icon

Ako získať preplatenú PN po výpovedi v skúšobnej dobe?

danooo97
19. nov 2025

Dobrý deň,
5.11. som nastúpil do práce na dobu určitu 6 mesiacov so skúšobnou dobou 3 mesiace.
14.11. som v robote odpadol a bolo mi povedané, že mám ísť v Pondelok (17.11.) k doktorke či som vôbec spôsobili na prácu. V ten istý deň 14.11. (piatok) som bol večer hospitalizovaný v nemocnici s Covidom a zápalom plúc. V nemocnici som oznámil, že pracujem a potrebujem PN od 17.11. ktoru mi vypísali elektornicky, zamestnávatelovi som oznámil, že čo sa deje a dnes 19.11. mi bol poštou doručený list od zamestnávatela, že so mnou prerušuje pracovnú zmluvu ku dňu 17.11.
Moja otázka teda je, nakoľko som v tejto dannej robote odpracoval iba 8prac. dni či mi bude vôbec nejaká PN preplatená alebo nie a ako teraz ďalej postupovať? Kto mi teraz preplatí PN ? Zamestnávatel prvých 10dni alebo iba ten 1. den (17.11.) ? A posunie ďalej zamestnávatel tuto PN na Socialku alebo si to mám riešiť sám ? Od rána vyvolávam na Socialku a tam mi nikto neberie mobil.
Poprípade ak ste mal niekto podobnú skúsenosť bol by som rád za nejaku radu.

Ďakujem za odpovede.

anonym_8aaf9c
19. nov 2025

@danooo97 nemám skúsenosť ale ja len toľko k tomu, že človek ochorie a hneď dostane výpoveď, stalo sa to aj mne, síce som nerobila pár dni ale asi mesiac, potom som dostala covid, dva týždne som bola doma pn, po ukončení mi bolo oznámené zw už má nepotrebujú. To bolo v roku 2020

danooo97
autor
19. nov 2025
@anonym_8aaf9c

@danooo97 nemám skúsenosť ale ja len toľko k tomu, že človek ochorie a hneď dostane výpoveď, stalo sa to aj mne, síce som nerobila pár dni ale asi mesiac, potom som dostala covid, dva týždne som bola doma pn, po ukončení mi bolo oznámené zw už má nepotrebujú. To bolo v roku 2020

@anonym_8aaf9c Ano je svinstvo ale na druhu stranu aj chápem zamestnávatela lebo je strašne veľa špekulantov čo sa hneď vypisuju na PN...

anonym_8aaf9c
19. nov 2025
@danooo97

@anonym_8aaf9c Ano je svinstvo ale na druhu stranu aj chápem zamestnávatela lebo je strašne veľa špekulantov čo sa hneď vypisuju na PN...

@danooo97 toto podľa mna zamestnávateľ nemohol brať ako špekuláciu, keďže ste odpadli priamo v práci, toto sa moc nestimuluje

danooo97
autor
19. nov 2025
@anonym_8aaf9c

@danooo97 toto podľa mna zamestnávateľ nemohol brať ako špekuláciu, keďže ste odpadli priamo v práci, toto sa moc nestimuluje

@anonym_8aaf9c Bohužial mi bolo povedané, že potrebuju ľudí čo pracujú... stím už nespravím ja nič a momentálne ma už iba zaujíma, či dostanem aspoň pár drobákov z PN kedže by sa hodili

anonym_8aaf9c
19. nov 2025
@danooo97

@anonym_8aaf9c Bohužial mi bolo povedané, že potrebuju ľudí čo pracujú... stím už nespravím ja nič a momentálne ma už iba zaujíma, či dostanem aspoň pár drobákov z PN kedže by sa hodili

@danooo97 jasne to chápem, no ak pn je od 17.11, a v ten deň bol ukončený pracovný pomer, tak podľa mna pn preberá sociálka?

anonym_cfff15
19. nov 2025

nárok na PN máš, bude ti ju vyplácať Sociálna poisťovňa od 18.11. do konca PNky (17.11. vyplatí zamestnávateľ spolu so mzdou)

janagem
19. nov 2025

Bol si pred touto prácou na dlhodbej pn? Ak nie, nárok ti vzniká a máš ho platený od sociálnej poisťovne - zamestnávateľ ti preplatí všetky dni do dátumu ukončenia.

anonym_6aef8c
19. nov 2025

PN si mal mat hned od toho 14.11, kedy si bol hospitalizovany, mali ti to v nemocnici vypisat elektronicky, nechapem preco az od 17.11. No a zamestnavatel sa teda poponahlal, aj ked v skusobnej dobe to moze urobit v podstate zo dna na den.
PN ti ale plati, ty nic neriesis.

krasneleto
19. nov 2025

PN budes mat vyplatenu od zaciatku do konca... Otazne ostava z akeho zakladu, lebo ak si neodpracoval 3 mesiace, budes dostavat z minima. a nie , nie je to nefer... v skusobnej ukoncili pracovny pomer. 98% prax
tiez nerozumiem preco nie si PN od 14/11?

draik
19. nov 2025

Predtým ste pracovali ako dlho a kedy?

danooo97
autor
19. nov 2025
@draik

Predtým ste pracovali ako dlho a kedy?

@draik Asi myslite vtomto roku ? Ak áno tak do 6.6. som pracoval a potom som bol do 5.11. na urade

mondolina
19. nov 2025
@danooo97

@draik Asi myslite vtomto roku ? Ak áno tak do 6.6. som pracoval a potom som bol do 5.11. na urade

@danooo97
celkovo koľko si pracoval pred 6.6 sa pýta.

draik
20. nov 2025

@danooo97
V roku 2024? U jedného zamestnávateľa?

martul
20. nov 2025
@anonym_cfff15

nárok na PN máš, bude ti ju vyplácať Sociálna poisťovňa od 18.11. do konca PNky (17.11. vyplatí zamestnávateľ spolu so mzdou)

@anonym_cfff15 no to by som si nebola istá, ty máš odkiaľ takú istotu. Veď nenapísal, čo s ním bolo pred nástupom do tejto práce v novembri

draik
20. nov 2025

@martul
Nárok na nemocenské má, aj keby to bolo prvé zamestnanie. Tu ide už len o to, z akého základu sa bude počítať.

anonym_cfff15
20. nov 2025
@martul

@anonym_cfff15 no to by som si nebola istá, ty máš odkiaľ takú istotu. Veď nenapísal, čo s ním bolo pred nástupom do tejto práce v novembri

@martul istotu mám zo Zákona o sociálnom poistení, skús si ho prečítať

danooo97
autor
Autor odpoveď zmazal
danooo97
autor
26. nov 2025
@krasneleto

PN budes mat vyplatenu od zaciatku do konca... Otazne ostava z akeho zakladu, lebo ak si neodpracoval 3 mesiace, budes dostavat z minima. a nie , nie je to nefer... v skusobnej ukoncili pracovny pomer. 98% prax
tiez nerozumiem preco nie si PN od 14/11?

@krasneleto Neviem... povodne mi pán v sanitke povedal, že mi iba urobia testy domov a že pôjdem hneď domov... na príjme alebo ako sa to tam vola som ležal asi 3hodiny a počas toho mi robili EKG,CT,Rontgen plúc, a covid test a čo ja viem čo ešte... potom vnoci mi povedali, že budem hospitalizovaný, nejaka mladá sestrička sa ma pýtala či pracujem niekde ja, že áno, že budem potrebovať PN ona že sa to vyrieši... kedže som v Piatok už bol po robote (sanitka ma brala cca 20:00) tak som PN neriešil, cez víkend som to tiež neriešil kedže niesu pracovné dni a nechcel som robiť bordel v robote po 2 týždňoch čo som tam bol zamestnaní, v pondelok ráno na vizite som doktorke vravel, že či mi vypíše PN nech viem dať vedieť v robote, hned po vizite jak odišla doktorka tak prišla sestrička si vypýtať udáje na zamestnávatela a PN mi bola teda vypísana elektronicky. Ale ono to je asi aj jedno odkedy mám tu PN kedže vyhodiť v Skušobke môžu hocikedy :D každopádne jak mi prišlo poštou oznamenie, že som prepustený som tam volal a povedali mi, že su Slovenska firma bez sponzorov a že potrebuju zamestnancov čo pracuju :D hovorím, že áno chápem, preto som bol v štvrtok a piatok chorí v robote lebo nechcem pracovať... najlepšie na tom bolo, že v utorok som volal svojmu obvodákovy ohladom kontroly kedže v preppuštacej správe som mal, že do 3dni sa mam ohlasiť u obvodáka, tak som mu volal, že mam covid a bla bla, že ako to funguje, že mam covid prvý krát (bol to ešte dokonca zástup lebo moja mala dovolenku) a on, že nemusím vôbec chodiť, že lieky mám , PN mi skontroloval či mam vypísanu lebo ževraj to niekedy blbne, spýtal sa ma čo robím za prácu, či je fyzicky náročná tak som mu povedal, že áno je lebo je, tak mi PN predlžil do 12.12. s odpovedou, že so zápalom pluc a covidom je lepšie si oddychnuť o trošku dlhšie aj keď mi už nič pocitovo nebude hlavne pri namáhanej robote, toto bol Utorok. V Stredu mi prišiel papier z roboty, že mám vypoved tak som tam volal a tam mi povedali, že žiadnu PN nevidia :D

danooo97
autor
26. nov 2025
@draik

@danooo97
V roku 2024? U jedného zamestnávateľa?

@draik 2024 som pracoval skoro cely, nastupil som do jednej firmy niekedy vo Feb. Len si nespomínam presny datum ale niekedy začiatkom mesiaca a tam som pracoval do 6.6. 2025, odvtedy som bol na urade, podporu som nepoberal, počas toho som iba brigadoval ale to boli všetko iba nejake 2-3 dnove fušky na "cierno", PN som nemal snad od 2018. Keď som bol chorí som si vždy vyberal dovolenku na 2-3 dni pred alebo po vikende nehc sa to predlží a stihnem to vyležať.

draik
28. nov 2025

@danooo97
Dávka sa bude počítať z príjmu v 2024.