icon

Ako získať rešpekt ako zdravotná sestra?

19. júl 2024

Pracujem v zdravotnictve skoro 20r. Presla som oddelenia ako Aro, urgent, trauma, urologia a interne. Teraz pracujem ako ZS v zariadeni pre seniorov. Mam velke skusenosti a nie raz som zachranila klientov zivot. V praci sa nam vymenil kolektiv a OP ktore su podomnou ma nerespektuju ako schopnu ZS. Maju pocit, ze to vedia lepsie. Rozkazuju mi kedy mam klienta pichnut, ako ho mam osetrovat. Preco mu nedam taku a taku pirulu atd. Ked som sa ohradila ze ake mam skusenosti vysmeju ma.
Problem je, ze neposobim na nikoho autoritativne. Mam skoro 40r no vyzeram tak na 15 tym padom nemam ziaden respekt. Som z toho demotivovana za cely moj zivot sa stretavam iba s pohrdanim a vysmechom pricom lepsie ovladam starostlivost ako zvysne kolegyne. Doktorka od nas sama povedala, ze ma je u nich skoda. Zacinam byt demotivovana a premyslam na odchodom lenze vsade na toto narazam v zariadeniach a v nemocnici.

autor
19. júl 2024

@h2 prosim ta tak sa nevyjadruj. Je to bezne slovo ktore pouzivam. Samozrejme nie ked komunikujem s lekarmi. Pouzivam to pri klientoch

lneviemmeno
19. júl 2024

Nechápem, že sa tu riesi slovo pirula, zdravotníci toto poznajú, ale jasne keď sa tu vyjadruje nezdravotník to sa dá chápať 🙃

h2
19. júl 2024

@majamat Tak ja neviem, odkiaľ si, ale u nás sa to nepoužíva. Ani u staršej generácie.
@mondolina Podľa mňa to súvis má, autorka píše, že ju kolegyne opravujú. Keby bola mojou kolegyňou a počula by som ju povedať to, tiež ju opravím. Slušne a v súkromí, ale opravím.

mandzula
19. júl 2024

@h2 a to si este nebola na inspekcii v lekarnach, kde 90 % studovanych doktorov hovorilo "odcrevnovaky" namiesto "odcervovaky". Napriek tomu to boli odbornici, takze podla jednej "pirule" by som nesudila.

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
h2
19. júl 2024

A prečo by som sa nemala vyjadrovať? Ostatné prispievateľky sú snáď všetky zdravotné sestry? Píšem z pozície bežného človeka, potenciálneho pacienta. Že na mňa by to pôsobilo neprofesionálne.

h2
19. júl 2024

Tak ja asi žijem na inej planéte, keď tu všetci užívate pirule a je to úplne normálne a bežné slovo. 🙃🤯

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
zuzanka.zuzu
19. júl 2024

zase sa tu riešia samé podstatné veci na ktoré sa autorka pýtala 😂😂 a že sa ani nečudujem kto to píše 😉 2 strany pitchovin, akurát tuším Oslo napísala k veci

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
oslo1
19. júl 2024

@h2 ale takych slangovych vyrazov sa pouziva vela. To, ze to ty nepoznas, neznamena, ze neexistuju.
Autorka ma vacsi problem ako slovo pirula. Ale ty si sis tu asi prisla mastit ego. Lebo nevidim, ze by si jej dala nejaku relevantnu radu. Furt (slang) tu tocis len okolo pirule.

Ja som sestricka a bezne pouzivam slang v robote, lebo keby som napriklad povedala pacientovi, ze potrebujem krv na BGT, tak by nevedel. Tak mu poviem, daj krv, nech viem, aky si sladky. A vsetci vedia.

lneviemmeno
19. júl 2024

@h2 lebo možno tí klienti tabletku sami nazývajú pirula a autorka si na to zvykla 🤷🏻‍♀️ moja mama pracuje tiež v DSS a dochodci to tam takto nazývajú, dávnejšie mi o tom hovorila. Všetci to tu poznajú, len ty nie, to neznamená, že to neexistuje 🤦🏻‍♀️

h2
19. júl 2024

@oslo1 Ale ja to slovo poznám. Poznám ho, ako nespisovné, nesprávne slovo, ktoré používajú nevzdelaní ľudia.

baboobchod
19. júl 2024

@h2 to slovo pirula mi hneď v úvodnom príspevku pripomenulo moju babku, ktorá by tento rok mala 100 rokov, nech jej je zem ľahká, že ho používala. Až potom pozerám, že xy príspevkov ohľadom tohto slova 😀 Takže naozaj riešiš blbosť, to slovo je úplne bežné a u staršej generácie používané 🙃

zzzuska
19. júl 2024

@h2 ty si stratený prípad 🤦

oslo1
19. júl 2024

@h2 tak som ti teraz dufam vylepsila rebricek, som vzdelana, dve specializacie, jedna s Oxfordu, druha z Londyna (hadam bude stacit), IQ mam tiez vysoke. Teraz neviem, kam ma zaradis.

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
lneviemmeno
19. júl 2024

@h2 takže človek, ktorý používa slangy je automaticky nevzdelaný? Aj ja pouzivam slangy, dokonca aj s pacientmi!! Práveže im je príjemnejšie, keď sa s nimi bavím normálne a nie spisovne/odborne. A to hovorím zo skúseností z povolania zdravotnej sestry.

h2
19. júl 2024

@oslo1 Ale ty asi v práci nehovoríš klientom, že im dávaš pirule, však? Ja neviem, čo tu nikto nechápe, že nejde o to, či také (slangové/nárečové) slovo poznám. Ale autorka sa sťažuje, že ju nerešpektujú po odbornej stránke a keď jej napíšem, prečo, tak sa tu na mňa strhne hon na čarodejnice.

autor
19. júl 2024

@h2 ty si asi fakt mimo. Ja som myslela tym napriklad osetrovanie ran, zachrana pri nizkom a vysokom GP. Problemy z vysokym tlakom a nie o liekoch. Starsim ludom tazko vysvetlis urcite veci a je jednoduchsie pouzit slang. Nehovor mi, ze ty ho nepouzivas.
Ja vravim o tom, ze ked im vytknem, ze nemaju co hadzat okadene plienky po zemi, ze tam maju na to kose a takto rozsiruju rozne nakazy tak som za blbu lebo vzdy sa to tak robilo. A ja im vzdy poviem ze nie na mojej sluzbe. Ze ked prebaluju nemaju mat rozcapene dvere ako do vytriny, maju brat na zretel sukromie klienta a nie ho vycapit v plnej krase.

autor
19. júl 2024

@h2 ked chcem aby klient zjedol lieky vzdy poviem pani xy nezabudnite si spapat pirulky mate ich na stole.

aurora33
19. júl 2024

@h2 Ja s tebou suhlasim. A rozumiem o čo ti ide. Tiež by to na mňa pôsobilo blbo, kebyže sa zdravotník takto vyjadruje.

h2
19. júl 2024

@aurora33 Bože, vďaka, konečne niekto! 🙏 Už som si myslela, že si pôjdem dať predpísať nejaké pirule, lebo zjavne tu jediná nie som normálna. 🤪😂

oslo1
19. júl 2024

Autorka, ale tieto vas problemy su uz Kultura (culture), toto ty uz nevyriesis.
Toto treba zacat napravat z vrchu. Toto musi zacat riesit management.
Lebo vam to uz prerastlo do kultury a to sa velmi tazko dosadzuje. Tuto boli tak zhumplovane cele nemocnice a zariadenia ze chori boli hladni, smadni, pokakani, personal nevedel co ma skor, tak sral na vsetko. Sa to nakoniec prevalilo. Vygoogli si Francis report, na youtube bolo aj video z BBC panorama.

Ja viem presne o co tebe ide. Na tie plienky by ste mali mat male vrecka (slang sacky) a do nich to hned davat, potom aj ked to treskne opatrovatelka na zem, tak nevadi. U nas sa musi davat aj plastova jednorazova zastera, ked sa robi akakolvek cinnost s pacientom.
Ja som tiez chodila a opravovala, najviac ma nasralo, ked som chodila po oddeleni a odsavanie a kyslik neboli skontrolovane. Stacila jedna dobra resustitacia (cardiac arrest) a zrazu vsetko bolo tip top.

autor
19. júl 2024

@aurora33 ty s nou suhlasis ale realne prave vy co sa nerozumiete dravotnrj terminologii potom sestran vyvolavate kvoli tomu, ze nerozumiete vetam co Vam napise doktor do spravy. Potom su Vam aj tie nevzdelane sestry dobre, ze?

aurora33
19. júl 2024

Autorka, sklamem ťa. Ja som zdravotník. Vyznam sa vo všetkom čo napíše lekár 🙂

h2
19. júl 2024

V živote som nevolala zdravotnej sestre, aby mi vysvetlila, čo mi napísal doktor do správy. Keď tak sa opýtam priamo jeho. A ak by som počula zdravotnú sestru, že používa výraz "pirule", tak by som jej už vôbec nevolala. Zase nemusíš predpokladať, že kvôli tomu, že nemám zdravotné vzdelanie, tak nemám žiadne vzdelanie a nerozumiem ničomu.

aurora33
19. júl 2024

@h2 praveze sa cudujem ako sa tu do teba pustili. Ináč keď som v mladosti bola členom Červeného kríža a chodili sme robiť prednášky do škôlok malym deťom, už vtedy nám vedúci prízvukovali, aby sme rozprávali spisovne. Neexistovalo povedať ,,krvička, liečik, kostička”. Prave kvôli tomuto. Niekde to asi zlyhalo keď dospelé ženy požívajú pirule 😂😂😂😀😀

h2
19. júl 2024

@aurora33 Tak zrazu sa zo slova "pirula" stala zdravotná terminológia. Hmmm... 🤔😂

aurora33
19. júl 2024

@h2 zrejme sa musím ísť niekde dovzdelať v novej terminológii 😂😂😀😀