. Aha....tak potom sa mýlim....ja som to mala inak...pri dohode som mala odstupne ale z toho skrsteneho casu.......zjavne je to vždy inak......preto radšej teda pomlcim....v takých zmluvách...je každý riadok dolezity

jessicai
17. jan 2025

To však neznamená,že sa nemôžeš vrátiť späť na RD. Prečo sa nejdeš informovať na úrad práce kde majú určite aj právnika a ten Ti poradí.

helenbozka
Autor odpoveď zmazal
eleanor2510
17. jan 2025

@helenbozka nahravanie bez suhlasu vsetkych zucastnenych je protipravne, ako dokaz to neobstoji a este moze mat autorka otazky problemy, takze to jej radsej netreba radit

petamich
17. jan 2025

@helenbozka toto su velmi nevhodne rady - nahravanie bez suhlasu je protipravne a bez suhlasu oboch stran v pripade sudu nepouzitelne, ziadnu dohodu o vyplateni netreba podpisovat a uz vobec nie podsunut cislo uctu na rychle vyplatenie, v zmysle zakonnika prace ma na nieco narok a zamestnavatel ma nejake povinnosti, staci sa ich drzat

rachel36a
17. jan 2025

@helenbozka ja len ešte dodám, zd by bola blba sa dohodnúť na vyplatení 1-2 platov, keď ma narok na 3 mesačne odstupne

melanta
17. jan 2025

@helenbozka taký zhluk hlúpostí som tu už dávno nevidela. Ty si zákonník práce a aj iné zákony nevidela ani z rýchlika. Prosím ťa, pre dobro iných, neraď, ak máš radiť zle a dokonca aj protizákonne.

ekira1
17. jan 2025

@helenbozka ty musíš byť obľúbená v práci. Úplne stačí si prečítať zákonník práce a držať sa ho..

helenbozka
17. jan 2025

Pre všetkých, čo mi písali: NEPRÍDE MI HLAVNE VHODNÉ OD JEJ ZAMESTNÁVATEĽA S ŇOU TAKTO VYBABRAŤ. AK SA ONI CHCÚ TAKTO PODLO ZACHOVAŤ, TREBA SA BRÁNIŤ... Písala som to ako radu na to, aby mala "nejakú poistku". Nemusíte tu hneď vstávať zo stoličky 🤬😄 autorka si aj tak urobí tak, ako uzná za najlepšie, tak čo 🤷🏼‍♀️😉

17alexis
20. jan 2025

Zavolaj si alebo rovno zajdi s papiermi na inšpektorát práce. Tam ti povedia čo ako. Tiež som riešila jedno zamestnanie, ale pre iné, nie toto.

rivini
20. jan 2025

Uprimne? V tejto situacii by som si nasla pravnika, ktory by sa mi pozrel na zmluvy, dodatky a poradil mi co najvyhodnejsie. Ako tu uz niektore pisali, v zasade plati prva, stara zmluva a ak mas TPP na dobu neurcitu, uplne lahke vyhodit ta nebude. Ak je dotatok k zmluve tiez podpisany na 3 roky oboma stranami, az take easy vyhodit ta nie je…

kubinkovamaminka
20. jan 2025

Napíšte mi

sibrez
Autor odpoveď zmazal
moncici7
20. jan 2025

Odstupne urcite ti musia vyplatit, nakolko vypoved je z ich strany

mikadooo
20. jan 2025

Autorka píš melante správu, vyzná sa,.je z fachu... Poradí ti. Snáď si ešte žiadnu dohodu o ukončení nepodpísala. Ak nie, nebude to také zlé, ako ti nakecali. Pokojne jej aj pošli papiere, ktoré si v práci podpísala (zmluvu, dodatok k zmluve). Za mňa z toho čo píšeš, mi tiež vychádza, že tvoj po trvá 7 rokov, čiže máš nárok na odstupné plus mesačnú výpovednú lehotu, AK ti dajú na papieri výpoveď - čiže ŽIADNA výpoveď dohodou. Ale nie som až taký odborník. Držím palce. Myslím si, že to nebude také zlé. Len teraz nič nepodpisuj, pýtaj si čas na premyslenie v robote.

saralera
20. jan 2025

No odstupné dostať nemusíš. Odstupné vypláca firma v prípade, že ti ruší pracovné miesto. Tvoje pracovné miesto zrušené nebolo len ti zmenili podmienky z polovičného úväzku na plný úväzok - to podľa zmluvy môžu a tým pádom nárok na odstupné určite nemáš. Je to bohužiaľ tak :( Podpora v nezamestnanosti ti bude vyplácaná na základe tvojho denného vymeriavacieho základu…ten máš uvedený na výplatnej páske. Je to 50% hrubej mzdy…nás zamestnávateľ hromadne prepúšťal z korporátu a keďže boli prekážky na strane zamestnávateľa dostali sme odstupné aj podporu. Inak z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že podpora v skutočnosti vychádza viac ako tých 50% hrubej mzdy…držím palce !

saralera
20. jan 2025

@moncici7 výpoveď neni z ich strany - výpoveď dostala pretože sa nedokáže prispôsobiť novému úväzku…to je taká slovná hračka ale zamestnávateľ to môže urobiť…napr.mojim kolegom v US zrušil office v ich meste a nariadil im chodiť so officu denne, ktorý bol ale vzdialený stovky kilometrov od ich bydliska…boli nútení dať výpovede a samozrejme bez odstupného…

saralera
20. jan 2025

Ak chceš kľudne mi nápis rada poradím…riešila som to teraz tak viem ako to chodí…bohužiaľ ti tu niektoré baby radia bez overených info:( ja by som na tvojom mieste odniesla pracovnú zmluvu advokátovi - možno nájde trhlinu a dokážeš zamestnávateľovi, že ti nemôže zmeniť úväzok vez tvojho súhlasu ale o tom pochybujem…firmy pri stavaní zmlúv vedia čo robia presne na takéto prípady…

saralera
20. jan 2025

S dohodou súhlasiť nemusíš! Ak chcu dohodu tak dohoda musí byt pre teba výhodnejšia ako výpoveď!

saralera
20. jan 2025

@denkabemommy dohoda pri práve mala byt lepšia ako to čo jej vyplýva zo Zákonníka prace…dohoda väčšinou zahŕňa odstupné nad rámec Zákonníka prace. Radíte bez overených informácii. Ak ma dotyčná zmluvu postavenú tak, že jej môžu zmeniť úväzok tak potom výpoveď zo strany zamestnávateľa prichádza lebo dotyčná sa nevie prispôsobiť novým podmienkam a teda bohužiaľ na žiadne odstupné nárok mat nebude. Jedine na podporu.

saralera
20. jan 2025

Určite si nájdite advokáta resp. minimálne právnika, ktorý si prejde pracovnú zmluvu aj všetky existujúce dodatky. Investujte do toho aby ste neprišli o to na čo máte reálne nárok! Držím veľmi palce !

mircalla
20. jan 2025

@autor Normalne im zatial aspon povedz, ze sa poradis najprv so svojim pravnikom. Uvidis ako zareaguju. Zvyrazni slovo so svojim, aby bolo jasne, ze nejakeho mas....i ked zatial nemas. Nevyznam sa v tom, ale toto by som urcite skusila.

hradnapani
20. jan 2025

zavolaj si na inspektorat prace, maju telefonicku poradnu, vyuzila som niekolkokrat. Mne sa nepozdava, ze ako matku tak maleho dietata ta nutia na cely uvazok - na toto by som sa inspektoratu dotazovala urcite. Nic zbrklo nepodpisuj, mas cas.