icon

Ako získať peniaze, na ktoré mám nárok?

cta
14. aug 2014

Potrebujem poradiť. U zamestnavatela som robila pol roka. Robila som na dohodu a môj plat bol, že bonus 0,85 centov na hodinu za ktorú mi opatrovatelka robila. Za 5 mesiacov som nedostala nič okrem 100€ ako odmenu že som akože sťahovala veci. Mam otázku chcem ukončiť dohodu ale s tým aby ma zamestnavateľ vyplatil za 5 mesiacov ktoré som robila. V zmluve mám 2 hodiny denne realne som robila viac ale peniaze som nikdy nevidela lebo vravel, že ma nemá z čoho zaplatiť. Pokial viem zákonik prace vraví, že to je odmena za vykonanu prácu. Kedže ja som robila každý deň stále a nemala žiaden plat mám právo od neho žiadať plat? Ďakujem
Prípadne ako mám postupovať aby ma zaplatil pretože inak som mu robila 5 mesiacov zadarmo

Strana
z6
mima4
14. aug 2014

@zibi
len aj ten region clovek moze zmenit, ale slovaci su na to velmi pohodlni a hlavne su silne upati na majetky... jedine čo nemozes nejako ovplyvnit, je tvoj zdravotny stav...
inak, ani v statnej sprave sa nerobi vzdy od do... hlavne na ministerstvach... kde sa praca bezne nosi aj domov...

inak, ja som rada, ze som sa narodila na slovensku, ked si predtstavim ako ludia ziju vo svete...som fakt rada 🙂

denisafono
14. aug 2014

kokocina na EN-tú táto celá téma, zakladateľka sa nevie vyjadrovať, ah pane kam tento ľud speje?????? Ja žasnem!!!!!!!!!!!!!!!!

fidka79
Odpoveď bola odstránená
zibi
14. aug 2014

@mima4 asi sa bavime o dvoch odlisnych veciach.. 🙂
jasne ze kadzdy clovek moze prispiet svojou troskou na zmenu seba, svojho okolia a prostredia v ktorom zije...
ale rast ekonomiky a priliv pracovnych miest a ponuk svojou snahou tazko ovplyvni keby sa to dalo tak by sme s nezamestnanostou boli trochu inak...
mozno by sa to aj dalo ale to by sa nemohol likvidovat maly, drobny a stredny podnikatel, prijimat priblbne zakony , obmedzovat domacu produkciu, dovazat skoro vsetko zo zahranicia, ked aj my vieme a sme schopni si vypesttovat a vyrobit, nemalo sa vsetko vytunelovat ... to nie je o lenivosti ludi..to je o chamtivosti jednotlivcov na ukor obcanov a to je uz o inom ... 😖

zibi
14. aug 2014

@fidka79 baby 😀 ale mne to nemusite vysvestlovat ja som temu nezalozila 😀 😀 ja vsetkemu rozumiem a videm ako to vsetko chodi..sam som stara kobyla 😀
sak to, ze dajako inak sme asi boli my vychovani ta nasa generacia .

esterba
14. aug 2014

1. Nie vysoko kvalifikovana, ale naopak nizko, bohuzial. 2. Oddreta VŠ nerovná sa kvalifikovaný absolvent. 3. Popri reálnych zdravotných problémoch aj zapal kosti od b... (btw na to, ze je tu tolko dys su tie prispevky pekne pisane 😕 )

zibi
14. aug 2014

@fidka79 uz je vela hodin tak pisem ako hotentot hadam sa vysomaris 😀

zibi
14. aug 2014

@esterba myslis ze si to zasa dakto vymyslel?

fidka79
Odpoveď bola odstránená
esterba
14. aug 2014

@zibi to asi nie (vid tema z marca "neplateny zamestnanec" alebo tak nejako), ale tak nejako prifarbene to vyzera 😒

zibi
14. aug 2014

@fidka79

urcite ano treba zacat od seba to je pravda..netreba nariekat ..to je pravda tiez ..treba pracovat a snazit sa a zit ...
hadam raz sa nas stat umudri a budeme na tom aspon trochu ako zapad a budeme sa mat lepsie..

ved nech je clovek akokolvek poslusny 🙂 pokorny 🙂 a spokojny 😉 .nech akokolvek drie ,ved predsa nechce len bedakat a nariekat a poukazovat na druhych... stale kym zije na tomto svete ma pravo na to, aby v zemi v ktorej som sa narodil a v ktorej chce zit a pracovat, nezil ako najposlednejsi chudak . ved je strasne kolko percent ludi tazko pracuje a robi za minimalne mzdy...a robia tak dlhodobo,.. tahaju 12 ky za 320 eciek na ruku 😖
tu nikto nehovori o tom ze niekto bedaka a nic nerobi ... tu nejde o priklad hundrania ani nic nerobenia..tu ide o to ze uz je asi bezmocnost naroda a ludi pretoze sa v nasej krajine tak tazko a krvopotne vsetko meni k lepsiemu .
to su len take vseobecne postrehy... ved predsa nemozem cely zivot robit nejakeho workoholika za minimalnu mzdu so vzornym prisptupom k praci a sklpopenymi usami to tu uz bolo a neuspelo a z tej naivity by sme mali vyrast... potom sa nikdy nic nezmeni..do kelu v zahranici za vsetko robia pochody , prostesty, ludia bojuju za seba.... a my nic .

zibi
14. aug 2014

@esterba no uvidime co sa z toho vykluje ale teraz co tu za temy poslednu dobu su nemozeme asi verit nikomu .. som citala tu temu ..tam to bola ale kamoska nie ona .
aj tak s nou sucitim ,ked to je pravda lebo hrozne to je tazke ked ti nechcu vyplatit mzdu 😠
clovek sa tesi ze si konecne nieco najde a potom mas taketo problemy 😝

fidka79
Odpoveď bola odstránená
zibi
14. aug 2014

@fidka79 sak o tom cely cas pisem 😀 hura
ved som pisala o tom ze sklopene usi tu uz boli a neuspelo to ..hi hi
tak vela stastia a pevne nervy na sk .. a nech sa druha sanca vydari 😀

mas pravdu aj ja si myslim, ze my sa na ziadny strajk nezmozeme 😖 skoda...lebo lud mal stale moc..to uz bolo od davna takto .nevieme to vyuzit skoda , ale stale verim a som optimista ze to bude snad lepsie.

ale nespamujme temu nasimi myslienkovymi pochodmi tema je o inom , zakladatelka temy sa hadam sa dopracuje k svojim peniazom @cta velmi ti to zelam a prajem vela uspechov v hladani prace a uplatneni sa 🙂
a napis mi tu diagnozu do spravy
a ako to dopadlo s tym psikom? raz si tusim pisala o tom pokusani nedali ste ho nakoniec utratit?

esterba
14. aug 2014

@zibi hmm... Mne to pripada, ze v marci proste len nebola ochotna prezradit, ze ide o nu a nie o nejaku kamosku a 5 mesiacov asi tiez nebude tym padom uplne presny udaj. Proste system "nieco prezradim, aby som ziskala odpovede, ale za nieco sa hanbim, tak to prikraslim". A ono to potom zrazu nejako nesedi... Nie nadarmo sa hovori, ze ak vie male dieta sikovne klamat, je s najvacsou pravdepodobnostou nadpriemerne inteligentne. Opacne to asi plati tiez 🙂

zibi
14. aug 2014

@esterba ved to ze asi nechcela povedat na seba..ale to je jedno ..kazdopadne je to pruser ked ten clovek jej nevyplati to co zarobila je to hnus najma ked jej sluboval pracu na zmluvu ..uvidime co povie zajtra a ako sa to posunie

ukulela
14. aug 2014

zakladatelke trvalo asi prvych 30 komentov len vysvetlit zle popisany problem. ano, su tu aj diagnozy - ale zjavne je tam aj problem logicky sa vyjadrovat a formulovat myslienky a vety. takze tam treba hladat zaklad problemu. poslala milion zivotopisov a nikto jej neodpisal? tak asibolinapisane zle. a dalej same vyhovorky - nemozem, lebo nemam peniaze. nemozem, lebomam specialnu dietu nemozem, lebo mam vysoku kvalifikaciu(povazovat VS socialnu pracu za prilis vysoku kvalifikaciu - to jetiez iny level). sorry, @cta, ja som VS, technicke zameranie a po skole som pidlila do krcmy pivo capovat, len aby som nebola naurade prace. 4 roky mitrvalo, kym som nasla pre mna vhodnu pracu s poziadavkou VS, no nezamestnana som nebola ani den. takze vsetko sa da, len treba hladat AKO, a nie PRECO NIE.
a zalozpre segru novy nick, lebo takto to vyzera dost blbo - a nevypoveda to nic dobre ani o tvojich schopnostiach.

cta
autor
15. aug 2014

Takže dnes som bola na centre právnej pomoci nič mi to nepomohlo iba ma objednali na 25. 8 a tam budem riešiť problém. Dohoda mi stále beží pani na urade mi povedala aby som výpoved nedala dokial sa neporadim s právničkou lebo by som prišla o peniaze ale našťastie mi potvrdila, že zákonik prace je stavaný tak, že mne zamestnavatel nemôže nedať peniaze aj keď on tvrdí, že nemá ( Hlavne že ma na reklami a podobne chuj....).
Druhá vec čo sa týka práce hladam pýtala som sa na urade práce či robim niečo zle pri predkladaní žiadosti životopisu. Podla uradničky robim všetko správne ale jednoducho nezaujmem. Ech čo no obesím sa?
Vybavila som si hmotnu nudzu a nastupujem na aktivačné a keď dostanem prvé peniaze pôjdem do BM agency kvôli jazyku a len čo budem vedieť ako tak lepšie komunikovať požiadam o prácu v zahraniči. Je zbytočne sedieť doma. Slovensko je mrtva zem.
Toho psíka nam neutratili, museli sme na cvičak naštastie už sa to tu ako tak upokojilo a len tak mimochodom chlapec ma problémy zo zrakom takže jeho otcovi som odporučala aby syna neposielal na bicykel keď poriadne ani nevidi.
A čo sa týka daného zamestnávatela skusim sa spojiť ešte s bývalimi zamestnancami a podame na neho hromadnu sťažnosť na inšepkciu práce

cta
autor
15. aug 2014

a ďalšia vec na chranenu dielnu ako som vyššie spomínala treba mať invalidný dôchodok na ktorý ja nemám nárok toto som riešila zo zamestnavatelom ktorý miesto toho tam vzal kolegovho syna lebo mal vyše 70% a mna odsunul lebo som mu to rozbehla a teraz sa ma chce proste zbaviť sprosto

cta
autor
15. aug 2014

a čo sa týka sestrinho nicku zrušili jej ho lebo sme písali z jedneho počítača a to mame jednu wifi na čo admin reagoval, že nemôžeme mať dva nicky tak sa segra na to vykašlala a chodí cez moj. Viem, že je v tom potom gulaš lebo potom sa nevie ktora to vlastne píše ale môj problém to nie je. Mal to vyriešiť admin ten to vyriešil blokom tak nech mi b..... r....

esterba
15. aug 2014

@cta prosím, choď do toho zahraničia.

zibi
15. aug 2014

@cta a nemozes ist na aktivacne prace napr. na mestsky urad? casom by ta mozno zobrali do prace na pracovny pomer alebo na urad prace. aspon by si bola pri zdroji a vedela kedy kto odchadza na matersklu do dochodku a dala si ziadost.. 🙂

Strana
z6